Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja chciałem zapytać czy pasztetową w osłonce poliamidowej trzeba parzyć po nabiciu.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/
Udostępnij na innych stronach

A ja chciałem zapytać czy pasztetową w osłonce poliamidowej trzeba parzyć po nabiciu.Pozdrawiam

Wszystkie podroby zawsze parzymy bez względu na to w co nadziewamy :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85061
Udostępnij na innych stronach

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85072
Udostępnij na innych stronach

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Pozdrawiam

Pozbycia się ewentualnych bakterii i związania wyrobu . Przecież stoły , maszyny , osłonki , jelita , przyprawy itp. nie były parzone .

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85073
Udostępnij na innych stronach

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.

Przy najbliższej okazji, czyli wykonywania salcesonu włoskiego, czarnego etc. zrób ten sam rodzaj salcesonu w dwóch wariantach:

- część parzona wg przepisu na dany rodzaj salcesonu

- część nie parzona po wymieszaniu i napełnieniu w osłonki

Wówczas dowiesz się jak wygląda przekrój, jak smakuje i jaką posiada trwałość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85074
Udostępnij na innych stronach

Niezła myśl tylko szkoda mi trochę surowca.Sparzę i nie będę kombinował.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85082
Udostępnij na innych stronach

Parzenie i studzenie wyrobów podrobowych to jedne z ważniejszych etapów produkcyjnych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85087
Udostępnij na innych stronach

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.

To jest bardzo dobre pytanie. Odpowiedzi nie znajdziemy w żadnych przepisach a tylko wytyczne jak gotować. Temat był już przerabiany, ale nie mogę znaleźć. Nie będę się rozwodził a tylko postaram się uporządkować wypowiedzi . Trzeba mieć na uwadze że wszystkie wędliny podrobowe produkowane są z mięs gorszego gatunku, które są najbardziej narażone na działanie drobnoustrojów. Trzeba również wiedzieć że wędliny te zawierają większą ilość wody- rosoły - wspaniała pożywka dla drobnoustrojów. W czasie produkcji następuje wtórne zakażenie i tego nie da rady uniknąć

I więc dlatego parzymy by to co się namnoży unicestwić - unieczynnić lub po prostu zniszczyć.

Następnie proces parzenia pozwoli naszym przyprawom dodanym do produktu nadanie pożądanych cech smakowo- zapachowych. Idąc dalej na pewno proces gotowania przyczyni się do nadania lepszej struktury naszemu wyrobowi . Ponadto uzyskamy większą trwałość wyrobu - chociaż to jest zależne od rodzaju użytych osłonek i warunków przechowywania. Pytający jak sobie wyobraża zrobienie salcesonu bez parzenia w żołądku lub kaszanki w jelitach naturalnych . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85090
Udostępnij na innych stronach

Muszę przypomieć ,że zapytałem o wyroby w osłonkach sztucznych.Co do wyrobów w osłonkach naturalnych to nie mam wątpliwości co do konieczności parzenia.Sądziłem ,że proces parzenia w osłonkach naturalnych służy jedynie sparzeni osłonki,ale jak widzę grubo się myliłem Teraz sprawa jest dla mnie zupełnie jasna.Parzymy w osłonkach naturalnych i sztucznych .Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3120-zasadno%C5%9B%C4%87-parzenia-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85092
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.