miro Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Nie wiem do czego Ci to potrzebne w domowym wyrobie, ale skoro pytasz odpowiem. W karmelu moczy się jelita, mięso na wędzonki lub karmelem "maluje" się wędzonki.Ma to na celu zmylenie klienta, że wyrób był wędzony.W praktyce wędzi się krótko, tylko po to żeby uzyskać zapach a zyskać na wydajności.Osobiście radziłbym zastosować odpowiednie drewno do wędzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 skoro pytasz odpowiem. Wielkie dzięki za info W borniaku to za dużego wyboru drewna do wędzenia to nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Chcesz to masz i sobie wybierzhttp://ekopaczka.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat=8&art=69&limit=0Do mięsa i pasztetów dozwolone jest limitowane użycie E-100 E-120 E-15Oa-d, E-160a, E -160c ,E-162, Polecam E-160cMożesz również zawrzeć kontrakt z wytwórcami smółki wędzarniczej z której zrobisz miksturę i możesz moczyć nadziane kiełbasy zanurzając je w tym specyfiku Najlepsze efekty osiągniesz gdy będziesz barwił batony kiełbas już osuszonych w wędzarni. Naturalnie ciemniejsze kolory osiągniemy poprzez odpowiedni skład mięs w produkowanych kiełbasach jak i odpowiednie wędzenie i pieczenie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dziękuję Dziadku za te informacje. Aż głowa boli ile tych wszystkich poprawiaczy wyglądu jest. Mnie jednak chodzi o coś innego. Robię kilka rodzajów i mimo, że w smaku są różne to kolor wszystkich jest podobny (no chyba, że robię kabanosy węgierskie z czerwona papryką to wtedy jest wyraźnie ciemniejszy). Gdzieś na forum czytałem kiedyś, że żeby przyciemnić kolor kiełbas jelita należy wymoczyć w wodzie z rozpuszczonym cukrem. I właśnie tak zamierzam spróbować jutro. To pytanie tutaj zadałem dlatego, że nie pamiętam dokładnie jak powinno się to robić ale trudno - poeksperymentujemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 W borniaku to za dużego wyboru drewna do wędzenia to nie mam. Dlatego napisałem Ci ,żebyś dłużej wędził i przypiekał a nie rasawał wędzonek bo to sposób zarezerwowany dla dużych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dlatego napisałem Ci ,żebyś dłużej wędził Rozumiem, że masz Borniaka i właśnie w takim sposobem uzyskujesz np ciemnobrązowy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Rozumiem, że masz Borniaka Mam dymogenerator to wiem, że nie ma innego sposobu z braku różnego rodzajów wiórków.Napisz P.W do Zbója on ma borniaka i robi ciemne wędzonki. Pewnie wie jak.Jak używam dymo( od czasu do czasu) to wędzę nieco dłużej i w temp.55-60C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Koszu, cukier skarmelizuje tylko pod wpływem wysokiej temperatury i braku wilgoci....jak już chcesz "kolorować" w ten sposób, to sam zrób sobie karmel :tongue: - trochę cukru do rondelka i zaczynasz podgrzewać -cukier zacznie się topić i coraz bardziej przypalać aż do czerni :lol: - wtedy w dużą ostrożnością dodajesz trochę wody aby po wystudzeniu skały nie mieć... i masz gotowy naturalny barwnik... pomaluj sobie osadzone ( a najlepiej osuszone) kiełbaski taką farbką, wędź i dopiecz a resztę rozcieńcz jakis trunek :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Abratku, a gdyby kolega parzył swoje wędzonki z łupinkami cebuli to też w ten sposób nie przyciemnił by koloru wyrobów ? Pokazywałeś fotke z szynką nie wędzoną ale ładnie "pod brązowioną" przy użyciu łupinek cebuli.. :rolleyes: :question: :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Z pewnością by coś to dało, ale ile musiałoby być tych łupinek aby dać silny efekt? :rolleyes: - czy wpłynęłoby to na smak? ja przynajmniej na razie nie wiem :blush: - może kiedyś się pokuszę o taką próbę... sądzę ze takie czernidło w postaci karmelu to całkiem niezły środek w zastępstwie innych "bardziej naturalnych" metod Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oojarasoo Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Chciałbym spytać o sposób przechowywania kiełbaśnic słyszałem że można solić i przechowywać w lodówce jestem nowicjuszem proszę szanowną brać o odpowiedz, ile tej soli jak długo mogą leżeć Cytuj Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-211772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Odsączyć z wody, zasolić ale nie trzeć przy soleniu.Soli im więcej tym lepiej, ale bez przesady.Do słoika i trzymać w lodówce nie zamrażać. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-211783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oojarasoo Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Bardzo dziękuje zasoliłem tak w dotyku czuć sól myśle że bedzie dobrze. Cytuj Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-211927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 31 Maja 2012 Standardowo używa się kiełbaśnic 28-30 mm. Szukam i nie mogę znaleźć nigdzie informacji :blush: . Interesuje mnie informacja przybliżona . Ile metrów zacytowanej kiełbaśnicy potrzebuję aby np. zrobić z niej kiełbaskę z 5 kg materiału . Są gdzieś jakieś dane że np. w 1metr w/w kiełbaśnicy wejdzie tyle i tyle mięska ( w warunkach normalnych :wink: ) . Raczej na początek starał bym się nie robić zapasów i wsio wykorzystywać bez przechowywania ( nie wiem w jakich wielkościach się ją kupuje - ile metrów czy pęczków ) . Głupio by było jak wsad przygotowany a kiełbaśnicy zabrakło mimo tego , że zawsze powinien być z małym zapasem :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Maja 2012 Proszę bardzo:http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Zachęcam do przeczytania artykułów na stronie głównej. To kopalnia wiedzy :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Maja 2012 Małgoś, dziękuję za link - mi to też bardzo było ciekawie i ważnie. Ogromną ilość informacji nie tak prosto przyswoić od razu, dla tego koniecznie dużo czasu. No i Dziadkowi ogromne dziękuje za dokonaną pracę dla początkujących. Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Maja 2012 Małgoś, dziękuję za link Cieszę się ,że się przydał Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Maja 2012 Małgoś, dziękuję za link - mi to też bardzo było ciekawie i ważnie. Również bardzo dziękuję , szukałem ale widać dość marnie mi to wyszło :smile: No i Dziadkowi ogromne dziękuje za dokonaną pracę dla początkujących. Dziadka opisana wiedza jest bezcenna jak i wielu , wielu innych na tym forum . :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.