Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam? Czy dodałam za dużo wody do kiełbasy, mięso było długo wyrabiane. Szynki wyszły pycha.

Czy galaretka jest pod jelitami czy w środku kiełbasy. Jeżeli w środku to dostało się powietrze przy nadziewaniu i dziurę wypełniła galaretka.

Kiełbasa tylko wędzona czy też parzona. Najlepiej było by jakbyś wstawił zdjęcie z "problemem"

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-262987
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wody dodałam ok 10% bo mięso wydawało się dość zbite (ścisłe) przy mieszaniu. Galaretka jest w środku między mięsem, nie pod jelitem. to moja druga produkcja, niestety jestem perfekcjonistką :blush: i w mojej głowie jest problem :rolleyes: Rodzina zachwycona wiec to najważniejsze. Pytam by pozbyć się błędów następnym razem :grin: Dziękuje za podpowiedź
Dorota
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-262999
Udostępnij na innych stronach

kdor1,

1. Mięso, które użyłeś do kiełbasy pochodziło z jakich elementów półtuszy wieprzowej?

2. Jak przebiegał proces wędzenia? Mam na myśli rozkład temperatur?

3. Brakuje zdjęcia przekroju kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263101
Udostępnij na innych stronach

BAGNO:

1. łopatka, okrawki z szynki, boczek zawartość 30% tłuszczu

2. Między 50 a 90 stopni śrenia na poziomie 75 stopni przez większoś czasu

po podsuszeniu jest ok pozostały małe dziurki ale nie w całej kiełbasie. Mam problem z dodawaniem zdjęć, ale postaram się to zrobić :grin:

 

[http://img827.imageshack.us/img827/6686/20130122190031.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img29.imageshack.us/img29/8302/20130118220622.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img28.imageshack.us/img28/8115/20121222192625.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img195.imageshack.us/img195/1039/20130122190209.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img849.imageshack.us/img849/4429/20121221194835.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Dorota
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263135
Udostępnij na innych stronach

Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam?

Prawdopodobnie popełniłaś dwa błędy.

1. Mieszanie wszystkich klas mięsa. Powinno być chude, masa wiążąca, tłuściejsze na końcu tłuszcz.

2. Zbyt wysoka temperatura w wędzarni.

Ponadto mogłaś trafić na mięso , które nie wiąże tj. dwa kawałki mięsa po wymieszaniu ze sobą są sklejone. Natomiast po obróbce termicznej rozdzielają się.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263161
Udostępnij na innych stronach

To moja druga kiełbasa, więc jeszcze wiele nauki przedemną. Nigdy nie miałam styczności z produkcją wędlin, jedynie TO forum to moja nauka. Dziękuje za wszelkie wskazówki
Dorota
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263165
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie miałam styczności z produkcją wędlin, jedynie TO forum to moja nauka.

Lepiej nie mogłeś trafić ,z czasem będziesz sobie radził coraz lepiej , sporo czytaj a wnioski same przyjdą .

W razie problemów pytaj , postaramy się pomóż

Powodzenia kdor1,

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263167
Udostępnij na innych stronach

bogdan b ....kdor1 to kobieta ;)

 

kdor1 uważasz że to błąd, a ja lubię tą galaretkę w kiełbasce :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263188
Udostępnij na innych stronach

to moja nowa "pasja"

Tylko tak dalej :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263191
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie popełniłaś dwa błędy.

