ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 16 Lipca 2013 pokemon15, wroc sie do tego co Malgos napisala, wtedy zrozumiesz wszystko , co dotyczy tego grzyba :wink: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-292846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Października 2015 Cienki kożuszek? Ja mam coś co przypomina świńską skórę .Próbowałem pierwszy raz i robiłem z gruszek. Mam niestety gęstą pulpę, z której będzie ciężko coś wycisnąć. Na wierzchu był jeden kożuszek, wewnątrz drugi. Był wstrząśnięty po długiej przerwie (nie mieszałem), i stary kożuszek się zanurzył, a na wierzchu zrobił drugi. Mówicie, że to fajna rzecz i żeby ją sobie gdzieś schować? Poczytam co się da z tym zrobić. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-452032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Października 2015 W malej ilosci octu jaki zrobiles mozesz spokojnie to przechowac i kiedy bedzie potrzeba, np. zostanie tobie z pol butelki wina, to( ta galaretke; swinska skore, czy jak to nazywasz ) zalej to w nowym pustym sloiku wlasnie pozostaloscia wina jaka masz i po kilku tygodniach masz wspanialy winny ocet. Jezeli np. masz wino rozane, to mozesz dolozyc kilka ziolek jakie lubisz. Smak octu bedzie wtedy przechiodzil wspaniale ziolami. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-452100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 24 Października 2015 Annam, ale u mnie nigdy nie zostaje wina, jakimś dziwnym trafem jest dobrze sporcjowane i się kończy na ostatniej kropelce Dziękuję za radę. Następnym razem tak zrobię, a dzisiaj wrzuciłem to do nowego nastawu octu, tym razem z jabłek. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-452157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 24 Października 2015 To bedziesz mial szybciej ocet zrobiony. Rowniez mozesz tak zrobic z owocow jagodowych. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-452163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Niepotrzebnie zakładałem temat : ocet owocowyPrzeczytałem cały dział - Pytanie czy macie doświadczenie z octami z malin, śliwek ,pigwy, i innych owoców "na czasie" ? Edytowane 24 Września 2017 przez Bee Gees Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Września 2017 Ja mam, jednak stosuje do nich matke z octu jablkowego. Wspaniale wychodza( najbardziej smakuja mi jagodowe mieszanki, do salatek) . Z pigwy nie robilam, sliwki mieszalm z jablkami. Tylko zauwazylam, ze im dluzej stoi ocet juz po zlaniu, jego smak robi sie bardzo wyrazisty i ostrzejszy. Ale pry tym rowniez bardziej klarowny. W tym roku chce robic wszystkie jagodowe ,jednak osobno, czyli osobno malinowy, osobno czarna jezyna itd. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 25 Września 2017 jednak stosuje do nich matke z octu jablkowego No nie mam - będę robił bez tego świetnego wspomagacza Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 25 Września 2017 Dodaj kilka jablek ale takich do gotowania . Wtedy masz mozliwosc uzyskania "matki". Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Września 2017 Dodaj kilka jablek ale takich do gotowania . Wtedy masz mozliwosc uzyskania "matki". Potwierdzam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 25 Września 2017 Malgos, razem zaczynalyslmy z octem. Teraz mam juz " roczniki" jego u siebie . Nie mowic wlsnie o smakach. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Września 2017 Aneczko..mój ocet-ten pierwszy tak dojrzał..jak dobre winko.. a smak..mmmmm...... rewelacja... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) A mój już nie ma matki bo pierwszą wyrzuciłam nie wiedząc co to jest a potem rozdawałam aż po którymś odcedzeniu matki nowa nie powstała Edytowane 25 Września 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Września 2017 Olgfa, wez kilka jablek takich dogotowania zalej i poczekaj,zrobi sie nowa. Umnie za pierwszym razem nie mialam , a teraz juz sama rosnie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Na razie nowa mi nie potrzebna bo octu w tym roku nie robię . Edytowane 25 Września 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 26 Września 2017 ... jablek takich dogotowania ... Co to za jabłka? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 26 Września 2017 Co to za jabłka? Nie znam odmian jablek w Polsce. Ale jestescie krolestwem jablkowym i macie duzo wiecej odmin. Mam na mysli tutaj jablka, ktre pokazuja swoj prawdziwy smak dopiero po obrobce termicznej. Jako surowe nie sa za bardzo smaczne. Takim przykladem moze byc crabapple. Kwasne niesmaczne, ale jako dodatek do potraw wspaniale, a najwazniejsze maja bardzo wysoki poziom zawartsci pectin. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Września 2017 Czy ktoś szczepił nastaw na ocet - zakwasem chlebowym ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Września 2017 Ja "szczepiłam" śladową ilością , tak samo robię gdy kiszę pierwsze w sezonie ogórki w garnku na bieżące spożycie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 27 Września 2017 Ja "szczepiłam" śladową ilością Ok dzięki - dla experymentu zaszczepiłem wczoraj - tak łyżeczką od herbaty /13 litrów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-568776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Nastawiłem ocet z mirabelek.Czy w trakcie procesu to jest po ok 4 dniach od nastawy mogę uzupełnić słoje wodą przegotowaną?Zostało mi trochę wolnego miejsca w słoju i szkoda aby się ono zmarnowało. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-604705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 .Czy w trakcie procesu to jest po ok 4 dniach od nastawy mogę uzupełnić słoje wodą przegotowaną? Możesz uzupełnić wodą lub wodą z dodatkiem cukru i nie musi być przegotowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-604769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 9 Września 2018 Jak robicie swoje octy? Ja w tym roku zrobiłem z jabłek papierówki i teraz jeszcze z gruszek z proporcji 1L wody przegotowanej z 5 łyżkami cukru... :tongue: Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-606437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 29 Listopada 2019 W weekend będę nastawiał ocet z jabłek. Poczytałem trochę o tych smakowych i chciałem zapytać czy robił ktoś z mrożonych owoców? Pomyślałem o zrobieniu octu jagodowego, ale chyba już nie nazbieram świeżych a mam trochę pomrożonych Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-647644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 29 Listopada 2019 Pomyślałem o zrobieniu octu jagodowego, Jagody (czarne) są stosunkowo niskocukrowe. Sugeruję wykorzystanie słodkich jabłek i jagód.To będzie luksusowy ocet i barwiący, co należy wziąć pod uwagę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/6/#findComment-647645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.