Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Proponuję inne spojrzenie na problem :wink:

 

„Szkodliwe mięso” - czyli: kolejna histeria TVN

 

TVN jest rewolwerową stacja TV dla tzw. „inteligencji” - czyli ludzi, których można faszerować największymi głupotami pod pretekstem, że to stacja dla inteligentów właśnie. TVN w walce o widza epatuje z reguły urojonymi skandalami (dość przypomnieć histerię z „łódzkim pogotowiem”, gdzie okazało się, że sprawa dotyczy załogi jednej karetki; ale ž Polaków bało się korzystać z Pogotowia...) lub naruszaniem obyczajów.

 

Dziś ma w programie „UWAGA”podnieść sprawę kolejnego „skandalu” - 185 ton mięsa sprzed 26 lat sprowadzonego ze Szwecji i sprzedawanego od 2007 roku w Polsce. Co wyniuchali zresztą szwedzcy dziennikarze.

 

Na czym polega skandal – a na czym polega on zdaniem żurnalistów?

 

Proszę sobie najpierw przeczytać opis:

 

http://wiadomosci.onet.pl/2048507,11,konserwy_sprzed_25_lat_trafily_na_stoly_polakow,item.html

 

A teraz dla ochłody:

 

Mięso pochodzi z zapasów wojskowych –które co 10 lat się odnawia, bo ile może leżeć? A po co je wyrzucać, skoro nadaje się do jedzenia? Normy szwedzkie są wyjątkowo wyśrubowane – a jak ktoś nie wierzy (i słusznie!) w normy, to należy dosłownie zastosować zasadę; „The proof ofa pudding is in eating”: skoro od dwóch lat je jemy, i nikt jeszcze się nie rozchorował... TVN robi histerię - z niczego.

 

Mięso to było i liofilizowane, i zakonserwowane – więc po prostu nie miało jak się zepsuć. W takiej konserwie nie ma bakterii. Mogłoby leżeć jeszcze 10 lat –a może i dłużej (ważna jest jakość blachy!). Pamiętam, że 20 lat temu minister rolnictwa Królestwa Niderlandów zjadł ser pozostawiony na Antarktydzie przez śp.Roberta F.Scotta w 1912 –czyli 80-letni; nie konserwowany i nie liofilizowany...

 

Oczywiście: podejmuje się to mieso spokojnie zjeść. A co do wyglądu: jak w TVN pokażą masarnię,gdzie robi się kiełbasę z dzisiejszego uboju – będzie jeszcze obrzydliwiej. ŚP. Otton von Bismarck nie na darmo mawiał:„Nigdy nie należy patrzeć, jak się robi kiełbasę... i jak się robi politykę”.

 

ONET cytuje uczciwie:

 

Przedstawiciel szwedzkiego ministerstwa rolnictwa nie widzi nic złego w tym, że 26-letnie mięso trafiło na stoły Polaków. – W umowie sprzedaży jest zapis zabraniający sprzedaży mięsa do ludzkiej konsumpcji w krajach UE. Powodem niebyły kwestie zdrowotne, tylko jego wpływ na ceny rynkowe –powiedział w rozmowie z reporterem UWAGI! Joachim Holmdahl, dyrektor wydziału spraw zagranicznych, departamentu zdrowia zwierząt, ministerstwa rolnictwa Szwecji. Jego zdaniem produkt nadaje się do spożycia”

 

O! I to jest rzeczywiście skandal.

 

Gdyby nie kretyńskie przepisy„wspólnotowe” i nie „wspólnotowe” to mięso byłoby sprzedawane w oryginalnych puszkach – i ludzie mniej zamożni (i mniej przesadni) mogliby je kupować po 2 zł lub taniej za kilogram. Ale Czerwoni nie chcą dopuścić, by ceny spadły!

 

Ponieważ jest to niemożliwe z uwagi na przepisy, ludzie musieli oszukiwać – a skoro już oszukali służby kontrolne, to czemu nie oszukiwać jeszcze konsumentów? Co ja piszę: oni MUSIELI oszukiwać konsumentów, bo gdyby uczciwie sprzedawali je w tych puszkach lub sprzedawali po drastycznie niskiej cenie – to od razu zainteresowałoby to jakiś SanEpid czy inną kontrolną instytucję. Konkurencja by zresztą doniosła...

