Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem do czego Ci to potrzebne w domowym wyrobie, ale skoro pytasz odpowiem.

 

W karmelu moczy się jelita, mięso na wędzonki lub karmelem "maluje" się wędzonki.

Ma to na celu zmylenie klienta, że wyrób był wędzony.

W praktyce wędzi się krótko, tylko po to żeby uzyskać zapach a zyskać na wydajności.

Osobiście radziłbym zastosować odpowiednie drewno do wędzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210828
Udostępnij na innych stronach

Chcesz to masz i sobie wybierz

http://ekopaczka.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat=8&art=69&limit=0

Do mięsa i pasztetów dozwolone jest limitowane użycie E-100 E-120 E-15Oa-d, E-160a,

E -160c ,E-162, Polecam E-160c

Możesz również zawrzeć kontrakt z wytwórcami smółki wędzarniczej z której zrobisz miksturę i możesz moczyć nadziane kiełbasy zanurzając je w tym specyfiku Najlepsze efekty osiągniesz gdy będziesz barwił batony kiełbas już osuszonych w wędzarni.

Naturalnie ciemniejsze kolory osiągniemy poprzez odpowiedni skład mięs w produkowanych kiełbasach jak i odpowiednie wędzenie i pieczenie

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210839
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Dziadku za te informacje. Aż głowa boli ile tych wszystkich poprawiaczy wyglądu jest.

Mnie jednak chodzi o coś innego. Robię kilka rodzajów i mimo, że w smaku są różne to kolor wszystkich jest podobny (no chyba, że robię kabanosy węgierskie z czerwona papryką to wtedy jest wyraźnie ciemniejszy). Gdzieś na forum czytałem kiedyś, że żeby przyciemnić kolor kiełbas jelita należy wymoczyć w wodzie z rozpuszczonym cukrem. I właśnie tak zamierzam spróbować jutro. To pytanie tutaj zadałem dlatego, że nie pamiętam dokładnie jak powinno się to robić ale trudno - poeksperymentujemy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210851
Udostępnij na innych stronach

W borniaku to za dużego wyboru drewna do wędzenia to nie mam.

Dlatego napisałem Ci ,żebyś dłużej wędził i przypiekał a nie rasawał wędzonek bo to sposób zarezerwowany dla dużych. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210852
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że masz Borniaka

Mam dymogenerator to wiem, że nie ma innego sposobu z braku różnego rodzajów wiórków.Napisz P.W do Zbója on ma borniaka i robi ciemne wędzonki. Pewnie wie jak.Jak używam dymo( od czasu do czasu) to wędzę nieco dłużej i w temp.55-60C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210859
Udostępnij na innych stronach

Koszu, cukier skarmelizuje tylko pod wpływem wysokiej temperatury i braku wilgoci....

jak już chcesz "kolorować" w ten sposób, to sam zrób sobie karmel :tongue:

- trochę cukru do rondelka i zaczynasz podgrzewać -cukier zacznie się topić i coraz bardziej przypalać aż do czerni :lol: - wtedy w dużą ostrożnością dodajesz trochę wody aby po wystudzeniu skały nie mieć... :cool:

i masz gotowy naturalny barwnik... pomaluj sobie osadzone ( a najlepiej osuszone) kiełbaski taką farbką, wędź i dopiecz

 

a resztę rozcieńcz jakis trunek :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210906
Udostępnij na innych stronach

Abratku, a gdyby kolega parzył swoje wędzonki z łupinkami cebuli to też w ten sposób nie przyciemnił by koloru wyrobów ?

 

Pokazywałeś fotke z szynką nie wędzoną ale ładnie "pod brązowioną" przy użyciu łupinek cebuli..

 

 

:rolleyes: :question: :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210925
Udostępnij na innych stronach

Z pewnością by coś to dało, ale ile musiałoby być tych łupinek aby dać silny efekt? :rolleyes: - czy wpłynęłoby to na smak?

ja przynajmniej na razie nie wiem :blush: - może kiedyś się pokuszę o taką próbę...

sądzę ze takie czernidło w postaci karmelu to całkiem niezły środek w zastępstwie innych "bardziej naturalnych" metod

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-210931
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym spytać o sposób przechowywania kiełbaśnic słyszałem że można solić i przechowywać w lodówce jestem nowicjuszem proszę szanowną brać o odpowiedz, ile tej soli jak długo mogą leżeć
Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-211772
Udostępnij na innych stronach

Odsączyć z wody, zasolić ale nie trzeć przy soleniu.

Soli im więcej tym lepiej, ale bez przesady.

Do słoika i trzymać w lodówce nie zamrażać.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-211783
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Standardowo używa się kiełbaśnic 28-30 mm.

Szukam i nie mogę znaleźć nigdzie informacji :blush: . Interesuje mnie informacja przybliżona . Ile metrów zacytowanej kiełbaśnicy potrzebuję aby np. zrobić z niej kiełbaskę z 5 kg materiału . Są gdzieś jakieś dane że np. w 1metr w/w kiełbaśnicy wejdzie tyle i tyle mięska ( w warunkach normalnych :wink: ) . Raczej na początek starał bym się nie robić zapasów i wsio wykorzystywać bez przechowywania ( nie wiem w jakich wielkościach się ją kupuje - ile metrów czy pęczków ) . Głupio by było jak wsad przygotowany a kiełbaśnicy zabrakło mimo tego , że zawsze powinien być z małym zapasem :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220635
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo:

http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

 

Zachęcam do przeczytania artykułów na stronie głównej. To kopalnia wiedzy :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220638
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, dziękuję za link - mi to też bardzo było ciekawie i ważnie.

Ogromną ilość informacji nie tak prosto przyswoić od razu, dla tego koniecznie dużo czasu.

No i Dziadkowi ogromne dziękuje za dokonaną pracę dla początkujących.

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220652
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, dziękuję za link - mi to też bardzo było ciekawie i ważnie.

Również bardzo dziękuję , szukałem ale widać dość marnie mi to wyszło :smile:

 

No i Dziadkowi ogromne dziękuje za dokonaną pracę dla początkujących.

Dziadka opisana wiedza jest bezcenna jak i wielu , wielu innych na tym forum . :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2727-pytanie-o-os%C5%82onki-jelita/page/2/#findComment-220656
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.