beiot Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Września 2009 Zico, Zrobiłbym tak teraz, ale już niestety nie mogę. Dziękuję za uznanie. Tak jak pisałem obiecuję poprawę :!: :!: :!: Teraz widzę jak ważne jest na tym forum trzymanie się receptur pod każdym względem i wyraźne i rozważne pisanie o swoich wyrobach. Uważam, że jednak może to przestraszyć początkujących w tym temacie przed pochwaleniem się swoimi osiągnięciami na forum. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Września 2009 beiot, nie napisałem tego złośliwie tylko gdybyś tak zrobił to byś miał święty spokój a nie że baton za długi jest :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Września 2009 Zico, naprawdę nie odebrałem Twojej wypowiedzi złośliwie, jak również innych forumowiczów. Następnym razem będzie lepiej :wink: Pozdrawiam Wszystkich Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Września 2009 WitamDługość batona to też ważna rzecz.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Września 2009 SMORODINA, jak to mawiali starsi nie długość lecz technika - wykonania oczywiście jest ważna :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Września 2009 A ja nieuk w tym temacie zawsze myślałem , że jak kupię kiełbasę na Śląsku , to będzie śląska i gdy tą samą kiełbasę zawiozę do Krakowa to się zamieni na podwawelską :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Września 2009 HI No wlasnie jak wspomnial beiot , tez mi sie wydaje ze producenci uzywaja nazw kielbas jako chwyt reklamowy , bedac w Polsce kupowalem kielbasy slaskie w kilku sklepach i kazda miala inny smak a wszystkie byly slaskie , to juz chyba nie te czasy w ktorych byly zaklady panstwowe i kazdy musial sie trzymac przyjetych norm branzowych i slaska na Slasku , czy w Krakowie smakowala tak samo . Teraz liczy sie nazwa i wyglad by sprzedac towar a co w srodku to juz prywatni producenci decyduja w zaleznosci co maja na zbyciu i za ile to kupia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Września 2009 Droga EAnno.Bardzo dobrze zrozumiałem sens wypowiedzi Dziadka i właściwie się z nią zgadzam.Ale.Wzięcie nazwy kiełbasy śląskiej w cudzysłów chyba niewiele by pomogło bo ja kiedyś tak zrobiłem/"parzenie w piekarniku"/ a i tak dostałem lekko po uszach.Niestety warunki domowe nie zawsze pozwalają zachować proces technologiczny do końca.A oto przykład z mojego podwórka.Często robię kiełbasę podwawelską i właściwie wszystko jest tak jak przewiduje przepis ,ale niestety batony są krótsze od wymaganych z prozaicznego powodu.Nie mam takiego garnka do parzenia w którym by się zmieściły.Czy w związku z tym mam powiedzieć ,że ta moja to "niby" podwawelska.A i jeszcze jedno .Lubię sobie tą kiełbaskę podsuszyć nad kuchnią i długie batony wlazły by mi do garnków.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Września 2009 Nie lubię być gołosłownym, a poza tym trochę mnie te batony gryzły przez cały dzień :devil: Poszedłem więc do rodziców i w ich lodówce znalazłem jeszcze kilka kawałków mojej kiełbaski, którą im podarowałem. uf... oto foto Tak jak mówiłem, akurat wcześniej niefortunnie wkleiłem zdjęcie kiełbasy z synkiem. Pozostałe produkty wyglądały jak te powyżej. Długość batoników ok 15cm. Czy taki wyrób może nazywać się kiełbasą śląską? Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Września 2009 Na noc??Takie żarcie???No Ty to sumienia nie masz... :devil: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Września 2009 Czy taki wyrób może nazywać się kiełbasą śląską? nie, nie wolno. To jest kolacja... w sam raz dla mnie... Cytuj roman - obecny prezes Klubu +100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Września 2009 Na noc??Takie żarcie???No Ty to sumienia nie masz...Noc nie noc, a mnie ten baton tak gryzł cały dzień. :grin: Soooory, ale też bym nie mógł spać :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Września 2009 ,,Batony odkręca się o długości 12-14 cmm i pozostawia się w zwojach .'' Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Września 2009 Batony odkręca się o długości 12-14 cmmByłem blisko. :wink: ale jak to mówią PRAWIE robi WIELKĄ różnicę :mellow: Popracuję nad tym, przy następnej produkcji. Dzięki Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Września 2009 ,,Batony odkręca się o długości 12-14 cmm i pozostawia się w zwojach .''Tak jak mówiłem, akurat wcześniej niefortunnie wkleiłem zdjęcie kiełbasy z synkiem. Pozostałe produkty wyglądały jak te powyżej. Długość batoników ok 15cm. Czy taki wyrób może nazywać się kiełbasą śląską? mam nadzieję że teraz nikt nie przyczepi się o ten nadwymiarowy centymetr (zresztą beiot napisał "około" :lol: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Września 2009 Byłem blisko. ale jak to mówią PRAWIE robi WIELKĄ różnicęTo batony odkręcasz z metrówką w ręku? :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Września 2009 arkdom,No nie, na moją łapkę, tzn ile wpadnie w łapkę :lol: ale widzę że długość ważna rzecz i warto sobie przymiar jakiś zrobić. Może ktoś ma pomysł na takie urządzenie do kalibracji wzdłużnej kiełbas? Albo do zawijania na odpowiednie równe odcinki. Do średnicy już widziałem. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Września 2009 arkdom, Może ktoś ma pomysł na takie urządzenie do kalibracji wzdłużnej kiełbas?Na stole kreskę a potem jedna od drugiej. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Września 2009 Jeszcze parę razy zrobisz śląską i dojdziesz do wprawy,a czy będzie dwa centymetry dłuższa czy krótsza to nie ma znaczenia bo to są wyroby domowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Września 2009 Jeszcze parę razy zrobisz śląską i dojdziesz do wprawy,a czy będzie dwa centymetry dłuższa czy krótsza to nie ma znaczenia bo to są wyroby domoweDal moich zjadaczy wyrobów nie ma znaczenia, ale na tym forum ma. jak się przekonałem na własnej skórze. Myślę, że wiele osób tak robi i jest ok, a na forum te lepsze zdjęcia pokazują. Odnośnie składu jest też podobnie. Czasem trudno jest idealnie wymierzyć ilość odpowiednich mięs jak się je kupuje. Jak zostanie trochę III to co mrozić kilka deko? Myślę, że jest niewiele osób które kosztując wyrobu są w stanie określić ile jakich mięs użyto i przypraw i czy zgodnie z recepturą. Chyba, że się mylę. Ja takich umiejętności nie posiadam. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Września 2009 Najważniejsze to że robisz swojskie wyroby ,a normy są dla producentów tych sklepowych wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Września 2009 a normy są dla producentów tych sklepowych wynalazkówz informacji uzyskanych od pewnego emeryta, byłego właściciela sieci sklepów i własnej masarni dowiedziałem się, że norm dla producentów nie ma, muszą tylko napisać na opakowaniu co w nim jest, a jak to nazwą ich sprawa. Normy branżowe już nie obowiązują. Teraz są normy tylko na max ilości chemii dodawanej do produktów. Gdyby się dało to szynkę powiększono by 4 razy, ale ponoć nie ma jeszcze takiej technologii, a prawo tego nie zabrania. :devil: W przypadku producentów normą jest max zysk - niestety. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Września 2009 Dlatego nazwałem te wyroby wynalazkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Września 2009 W przypadku producentów normą jest max zysk - niestety.Często nasi forumowicze piszą -" liczy się tylko zysk producenta". Kochani, wejdźcie w ten typ działalności a dowiecie się dlaczego, tak jest! Większość zakładów przetwórstwa mięsnego ma ujemny wynik finansowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Września 2009 Większość zakładów przetwórstwa mięsnego ma ujemny wynik finansowy.Dobrze, że nie pracują w niedziele, bo nie mieliby z czego żyć :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/page/2/#findComment-78991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.