_Krzysztof_ Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam? Czy dodałam za dużo wody do kiełbasy, mięso było długo wyrabiane. Szynki wyszły pycha. Czy galaretka jest pod jelitami czy w środku kiełbasy. Jeżeli w środku to dostało się powietrze przy nadziewaniu i dziurę wypełniła galaretka. Kiełbasa tylko wędzona czy też parzona. Najlepiej było by jakbyś wstawił zdjęcie z "problemem" Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-262987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Wody dodałam ok 10% bo mięso wydawało się dość zbite (ścisłe) przy mieszaniu. Galaretka jest w środku między mięsem, nie pod jelitem. to moja druga produkcja, niestety jestem perfekcjonistką :blush: i w mojej głowie jest problem :rolleyes: Rodzina zachwycona wiec to najważniejsze. Pytam by pozbyć się błędów następnym razem :grin: Dziękuje za podpowiedź Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-262999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Stycznia 2013 kdor1, 1. Mięso, które użyłeś do kiełbasy pochodziło z jakich elementów półtuszy wieprzowej? 2. Jak przebiegał proces wędzenia? Mam na myśli rozkład temperatur? 3. Brakuje zdjęcia przekroju kiełbasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Stycznia 2013 BAGNO: 1. łopatka, okrawki z szynki, boczek zawartość 30% tłuszczu 2. Między 50 a 90 stopni śrenia na poziomie 75 stopni przez większoś czasu po podsuszeniu jest ok pozostały małe dziurki ale nie w całej kiełbasie. Mam problem z dodawaniem zdjęć, ale postaram się to zrobić :grin: [http://img827.imageshack.us/img827/6686/20130122190031.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img29.imageshack.us/img29/8302/20130118220622.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img28.imageshack.us/img28/8115/20121222192625.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img195.imageshack.us/img195/1039/20130122190209.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img849.imageshack.us/img849/4429/20121221194835.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam? Prawdopodobnie popełniłaś dwa błędy. 1. Mieszanie wszystkich klas mięsa. Powinno być chude, masa wiążąca, tłuściejsze na końcu tłuszcz. 2. Zbyt wysoka temperatura w wędzarni. Ponadto mogłaś trafić na mięso , które nie wiąże tj. dwa kawałki mięsa po wymieszaniu ze sobą są sklejone. Natomiast po obróbce termicznej rozdzielają się. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Stycznia 2013 To moja druga kiełbasa, więc jeszcze wiele nauki przedemną. Nigdy nie miałam styczności z produkcją wędlin, jedynie TO forum to moja nauka. Dziękuje za wszelkie wskazówki Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Nigdy nie miałam styczności z produkcją wędlin, jedynie TO forum to moja nauka. Lepiej nie mogłeś trafić ,z czasem będziesz sobie radził coraz lepiej , sporo czytaj a wnioski same przyjdą . W razie problemów pytaj , postaramy się pomóż Powodzenia kdor1, Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Stycznia 2013 bogdan b ....kdor1 to kobieta kdor1 uważasz że to błąd, a ja lubię tą galaretkę w kiełbasce Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dzieki za wsparcie :lol: to moja nowa "pasja" szynki wg pzepisu Dziadka wychodzą pyszne Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Stycznia 2013 to moja nowa "pasja"Tylko tak dalej :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Miro... ja gustuję raczej w podsuszanych :smile: może kiedyś odważę się zrobić krakowską podsuszaną... Potrzrbuję tylko dobrego przepisu Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Prawdopodobnie popełniłaś dwa błędy. 1. Mieszanie wszystkich klas mięsa. Powinno być chude, masa wiążąca, tłuściejsze na końcu tłuszcz. 2. Zbyt wysoka temperatura w wędzarni. ja bym jednak nieśmiało dołożył ten trzeci punkt czyli "nadziewanie powietrzem" przekonałem się że jest to jednak częstą przyczyną opisywanej wady Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Jest dobrze , a będzie tylko lepiej . Mnie się podoba ten stojak na którym jest kij z wędzonkami. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Henio - potrzeba matką wynalazków :tongue: [ Dodano: Wto 22 Sty, 2013 22:12 ]Abratek- myślę, że twoja teza jest słuszna, poprzednia kiełbasę dzieliłam na małe pętka, tą zawieszałam ma kiju bez dzielenia Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Stycznia 2013 kdor1, pisząc nie widziałem jeszcze fotek - na jednej z nich widać wyraźnie to co sugerował Bagno że mięsa "nie kleją się" - to niestety wada spowodowana jakością mięs (a raczej oszustwem producentów) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Stycznia 2013 kdor1, ale do kabanosów nie dodajesz chyba wody? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Prosiłabym o poradę odnośni mojego amatorskiego podejścia nr. 1 do kiełbasy: Kiełbasę wykonam z łopatki oraz pachwiny (kawałki już się peklują - w zwykłej soli jodowanej i przyprawach). Uwędzić nie mam możliwości więc pozostaje mi sparzenie i pieczenie - właśnie w związku z tym piszę. 1. Jak długo trzeba parzyć kiełbasę (średnica około 3cm)? 2. Co do pieczenia - ile powinno trwać i w jakiej temperaturze? 3. Jak długo można przechowywać kiełbasę sparzona/pieczoną i w jakich warunkach? Byłabym wdzięczna za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-264980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Naczytałam się, naszukałam się, ale wyszukiwarka nic nie wnajduje po wpisaniu np. "bez wędzenia" - jak rozumiem zarzucenie mi lenistwa było przyczyną Pana uszczypliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 30 Stycznia 2013 bez wędzenia"Kiełbasa biała . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dziękuję Panu, Oczywiście podczas wertowania forum spotkałam się z powyższymi parametrami, ale zawsze współwystępowały one wraz z wędzeniem, dlatego też wolałam dopytać czy bez wędzenia czas parzenia powinien być dłużysz. Dopytanie:- wkładamy do zimnej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 30 Stycznia 2013 wkładamy do zimnej wody? A pytasz przed czy po parzeniu? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Faktycznie nie doprecyzowałam - chodziło o temperaturę wody, w której będzie parzona. Czy dobrze rozumiem - tak sparzona jest już zdatna do konsumpcji - nie wymaga dodatkowej obróbki? Jeszcze jedna kwestia: włożyłam część kiełbasy do piekarnika - suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Stycznia 2013 chodziło o temperaturę wody, w której będzie parzona Wkładasz kiełbasę do wody o temp. 72-75C i parzysz 20-25min. Kiełbasa w jelitach cienkich.Po parzeniu możesz ja schłodzić jak radził Pis i możesz się zajadać.Najlepsza na drugi dzień. ">suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji? Nie znam tego sposobu i nie polecam.Kiełbasa musi mieć w środku 68C i jest dobra do konsupcji.Raczej ją podpiec ,ale w wędzarni, albo na patelni ,ale w piekarniku :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Stycznia 2013 włożyłam część kiełbasy do piekarnika - suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji? Trzeba ją najlepiej upiec, np. zwiększ temperaturę do 100 stopni na pół godziny. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Stycznia 2013 włożyłam część kiełbasy do piekarnika - suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji? Trzeba ją najlepiej upiec, np. zwiększ temperaturę do 100 stopni na pół godziny. Nie wiem czy to troszkę nie za krótko, piekłem ostatnio białą kiełbasę zawijaną w boczek z cebulą i serem, w temperaturze 200 stopni, i po 25 min miała w środku 78 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.