Gość quartz Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Kolejne pytanie od laika. Mam dość, tego kupowanego nie da się jeść, same błony, kupa ścięgien i chemii. Chciałbym samemu zrobić większą ilość, porcjować i do zamrażarki. Przeznaczeniem będą głownie kotlety i sosy z mięsem. Nie chodzi o oszczędności, zaznaczam. Jakiego mięsa użyć i w jakich proporcjach? Na jakim sitku mielić? P.S. Proszę nie pisać o klasach, do mnie to nie trafia niestety. Kup tyle tego, tyle tamtego, to zmiel tak, to drugie tak. Coś w tym stylu :grin: Pozdrawiam. Przepraszam, źle umieściłem. Proszę moderatorów o przesunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Quartzchcesz dobre mięso na mielone to zakup: 60-70% mięsa z łopatki,poproś panią ze sklepu że chcesz ten duży mięsień,bo potrzebujesz na pieczeń,będzie to gwarancja że nie da Ci ścięgnistych kawałków 30-40% boczku,może być tłusty lub chudy byleby bez skóry i żeber,sprawdź również czy nie ma ukrytych wyczuwalnych pod palcami chrzęści (dziś to standard) przed rozdrabnianiem usuń grube błony z boczku o ile są,sprawdż czy nie maskóry na tluszczu,z łopatki usuń tylko mięso krwawe o ile jest,grube żyły,miękkie błany,które mogą później znaleść się na nożyku maszynki i tyle. zmiel wszystko najlepiej na 5mm lub na 4mm i to tyle. no i mała rada do planowania zakupów,jak chcesz zrobić np.25kg mielonego tooblicz sobie to w podobny sposób jak ja to robię od wielu lat 25kgx70%łopatki=17,5kg łopatki musisz zakupić25kgx30%boczku=7,5kg boczku musisz zakupićrazem 25kg,tym sposobem obliczam wszystkie receptury,bez kombinowania i zastanawiania sięslonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No i jeszcze maszynka z ostrym nożykiem i splanowanym sietkiem, bo jak nie to caly misterny plan ..... :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No i jeszcze maszynka z ostrym nożykiem i splanowanym sietkiem, bo jak nie to caly misterny plan .....dobre spostrzeżenie kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Dzięki wielkie Marku, właśnie o taki opis mi chodziło. Szacunek.P.S. Moja biedna Diana Zelmer da sobie radę, żeby jej nie było smutno dałem jej nowy nożyk i dwa sitka, 4 oraz 8 :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Dzięki wielkie Marku, właśnie o taki opis mi chodziło. ludzie ,którzy zaczynają przygode z wyrobami wszelakimi,właśnie takich tłumaczeń receptur potrzebują, im receptury pisane dla technologów są nie zrozumiałe,a nikt nie ma zamiaru uczyć się technologi tylko chce zrobić potrawe lub wędline,dlatego ja cenię sobie te stare opisy na wyroby mięsne. z takim zestawem Diany dasz rade powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 ludzie ,którzy zaczynają przygodę z wyrobami wszelakimi,właśnie takich tłumaczeń receptur potrzebują,Zgadzam się z tobą Marku, dla mnie kutrowanie to była czarna magia , dopiero jak na własne oczy zobaczyłam w Zrębicach co i jak to już wiem. Może kogoś to dziwi ale tak jest . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 dla mnie kutrowanie to była czarna magia , dopiero jak na własne oczy zobaczyłam w Zrębicach co i jak to już wiem. Może kogoś to dziwi ale tak jest . Dlatego serdecznie zapraszam na kurs do SDM sznurek :grin: A miejsc już zostało tylko >6< ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 ludzie ,którzy zaczynają przygodę z wyrobami wszelakimi,właśnie takich tłumaczeń receptur potrzebują,Marku- z całym szacunkiem dla Ciebie jako technologa. Uważam ze ,,odwróciłeś kota ogonem '' podałeś recepturę w procentach na dobre mielone. A to przecież to samo co byś podał w kilogramach. Na mielone można kupić dobrej jakości mięso drobne np wp. kl II i wp kl III. Po co przepłacać kupując elementy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Macie jakieś inne receptury?Zmielić mięso popularnie nazywane "gulaszowe" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Spróbuj w jakieś masarni zapytać o możliwość zmielenia mięsa jakie leży w chłodzonej ladzie i Tobie najbardziej pasuje. Ile razy nie poproszę to mielą i nic nie doliczają. Ja preferuję mielone: II wp chuda (50%) II wp tłusta (30%) i II woł (20%) Ale mięso mielone jest rzeczą gustu, a to już nie podlega dyskusji :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zdecydowanie nie podlega dyskusji :grin: Po prostu ma być dobre. Jestem zniesmaczony tym, co oferują obecnie dobrze znane firmy na S i M. P.S. Właśnie o takie "uniwersalne" mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Szkoda, że na tyle postów tylko Marek odpowiedział konkretnie i rzeczowo.Do czego ma być napisałem, na samym początku. Bo ja wiem co tam było? Na 100% kawałki błon, chrząstki i pewnie kości. Pytałem o takie "mielone", co się kiedyś do wszystkiego nadawało. Takie zwykłe mielone tylko po swojemu. Takie co się kupuje w sklepie, do niczego to się nie nadaje. Ale nazywa się "mielone".