1. Mieszanie wszystkich klas mięsa. Powinno być chude, masa wiążąca, tłuściejsze na końcu tłuszcz.

2. Zbyt wysoka temperatura w wędzarni.

ja bym jednak nieśmiało dołożył ten trzeci punkt czyli "nadziewanie powietrzem" przekonałem się że jest to jednak częstą przyczyną opisywanej wady
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263193
Udostępnij na innych stronach

Henio - potrzeba matką wynalazków :tongue:

 

[ Dodano: Wto 22 Sty, 2013 22:12 ]

Abratek- myślę, że twoja teza jest słuszna, poprzednia kiełbasę dzieliłam na małe pętka, tą zawieszałam ma kiju bez dzielenia

Dorota
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263204
Udostępnij na innych stronach

kdor1, pisząc nie widziałem jeszcze fotek - na jednej z nich widać wyraźnie to co sugerował Bagno że mięsa "nie kleją się" - to niestety wada spowodowana jakością mięs (a raczej oszustwem producentów)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263228
Udostępnij na innych stronach

kdor1,

ale do kabanosów nie dodajesz chyba wody?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-263810
Udostępnij na innych stronach

Prosiłabym o poradę odnośni mojego amatorskiego podejścia nr. 1 do kiełbasy:

 

Kiełbasę wykonam z łopatki oraz pachwiny (kawałki już się peklują - w zwykłej soli jodowanej i przyprawach). Uwędzić nie mam możliwości więc pozostaje mi sparzenie i pieczenie - właśnie w związku z tym piszę.

 

1. Jak długo trzeba parzyć kiełbasę (średnica około 3cm)?

2. Co do pieczenia - ile powinno trwać i w jakiej temperaturze?

3. Jak długo można przechowywać kiełbasę sparzona/pieczoną i w jakich warunkach?

 

Byłabym wdzięczna za porady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-264980
Udostępnij na innych stronach

Naczytałam się, naszukałam się, ale wyszukiwarka nic nie wnajduje po wpisaniu np. "bez wędzenia" - jak rozumiem zarzucenie mi lenistwa było przyczyną Pana uszczypliwości?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265055
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Panu,

 

Oczywiście podczas wertowania forum spotkałam się z powyższymi parametrami, ale zawsze współwystępowały one wraz z wędzeniem, dlatego też wolałam dopytać czy bez wędzenia czas parzenia powinien być dłużysz.

 

Dopytanie:

- wkładamy do zimnej wody?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265075
Udostępnij na innych stronach

wkładamy do zimnej wody?

A pytasz przed czy po parzeniu?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265080
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie nie doprecyzowałam - chodziło o temperaturę wody, w której będzie parzona. Czy dobrze rozumiem - tak sparzona jest już zdatna do konsumpcji - nie wymaga dodatkowej obróbki?

 

Jeszcze jedna kwestia: włożyłam część kiełbasy do piekarnika - suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265144
Udostępnij na innych stronach

chodziło o temperaturę wody, w której będzie parzona

Wkładasz kiełbasę do wody o temp. 72-75C i parzysz 20-25min. Kiełbasa w jelitach cienkich.Po parzeniu możesz ja schłodzić jak radził Pis i możesz się zajadać.Najlepsza na drugi dzień.

 

">

suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji?

Nie znam tego sposobu i nie polecam.Kiełbasa musi mieć w środku 68C i jest dobra do konsupcji.Raczej ją podpiec ,ale w wędzarni, albo na patelni ,ale w piekarniku :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265148
Udostępnij na innych stronach

włożyłam część kiełbasy do piekarnika - suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji?

Trzeba ją najlepiej upiec, np. zwiększ temperaturę do 100 stopni na pół godziny. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265152
Udostępnij na innych stronach

włożyłam część kiełbasy do piekarnika - suszą się na bardzo małym ogniu - ciężko określić dokładną temperaturę, ale jest to około 60 stopni. Czy można określić jak długo należałoby ją tak suszyć aby była bezpieczna w konsumpcji?

Trzeba ją najlepiej upiec, np. zwiększ temperaturę do 100 stopni na pół godziny. :cool:

Nie wiem czy to troszkę nie za krótko, piekłem ostatnio białą kiełbasę zawijaną w boczek z cebulą i serem, w temperaturze 200 stopni, i po 25 min miała w środku 78 stopni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/3/#findComment-265164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.