 

Tak więc skandal jest – ale zupełnienie tam, gdzie lokują go żurnaliści...

 

http://korwin-mikke.blog.onet.pl/Szkodliwe-mieso-czyli-kolejna-,2,ID391734832,n

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81793
Udostępnij na innych stronach

Arkdom

 

Może jedna karetka zabiła może jedną osobę - stanowczo za dużo.

Może jedna puszka mogła zabić jedną osobę - stanowczo za dużo.

 

TVN jest rewolwerową stacja TVdla tzw. „inteligencji” - czyli ludzi, których można faszerowaćnajwiększymi głupotami pod pretekstem, że to stacja dlainteligentów

 

Dzięki wiem kim jestem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81799
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wiem kim jestem.

Wstawiłem ten tekst, jako inne spojrzenie na problem. Co wcale nie znaczy, że się z nim identyfikuję.

 

 

PS. Osobiście raczej nie jadłbym tego mięsa.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81801
Udostępnij na innych stronach

Arkdom, na przyszłość proponuję abyś lepiej oznaczał że cytujesz :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81803
Udostępnij na innych stronach

Wstawiłem ten tekst, jako inne spojrzenie na problem. Co wcale nie znaczy, że się z nim identyfikuję.

To po co wstawiasz skoro masz inne poglądy? Lubisz zamieszać :???:

 

arkdom czy chciałbyś aby twoje dziecko lub matka to jadły? Najwięcej odbiorców to przedszkola i domy opieki. Zrobiłbyś karczemną awanturę gdybyś wiedział.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81809
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dziennikarze jak sępy szukają żeru. Makłowicza jeszcze dają w necie, aby zrobił kotleta którego wypluwa. Żenada. Mogliby się wysilić i zapytać Szwedów jak powinno się spreparować konserwy tego typu, aby były jadalne!!!

Widać, że to nie puszki mięsne tylko susz mięsny. Jeśli były szczelne to latami mogą sobie magazynować w odpowiednich warunkach. Pseudo śledztwo dziennikarzy było tendencyjne. Nawet nie chciało mi się tego oglądać i nie oglądałem. Szkoda czasu. W marketach nie takie bomby na klientów co dzień czekają.

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81811
Udostępnij na innych stronach

A stwierdzenie, że mięso powinno być tak oznaczone, że zasada - wiesz co jesz - byłaby zachowana,

jest dla mnie racjonalne, chociaż podane w oryginalnej formie.

Ta zasada powinna obowiązywać w wyrobach spożywczych, a nie jest.

Ludzie jedzą "luksusowe " wędliny o 93% zawartości wody + chemia...

Stąd nasza działalność, dlaczego ludziom ni mówi się prawdy?

Daję sobie i innym prawo do świadomego wyboru żywności.

Ukrywanie pełnej informacji n.t. żywności powinno być sądownie karane!!! :devil:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81812
Udostępnij na innych stronach

To po co wstawiasz skoro masz inne poglądy?

A Ty uważasz, że jedna linia i jedna interpretacja jest obowiązująca?

 

arkdom czy chciałbyś aby twoje dziecko lub matka to jadły

To już było:

"A gdyby wasza matka tędy przechodziła?" :tongue:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81814
Udostępnij na innych stronach

http://fakty.interia.pl/polska/news/afera-z-26-letnim-miesem-przydatne-do-spozycia,1373340

 

"Sanepid podkreśla, że data przydatności do spożycia upływa dopiero w przyszłym roku."

 

No to na czym polega właściwie ta afera?

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81818
Udostępnij na innych stronach

na czym polega właściwie ta afera?

myslę, że na tym, że pomimo czystości mikrobiologicznej, którą sanepid stwierdził, pomimo daty przydatności do spożycia, która wydaje się być OK i zgodna z deklaracją producenta, mięso, a właściwie zawarty w nim tłuszcz wykazuje niewłaściwe cechy organoleptyczne (cyt: rybi zapach, stare skarpety).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81820
Udostępnij na innych stronach

Nasze rodzime wojskowe zapasy myślisz że gdzie są utylizowane? ;-)

myślę, że nasłuchałeś się za dużo ...