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Takie co się kupuje w sklepie, do niczego to się nie nadaje. Ale nazywa się "mielone".Ale jest tanie i 90% kupujących tylko to interesuje - samo życie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Ano życie. Tak to już musi być, kurczak smakuje jak białko z jajka. jajko jak woda w stanie skupienia, boczek wędzony po parzeniu zwiększa swoją objętość 3 razy i tryska wodą przy krojeniu jak fontanna...Dlatego pytam i jeszcze raz dziękuję Markowi, prosto, krótko i na temat.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 50 % filet z indyka50 % karkowkiNic nie dzielić, nic nie wykrawać (bo mi się nie chce :lol: ) chyba że jakiś paproch wielki.Wszystko zmielić na sitku 5 mm, doprawić jajo, sól pieprz, cebula drobno pokrojona, trochę błlki starej zamoczonej w wodzie, troche oliwy i wszystko - wymieszać do lodówki na 3 godziny i potem kulać kulki, i do frytownicy - w zależności od wielkości dobrać czas. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Szkoda, że na tyle postów tylko Marek odpowiedział konkretnie i rzeczowo.kolego, DZIADEK i Andy podali Ci także dobrą radę - tym lepszą że trochę tańszą... mimo wszystko mięso tzw. "gulaszowe" jest tańsze niż najładniejsze mięśnie z łopatki + boczek :rolleyes: a w dobrych sklepach z mięsem takie mięso to nie są jakieś niejadalne odpady - to po prostu okrawki z wykrawania elementów... jeśli zobaczysz że sprzedawca nakłada zbyt chudego, to domówisz jakiś element tłusty ( np kawałek podgardla ) i po kłopocie. Dlaczego napisałem powyższego posta... - odpowiedź jest prosta: nie wszyscy na tym forum mają wysokie dochody (delikatnie mówiąc) i wszędzie tam gdzie można szukają oszczędności....a w tym przypadku parafrazując jedną z reklam : "... to po co przepłacać" :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Drogi Abratku i wszyscy inni. Nie jestem zamożny. Nie jestem też specem od mięsa i żywności. Skoro tak szacowne firmy jak Sokołów i Morliny sprzedają takie mięso, którym można owinąć sobie palec kilka razy to szukam alternatywy. Marek napisał to co trafia do laika. O to mi właśnie chodziło, że zmielić da się wszystko wiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Mięso mielone kupowane w sklepach jest tańsze bo to jest kompozycja która przyjmie wszystko włącznie z różnymi dodatkami nie koniecznie mięsnymi .Dla siebie kupując mięso na mielone nie przesadzajmy z jego chudością . kotlet mielony musi posiadać odpowiednią ilość tłuszczu bo jak jest za chudy to jest tak jak z przedobrzoną kiełbasą . Nikt rozsądny liczący się z kasą nie będzie kupował karkówki na mielone no chyba tylko ten co śpi na pieniądzach. W sklepach mięsnych zakładowych lub gdzie jest prowadzony rozbiór można kupić mięso drobne o zawartości tłuszczu 40% z kawałkami wp. kl III gotowa kompozycja w cenie 10.90 zł /kg. za karczek b/k musiał bym zapłacić co najmnej 15 zł. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No to jestem nierozsądny. na pewno nie śpię na pieniądzach, a kotlety mielone robimy dosyć rzadko, wiec działamy w tym zakresie porządnie, zwłaszcza, że na życzenie babeczka mieli mi mięsko w sklepie (rozbioru nie przeprowadzają. Zreszta u nas chyba tylko na małej hali targowej jednak kobietka to robi.). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 A no wiesz jak to w życiu, nie raz trzeba trochę zaszaleć . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No ba. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No dobra. To inaczej. Mieszkam sam. W sklepach gdzie mielą do razu ceny kosmiczne. Po drugie, jak chcesz pół kilo mielonego to ile tam procent tego, co już wcześniej było mielone w tej maszynce? Nie każdy kto czyta stronę i forum przerabia całą świnkę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No dobra. To inaczej. Mieszkam sam. W sklepach gdzie mielą do razu ceny kosmiczne. Po drugie, jak chcesz pół kilo mielonego to ile tam procent tego, co już wcześniej było mielone w tej maszynce? Nie każdy kto czyta stronę i forum przerabia całą świnkę. Pozdrawiam.No fakt. Ja w życiu nie kupiłem mięsa mielonego w sklepie. I nawet do mnie nie przemawiają argumenty żony, że mielą na miejscu to co klient sobie zażyczy. Tylko jakoś nikt się nie zastanawia nad tym, że ta maszynka tak sobie stoi cały dzień i od czasu do czasu coś tam na niej zmielą. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 quartz, ale co miało być powiedziane to już nastąpiło - właściwą drogę już możesz wybrać Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2833-mi%C4%99so-mielone/#findComment-77414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.