Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1026 Opublikowano 15 Marca 2015 Jakoś zapomniałem,że w spiżarni niby dojrzewanie się odbywa Sprawdziłem na macanego i jeszcze powisieć musi. Skórka już twardawa, ale w środku "miętkie" jeszcze. Na pierwszej fotce.Karkóweczki po prawej w siatce zasolone i przyprawione 21 Lutego, siedem dni póżniej dymione na ciepło. Do dziś jeszcze dwa razy dymiłem na ciepło.Karkówki z lewej i boczek zasolone i w przyprawy poszło cztery dni póżniej. Na razie dymiłem dwa razy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1027 Opublikowano 15 Marca 2015 Zboju a ja cały dzień myślę o tym peklowaniu mrozonego mięsiwa i mam pytanie : robiłam jedno peklowanie świeżego mięsa zgodnie z peklowaniem Mira na 8 dni i teraz chciałabym powtórzyć te gramatury soli ale jak zacznę mrozonym to też 8 dni ? Bo wiesz jak ono jest zamrozone i postawię w chłodzie ( 4-8 stopni ) to jednak rozmrazanie trochę potrwa w tej solance . Qurna nie umiem profesjonalnie wyłożyć chyba o co mi biega Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1028 Opublikowano 15 Marca 2015 Bo wiesz jak ono jest zamrozone i postawię w chłodzie ( Na jeden dzień daj tam gdzie jest wyższa temp. tak z 10st.C, ale z drugiej strony 8 dni to dość krótkie peklowanie. Czy robisz nastrzyk mięsa ? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1029 Opublikowano 15 Marca 2015 kupiłam taką mała połowę (40kg bez głowy ) więc te kawałki do wędzenia były niewielkie , zastosowałam ten przepis : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.htmli nie było nastrzyku tylko 8 dni peklowania - myślisz że przykrótko ? . Po świętach chciałabym znowu zakupić połowę blondi stąd moje upierdliwe pytania , z góry przepraszam i dziękuję za poświęcony czas . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1030 Opublikowano 15 Marca 2015 8 dni peklowania - myślisz że przykrótko ? Dla mnie krótko, ale też zależy jak mocną solankę robisz. Co do takich tabel to z nich nie korzystam, pekluję po swojemu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1031 Opublikowano 16 Marca 2015 no dobra , to będę uczyła się powolutku i ja podziwiam Twoje wyroby i gratuluję zdolności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1032 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Małe wędzenie przed świętami, dwa balerony i szyneczka dla siostry, reszta moja Wędzonki niby dojrzewające, zasolone i przyprawione w Lutym, kilka razy podwędzane na ciepło. Popakowane próżniowo i w lodówce czekają na święta BN, no może jak dojadę to kawałek na grzybowy zlot wezmę Końcówka niby dojrzewających robionych w Październiku 2014, jadalne bardzo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1033 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zbujaszku, nie meldowałeś nic jak siostrze chlebek Twojego wypieku smakował ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1034 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Chleb wszyskim smakował, na święta zrobiłem 4 mniejsze z 40-tu dag mąki i dwa większe z 60-ciu dag mąki + pozostałe dodatki. Po świętach zostało pół większego, ten większy z dodatkiem siemienia lnianego. Ludzi do chleba było 12 osób. Teraz wyrastają dwa kolejne małe. W końcu zamówiłem koszyki podłużne do wyrastania, wielkość 60 dag ciasta, dziś kurier powinien dostarczyć Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1035 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1036 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Małe wędzenie przed świętami, Wojtuś , chyba prędzej przyjadę niż grzybo-zlot się odbędzie . . Nie napiszę że wyglądają jak malowane bo jeszcze ktoś podchwyci że to prawda . :frantics: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1037 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie malowane po prostu - powrót do przeszłości Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1038 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie malowane po prostu - powrót do przeszłości Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1039 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 chyba prędzej przyjadę niż grzybo-zlot się odbędzie No Sierpień mam zaznaczony w kalendarzu na festiwał, tak gadaliśmy, jak festiwał odwołają to i tak na Sierpień czynię przygotowania więc nie wiem jak zrobisz, ALE Ty też na Sierpień się szykuj :D po prostu - powrót do przeszłości Piotruś, zanim napiszesz o powrotach to najpierw dokładniej poczytaj jaki to rodzaj wędzonek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1040 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wojtuś, a może przy kilku krotnym wędzeniu dobrze by było owinąć mięska folią celulozową. Wędzonki będą bardziej soczyste no i syf z dymu pozostanie na foli. Foli nie zjadamy. Tak myślę . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1041 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie chodzi o soczysztość. Pisałem, wędliny niby dojrzewające, peklowane na sucho, dymione kilka razy na ciepło, podsuszane dość długo jak na warunki w mojej spiżarni. Soczystość w przypadku tych wędzonek jest niepożądana :DTe wędzonki nie były parzone. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1042 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Hmmm, wg mnie, co innego wędliny dojrzewające, które powinny zachować wilgotność np szynka z Parmy, a co innego wędlina podsuszana np Kiełbasa Krakowska Sucha gdzie soczystość jest niewskazana. Ale każdy robi jak uważa - byle smakowało . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1043 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Pisałem, wędliny niby dojrzewające, peklowane na sucho, dymione kilka razy na ciepło, podsuszane dość długo jak na warunki w mojej spiżarni. Soczystość w przypadku tych wędzonek jest niepożądana Wojtuś PePe ma troszkę racji wędliny dojrzewające wcale nie są suche myślę, że w tym przypadku podstawowym problemem było wielokrotne ciepłe wędzenie ... przy podsuszaniu/ dojrzewaniu możemy zmniejszyć "ubytki" stosując np pomadę ze smalcu z mąką czy rajstopy jak w a'la parma Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1044 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 wędliny dojrzewające Moje są niby dojrzewające czyli nijakie Dymienie nie było problemem, takie założenie było od początku, miał być posmak dymu i jest posmak dymu Smarowanie czym kolwiek też nie wchodzi w grę. Zobiłem po swojemu i jest oki. Zapakowane próżniowo, smarowania nie trza Ale co ja Tobie bedę pisał, wsio się dobrze ułoży posmakujesz na zlocie i ocenisz :DAha, jeszcze jedno. Do prawidłowego dojrzewania mięsa warunków u mnie w domu niet, niestety. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1045 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 No Sierpień mam zaznaczony w kalendarzu na festiwał, tak gadaliśmy, jak festiwał odwołają to i tak na Sierpień czynię przygotowania więc nie wiem jak zrobisz, ALE Ty też na Sierpień się szykuj :D Wojtek , ja się szykuję już od zeszłego roku na festiwal . Pifko było smaczne Wspominałem jednak że w terminie lipiec sierpień powinienem mieć sanatorium . Tego nie przeskoczę no i innych spraw o których się nawet nie myśli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1046 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Wspominałem jednak że w terminie lipiec sierpień powinienem mieć sanatorium A no tak, sanatorium przecie Pomyślimy coś innego jak Sierpień nie wyjdzie :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1047 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Pomyślimy coś innego jak Sierpień nie wyjdzie :D Wojtek ze spokojem Termin jeszcze nie znany . w kolejce nr 4200 Na początku było 37000 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1048 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Wojtek ze spokojem Termin jeszcze nie znany . w kolejce nr 4200 Na początku było 37000 No i masz... mamy podobne terminy Andrzejku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1049 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 mamy podobne terminy Andrzejku Może Cieplice dostaniecie, albo jaki Świeradów :rolleyes: :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1050 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 hmmm te numery to jakisz koszmar .to czasem mozna juz nie zdazyc do tego sanatorium.W Swieradowie bylam co prawda nie w sanatorium ale na koloniach na poczatku lat 80-tych, niezapomniany czas i przepiekne miejsce i najlepszy barsz na dudach gotowany Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.