Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbujaszku jak robiłeś baleron w pęcherzu albo jakiś inny wyrób, to pęcherz śmierdziały moczem? kupiłem suszony i po namoczeniu czuć mocz. Czy to się wymoczy- ten zapach? Mam zamiar moczyć ze 24 godz i wymieniać wodę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593131
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja kupowalam suszone , ale moje nie smierdzialy po wymoczeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593132
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to się wymoczy- ten zapach?

 

Każde jelito naturalne ma swój zapach . Wiadomo , że po moczeniu w letniej wodzie ten zapach się neutralizuje ..... czy do końca , trudno powiedzieć ... ale po obróbce termicznej ten zapach zanika .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593136
Udostępnij na innych stronach

Cośmi sie zdaje, że Zbój Madej powinien zmienić nick na Mistrza Madeja

 

EAniu, jaki ja mistrz :blush::D ot nauczyliście mnie wędzić to i wędzę :D

 

Zbujaszku jak robiłeś baleron w pęcherzu

 

Bez pęcherza, sama siatka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593137
Udostępnij na innych stronach

Chwilkę po zakończeniu drugiego dziś dymienia. Kilka Pilosów i kilka spacerówek drobiowych :D

 

post-41817-0-07217900-1521834266_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593148
Udostępnij na innych stronach

Kilka polędwic, wczoraj dymione :D

Peklowanie dni 5, dymienie z osuszaniem 8.5 godz.

 

 

post-41817-0-60020200-1521973273_thumb.jpgpost-41817-0-18254400-1521973275_thumb.jpg

 

 

 

w pracy ma taką.

 

Heniutek :thumbsup::D :D :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593366
Udostępnij na innych stronach

Kilka polędwic, wczoraj dymione :D

Peklowanie dni 5, dymienie z osuszaniem 8.5 godz.

 

 

attachicon.gifDSC_0040_wm.JPGattachicon.gifDSC_0041_wm.JPG

 

 

 

w pracy ma taką.

Heniutek :D :D :D

A ja osuszam 3godz i jeszcze wilgotne

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593383
Udostępnij na innych stronach

 

osuszam 3godz i jeszcze wilgotne

jak to robisz opisz dokładnie - pomożemy
Wygrzalem Borniaka w 90 stopniach przez 60 min poczym wstawiłem szynki zmniejszylem temperaturę do 53 stopni włączyłem wiatrak komin otwary na full

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593389
Udostępnij na innych stronach

Wygrzalem Borniaka w 90 stopniach przez 60 min poczym wstawiłem szynki zmniejszylem temperaturę do 53 stopni włączyłem wiatrak komin otwary na full

Nie czytasz Bracie Forum .... ociekasz ...osuszasz wstępnie godzinkę - 2 w temp pokojowej .. najlepiej z wentylatorkiem  ...ustawiasz borniaka na 40 st na 25-30 minut ...wstawiasz wentylator....wkładasz wędzonki ....i na 40 stopniach z wentylatorkiem .....wracasz za 40 min -dotykasz...... jak  suchawa ... puszczasz dym ,jak nie jeszcze suszysz... czasem nawet 1,5 h - i puszczasz dym po 30 min podnosisz do 50 st i jedziesz DO ODPOWIEDNIEGO KOLORU - NIE NA CZAS  - jak parzysz to wszystko z wędzenia ale możesz podpiec w 80 st jakieś z 30-40 min 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593394
Udostępnij na innych stronach

A ja osuszam 3godz i jeszcze wilgotne

Polędwice, które widać, osuszałem w Borniaku jakoś 3.5 godz. z wentylatorem, temp. +/- 50st.C chyba. Czas osuszania zależy od tego ile masz towaru w wędzarni, im więcej mięsa tym dłużej osuszasz, zależy też od tego jak długo ociekało np. w temp. pokojowej, im krócej wisi w ciepłym tym dłużej osuszasz w Borniaku. Moje polędwice wisiały w kuchni kilka ładnych godzin.

Wygrzalem Borniaka w 90 stopniach przez 60 min

Ja wygrzewam w 100st.C przez 35-40 min. komin prawie zamknięty. Wkładam mięsa, zmniejszam temp, włączam wentylator, komin otwrty na mniej więcej 1/3 i na czas jakiś idę bąki zbijać. Po około dwóch godz. przekręcam kije w Borniaku i dalej się osusza. Czy to przy osuszaniu czy to przy dymieniu, temp. w Borniaku kontroluję co jakieś 30 min.

