arkadiusz Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Października 2009 A ja chciałem zapytać czy pasztetową w osłonce poliamidowej trzeba parzyć po nabiciu.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2009 A ja chciałem zapytać czy pasztetową w osłonce poliamidowej trzeba parzyć po nabiciu.PozdrawiamWszystkie podroby zawsze parzymy bez względu na to w co nadziewamy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Pozdrawiam Pozbycia się ewentualnych bakterii i związania wyrobu . Przecież stoły , maszyny , osłonki , jelita , przyprawy itp. nie były parzone . pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Października 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Przy najbliższej okazji, czyli wykonywania salcesonu włoskiego, czarnego etc. zrób ten sam rodzaj salcesonu w dwóch wariantach: - część parzona wg przepisu na dany rodzaj salcesonu - część nie parzona po wymieszaniu i napełnieniu w osłonki Wówczas dowiesz się jak wygląda przekrój, jak smakuje i jaką posiada trwałość. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Października 2009 Niezła myśl tylko szkoda mi trochę surowca.Sparzę i nie będę kombinował.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Października 2009 Parzenie i studzenie wyrobów podrobowych to jedne z ważniejszych etapów produkcyjnych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.To jest bardzo dobre pytanie. Odpowiedzi nie znajdziemy w żadnych przepisach a tylko wytyczne jak gotować. Temat był już przerabiany, ale nie mogę znaleźć. Nie będę się rozwodził a tylko postaram się uporządkować wypowiedzi . Trzeba mieć na uwadze że wszystkie wędliny podrobowe produkowane są z mięs gorszego gatunku, które są najbardziej narażone na działanie drobnoustrojów. Trzeba również wiedzieć że wędliny te zawierają większą ilość wody- rosoły - wspaniała pożywka dla drobnoustrojów. W czasie produkcji następuje wtórne zakażenie i tego nie da rady uniknąć I więc dlatego parzymy by to co się namnoży unicestwić - unieczynnić lub po prostu zniszczyć. Następnie proces parzenia pozwoli naszym przyprawom dodanym do produktu nadanie pożądanych cech smakowo- zapachowych. Idąc dalej na pewno proces gotowania przyczyni się do nadania lepszej struktury naszemu wyrobowi . Ponadto uzyskamy większą trwałość wyrobu - chociaż to jest zależne od rodzaju użytych osłonek i warunków przechowywania. Pytający jak sobie wyobraża zrobienie salcesonu bez parzenia w żołądku lub kaszanki w jelitach naturalnych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2009 Muszę przypomieć ,że zapytałem o wyroby w osłonkach sztucznych.Co do wyrobów w osłonkach naturalnych to nie mam wątpliwości co do konieczności parzenia.Sądziłem ,że proces parzenia w osłonkach naturalnych służy jedynie sparzeni osłonki,ale jak widzę grubo się myliłem Teraz sprawa jest dla mnie zupełnie jasna.Parzymy w osłonkach naturalnych i sztucznych .Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.