miro Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Siedzę myślę o naszej obecnej pogodzie i dochodzę do wniosku że w kotłowni wykorzystam wolny przewód kominowy, zamocuję metalową skrzynie na ścianie i wędzarnia za free gotowa.A pogoda na wiosnę w lecie czy jesieni, że o zimie nie wspomnę, może mi skoczyć. :grin:Bosko. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Czerwca 2009 przeciez uwedzic mozna nawet w pudle kartonowym trzeba tylko chciec i umiec :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Czerwca 2009 JASIU, I w tym przypadku zgadzam się całkowicie!!! :grin: Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Wędzarnia murowana 2,20 wysoka 1metr szeroka 1metr głęboka Bardzo praktyczna wędzarnia!!! 3 poziomyFajna rzecz tylko na pewno potrzebuje dużo opału, żeby się nagrzać i utrzymać temperaturę. Czekam na więcej danych bo sam też chcę stawiać murowaną. Większą, żeby wędzić na raz a nie na trzy. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Czerwca 2009 A inna murowana to potrzebuje mniej opału ? :grin: Tak samo, nagrzać musisz i tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Witam! Takich wymiarów jak poniżej jest moja wędzarnia! Jednorazowy wsad kiełbas około 60 kilogramów Wędzarnia w całości jest z blachy (palenisko , komora) Wcześniej palenisko miałem mniejsze bez szybra i wszystko w miarę dobrze hulało Po wymianie paleniska z blachy na pustaki kominowe, totalna porażka mimo długiego wypalania i wygrzewania wędzarni przez cały czas kopcenie przy podkładaniu suchego drewna zazwyczaj olcha. Zdewastowałem palenisko z pustaka i w tej chwili jest z blachy jak na rysunku, ale nadal nie jest to co powinno być. Obecnym problemem jest lekkie kopcenie i nierównomierne temperatury w komorze , na górze komory kiełbasy przypieka a na dole jak nie naruszone. Z wędzonkami raczej nie mam problemów bo nie zwisają z drążków 0,5 metra i wychodzą dobrze. Regulacja powietrza: - od paleniska przysłona z blachy - szyber (blacha wsuwana z otworami) -komora nakrywana i tu próbowałem wszystkiego blachą , deskami , jutą , żadnej różnicy nie ma ??? Bardzo proszę o wprowadzenie korekt co byście zmienili ,żeby wszystko grało w rysunku powyżej :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Czerwca 2009 A inna murowana to potrzebuje mniej opału ? :grin: Tak samo, nagrzać musisz i tyle.Każdą muszę nagrzać to oczywiste. Chodzi mi o wysokość 2,2 m na 1x1 m to duża komora. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Dlaczego w tak ważnym temacie nie ma żadnych porad. W miarę możliwości czasowych pod względem praktycznym będę starał się przybliżyć ten temat . ALE NA RAZIE TO RZEKNĘ DOZIADUJTA SIĘ . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Propozycja SZCZEPANA to budowa wędzarni raczej w pomieszczeniu, a przynjamniej podłączenie jej do komian. I wydaje mi się że jest to jedno z lepszych rozwiązań, pod warunkiem że pomieszczenie w którym jest wędzarnia nie jest w żaden sposób połączone z mieszkaniem (silny zapach wędzonek). Dym uchodzi gdzieś nad dachem gdzie wszyscy dymią itp. same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Tak kiedyś budowano za "Niemca". Sam oglądałem dom, w którym wędzarka wstawiona była w szybie kominowym na strychu. Warunek sukcesu jeden. Porządny opał. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Czerwca 2009 WitamWędzarnie można stawiać nie koniecznie w pomieszczeniu może być stawiana gdzie nam się podoba.Komin jest wymagany w przypadku działalności gospodarczej (przepisy ekologiczne)Wędzarnie stawiano w pomieszczeniach, dlatego że służyły jako magazyny do przechowywania wędlin. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Lipca 2009 sawca, Za kilka dni wrzucę 4 projekty bardzo widoczne. I jak będzie z tymi projektami Szczepanie? Delikatnie się przypomnę. :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Lipca 2009 oj czekamy, czekamy :!: :lol: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Lipca 2009 Udało mi sie zeskanować strony dotyczące wędzarni Cześć Jałek Czy może podać źródło twoich skanów? A jak możesz to wklej więcej skanów. Bardzo interesuje mnie temat tej wędzarni. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Lipca 2009 Witam!I jeszcze duża prośba o trochę większą rozdzielczość skanów, przynajmniej o 50-100%, za to warto zrezygnować z koloru. