Muski Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 23 Marca 2018 nauczyliście mnie wędzić to i wędzę pozwoliłeś na to by się nauczyć odsiewałeś ziarno od plew Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Zbóju , a wędzisz jeszcze tradycyjnie? W domu borniakiem , a w pracy ma taką.. Edytowane 25 Marca 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Kilka polędwic, wczoraj dymione Peklowanie dni 5, dymienie z osuszaniem 8.5 godz. w pracy ma taką. Heniutek :D Edytowane 25 Marca 2018 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 25 Marca 2018 Profeska . P iękne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_78 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 25 Marca 2018 Kilka polędwic, wczoraj dymione Peklowanie dni 5, dymienie z osuszaniem 8.5 godz. DSC_0040_wm.JPGDSC_0041_wm.JPG w pracy ma taką.Heniutek :D A ja osuszam 3godz i jeszcze wilgotne Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 25 Marca 2018 osuszam 3godz i jeszcze wilgotne jak to robisz opisz dokładnie - pomożemy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_78 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 25 Marca 2018 osuszam 3godz i jeszcze wilgotne jak to robisz opisz dokładnie - pomożemyWygrzalem Borniaka w 90 stopniach przez 60 min poczym wstawiłem szynki zmniejszylem temperaturę do 53 stopni włączyłem wiatrak komin otwary na full Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 25 Marca 2018 Kolorek idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Wygrzalem Borniaka w 90 stopniach przez 60 min poczym wstawiłem szynki zmniejszylem temperaturę do 53 stopni włączyłem wiatrak komin otwary na fullNie czytasz Bracie Forum .... ociekasz ...osuszasz wstępnie godzinkę - 2 w temp pokojowej .. najlepiej z wentylatorkiem ...ustawiasz borniaka na 40 st na 25-30 minut ...wstawiasz wentylator....wkładasz wędzonki ....i na 40 stopniach z wentylatorkiem .....wracasz za 40 min -dotykasz...... jak suchawa ... puszczasz dym ,jak nie jeszcze suszysz... czasem nawet 1,5 h - i puszczasz dym po 30 min podnosisz do 50 st i jedziesz DO ODPOWIEDNIEGO KOLORU - NIE NA CZAS - jak parzysz to wszystko z wędzenia ale możesz podpiec w 80 st jakieś z 30-40 min Edytowane 25 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 25 Marca 2018 A ja osuszam 3godz i jeszcze wilgotnePolędwice, które widać, osuszałem w Borniaku jakoś 3.5 godz. z wentylatorem, temp. +/- 50st.C chyba. Czas osuszania zależy od tego ile masz towaru w wędzarni, im więcej mięsa tym dłużej osuszasz, zależy też od tego jak długo ociekało np. w temp. pokojowej, im krócej wisi w ciepłym tym dłużej osuszasz w Borniaku. Moje polędwice wisiały w kuchni kilka ładnych godzin.Wygrzalem Borniaka w 90 stopniach przez 60 minJa wygrzewam w 100st.C przez 35-40 min. komin prawie zamknięty. Wkładam mięsa, zmniejszam temp, włączam wentylator, komin otwrty na mniej więcej 1/3 i na czas jakiś idę bąki zbijać. Po około dwóch godz. przekręcam kije w Borniaku i dalej się osusza. Czy to przy osuszaniu czy to przy dymieniu, temp. w Borniaku kontroluję co jakieś 30 min.Wędzę do koloru jaki mi się podobie, trwa to zazwyczaj 8-8.5 godz., polędwic nie podpiekam i nie parzę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 25 Marca 2018 trwa to no proszę trochę inny sposób - po co te 100 st na początku ? czy nie dajesz szoku termicznego powierzchniowo na dzień dobry ? a ile dajesz temp. przy osuszaniu ? przy osuszaniu daję pełne otwarcie przepustnicy - no i u mnie jest spora dziura przy dymogeneratorze ok 1/4 otworu - może mam szybszy przepływ powietrza przez co szybsze osuszanie ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 25 Marca 2018 po co te 100 st Waldziu jak kupiłem pierwszego (małego) Borniaka to Radek z Bukowiny radził co i jak przy pierwszym razie. Radek kupił wcześniej Borniaka.Powiedział, jak wypalić i jak wygrzewać, 90st.C przez 30 min, i towar można wkładać.Jak rok temu kupiłem dużego to tak jakoś mi wyszło żeby dać parę stopni i minut więcej i tak jest do dziś. czy nie dajesz szoku termicznego powierzchniowo na dzień dobry Zanim ja włożę wszystkie wędzonki do Borniaka, to tam będzie może raptem z 60st. może mniej, znaczy szoku brak. a ile dajesz temp. przy osuszaniu +/- 50st.C. ale to temp. po kilkudziesięciu min. Mięso przecież nie jest ciepłe tylko chłodne i dodatkowo obniża temp. wewnątrz i jest tak lekko powyżej 40, dopiero później się stabilizuje na wyższej. no i u mnie jest spora dziura przy dymogeneratorze ok 1/4 otworu - może mam szybszy przepływ powietrza przez co szybsze osuszanie ? Ja na fizykę miałem pod górkę , ale to może być powód szybszego osuszania, większy przeciąg się robi. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 26 Marca 2018 Wędzę do koloru jaki mi się podobie, trwa to zazwyczaj 8-8.5 godz. U mnie za 8 godz to chyba by się spaliło, wczoraj robiłem polędwicę 2 godz 50 min i kolor ma zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 26 Marca 2018 U mnie za 8 godz to chyba by się spaliło Jak widzisz u mnie jest oki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 26 Marca 2018 Bardzo ładnie wyglądają Twoje polędwice, nie ma wątpliwości. Zastanawia mnie tylko czy między borniakami jest tak duża różnica w ilości i przepływie dymu. A masz przekrój polędwicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 27 Marca 2018 masz przekrój polędwicy ? Tylko taki, przedwczoraj koledze ne fb robiłem. A tu jakąś starą fotkę z przekrojem znalazłem i tak mniej więcej wygląda przekrój polędwicy długo dymionej bez parzenia. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 27 Marca 2018 2 godz 50 min i kolor ma zadowalający. u mnie podobnie - ale Wojtka wyszły - też wzorcowe - jeszcze kwestia wilgoci i rodzaju zrebków przepływu dymu itd... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 27 Marca 2018 A tu jakąś starą fotkę z przekrojem znalazłem i tak mniej więcej wygląda przekrój polędwicy długo dymionej bez parzenia. Ładna w przekroju, myślałem że przy tak długim wędzeniu będzie brązowa otoczka, ale nie - jest dobrze. 2 godz 50 min i kolor ma zadowalający. u mnie podobnie - ale Wojtka wyszły - też wzorcowe - jeszcze kwestia wilgoci i rodzaju zrebków przepływu dymu itd... Myślałem już że coś nie tak z moim borniakiem jak czytam na forum czasy wędzenia 6 czy 8 godz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 27 Marca 2018 jak czytam na forum czasy wędzenia 6 czy 8 godz Ja lubię długo i powoli dymić, smak jest dla mnie osobiście o wiele lepszy od tych, które czasami wędzę krócej.Podobnie, a może i tak samo jest z peklowaniem krótkim z nastrzykiem i z peklowaniem 10-14 dni bez nastrzyku, dla mnie smak "mięsa w mięsie" jest lepszy przy długim.Jeżeli mam czas, tak kiedyś bywało, to zadymiam 9-10 godz. dawniej było i z 11, i nie przesadzam.Robię po swojemu ja już tak mam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 27 Marca 2018 Robię po swojemu ja już tak mam I tak trzymaj - istotą jest zdrowy i smaczny produkt końcowy - a jak jeszcze jest wizualnie cacuszko - to pełnia szczęścia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 28 Marca 2018 Jeżeli mam czas, tak kiedyś bywało, to zadymiam 9-10 godz. dawniej było i z 11, i nie przesadzam. I nie wysuszy się za bardzo przy takim czasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 28 Marca 2018 I nie wysuszy się za bardzo przy takim czasie ? 9-10 godz. To są czasy szynek, boczków, golonek i baleronów. Teraz aż tak długo nie dymię bo czasu nie mam, ale w przyszłości...Polędwicę zadymiam +/- 8 godz. w zależności ile towaru w Borniaku i jak cześć "schabu". Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-593776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 6 Października 2018 Takie tam boczęta Dwie ostatnie fotki to mój przywatny towar z koscią i skórą. Wsio idzie do mrożenia. "Chwilowo" mięska z wieprzka nie spożywam. Oczywiście po wystygnięciu plasterek posmakuję tak coby kłypcia na języku zaleczyć Wsio jeszcze cieplutkie po wyjęciu z garów. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-608601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 6 Października 2018 Upiecz jeszcze szybko chlebek - ja przywiozę musztardę . Super wykonik Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-608603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 6 Października 2018 Upiecz jeszcze szybko chlebek - ja przywiozę musztardę . Super wykonik Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/59/#findComment-608605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.