Wędzę do koloru jaki mi się podobie, trwa to zazwyczaj 8-8.5 godz., polędwic nie podpiekam i nie parzę :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593401
Udostępnij na innych stronach

 

 

trwa to
no proszę trochę inny sposób  :thumbsup:  - po co te 100 st na początku ? czy nie dajesz szoku termicznego powierzchniowo na dzień dobry ? a ile dajesz temp. przy osuszaniu ? przy osuszaniu daję pełne otwarcie przepustnicy - no i u mnie jest spora dziura  przy dymogeneratorze ok 1/4 otworu - może mam szybszy przepływ powietrza przez co szybsze osuszanie ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593413
Udostępnij na innych stronach

po co te 100 st

 

Waldziu :D jak kupiłem pierwszego (małego) Borniaka to Radek z Bukowiny radził co i jak przy pierwszym razie. Radek kupił wcześniej Borniaka.

Powiedział, jak wypalić i jak wygrzewać, 90st.C przez 30 min, i towar można wkładać.

Jak rok temu kupiłem dużego to tak jakoś mi wyszło żeby dać parę stopni i minut więcej i tak jest do dziś.

 

czy nie dajesz szoku termicznego powierzchniowo na dzień dobry

 

Zanim ja włożę wszystkie wędzonki do Borniaka, to tam będzie może raptem z 60st. może mniej, znaczy szoku brak.

 

a ile dajesz temp. przy osuszaniu

 

+/- 50st.C. ale to temp. po kilkudziesięciu min. Mięso przecież nie jest ciepłe tylko chłodne i dodatkowo obniża temp. wewnątrz i jest tak lekko powyżej 40, dopiero później się stabilizuje na wyższej.

 

no i u mnie jest spora dziura przy dymogeneratorze ok 1/4 otworu - może mam szybszy przepływ powietrza przez co szybsze osuszanie ?

 

Ja na fizykę miałem pod górkę :angel: , ale to może być powód szybszego osuszania, większy przeciąg się robi.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593448
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzę do koloru jaki mi się podobie, trwa to zazwyczaj 8-8.5 godz.

U mnie za 8 godz to chyba by się spaliło, wczoraj robiłem polędwicę 2 godz 50 min i kolor ma zadowalający. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593578
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie za 8 godz to chyba by się spaliło

Jak widzisz u mnie jest oki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593598
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wyglądają Twoje polędwice, nie ma wątpliwości. Zastanawia mnie tylko czy między borniakami jest tak duża różnica w ilości i przepływie dymu. A masz przekrój polędwicy ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593601
Udostępnij na innych stronach

masz przekrój polędwicy ?

 

Tylko taki, przedwczoraj koledze ne fb robiłem.

 

post-41817-0-60407200-1522126070_thumb.jpgpost-41817-0-75717400-1522126071_thumb.jpg

 

A tu jakąś starą fotkę z przekrojem znalazłem i tak mniej więcej wygląda przekrój polędwicy długo dymionej bez parzenia.

 

post-41817-0-21424900-1522126137_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593627
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 godz 50 min i kolor ma zadowalający.
:yes: u mnie podobnie  - ale Wojtka wyszły  - też wzorcowe - jeszcze kwestia wilgoci i rodzaju zrebków  :yes:  przepływu dymu itd...

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593628
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tu jakąś starą fotkę z przekrojem znalazłem i tak mniej więcej wygląda przekrój polędwicy długo dymionej bez parzenia.

Ładna w przekroju, myślałem że przy tak długim wędzeniu będzie brązowa otoczka, ale nie - jest dobrze.

 

 

 

2 godz 50 min i kolor ma zadowalający.
:yes: u mnie podobnie  - ale Wojtka wyszły  - też wzorcowe - jeszcze kwestia wilgoci i rodzaju zrebków  :yes:  przepływu dymu itd...

 

Myślałem już że coś nie tak z moim borniakiem jak czytam na forum czasy wędzenia 6 czy 8 godz  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593650
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak czytam na forum czasy wędzenia 6 czy 8 godz ;)

Ja lubię długo i powoli dymić, smak jest dla mnie osobiście o wiele lepszy od tych, które czasami wędzę krócej.

Podobnie, a może i tak samo jest z peklowaniem krótkim z nastrzykiem i z peklowaniem 10-14 dni bez nastrzyku, dla mnie smak "mięsa w mięsie" jest lepszy przy długim.

Jeżeli mam czas, tak kiedyś bywało, to zadymiam 9-10 godz. dawniej było i z 11, i nie przesadzam.

Robię po swojemu :D ja już tak mam :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593655
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robię po swojemu ja już tak mam
  I tak trzymaj - istotą jest zdrowy i smaczny produkt końcowy - a jak jeszcze jest wizualnie cacuszko - to pełnia szczęścia  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593658
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.