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Lipca 2009 Spec202! Latem może będzie dobrze, ale zimą będą skropliny podczas wiatru. Blachę na komorze obij deskami i na wylot przewodu dymnego w komorze wstaw deflektor, który rozłoży temperaturę i dym równomiernie w komorze. Popatrz może coś adoptujesz http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1886&highlight=uniwersalna Jeżeli posiadasz komorę, którą możesz od łączyć to kanał dymny palenisko i wybuduj na wzór sprawdzony i kłopoty się skończą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Lipca 2009 Część! Andyandy dzięki za odpowiedź. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udało mi sie zeskanować strony dotyczące wędzarni Jałek odgrzebuję temat podania źródła zamieszczonych ilustracji, są na tyle ciekawe, że jeśli masz możliwość wklejenia innych stron tej pozycji, to bardzo proszę zrób to. Z góry dziękuję, pozdrawiając czekam niecierpliwie :-) PS. Chyba, że zabrałbyś na IV OZWB tą książkę? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-76560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 oczywiscie )))))))))))też o tym mysle ale wieczorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-76597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_e Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam wszystkich, Jako że nie mam jeszcze dorobku na forum, chciałem się podłączyć pod ten temat. Kolega spec202 pisał o problemie podpiekania kiełbas u góry. Mam wędzarnię kilkudziesięcioletnią, budowaną w latach '50 i mam taki sam problem. U góry mocno podpieka, natomiast dół kiełbaski jest jeszcze zimne. Oto jej schemat: Widok: I przekrój: Wędzarnia stoi w starej kuchni letniej, chciałbym z niej korzystać. Czy ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać? Może jakiś wentylator, może jakiż zawirowywacz dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Grudnia 2011 mariusz_e, sam dałeś odpowiedz. Czerwona kreska to przepływ gorących "spalin" I dlatego góra jest dopieczona, a dół nie, Zawsze cieplejsze gazy w takim przebiegu będą "przepływać" górą :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Grudnia 2011 mariusz-e, a jak tam wkładasz wsad? Czy góra jest zdejmowana? I ile jest miejsca w środku (wysokości netto) od tej dolnej płyty do górnej?Jeśli możesz to wrzuć jakieś zdjęcia wnetrza. Inzynier myśli ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_e Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Wędlinki wkładam tymi większymi drzwiczkami z przodu. Wysokości w środku jest tyle, że jak powieszę kiełbasę, która zwisa z kija 30cm to pozostaje pod nią około 10-15cm luzu do dolnej płyty. Czyli 45 cm pod kijem i 20 cm nad kijem. Góra nie jest zdejmowana - zamurowana. Może dzisiaj zrobię jeszcze jakieś zdjęcia, na razie mam tylko takie: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Grudnia 2011 mariusz_e musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, jak bardzo jesteś zdesperowany, aby jednak zadymiać w tym pomieszczeniu? Moim zdaniem szkoda tego ładnego pomieszczenia, nigdy nie unikniesz zadymienia, zakopcenia, przesiąknięcia wszystkiego dymem. Nie widzę prostego rozwiązania, bez większych nakładów pracy przede wszystkim, które w radykalny sposób rozwiązałoby problemy tej wędzarni. Błędów do poprawy jest chyba zbyt wiele. Gdybyś jednak z jakichkolwiek względów bardzo chciał mieć w tym miejscu wędzarnię to tak "na szybko" wymyśliłem taką modernizację: Dotychczasowe wejścia kanału dymowego proponuję przesłonić blachą, będzie można go używać w przypadku chęci wędzenia zimnym dymem. Nie wiemy, jakie masz oczekiwania co do pojemności komory, ale ja będąc na Twoim miejscu, zamiast modernizować tą budowlę zrobiłbym małą choćby mobilną drewnianą wędzarnię i wędził na zewnątrz. Można też w tym pomieszczeniu na kominie zabudować okap z dobrym wyciągiem i przy ekstremalnych warunkach na zewnątrz wędzić pod tym okapem. Sam również przymierzam się do nowej drewnianej wędzarni, będzie to coś na kształt i podobieństwo jak zbudowali inni koledzy np. kol. Gonzo, z jedną modyfikacją, palenisko a'la "koza" (oczywiście bez rusztu) będzie miało wyjście spalin z góry i ustawione bezpośrednio pod szafką robiącą za komorę wędzarniczą. Mam nadzieję, że jeżeli nie mam racji to poprawią mnie bardziej doświadczeni koledzy, a skorzystają na tym nasi nowi "przyjaciele w dymie". Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Wentylator nad drzwiami wędzarni włączony w chwili, gdy są otwarte. Pozdrawiam Makrasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-197560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.