Gość Anonymous Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Września 2009 Wychodzi na to że co by człowiek nie robił, dobrze zalać robalaPlus agencja :tongue: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Września 2009 Proponuję inne spojrzenie na problem :wink: „Szkodliwe mięso” - czyli: kolejna histeria TVN TVN jest rewolwerową stacja TV dla tzw. „inteligencji” - czyli ludzi, których można faszerować największymi głupotami pod pretekstem, że to stacja dla inteligentów właśnie. TVN w walce o widza epatuje z reguły urojonymi skandalami (dość przypomnieć histerię z „łódzkim pogotowiem”, gdzie okazało się, że sprawa dotyczy załogi jednej karetki; ale ž Polaków bało się korzystać z Pogotowia...) lub naruszaniem obyczajów. Dziś ma w programie „UWAGA”podnieść sprawę kolejnego „skandalu” - 185 ton mięsa sprzed 26 lat sprowadzonego ze Szwecji i sprzedawanego od 2007 roku w Polsce. Co wyniuchali zresztą szwedzcy dziennikarze. Na czym polega skandal – a na czym polega on zdaniem żurnalistów? Proszę sobie najpierw przeczytać opis: http://wiadomosci.onet.pl/2048507,11,konserwy_sprzed_25_lat_trafily_na_stoly_polakow,item.html A teraz dla ochłody: Mięso pochodzi z zapasów wojskowych –które co 10 lat się odnawia, bo ile może leżeć? A po co je wyrzucać, skoro nadaje się do jedzenia? Normy szwedzkie są wyjątkowo wyśrubowane – a jak ktoś nie wierzy (i słusznie!) w normy, to należy dosłownie zastosować zasadę; „The proof ofa pudding is in eating”: skoro od dwóch lat je jemy, i nikt jeszcze się nie rozchorował... TVN robi histerię - z niczego. Mięso to było i liofilizowane, i zakonserwowane – więc po prostu nie miało jak się zepsuć. W takiej konserwie nie ma bakterii. Mogłoby leżeć jeszcze 10 lat –a może i dłużej (ważna jest jakość blachy!). Pamiętam, że 20 lat temu minister rolnictwa Królestwa Niderlandów zjadł ser pozostawiony na Antarktydzie przez śp.Roberta F.Scotta w 1912 –czyli 80-letni; nie konserwowany i nie liofilizowany... Oczywiście: podejmuje się to mieso spokojnie zjeść. A co do wyglądu: jak w TVN pokażą masarnię,gdzie robi się kiełbasę z dzisiejszego uboju – będzie jeszcze obrzydliwiej. ŚP. Otton von Bismarck nie na darmo mawiał:„Nigdy nie należy patrzeć, jak się robi kiełbasę... i jak się robi politykę”. ONET cytuje uczciwie: Przedstawiciel szwedzkiego ministerstwa rolnictwa nie widzi nic złego w tym, że 26-letnie mięso trafiło na stoły Polaków. – W umowie sprzedaży jest zapis zabraniający sprzedaży mięsa do ludzkiej konsumpcji w krajach UE. Powodem niebyły kwestie zdrowotne, tylko jego wpływ na ceny rynkowe –powiedział w rozmowie z reporterem UWAGI! Joachim Holmdahl, dyrektor wydziału spraw zagranicznych, departamentu zdrowia zwierząt, ministerstwa rolnictwa Szwecji. Jego zdaniem produkt nadaje się do spożycia” O! I to jest rzeczywiście skandal. Gdyby nie kretyńskie przepisy„wspólnotowe” i nie „wspólnotowe” to mięso byłoby sprzedawane w oryginalnych puszkach – i ludzie mniej zamożni (i mniej przesadni) mogliby je kupować po 2 zł lub taniej za kilogram. Ale Czerwoni nie chcą dopuścić, by ceny spadły! Ponieważ jest to niemożliwe z uwagi na przepisy, ludzie musieli oszukiwać – a skoro już oszukali służby kontrolne, to czemu nie oszukiwać jeszcze konsumentów? Co ja piszę: oni MUSIELI oszukiwać konsumentów, bo gdyby uczciwie sprzedawali je w tych puszkach lub sprzedawali po drastycznie niskiej cenie – to od razu zainteresowałoby to jakiś SanEpid czy inną kontrolną instytucję. Konkurencja by zresztą doniosła... Tak więc skandal jest – ale zupełnienie tam, gdzie lokują go żurnaliści... http://korwin-mikke.blog.onet.pl/Szkodliwe-mieso-czyli-kolejna-,2,ID391734832,n Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Września 2009 arkdom, czy Tobie spacja nie chodzi? Bardzo źle się to czyta! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Września 2009 czy Tobie spacja nie chodziDo Korwina te pretensje :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Września 2009 arkdom, czy Tobie spacja nie chodzi? Bardzo źle się to czyta!Skopiowałem z oryginału Wstawiłem nieco spacji :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Września 2009 Arkdom Może jedna karetka zabiła może jedną osobę - stanowczo za dużo. Może jedna puszka mogła zabić jedną osobę - stanowczo za dużo. TVN jest rewolwerową stacja TVdla tzw. „inteligencji” - czyli ludzi, których można faszerowaćnajwiększymi głupotami pod pretekstem, że to stacja dlainteligentów Dzięki wiem kim jestem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Września 2009 Dzięki wiem kim jestem.Wstawiłem ten tekst, jako inne spojrzenie na problem. Co wcale nie znaczy, że się z nim identyfikuję. PS. Osobiście raczej nie jadłbym tego mięsa. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Września 2009 Arkdom, na przyszłość proponuję abyś lepiej oznaczał że cytujesz Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Września 2009 Można obejrzećhttp://wiadomosci.onet.pl/2049039,11,sanepid_26-letnie_mieso_jest_dobre,item.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Września 2009 Wstawiłem ten tekst, jako inne spojrzenie na problem. Co wcale nie znaczy, że się z nim identyfikuję.To po co wstawiasz skoro masz inne poglądy? Lubisz zamieszać :???: arkdom czy chciałbyś aby twoje dziecko lub matka to jadły? Najwięcej odbiorców to przedszkola i domy opieki. Zrobiłbyś karczemną awanturę gdybyś wiedział. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Września 2009 WitamDziennikarze jak sępy szukają żeru. Makłowicza jeszcze dają w necie, aby zrobił kotleta którego wypluwa. Żenada. Mogliby się wysilić i zapytać Szwedów jak powinno się spreparować konserwy tego typu, aby były jadalne!!!Widać, że to nie puszki mięsne tylko susz mięsny. Jeśli były szczelne to latami mogą sobie magazynować w odpowiednich warunkach. Pseudo śledztwo dziennikarzy było tendencyjne. Nawet nie chciało mi się tego oglądać i nie oglądałem. Szkoda czasu. W marketach nie takie bomby na klientów co dzień czekają. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Września 2009 A stwierdzenie, że mięso powinno być tak oznaczone, że zasada - wiesz co jesz - byłaby zachowana, jest dla mnie racjonalne, chociaż podane w oryginalnej formie. Ta zasada powinna obowiązywać w wyrobach spożywczych, a nie jest. Ludzie jedzą "luksusowe " wędliny o 93% zawartości wody + chemia... Stąd nasza działalność, dlaczego ludziom ni mówi się prawdy? Daję sobie i innym prawo do świadomego wyboru żywności. Ukrywanie pełnej informacji n.t. żywności powinno być sądownie karane!!! :devil: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Września 2009 To po co wstawiasz skoro masz inne poglądy?A Ty uważasz, że jedna linia i jedna interpretacja jest obowiązująca? arkdom czy chciałbyś aby twoje dziecko lub matka to jadłyTo już było: "A gdyby wasza matka tędy przechodziła?" :tongue: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Września 2009 http://fakty.interia.pl/polska/news/afera-z-26-letnim-miesem-przydatne-do-spozycia,1373340 "Sanepid podkreśla, że data przydatności do spożycia upływa dopiero w przyszłym roku." No to na czym polega właściwie ta afera? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Września 2009 na czym polega właściwie ta afera? myslę, że na tym, że pomimo czystości mikrobiologicznej, którą sanepid stwierdził, pomimo daty przydatności do spożycia, która wydaje się być OK i zgodna z deklaracją producenta, mięso, a właściwie zawarty w nim tłuszcz wykazuje niewłaściwe cechy organoleptyczne (cyt: rybi zapach, stare skarpety). Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Września 2009 Nasze rodzime wojskowe zapasy myślisz że gdzie są utylizowane? ;-)myślę, że nasłuchałeś się za dużo ... Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Września 2009 Nasze rodzime wojskowe zapasy myślisz że gdzie są utylizowane? ;-)myślę, że nasłuchałeś się za dużo ...Całkiem możliwe, a jak jest na prawdę? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Września 2009 Może konserwy są wyprodukowane z mięsa świnek karmionych mączką rybną i stąd ten nieprzyjemny fetorek po latach. Tylko te skarpety są niepokojące :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Września 2009 ...pomimo daty przydatności do spożycia, która wydaje się być OK i zgodna z deklaracją producenta, mięso, a właściwie zawarty w nim tłuszcz wykazuje niewłaściwe cechy organoleptyczneczyste mięso poddane takiej obróbce jest w zasadzie suchą masą ale tu właśnie jest problem tłuszczu, który po latach jełczeje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Września 2009 Już od dłuższego czasu w armiach podmienia się zapasy wcześniej, zanim wyjdą terminy.Konserwy przykładowo na rok przed końcem daty (standartowo ostatnie 10%) przekazywane są do kuchni i dalej do spożycia, a w to miejsce przychodzą nowe.„Traci” się np. z 10 lat jeden rok, ale w zamian odpada cały problem z utylizacją no i są wymierne korzyści. W Niemczech takie konserwy trafiają nawet do sklepów, np. REWE sprzedaje konserwy wojskowe.Tylko spożywka z magazynów „podbiegunowych” wymieniana jest raz na 25 do 50 lat i jest utylizowana. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Września 2009 Papla napisał/a: Nasze rodzime wojskowe zapasy myślisz że gdzie są utylizowane? ;-) Gdyby tak na przykład ( nie znam się na tym ) okres rotacji w naszym wojsku wynosił 5 lat, to 1/6 armijnych zapasów mięsa podlegała by co rocznej rotacji. Zjadłoby wojsko lub cywile, wystąpiła by utylizacja naturalna. Do tej pory nikt się nie zatruł, i żadnemu, postronnemu człowieku nic do tego problemu... :devil: :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Września 2009 Z tego co mi wiadomo, wojskowe rezrwy żelazne, w tym np. masło, wymienia się co 10 lat (przynajmniej wymieniało). Towar był głeboko zamrożony i przechowywany w specjalnych warunkach. Po wymianie trafiał do sklepów. Dotyczyło to nawet sucharów, które co jakiś czas mozna było dostac w supersamach. Tylko, kto wtedy patrzył na terminy przydatności do spozycia, albo skład np konserw mięsnych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Września 2009 W Niemczech takie konserwy trafiają nawet do sklepów, np. REWE sprzedaje konserwy wojskowe. Sam swego czasu jadałem te konserwy, były smaczne i w porządku. Nie zastanawiałem się nad ich historią. Ale nasze tuszonki smakowały mi o niebo lepiej. Faktem jest, że "nikt nie patrzył na terminy przydatności do spożycia, albo skład np konserw mięsnych". :devil: abrateek!! :devil: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Września 2009 i tyle szumu o mięso 26 letnie,które jest zdatne do spożycia :question: :question: rezerwy państwowe zawsze były i będą,jeżeli chodzi o mięso jestbardzo mocno zmrożone w jak najkrótszym czasie w opakowaniuuniemożliwiającym utlenienie zewnetrznych parti,a co do konserwjeżeli są wykonane prawidłowo i odpowiednio magazynowane nicim absolutnie nie będziep.s.jest niespotykana okazja odtworzenia sobie wyrobów z mięsajeszcze z czasów PRL (bodajże lepszego). tylko ludzie inteligentni i frajerzy łapią się na takie programyszkalujące w tvn,ta cała telewizornia to żenadapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Września 2009 tylko ludzie inteligentni i frajerzy łapią się na takie programy ??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.