piksiak Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Peklowanie niecały dzień - wędzonki przepyszne - sprawdzone w weekend. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Peklowanie niecały dzień - wędzonki przepyszne - sprawdzone w weekend.Nie chciałem zdradzać tajników szkolenia Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Peklowanie niecały dzień Nie chciałem zdradzać tajników szkolenia W Napoleonowie na zlotach jadałem wyroby po krótkim peklowaniu, ogólnie wsio co z pod ręki Bagno to jest dobre, ALE teraz dajcie mięsko do peklowania na 10-14 dni bez nastrzyku wtedy poznacie różnicę w smaku mięsa, stężenie solanek sami sobie musiecie wyrobić, dwa/trzy peklowania i dobierzecie na swoją słoność. Polecam peklowanie długie bez nastrzyku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 To wszystko ma swoje plusy i minusy, ja na dzień dzisiejszy wypośrodkuje czas, ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować. Jeżeli temp. w której będziesz peklował będzie miała 4-6 st.C ryzyka być nie powinno, zeleżne to jest także od jakości mięsa. Zakup na próbę kilo boczku, karkówki i szynkę myszkę i zrób solankę na 14 dni np. wg tabeli Dziadka wstaw do lodówki, jak masz możliwość ustaw tak lodówkę coby było w niej 4-5st.C i będzie oki , mięso podczas peklowania obracaj kilka razy, A jeszcze lepiej będzie piksiak jak zadzwonisz do Bagno, on Tobie wsio wytłumaczy, wiesz że u Andrzeja pomoc wszelaką otrzymasz zawsze Jeszcze jedno zapomniałem, ja do peklowania zawsze mięso mam wcześniej zamrożone, pięknie wychładza solankę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Ale ja to robiłem i 5 dni i 7 i 14, nigdy mi się nic nie stało z mięsem, pekluje w temp. 4,5ºC, zawsze robię wg. tabeli Dziadka. Dlatego powtórzę jeszcze raz - "ja na dzień dzisiejszy wypośrodkuje czas, ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować". Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować". Oczywiście rozumiem, ja jak pekluję krótko, 6-7 dni to też zawsze nastrzykuję Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 DZiekuje za wyjasnienia A jeszcze lepiej będzie piksiak jak zadzwonisz do Bagno, on Tobie wsio wytłumaczy, wiesz że u Andrzeja pomoc wszelaką otrzymasz zawsze To prawda, na Andrzeja Bagno mozna liczyc ,sama to juz sparwdzilam i dostalam bardzo dokladne wyjasniena na moje pytania Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 ja na dzień dzisiejszy wypośrodkuje czas Piksiak, abstrahując trochę od tematu i nie robiąc osobistych wycieczek, proponuję wielu osobom https://www.facebook.com/notes/s%C5%82ownik-polskopolski/dzie%C5%84-dzisiejszy/582241325139928 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) No i jak ja teraz mam żyć, bo na dzień dzisiejszy to nie mam pojęcia :D Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Czwarte i chyba ostatnie dymienie przedświąteczne Po wędzeniu. Po parzeniu.Jakiś obrzynek z półbłoniastego, parzony jakieś 30 min. na macanego. Półbłoniasty, ładniejszy kawałek, parzony około 40 min. Szynka babuni(nazwa sklepowa), Obok obrzynek z tejże, bez siatki. I wiadomo Wsio dymione 8 godzinek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Dziękuję za podarunek Zbóju Madeju . Ja jeszcze nawet nie zrobiłem zakupów. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Dziękuję za podarunek Zbóju Madeju Dzadku nie ma za co, niech idzie na zdrowie, cała przyjemność po mojej stronie :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Czwarte i chyba ostatnie dymienie przedświąteczne Zbójaszku , kolorki to Twoje wędzonki mają jak ja zaraz po urodzeniu . Takie aż aksamitne . Moje mięsko , jak wspominałem już , pływa jeszcze w solance . Wędzenie koło połowy tygodnia . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Czwarte i chyba ostatnie dymienie przedświąteczne Starszy, ty chyba aparat masz jakiś z "górnej półki" Super Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 kolorki to Twoje wędzonki mają jak ja zaraz po urodzeniu No to się uśmiałem :laugh: wierzę Tobie na słowo :laugh: aparat masz jakiś z "górnej półki" Fotki robione małym Nikosiem za dwie stówki, a ten z górnej półki Nikoś na razie nie ruchawy stoi, znaczy nie używam go zbyt często do robienia fotek wyrobom, mało poręczny, ale fotki dużo lepsze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Przekroje z ostatniego dymienia Szynka babuni, mięsień dwugłowy. Z lewej obrzynek z tego mięśnia. Obrzynek w przekroju. Szyneczki z półbłoniastego, z lewej obrzynek z prawej ładniejszy i większy kawałek. I to co najlepsze w świntuchu Wsio pomrożone, znaczy prawie wsio, "trochę" towaru musiałem popróbować :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 I to co najlepsze w świntuchu Wojtuś a jakbyś miał do wyboru : głowę wp. peklowaną i ugotowaną jak golonkę i boczuś j/w to co byś wybrał . Ja Tobie podpowiem ja bym wybrał głowę wp. Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Wojtuś a jakbyś miał do wyboru : głowę wp. peklowaną i ugotowaną jak golonkę i boczuś j/w to co byś wybrał . Ja Tobie podpowiem ja bym wybrał głowę wp. Głowę to ja już jadałem, ale na soli. Jest u mnie w zamrażarce pół główki, będzie czas to się zapekluje, jak nie zapomnę a najlepiej przypomnij mi za czas jakiś to się zrobi jak piszesz :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 a najlepiej przypomnij mi za czas jakiś to się zrobi jak piszesz :D Może w tym roku ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Andrzejku mam plan, jak przyjedziesz zaniedługo do mnie to wcześniej zapekluję głowę i ugotuje nam na zakusku, no nie? :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Andrzejku mam plan, jak przyjedziesz zaniedługo do mnie to wcześniej zapekluję głowę i ugotuje nam na zakusku, no nie? :D Plan przedni Wojtuś . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Noooo, jestem pod ogromnym wrażeniem! Mnóstwo nauki przede mną . Ale widać można, patrząc na pierwszą stronę tego wątku. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez pola53 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-348058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 10 Maja 2014 Małe peklowanko nastawiłem, 7.05 kg, będzie się peklować jakoś tak z 10.5 dnia. Solanka po mojemu oczywiście i bez nastrzyku Karkóweczka, szyneczka myszka, kilka boczków. Mięsko mrożone, do Poniedziałku rano powinno w całości odtajać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-351186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 10 Maja 2014 Witaj Zbójaszku, czy dobrze rozumiem, że rozmrażasz mięsko w roztworze peklosoli? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-351194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.