Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem takie coś:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=736106750

a tam taki oto opis "do nastrzykiwania solanką lub masłem chudych mięs".

Albo coś przeoczyłem w nauce albo to jakaś nowość?

Kto wie niech się wypowie.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj coś takiego.

Kawałek wędzonej szynki – plaster o grubości 10 mm do 15 mm podsmaż z jednej strony około 1 min i z drugiej strony około 45 sekund na mocno rozgrzanej patelni.

W tym czasie przygotuj sobie bułkę (ja lubię te ciemne z ziarnami) posmaruj grubo prawdziwym masłem obie połówki.

Jednym ruchem połóż podsmażony kawałek szynki na połówce bułki i nakryj go drugim.

UWAGA! Musisz jeść nad talerzykiem praktycznie z brodą w talerzu ponieważ zaraz cieknie masło, upaprasz sobie brodę i jak nie będziesz uważał to i ubranie, ale opłaca się, smak jest zaj…y. Oczywiście sprzęt na aukcji to do produkcji masowej, ale można mniejszym np strzykawką zrobić to w domu.

 

Oczywiście to nie jest bezpośrednia odpowiedz na Twoje pytanie, ale pomoże Tobie zrozumieć dlaczego nastrzykuje się mięso masłem (jako dodatek! a nie zamiast solanki). Podgrzane/płynne masło, ale nie upieczone (zblanszowane) ma niepowtarzalny smak w połączeniu z ciepłym mięsem.

 

NIE POLECAM osobą które nadmiernie zwracają uwagę na to co pokazuje im waga.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80607
Udostępnij na innych stronach

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=736106750

a tam taki oto opis "do nastrzykiwania solanką lub masłem chudych mięs".

Też to właśnie dzisiaj zobaczyłem.

Przecież masło ma niską temp topnienia. Przy wędzeniu wypłynie ze schabu, a jak nie przy to przy parzeniu!

Masełko to ja lubię na gorące ziemniaczki do schabowego położyć :lol:

Można by tym sposobem też nastrzyknąć dziczyznę rozgrzanym smalcem. :question:

 

Czy ktoś tak robił?

 

Znalazłemw sieci:

"U mnie też ustał sie udziec z sarny i teraz właśnie moczy się w marynacie, w sobotę biorę się do pieczenia w całości z kością . A robie to tak od wielu lat po wyjęciu z marynaty wycieram i przy pomocy strzykawki z grubą igłą dokładnie nastrzykuje ciepłym zklarowanym masłem z czosnkiem . Wkladam w rękaw foliowy i do mocno nagrzanego piekarnika po ok 15 min zmniejszam temperaturę do 150-175 stopni i w zależności jak duży udziec to godzinę do 90 minut piekę . Następnie wyłączam piekarnik i mięsko wyjmuję dopiero jak wystygnie. Sprawdzone, jest miękkie soczyste i nie kruszy się , Polecam książkę kucharską reklamowaną w Łowcu autorstwa kol.G.Russaka. Powyższy przepis też pochodzi od niego."

 

źródło:

http://www.lowiecki.pl/dziennik/forum.php?f=14&t=8401&numer=612

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80624
Udostępnij na innych stronach

Wycieknie ile ma wyciec, a smak pozostanie.

Co do szpikowania słonina to to samo, bo łatwiej naszpikować słoniną niż roztopiony masłem w domowych warunkach.

Można podobnie ja to się robi z czosnkiem zamrozić nacięte na ostro kawalki czosnku, wtedy wchodzą w mięso prawie bez nacinania.

Tak czy owak proponuje raz nastrzyknąć mięso masłem, poddać je wędzeniu (np. szynkę lub coś w rodzaju sopockiej lub nawet chudą rybę posmarować masłem) i stwierdzić czy to smakuje.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80626
Udostępnij na innych stronach

Wycieknie ile ma wyciec, a smak pozostanie.

Czyli robi się to dla smaku a nie aby schab nie był suchy. Można więc każdy rodzaj mięśnia nastrzyknąć masłem przed wędzeniem lub pieczeniem!

