KLIMEK_RAVEN Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2009 Mam pytanie czy może mi ktoś pomoc usystematyzowac wiadomosci na temat w co napychać aby .....np. kiełbasa do wedzenia w (rodzaj oraz rozmiar- oczywiscie mozna zrobic pewnie i grubszą i cieńszą ale chodzi mi mniejwiecej o średnie) ..... kiełbasa do wedzenia i parzenia w .... kabanosy w ....... bede teraz robił niebawem pierwszą kiełbase i mam problem czy kupić jelita czy osłonki co lepsze dla początkujących ale zdolnych:D oraz jakie rozmiary - dodam ze kiełbasa ma mieć rozmiar około 20 cm długości i ze 4 szerokości. Ale na przyszłość przyda mi sie kompendium w co nadziewać CO:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lipca 2009 Troszkę informacji znajdziesz TU Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lipca 2009 Troszkę informacji znajdziesz TUPoza tym prawie w każdym przepisie podany jest rodzaj stosowanej osłonki. I tego się trzymaj, szczególnie na początku przygody z wędlinami. Jeżeli przepis nic o osłonkach nie mówi, a Ty masz wątpliwości - forum czeka na konkretne pytania. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lipca 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=2 pisze tylko ze kiełbaśnice wieprzowe dowolnej grubości - dla Was mistrzów dowolne coś znaczy dla mnie to czy 20-40-80 jest prawdopodobne:))) Ewentualnie czy jest gdzies jakis przepis na cos podobnego na PIERWSZĄ kiełbaske:))proste i opisane wyczerpująco jak ten przepis. Dieki za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2009 KLIMEK_RAVEN, Witam Standardowo używa się kiełbaśnic 28-30 mm. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2009 KLIMEK_RAWEN, I to było właśnie konkretne pytanie. Mówiąc "kiełbaśnice" ma się na myśli jelita wieprzowe do ok 40 mm średnicy. Jeżeli stosowane są inne naturalne, np. wołowe, baranie albo sztuczne osłonki np. białkowe, poliamidowe, celofanowe czy inne, to jest to na pewno podane w przepisie. Jeżeli nic się nie mówi o osłonkach, to można przyjąć że mają to być jelita wieprzowe "standardowe" tj. kaliber 28-30 mm. Ale nigdy nie zaszkodzi się upwenić na forum przed zastosowaniem. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lipca 2009 Nie wiem czy byłeś w moim sklepie, ale tam przy każdej osłonce jest napisane do czego można jej użyć.Zawsze to coś na początek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2009 Właśnie Mirku zakupiłem pare gadzetow w Twoim sklepiku:) I licze na dalczą i owocną współpracę) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lipca 2009 Po tych Avatarach to nie wiem czy to Domin czy Klimek czy inny zadymiacz :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lipca 2009 Trzeba przeliczyć parki u mnie chyba wiecej:)) hihihihih Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lipca 2009 Właśnie Mirku zakupiłem pare gadzetow w Twoim sklepiku:) I licze na dalczą i owocną współpracę) I dobrze liczysz.BARDZO dobrze. :grin: Z matmy masz u mnie 6-stkę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lipca 2009 Właśnie Mirku zakupiłem pare gadzetow w Twoim sklepiku A ja muszę zakupić, dziś jałowcową pakowałem w co się da. Mam braki osłonkowe. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-74092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Dostałem dziś podarunek widoczny niżej na focie, aż miło. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-77131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Września 2009 Dla przypomnienia: Nomenklatura osłonek naturalnych: Przeznaczenie osłonek naturalnych: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-80933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Witam. Podpinam się pod ten temat żeby nie śmiecić za bardzo.Gdzieś na forum przeczytałem kiedyś o technikach przyciemniania kiełbas w sensie jelit. Coś kojarzę, że trzeba było moczyć te jelita w wodzie z cukrem czy coś takiego. Nie potrafię tego znaleźć więc proszę o pomoc. Co trzeba zrobić, żeby uzyskać ciemniejsze kiełbasy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Co trzeba zrobić, żeby uzyskać ciemniejsze kiełbasy? Dłużej wędzić i ew podpiekać.Proste nieprawdaż. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Co trzeba zrobić, żeby uzyskać ciemniejsze kiełbasy? Dłużej wędzić i ew podpiekać.Proste nieprawdaż. :grin: A poza dłuższym wędzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dłużej wędzić i ew podpiekać.Proste nieprawdaż.Drewno jakim wędzimy też jest ważne, inny odcień kiełbasa będzie miała zadymiana jabłonią a inny wiśnią... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Drewno jakim wędzimy też jest ważne, inny odcień kiełbasa będzie miała zadymiana jabłonią a inny wiśnią... Powaznie???????????????? Pokemonie ja to wszystko wiem Mnie chodzi tylko w czym wymoczyć jelita, żeby były ciemniejsze po uwędzeniu. Wiem, że takie techniki są ale niestety nie potrafię tych informacji tutaj odszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Kup ciemniejsze jelita i będziesz miał kolor. Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Karmel spożywczy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Użyj drewna z drzew owocowych takich jak wiśnia, śliwa, grusza. Powinny być ciemniejsze. Możesz użyć drewna dębowego. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Karmel spożywczy. O widzisz Dzięki miro. Możesz coś więcej napisać na ten temat? Można to u Ciebie kupic? Jak się stosuje? itd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jest jeszcze sposób, z oponą/dętką. Na ostatnie 15 minut wędzenia dodać pociętej, wcześniej oczyszczonej, opony rowerowej. Wędzonki złapią śliczny kolor. :devil: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja eksperymentowałem z liśćmi od mojego fikusa, dodjąc je na początku wędzenia w niewielkich ilościach znacznie przyspieszyło to dochodzenie wędzonek do odpowiedniego koloru. przyczyna tego jest jeden ze slodkich składników występujących w tych roślinach. Wędzonki szybciej nabierają odpowiedniego koloru i są smaczniejsze. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/#findComment-210820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.