Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie tam małe dymienie :D

 

Trzy polędwice, trzy warkocze z polędwic, słoninki kawałek i dwie połówki kurczaka, miałem małego kuraka, odciąłem dwie piersi i półtorej udka. Z wędzonego drobiu będzie wywar na pomidorową na greckim jogurcie :cool:

 

post-41817-0-35630600-1389793888_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-326921
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z wczorajszego dymienia m.in. polędwice :D

 

post-41817-0-70704900-1389902972_thumb.jpgpost-41817-0-10603600-1389902984_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-327261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z wczorajszego dymienia m.in. polędwice :D

 

 

  Zbójaszku  a miałeś być na kuligu . :D :D   Wiem , nie zawsze się ma ..........

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-327268
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Powoli szykuję się do świąt :D

 

Polędwice z Piątku, peklowane 5 dni, solanka 7.5 % :D

 

post-41817-0-28070300-1396294933_thumb.jpgpost-41817-0-96845600-1396294974_thumb.jpg

 

Dzisiejsze dymienie i parzenie, dość krótko dziś dymiłem, 6 godz. w tym 2.5 godz. osuszania. Mięsko peklowane 13 dni bez nastrzyku :D

 

Po wędzeniu.

 

post-41817-0-42604900-1396295093_thumb.jpgpost-41817-0-02640300-1396295107_thumb.jpgpost-41817-0-64838400-1396295121_thumb.jpg

 

Po parzeniu.

 

post-41817-0-43933900-1396295145_thumb.jpgpost-41817-0-88327800-1396295163_thumb.jpgpost-41817-0-23368000-1396295178_thumb.jpg

 

3/4 wędzeń za mną, jakiś tydz. temu kiełbaski machnąłem.

W spiżarni powoli odmrażają się kolejne mięska, jutro peklowanie 10-cio dniowe, bez nastrzyku :D

 

Może jak czas pozwoli to zadymię spacerówki kurzeńcze :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343749
Udostępnij na innych stronach

Ja mam do Ciebie jedno pytanie - te mięsko które peklowałeś 14 dni bez nastrzyku - w jakiej % solance peklowałeś? Czy brałeś wartości z tabeli peklowań czy też z doświadczenia?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343750
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powoli szykuję się do świąt

 

starszy :) jak malowane :) Ja dopiero za 2 tyg będę zadymiał świątecznie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343751
Udostępnij na innych stronach

mięsko które peklowałeś 14 dni bez nastrzyku - w jakiej % solance peklowałeś?

 

Kurpik, peklowałem 13 dni. Solanka po mojemu na kg mięsa idzie 1 L wody i 8 dag p-soli, znaczy się 8% miała :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343753
Udostępnij na innych stronach

Twój roztwór to w przybliżeniu 7,41 %.

 

Oj tam, ale niechaj będzie i tak, 7.41 to prawie 8, dużo nie brakuje :D więc moja solanka w przybliżeniu jest 8%, ale ja nie aptekarz, ja kolejarz :tongue::D :D

To jeszcze Wojciechu napisz sposób wyliczenia, ja tam się nigdy do wyliczania nie przykładałem :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343774
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powoli szykuję się do świąt :D

 

 

Zbójaszku , piękne wędzonki . :thumbsup::clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343780
Udostępnij na innych stronach

A cukier dawałeś do solanki? Jakieś przyprawy?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343785
Udostępnij na innych stronach

Wojtek,

Roztwór 8% to 8g substancji i 92 g rozpuszczalnika (w tym przypadku wody).

Dałeś 80 g substancji do 1000 g wody i otrzymałeś 1080 g roztworu.

A więc z proporcji wyliczasz:

1080 g roztworu ----- 80 g subst.

100   g roztworu         x  g subst.

 

x = 100 g x 80 g subst/1080 g

 

Pozdrawiam

Wojtek

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343788
Udostępnij na innych stronach

 

 

na kg mięsa idzie 1 L wody i 8 dag p-soli, znaczy się 8% miała

zdaje się, że 8% by miała, jakbyśmy najpierw nasypali do naczynia owe 80gr. soli i dopełnili wodą do 1L. :) a same wędlinki śliczne, a moje świąteczne to jeszcze pewnie na czterech nogach spacerują ;) jeszcze jest czas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343797
Udostępnij na innych stronach

A cukier dawałeś do solanki? Jakieś przyprawy?

 

Żadnych dodatków, tutejsi oduczyli mnie dodatków do mokrego peklowania i chwała Im za to :D

 

Woczorajsze wędzonki już w zamrażarce.

Dziś nastawiłem kolejną porcję, 6.15 kg mięsa, solanka po mojemu, znaczy na mój smak, bez nastrzyku, za dni 10 dymienie :cool:

 

post-41817-0-29752600-1396340702_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-343816
Udostępnij na innych stronach

ja taką 8% w czwartek wędzonki zapekluję - wędzenie 14-15 kwietnia więc na pewno dojdą jak trzeba :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344015
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędzenie 14-15 kwietnia

Kurpik, po takim peklowaniu to na moją słość byłoby oki, ale nie wiem jak tam Tobie z solą będzie pasić. Daję dużo wody bo wędzonki w garnku pływają swobodnie :D

Po wyjęciu z gara po peklowaniu próba słoności i wtedy albo tylko opłuczę mięska pod zimną wodą albo chwilkę pomoczę, ale to już musisz sam spraktykować na swój smak :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344026
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś nastawiłem kolejną porcję,

 

 

 Moje mięsko na wędzonki jeszcze chyba biega . :D  Do ubojni jadę we wtorek .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344030
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno Kurpik, podczas peklowania, mięsa w garnku przekładam jeden raz, a jak mi się zechce to dwa razy, temp. w lodówce raczej stała 5stC.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344031
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żadnych dodatków, tutejsi oduczyli mnie dodatków do mokrego peklowania i chwała Im za to :D
 

 

:thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje mięsko na wędzonki jeszcze chyba biega . :D Do ubojni jadę we wtorek .

No Królu Złoty to tak prawie na ostatnią chwlię :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344036
Udostępnij na innych stronach

 

 

No Królu Złoty to tak prawie na ostatnią chwlię :D :D

 

 

 Dam łychę peklosoli więcej i będzie gitara :D  

 

 

 Pozdrowionka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344040
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dam łychę peklosoli więcej i będzie gitara   

 A to tak mozna? 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344063
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to tak mozna?

 

 ANNAM jak masz wiedzę w danym temacie to dużo można . :D   Jeżeli jest brak czasu to i peklowanie dwu dniowe też można zrobić . O jakości smaku wędzonki się nie wypowiadam , wiem jednak jaki będzie :D 

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344067
Udostępnij na innych stronach

 

Dam łychę peklosoli więcej i będzie gitara   

 A to tak mozna? 

Tabela przewiduje peklowanie od 1 do 13 dni.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/29/#findComment-344068
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.