Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Peklowanie niecały dzień - wędzonki przepyszne - sprawdzone w weekend.

Nie chciałem zdradzać tajników szkolenia  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344083
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie niecały dzień

 

 

Nie chciałem zdradzać tajników szkolenia

 

W Napoleonowie na zlotach jadałem wyroby po krótkim peklowaniu, ogólnie wsio co z pod ręki Bagno to jest dobre, ALE teraz dajcie mięsko do peklowania na 10-14 dni bez nastrzyku wtedy poznacie różnicę w smaku mięsa, stężenie solanek sami sobie musiecie wyrobić, dwa/trzy peklowania i dobierzecie na swoją słoność. Polecam peklowanie długie bez nastrzyku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344090
Udostępnij na innych stronach

ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować.

 

Jeżeli temp. w której będziesz peklował będzie miała 4-6 st.C ryzyka być nie powinno, zeleżne to jest także od jakości mięsa. Zakup na próbę kilo boczku, karkówki i szynkę myszkę i zrób solankę na 14 dni np. wg tabeli Dziadka wstaw do lodówki, jak masz możliwość ustaw tak lodówkę coby było w niej 4-5st.C i będzie oki :D , mięso podczas peklowania obracaj kilka razy, A jeszcze lepiej będzie piksiak jak zadzwonisz do Bagno, on Tobie wsio wytłumaczy, wiesz że u Andrzeja pomoc wszelaką otrzymasz zawsze :D

Jeszcze jedno zapomniałem, ja do peklowania zawsze mięso mam wcześniej zamrożone, pięknie wychładza solankę :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344094
Udostępnij na innych stronach

Ale ja to robiłem i 5 dni i 7 i 14, nigdy mi się nic nie stało z mięsem, pekluje w temp. 4,5ºC, zawsze robię wg. tabeli Dziadka. Dlatego powtórzę jeszcze raz - "ja na dzień dzisiejszy wypośrodkuje czas, ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować".

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344111
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować".

Oczywiście rozumiem, ja jak pekluję krótko, 6-7 dni to też zawsze nastrzykuję :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344117
Udostępnij na innych stronach

DZiekuje za wyjasnienia

 

 

 

A jeszcze lepiej będzie piksiak jak zadzwonisz do Bagno, on Tobie wsio wytłumaczy, wiesz że u Andrzeja pomoc wszelaką otrzymasz zawsze

 To prawda, na Andrzeja Bagno mozna liczyc ,sama to juz sparwdzilam i dostalam bardzo dokladne wyjasniena na moje pytania :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344156
Udostępnij na innych stronach

 ja na dzień dzisiejszy wypośrodkuje czas

 

Piksiak, abstrahując trochę od tematu i nie robiąc osobistych wycieczek, proponuję wielu osobom https://www.facebook.com/notes/s%C5%82ownik-polskopolski/dzie%C5%84-dzisiejszy/582241325139928

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344219
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czwarte i chyba :rolleyes: ostatnie dymienie przedświąteczne :D

 

Po wędzeniu.

 

post-41817-0-16149700-1397243549_thumb.jpgpost-41817-0-79843500-1397243560_thumb.jpgpost-41817-0-52594400-1397243593_thumb.jpg

 

Po parzeniu.

Jakiś obrzynek z półbłoniastego, parzony jakieś 30 min. na macanego.

 

post-41817-0-98533100-1397243680_thumb.jpg

 

Półbłoniasty, ładniejszy kawałek, parzony około 40 min.

 

post-41817-0-88696800-1397243733_thumb.jpg

 

Szynka babuni(nazwa sklepowa),  Obok obrzynek z tejże, bez siatki.