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80627
Udostępnij na innych stronach

jak robie schab, to czy z masłem czy bez i tak nie jest suchy więc dla smaku ma się rozumieć.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80629
Udostępnij na innych stronach

Czyli robi się to dla smaku a nie aby schab nie był suchy.

jak robie schab, .... i tak nie jest suchy więc dla smaku ma się rozumieć

Panowie, dochodzicie do bardzo różnych wniosków, na podstawie stawianych przez siebie tez. :shock:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80630
Udostępnij na innych stronach

Masło to:

Woda – nawilża mięso.

Tłuszcz jako tłuszcz nawilża mięso

Tłuszcz jako dodatek smakowy – podnosi (wg mnie) walory smakowe.

Trochę z tego wycieknie, trochę odparuje – podczas wędzenia, parzenia, gotowania, pieczenia – w zależności co z tym robimy dalej, ale smak pozostaje, wraz z efektami dodatkowymi i ujemnymi.

I inne składniki wpływające jak punkt wyżej :lol:

 

I należy pamiętać że nastrzyk masłem to dodatek w technologii, a nie jedyna czynność przygotowawcza.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80632
Udostępnij na innych stronach

Panowie te przepisy z masłem to do kuchni a nie w masarstwie . Co chcecie jeść szynki nastrzyknięte masłem. Masło przecież szybko jełczeje. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80639
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, zrób tylko jedną szynkę, a pewnie masło nie zdąży ztęgnąć a co dopiero zjełczeć :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-80644
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podczas wczorajszego wędzenia zrobiłem eksperyment, szpikując masłem jeden malutki kawałek polędwicy. Wędziłem 7 godzin w temperaturze 20st.C-40st.C.

 

Wrażenia - polędwica nieciekawie wygląda na przekroju (marmurek), a w smaku masło jest niewyczuwalne.

Moim zdaniem w tego typu wyrobach pomysł szpikowania masłem jest chybiony i raczej nadaje się do wyrobów pieczonych w wysokiej temperaturze.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-84975
Udostępnij na innych stronach

Masz rację. Tak własnie kucharze w dobrych restauracjach "pomagają" sobie przy pieczeniach.

Jako ciekawostke podam, iż głownie w USA, nastrzykuje się szynki solanką zawierającą zmielone na młynkach koloidalnych, wszystkie odpady z produkcji masarskiej, które w innym przypadku poszłyby do śmieci. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-85003
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W masarstwie nie pasuje masełko,ale dla przykładu :

Piersi bażanta nastrzykujemy masłem klarowanym aromatyzowanym,równomiernie co 1cm.Z wierzchu posypujemy lekko solą pieprzem ziołowym.

Panierujemy w panierce z ciemnego lub grachamkowego pieczywa i smażymy również na maśle klarowanym.

Jest to przepis prezentowany przez p.Rusaka,teraz odtwarzany z pamięci.Gdy tylko nadarzyła się okazja spróbowałem wykonać.

Efekt rewelacyjny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-91925
Udostępnij na innych stronach

Ta metoda była wykorzystywana już w kuchniach, na dworach królewskich i szlacheckich. Stosowano ja nie tylko w przypadku ptactwa łownego, ale także zwierzyny łownej, której mięso jest z natury suche. Uzywano gęsich piór, trzciny itp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-91927
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się.Pan Rusak zajmuję się tradycyjną kuchnią staropolską preferując wyroby z dziczyzny. Nie wiedziałem że stosowano nastrzyk masłem klarowanym,mięsa zwierzyny łownej.

Czy niegdyś nastrzykiwano masłem mięso tylko do pieczenia czy też stosowane były inne formy obróbki termicznej?

 

Uzywano gęsich piór, trzciny itp.

Zdradzisz sekret? W jakim celu i w jaki sposób były używane ?

 

[ Dodano: Nie Gru 13, 2009 12:02 ]

Masło musi być sklarowane gdyż w innym wypadku przypali się.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-91937
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
masło szybciej się psuje niż tłuszcz z mięsa, więc nie wiem w tym sensie jest takie porządane

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2956-nastrzyk-mas%C5%82em/#findComment-94204
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.