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81823
Udostępnij na innych stronach

Nasze rodzime wojskowe zapasy myślisz że gdzie są utylizowane? ;-)

myślę, że nasłuchałeś się za dużo ...
Całkiem możliwe, a jak jest na prawdę?
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81824
Udostępnij na innych stronach

Może konserwy są wyprodukowane z mięsa świnek karmionych mączką rybną i stąd ten nieprzyjemny fetorek po latach. Tylko te skarpety są niepokojące :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81830
Udostępnij na innych stronach

...pomimo daty przydatności do spożycia, która wydaje się być OK i zgodna z deklaracją producenta, mięso, a właściwie zawarty w nim tłuszcz wykazuje niewłaściwe cechy organoleptyczne

czyste mięso poddane takiej obróbce jest w zasadzie suchą masą ale tu właśnie jest problem tłuszczu, który po latach jełczeje
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81848
Udostępnij na innych stronach

Już od dłuższego czasu w armiach podmienia się zapasy wcześniej, zanim wyjdą terminy.

Konserwy przykładowo na rok przed końcem daty (standartowo ostatnie 10%) przekazywane są do kuchni i dalej do spożycia, a w to miejsce przychodzą nowe.

„Traci” się np. z 10 lat jeden rok, ale w zamian odpada cały problem z utylizacją no i są wymierne korzyści.

W Niemczech takie konserwy trafiają nawet do sklepów, np. REWE sprzedaje konserwy wojskowe.

Tylko spożywka z magazynów „podbiegunowych” wymieniana jest raz na 25 do 50 lat i jest utylizowana.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81851
Udostępnij na innych stronach

Papla napisał/a:

Nasze rodzime wojskowe zapasy myślisz że gdzie są utylizowane? ;-)

Gdyby tak na przykład ( nie znam się na tym ) okres rotacji w naszym wojsku wynosił 5 lat,

to 1/6 armijnych zapasów mięsa podlegała by co rocznej rotacji.

Zjadłoby wojsko lub cywile, wystąpiła by utylizacja naturalna.

Do tej pory nikt się nie zatruł, i żadnemu, postronnemu człowieku nic do tego problemu... :devil: :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81861
Udostępnij na innych stronach

Z tego co mi wiadomo, wojskowe rezrwy żelazne, w tym np. masło, wymienia się co 10 lat (przynajmniej wymieniało). Towar był głeboko zamrożony i przechowywany w specjalnych warunkach. Po wymianie trafiał do sklepów. Dotyczyło to nawet sucharów, które co jakiś czas mozna było dostac w supersamach. Tylko, kto wtedy patrzył na terminy przydatności do spozycia, albo skład np konserw mięsnych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81863
Udostępnij na innych stronach

W Niemczech takie konserwy trafiają nawet do sklepów, np. REWE sprzedaje konserwy wojskowe.

Sam swego czasu jadałem te konserwy, były smaczne i w porządku.

Nie zastanawiałem się nad ich historią.

Ale nasze tuszonki smakowały mi o niebo lepiej.

Faktem jest, że "nikt nie patrzył na terminy przydatności do spożycia, albo skład np konserw mięsnych".

 

:devil: abrateek!! :devil:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81874
Udostępnij na innych stronach

i tyle szumu o mięso 26 letnie,które jest zdatne do spożycia :question: :question:

rezerwy państwowe zawsze były i będą,jeżeli chodzi o mięso jest

bardzo mocno zmrożone w jak najkrótszym czasie w opakowaniu

uniemożliwiającym utlenienie zewnetrznych parti,a co do konserw

jeżeli są wykonane prawidłowo i odpowiednio magazynowane nic

im absolutnie nie będzie

p.s.jest niespotykana okazja odtworzenia sobie wyrobów z mięsa

jeszcze z czasów PRL (bodajże lepszego).

 

tylko ludzie inteligentni i frajerzy łapią się na takie programy

szkalujące w tvn,ta cała telewizornia to żenada

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81878
Udostępnij na innych stronach

tylko ludzie inteligentni i frajerzy łapią się na takie programy

???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2982-26-letnie-mi%C4%99so/page/2/#findComment-81880
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.