Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Peklowanie niecały dzień

 

 

Nie chciałem zdradzać tajników szkolenia

 

W Napoleonowie na zlotach jadałem wyroby po krótkim peklowaniu, ogólnie wsio co z pod ręki Bagno to jest dobre, ALE teraz dajcie mięsko do peklowania na 10-14 dni bez nastrzyku wtedy poznacie różnicę w smaku mięsa, stężenie solanek sami sobie musiecie wyrobić, dwa/trzy peklowania i dobierzecie na swoją słoność. Polecam peklowanie długie bez nastrzyku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344090
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować.

 

Jeżeli temp. w której będziesz peklował będzie miała 4-6 st.C ryzyka być nie powinno, zeleżne to jest także od jakości mięsa. Zakup na próbę kilo boczku, karkówki i szynkę myszkę i zrób solankę na 14 dni np. wg tabeli Dziadka wstaw do lodówki, jak masz możliwość ustaw tak lodówkę coby było w niej 4-5st.C i będzie oki :D , mięso podczas peklowania obracaj kilka razy, A jeszcze lepiej będzie piksiak jak zadzwonisz do Bagno, on Tobie wsio wytłumaczy, wiesz że u Andrzeja pomoc wszelaką otrzymasz zawsze :D

Jeszcze jedno zapomniałem, ja do peklowania zawsze mięso mam wcześniej zamrożone, pięknie wychładza solankę :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344094
Udostępnij na innych stronach

Ale ja to robiłem i 5 dni i 7 i 14, nigdy mi się nic nie stało z mięsem, pekluje w temp. 4,5ºC, zawsze robię wg. tabeli Dziadka. Dlatego powtórzę jeszcze raz - "ja na dzień dzisiejszy wypośrodkuje czas, ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować".

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344111
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nastrzyk zawsze, nie ma co ryzykować".

Oczywiście rozumiem, ja jak pekluję krótko, 6-7 dni to też zawsze nastrzykuję :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344117
Udostępnij na innych stronach

DZiekuje za wyjasnienia

 

 

 

A jeszcze lepiej będzie piksiak jak zadzwonisz do Bagno, on Tobie wsio wytłumaczy, wiesz że u Andrzeja pomoc wszelaką otrzymasz zawsze

 To prawda, na Andrzeja Bagno mozna liczyc ,sama to juz sparwdzilam i dostalam bardzo dokladne wyjasniena na moje pytania :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344156
Udostępnij na innych stronach

 ja na dzień dzisiejszy wypośrodkuje czas

 

Piksiak, abstrahując trochę od tematu i nie robiąc osobistych wycieczek, proponuję wielu osobom https://www.facebook.com/notes/s%C5%82ownik-polskopolski/dzie%C5%84-dzisiejszy/582241325139928

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-344219
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czwarte i chyba :rolleyes: ostatnie dymienie przedświąteczne :D

 

Po wędzeniu.

 

post-41817-0-16149700-1397243549_thumb.jpgpost-41817-0-79843500-1397243560_thumb.jpgpost-41817-0-52594400-1397243593_thumb.jpg

 

Po parzeniu.

Jakiś obrzynek z półbłoniastego, parzony jakieś 30 min. na macanego.

 

post-41817-0-98533100-1397243680_thumb.jpg

 

Półbłoniasty, ładniejszy kawałek, parzony około 40 min.

 

post-41817-0-88696800-1397243733_thumb.jpg

 

Szynka babuni(nazwa sklepowa),  Obok obrzynek z tejże, bez siatki.

 

post-41817-0-34902600-1397243869_thumb.jpg

 

I wiadomo :D

 

post-41817-0-79074200-1397243917_thumb.jpgpost-41817-0-29172800-1397243928_thumb.jpg

 

Wsio dymione 8 godzinek :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345909
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podarunek Zbóju Madeju .  Ja jeszcze nawet nie zrobiłem zakupów.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345915
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję za podarunek Zbóju Madeju

Dzadku nie ma za co, niech idzie na zdrowie, cała przyjemność po mojej stronie :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345918
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czwarte i chyba :rolleyes: ostatnie dymienie przedświąteczne :D

 