 

post-41817-0-34902600-1397243869_thumb.jpg

 

I wiadomo :D

 

post-41817-0-79074200-1397243917_thumb.jpgpost-41817-0-29172800-1397243928_thumb.jpg

 

Wsio dymione 8 godzinek :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345909
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podarunek Zbóju Madeju .  Ja jeszcze nawet nie zrobiłem zakupów.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345915
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję za podarunek Zbóju Madeju

Dzadku nie ma za co, niech idzie na zdrowie, cała przyjemność po mojej stronie :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345918
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czwarte i chyba :rolleyes: ostatnie dymienie przedświąteczne :D

 

 Zbójaszku , kolorki to Twoje wędzonki mają jak ja zaraz po urodzeniu :frantics::D . Takie aż aksamitne . :D  Moje mięsko , jak wspominałem już , pływa jeszcze w solance . Wędzenie koło połowy tygodnia . :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345947
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czwarte i chyba :rolleyes: ostatnie dymienie przedświąteczne

 

Starszy, ty chyba aparat masz jakiś z "górnej półki" :)  Super :)



 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345974
Udostępnij na innych stronach

kolorki to Twoje wędzonki mają jak ja zaraz po urodzeniu :frantics::D

 

No to się uśmiałem :laugh: :laugh: :laugh: wierzę Tobie na słowo :laugh: :laugh:

 

aparat masz jakiś z "górnej półki" :)

 

Fotki robione małym Nikosiem za dwie stówki, a ten z górnej półki Nikoś na razie nie ruchawy stoi, znaczy nie używam go zbyt często do robienia fotek wyrobom, mało poręczny, ale fotki dużo lepsze :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346002
Udostępnij na innych stronach

Przekroje z ostatniego dymienia :D

 

Szynka babuni, mięsień dwugłowy. Z lewej obrzynek z tego mięśnia.

 

post-41817-0-02473400-1397400051_thumb.jpg

 

Obrzynek w przekroju.

 

post-41817-0-31815500-1397400140_thumb.jpg

 

Szyneczki z półbłoniastego, z lewej obrzynek z prawej ładniejszy i większy kawałek.

 

post-41817-0-14996700-1397400212_thumb.jpgpost-41817-0-99516400-1397400224_thumb.jpg

 

I to co najlepsze w świntuchu :cool:

 

post-41817-0-20901100-1397400292_thumb.jpg

 

Wsio pomrożone, znaczy prawie wsio, "trochę" towaru musiałem popróbować :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346283
Udostępnij na innych stronach

 

 

I to co najlepsze w świntuchu :cool:

 

 Wojtuś a jakbyś miał do wyboru : głowę wp. peklowaną i ugotowaną jak golonkę  i boczuś j/w to co byś wybrał .  Ja Tobie podpowiem :D  ja bym wybrał głowę wp. :tongue::)

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346285
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtuś a jakbyś miał do wyboru : głowę wp. peklowaną i ugotowaną jak golonkę i boczuś j/w to co byś wybrał . Ja Tobie podpowiem :D ja bym wybrał głowę wp. :tongue::)

Głowę to ja już jadałem, ale na soli. Jest u mnie w zamrażarce pół główki, będzie czas to się zapekluje, jak nie zapomnę :D a najlepiej przypomnij mi za czas jakiś to się zrobi jak piszesz :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346290
Udostępnij na innych stronach

 

 

a najlepiej przypomnij mi za czas jakiś to się zrobi jak piszesz :D :D

 

 

  :blush::)  Może w tym roku ? :facepalm:

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346291
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku mam plan, jak przyjedziesz zaniedługo do mnie to wcześniej zapekluję głowę i ugotuje nam na zakusku, no nie? :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346293
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzejku mam plan, jak przyjedziesz zaniedługo do mnie to wcześniej zapekluję głowę i ugotuje nam na zakusku, no nie? :D :D

 

 Plan przedni :D   Wojtuś . 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346295
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Noooo, jestem pod ogromnym wrażeniem!  :clap:  :clap:  :clap:  Mnóstwo nauki przede mną  :cry:. Ale widać można, patrząc na pierwszą stronę tego wątku.

Edytowane przez pola53
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-348058
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Małe peklowanko nastawiłem, 7.05 kg, będzie się peklować jakoś tak z 10.5 dnia. Solanka po mojemu oczywiście i bez nastrzyku :cool:

Karkóweczka, szyneczka myszka, kilka boczków. 

Mięsko mrożone, do Poniedziałku rano powinno w całości odtajać :D

 

post-41817-0-04335600-1399732956_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-351186
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.