Skocz do zawartości

kiełbasa śląska


Rekomendowane odpowiedzi

Zico,

Zrobiłbym tak teraz, ale już niestety nie mogę.

Dziękuję za uznanie.

Tak jak pisałem obiecuję poprawę :!: :!: :!:

 

Teraz widzę jak ważne jest na tym forum trzymanie się receptur pod każdym względem i wyraźne i rozważne pisanie o swoich wyrobach. Uważam, że jednak może to przestraszyć początkujących w tym temacie przed pochwaleniem się swoimi osiągnięciami na forum.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78640
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

beiot, nie napisałem tego złośliwie tylko gdybyś tak zrobił to byś miał święty spokój a nie że baton za długi jest :grin: :grin: :grin:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78648
Udostępnij na innych stronach

Zico, naprawdę nie odebrałem Twojej wypowiedzi złośliwie, jak również innych forumowiczów.

Następnym razem będzie lepiej :wink:

 

Pozdrawiam Wszystkich

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78662
Udostępnij na innych stronach

A ja nieuk w tym temacie zawsze myślałem , że jak kupię kiełbasę na Śląsku , to będzie śląska i gdy tą samą kiełbasę zawiozę do Krakowa to się zamieni na podwawelską :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78752
Udostępnij na innych stronach

HI

 

No wlasnie jak wspomnial beiot , tez mi sie wydaje ze producenci uzywaja nazw kielbas jako chwyt reklamowy , bedac w Polsce kupowalem kielbasy slaskie w kilku sklepach i kazda miala inny smak a wszystkie byly slaskie , to juz chyba nie te czasy w ktorych byly zaklady panstwowe i kazdy musial sie trzymac przyjetych norm branzowych i slaska na Slasku , czy w Krakowie smakowala tak samo . Teraz liczy sie nazwa i wyglad by sprzedac towar a co w srodku to juz prywatni producenci decyduja w zaleznosci co maja na zbyciu i za ile to kupia .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78755
Udostępnij na innych stronach

Droga EAnno.Bardzo dobrze zrozumiałem sens wypowiedzi Dziadka i właściwie się z nią zgadzam.Ale.Wzięcie nazwy kiełbasy śląskiej w cudzysłów chyba niewiele by pomogło bo ja kiedyś tak zrobiłem/"parzenie w piekarniku"/ a i tak dostałem lekko po uszach.Niestety warunki domowe nie zawsze pozwalają zachować proces technologiczny do końca.A oto przykład z mojego podwórka.Często robię kiełbasę podwawelską i właściwie wszystko jest tak jak przewiduje przepis ,ale niestety batony są krótsze od wymaganych z prozaicznego powodu.Nie mam takiego garnka do parzenia w którym by się zmieściły.Czy w związku z tym mam powiedzieć ,że ta moja to "niby" podwawelska.A i jeszcze jedno .Lubię sobie tą kiełbaskę podsuszyć nad kuchnią i długie batony wlazły by mi do garnków.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78771
Udostępnij na innych stronach

Nie lubię być gołosłownym, a poza tym trochę mnie te batony gryzły przez cały dzień :devil:

Poszedłem więc do rodziców i w ich lodówce znalazłem jeszcze kilka kawałków mojej kiełbaski, którą im podarowałem.

uf...

oto foto

 

Tak jak mówiłem, akurat wcześniej niefortunnie wkleiłem zdjęcie kiełbasy z synkiem. Pozostałe produkty wyglądały jak te powyżej. Długość batoników ok 15cm.

Czy taki wyrób może nazywać się kiełbasą śląską?

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78857
Udostępnij na innych stronach

Na noc??Takie żarcie???No Ty to sumienia nie masz...

Noc nie noc, a mnie ten baton tak gryzł cały dzień. :grin:

Soooory, ale też bym nie mógł spać :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78861
Udostępnij na innych stronach

,,Batony odkręca się o długości 12-14 cmm i pozostawia się w zwojach .'' Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78884
Udostępnij na innych stronach

Batony odkręca się o długości 12-14 cmm

Byłem blisko. :wink:

 

ale jak to mówią PRAWIE robi WIELKĄ różnicę :mellow:

Popracuję nad tym, przy następnej produkcji.

 

Dzięki

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78885
Udostępnij na innych stronach

,,Batony odkręca się o długości 12-14 cmm i pozostawia się w zwojach .''

Tak jak mówiłem, akurat wcześniej niefortunnie wkleiłem zdjęcie kiełbasy z synkiem. Pozostałe produkty wyglądały jak te powyżej. Długość batoników ok 15cm.

Czy taki wyrób może nazywać się kiełbasą śląską?

 

mam nadzieję że teraz nikt nie przyczepi się o ten nadwymiarowy centymetr (zresztą beiot napisał "około" :lol: )
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78886
Udostępnij na innych stronach

arkdom,

No nie, na moją łapkę, tzn ile wpadnie w łapkę :lol:

ale widzę że długość ważna rzecz i warto sobie przymiar jakiś zrobić.

Może ktoś ma pomysł na takie urządzenie do kalibracji wzdłużnej kiełbas? Albo do zawijania na odpowiednie równe odcinki. Do średnicy już widziałem.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78934
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze parę razy zrobisz śląską i dojdziesz do wprawy,a czy będzie dwa centymetry dłuższa czy krótsza to nie ma znaczenia bo to są wyroby domowe

Dal moich zjadaczy wyrobów nie ma znaczenia, ale na tym forum ma. jak się przekonałem na własnej skórze.

 

Myślę, że wiele osób tak robi i jest ok, a na forum te lepsze zdjęcia pokazują.

Odnośnie składu jest też podobnie. Czasem trudno jest idealnie wymierzyć ilość odpowiednich mięs jak się je kupuje. Jak zostanie trochę III to co mrozić kilka deko? Myślę, że jest niewiele osób które kosztując wyrobu są w stanie określić ile jakich mięs użyto i przypraw i czy zgodnie z recepturą. Chyba, że się mylę. Ja takich umiejętności nie posiadam.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78946
Udostępnij na innych stronach

a normy są dla producentów tych sklepowych wynalazków

z informacji uzyskanych od pewnego emeryta, byłego właściciela sieci sklepów i własnej masarni dowiedziałem się, że norm dla producentów nie ma, muszą tylko napisać na opakowaniu co w nim jest, a jak to nazwą ich sprawa. Normy branżowe już nie obowiązują. Teraz są normy tylko na max ilości chemii dodawanej do produktów. Gdyby się dało to szynkę powiększono by 4 razy, ale ponoć nie ma jeszcze takiej technologii, a prawo tego nie zabrania. :devil:

 

 

W przypadku producentów normą jest max zysk - niestety.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78949
Udostępnij na innych stronach

W przypadku producentów normą jest max zysk - niestety.

Często nasi forumowicze piszą -" liczy się tylko zysk producenta".

Kochani, wejdźcie w ten typ działalności a dowiecie się dlaczego, tak jest!

Większość zakładów przetwórstwa mięsnego ma ujemny wynik finansowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78989
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.