 Zbójaszku , kolorki to Twoje wędzonki mają jak ja zaraz po urodzeniu :frantics::D . Takie aż aksamitne . :D  Moje mięsko , jak wspominałem już , pływa jeszcze w solance . Wędzenie koło połowy tygodnia . :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345947
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czwarte i chyba :rolleyes: ostatnie dymienie przedświąteczne

 

Starszy, ty chyba aparat masz jakiś z "górnej półki" :)  Super :)



 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-345974
Udostępnij na innych stronach

kolorki to Twoje wędzonki mają jak ja zaraz po urodzeniu :frantics::D

 

No to się uśmiałem :laugh: :laugh: :laugh: wierzę Tobie na słowo :laugh: :laugh:

 

aparat masz jakiś z "górnej półki" :)

 

Fotki robione małym Nikosiem za dwie stówki, a ten z górnej półki Nikoś na razie nie ruchawy stoi, znaczy nie używam go zbyt często do robienia fotek wyrobom, mało poręczny, ale fotki dużo lepsze :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346002
Udostępnij na innych stronach

Przekroje z ostatniego dymienia :D

 

Szynka babuni, mięsień dwugłowy. Z lewej obrzynek z tego mięśnia.

 

post-41817-0-02473400-1397400051_thumb.jpg

 

Obrzynek w przekroju.

 

post-41817-0-31815500-1397400140_thumb.jpg

 

Szyneczki z półbłoniastego, z lewej obrzynek z prawej ładniejszy i większy kawałek.

 

post-41817-0-14996700-1397400212_thumb.jpgpost-41817-0-99516400-1397400224_thumb.jpg

 

I to co najlepsze w świntuchu :cool:

 

post-41817-0-20901100-1397400292_thumb.jpg

 

Wsio pomrożone, znaczy prawie wsio, "trochę" towaru musiałem popróbować :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346283
Udostępnij na innych stronach

 

 

I to co najlepsze w świntuchu :cool:

 

 Wojtuś a jakbyś miał do wyboru : głowę wp. peklowaną i ugotowaną jak golonkę  i boczuś j/w to co byś wybrał .  Ja Tobie podpowiem :D  ja bym wybrał głowę wp. :tongue::)

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346285
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtuś a jakbyś miał do wyboru : głowę wp. peklowaną i ugotowaną jak golonkę i boczuś j/w to co byś wybrał . Ja Tobie podpowiem :D ja bym wybrał głowę wp. :tongue::)

Głowę to ja już jadałem, ale na soli. Jest u mnie w zamrażarce pół główki, będzie czas to się zapekluje, jak nie zapomnę :D a najlepiej przypomnij mi za czas jakiś to się zrobi jak piszesz :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346290
Udostępnij na innych stronach

 

 

a najlepiej przypomnij mi za czas jakiś to się zrobi jak piszesz :D :D

 

 

  :blush::)  Może w tym roku ? :facepalm:

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346291
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku mam plan, jak przyjedziesz zaniedługo do mnie to wcześniej zapekluję głowę i ugotuje nam na zakusku, no nie? :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346293
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzejku mam plan, jak przyjedziesz zaniedługo do mnie to wcześniej zapekluję głowę i ugotuje nam na zakusku, no nie? :D :D

 

 Plan przedni :D   Wojtuś . 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-346295
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Noooo, jestem pod ogromnym wrażeniem!  :clap:  :clap:  :clap:  Mnóstwo nauki przede mną  :cry:. Ale widać można, patrząc na pierwszą stronę tego wątku.

Edytowane przez pola53
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-348058
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Małe peklowanko nastawiłem, 7.05 kg, będzie się peklować jakoś tak z 10.5 dnia. Solanka po mojemu oczywiście i bez nastrzyku :cool:

Karkóweczka, szyneczka myszka, kilka boczków. 

Mięsko mrożone, do Poniedziałku rano powinno w całości odtajać :D

 

post-41817-0-04335600-1399732956_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-351186
Udostępnij na innych stronach

Siemka PePe :D

 

Tak, zawsze starm się mięso mrozić przed peklowaniem, wychładza ładnie solankę :D Nieraz jest tak, ze mam tylko ze dwa jakieś kawałki zamrożone, a reszta świeża, ale i tak solanka będzie zimniuchna :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-351201
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, ciekawy sposób peklowania, czy odliczasz jeden dzień od kalendarza tabeli peklowań Dziadka?, czy peklujesz wg. jakiegoś innego systemu?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/30/#findComment-351206
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.