Zbój Madej Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Takie tam małe dymienie Trzy polędwice, trzy warkocze z polędwic, słoninki kawałek i dwie połówki kurczaka, miałem małego kuraka, odciąłem dwie piersi i półtorej udka. Z wędzonego drobiu będzie wywar na pomidorową na greckim jogurcie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-326921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zbóju Madeju, takie niby tam a w kuchni zawsze jak znalazł. Dobry pomysł na zagospodarowanie lodówki :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-327022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Z wczorajszego dymienia m.in. polędwice Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-327261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Z wczorajszego dymienia m.in. polędwice Zbójaszku a miałeś być na kuligu . :D Wiem , nie zawsze się ma .......... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-327268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 31 Marca 2014 Powoli szykuję się do świąt Polędwice z Piątku, peklowane 5 dni, solanka 7.5 % Dzisiejsze dymienie i parzenie, dość krótko dziś dymiłem, 6 godz. w tym 2.5 godz. osuszania. Mięsko peklowane 13 dni bez nastrzyku Po wędzeniu. Po parzeniu. 3/4 wędzeń za mną, jakiś tydz. temu kiełbaski machnąłem.W spiżarni powoli odmrażają się kolejne mięska, jutro peklowanie 10-cio dniowe, bez nastrzyku Może jak czas pozwoli to zadymię spacerówki kurzeńcze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 31 Marca 2014 Ja mam do Ciebie jedno pytanie - te mięsko które peklowałeś 14 dni bez nastrzyku - w jakiej % solance peklowałeś? Czy brałeś wartości z tabeli peklowań czy też z doświadczenia? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 31 Marca 2014 Powoli szykuję się do świąt starszy jak malowane Ja dopiero za 2 tyg będę zadymiał świątecznie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 31 Marca 2014 mięsko które peklowałeś 14 dni bez nastrzyku - w jakiej % solance peklowałeś? Kurpik, peklowałem 13 dni. Solanka po mojemu na kg mięsa idzie 1 L wody i 8 dag p-soli, znaczy się 8% miała Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 31 Marca 2014 Wojtek,Wędzonki śliczne ale Twój roztwór to w przybliżeniu 7,41 %. PozdrawiamWojtek Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Twój roztwór to w przybliżeniu 7,41 %. Oj tam, ale niechaj będzie i tak, 7.41 to prawie 8, dużo nie brakuje więc moja solanka w przybliżeniu jest 8%, ale ja nie aptekarz, ja kolejarz :DTo jeszcze Wojciechu napisz sposób wyliczenia, ja tam się nigdy do wyliczania nie przykładałem Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Powoli szykuję się do świąt Zbójaszku , piękne wędzonki . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 A cukier dawałeś do solanki? Jakieś przyprawy? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Wojtek,Roztwór 8% to 8g substancji i 92 g rozpuszczalnika (w tym przypadku wody).Dałeś 80 g substancji do 1000 g wody i otrzymałeś 1080 g roztworu.A więc z proporcji wyliczasz:1080 g roztworu ----- 80 g subst.100 g roztworu x g subst. x = 100 g x 80 g subst/1080 g PozdrawiamWojtek Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 na kg mięsa idzie 1 L wody i 8 dag p-soli, znaczy się 8% miała zdaje się, że 8% by miała, jakbyśmy najpierw nasypali do naczynia owe 80gr. soli i dopełnili wodą do 1L. a same wędlinki śliczne, a moje świąteczne to jeszcze pewnie na czterech nogach spacerują jeszcze jest czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 A cukier dawałeś do solanki? Jakieś przyprawy? Żadnych dodatków, tutejsi oduczyli mnie dodatków do mokrego peklowania i chwała Im za to Woczorajsze wędzonki już w zamrażarce.Dziś nastawiłem kolejną porcję, 6.15 kg mięsa, solanka po mojemu, znaczy na mój smak, bez nastrzyku, za dni 10 dymienie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 ja taką 8% w czwartek wędzonki zapekluję - wędzenie 14-15 kwietnia więc na pewno dojdą jak trzeba Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 wędzenie 14-15 kwietnia Kurpik, po takim peklowaniu to na moją słość byłoby oki, ale nie wiem jak tam Tobie z solą będzie pasić. Daję dużo wody bo wędzonki w garnku pływają swobodnie Po wyjęciu z gara po peklowaniu próba słoności i wtedy albo tylko opłuczę mięska pod zimną wodą albo chwilkę pomoczę, ale to już musisz sam spraktykować na swój smak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dziś nastawiłem kolejną porcję, Moje mięsko na wędzonki jeszcze chyba biega . Do ubojni jadę we wtorek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 I jeszcze jedno Kurpik, podczas peklowania, mięsa w garnku przekładam jeden raz, a jak mi się zechce to dwa razy, temp. w lodówce raczej stała 5stC. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Żadnych dodatków, tutejsi oduczyli mnie dodatków do mokrego peklowania i chwała Im za to Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Moje mięsko na wędzonki jeszcze chyba biega . Do ubojni jadę we wtorek . No Królu Złoty to tak prawie na ostatnią chwlię :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 No Królu Złoty to tak prawie na ostatnią chwlię :D Dam łychę peklosoli więcej i będzie gitara Pozdrowionka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dam łychę peklosoli więcej i będzie gitara A to tak mozna? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 A to tak mozna? ANNAM jak masz wiedzę w danym temacie to dużo można . Jeżeli jest brak czasu to i peklowanie dwu dniowe też można zrobić . O jakości smaku wędzonki się nie wypowiadam , wiem jednak jaki będzie Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dam łychę peklosoli więcej i będzie gitara A to tak mozna? Tabela przewiduje peklowanie od 1 do 13 dni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.