Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy małe oczko w samym śirodku w szynce o średnicy 5mm jakie mi wyszło po pierwszym wyrobie mojej szyneczki dyskwalifikuje wyrób czy można ją spokojnie zjeść

 

Śmiało zajadaj , jednak na przyszłość pamiętaj żeby mięso było całe zapeklowane .

 

 

Pozdrawiam

 

Teraz dopiero doczytałem że odpowiedzi już dostałeś :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-252908
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam jestem całkiem "zielony"

mam pytanie czy mięso wieprzowe przed peklowaniem można potraktować

urządzeniem do przecinania włókien w polędwicy wołowej czy to coś pomoże

teoretycznie powinno ułatwić dotarcie solanki wgłąb mięśnia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-253801
Udostępnij na innych stronach

Zacząłem pierwszy raz robić szynkową.

Ok 15 zapeklowałem z przyprawami na szynkową w/g przepisu Szczepana

Coś mi się pomyliło z przelicznikiem , przesunął mi się przecinek i dałem dziesięciokrotnie za dużo gałki muszkatołowej i kolendry.Pieprz i peklosol dałem prawidłowo.

Mięso "kl.I" szarpakiem , a III na na "II" i wszystko wymieszane

Jutro po 24 g planowałem nadziewać batony i dalej reszta ( wędzenie itd).

Czy mogę jeszcze jakoś uratować wyrób?

Może wszystko wypłukać wodą i przyprawić i zapeklować od nowa?

Pomocy , co robić ??????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254198
Udostępnij na innych stronach

Możesz tak zrobić (tylko osusz mięso po tym zabiegu dokładnie recznikami jednorazowymi lub ściereczką). Możesz też dokupic mięska i dopasowac ilość do dodanych przypraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254199
Udostępnij na innych stronach

Po zabiegu mycia, spróbuj smakowo, jak ze słonością mięsa, gdyż na pewno przyjeło juz troche soli. Możesz wtedy lekko zmniejszyć nową dawkę.

 

[ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 22:52 ]

Tomaszku, to była alternatywa i ostrzeżenie byś następnym razem wszystkie obliczenia 5 razy sprawdził. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254201
Udostępnij na innych stronach

No minęło już ok 8 godzin to już pwenie trochę peklosolem przeszło

Dopiero mnie olśniło , więc co płukać wodą całe mięso i jeszcze raz przyprawy w prawidłowych ilościach

 

[ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 22:55 ]

peklosól i pieprz dałem prawidłowo , tylko gałkę mieloną i kolendrę świeżo zmieloną zamiast po 4,5 grama dałem po 45 gram

co robić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254202
Udostępnij na innych stronach

Moje zdanie jest takie, jak napisałem, ale pewnie otrzymasz jeszcze jakieś ciekawsze porady. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254203
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałem na surowo i biedy nie ma

Spodziewałem się goryczy , a jest trochę bardziej kolendrowo-gałkowy

Ogólnie ok , spodziewałem się gorszego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254207
Udostępnij na innych stronach

witam, jestem pilną uczennicą w zaawansowanym wieku :wink: widzę nauczycieli z pasją - "nie chce ale muszę" zrobić w słoiczkach nieco przetworów mięsnych - na początek idzie tuszonka, coś do smarowania chlebka co o tym myślicie przyjmiecie mnie, znajdzie się miejsce dla mnie? pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254250
Udostępnij na innych stronach

Witaj Ania1950 może tu coś znajdziesz

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1966&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

[ Dodano: Sro 05 Gru, 2012 11:27 ]

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9112&highlight=konserwa+s%B3oikowa

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1406&highlight=konserwa+s%B3oikowa

Na tej stronie znajdziesz dużo wspaniałych przepisów i fantastycznych ludzi którzy z chęcią pomogą i podzielą się swoją wiedzą

Jak zauważyłaś nie ma tu uciążliwych reklam , które przeszkadzają i migają na ekranie . Twórcy tej strony umieścili je na dole pod kazdym tematem o nazwie sponsor Każdy kto chce pomóc w utrzymaniu strony klika sobie na tego sponsorka Wzamian mamy bezpłatny dostęp do informacji możemy podziwiać na zdjęciach osiągnięcia innych ale tez możemy sami się pochwalić

Pozdrawiam Renata

Życzę udanych wyrobów

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254254
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie ... Jestem nowa na forum i także stawiam pierwsze kroki w produkcji własnych wędlin. Cieszę sie ogromnie ,ze jest takie forum i można się dowiedzieć rzeczy które początkującym sprawiają problem .

 

[ Dodano: Pią 07 Gru, 2012 13:08 ]

Kupiłam osłonki banerowe ale nie wiem jak można je zamknąć ,żeby sok z nich nie wyciekł podczas parzenia . Dowiedziałam się ,ze potrzebne są klipsy ale nie mam pojęcia gdzie je zdobyć -??? Może są jakieś inne sposoby szczelnego zamknięcia , proszę o radę....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254719
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam osłonki banerowe ale nie wiem jak można je zamknąć ,żeby sok z nich nie wyciekł podczas parzenia . Dowiedziałam się ,ze potrzebne są klipsy ale nie mam pojęcia gdzie je zdobyć -??? Może są jakieś inne sposoby szczelnego zamknięcia , proszę o radę....

Zapewne masz na myśli osłonki barierowe ;) Nie potrzebujesz klipsów w warunkach domowych. Zawiąż dość mocno sznurkiem jeden koniec osłonki przed napełnieniem i drugi po napełnieniu. To wszystko - ni ejest to takie trudne ;)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254722
Udostępnij na innych stronach

Izabella, Osłonki barierowe masz zapewne na myśli... :) nie potrzebujesz do niech klipsów, tylko mocny sznurek wędzarniczy.... :)

 

np. tak :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254723
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Na poczatek pozdrawiam wszystkich i goroaco dziekuje za ogrom wiedzy jaka sie tu dobzi ludzie dziela. Sledze forum od ladnych kilku miesiecy, a od poczatku roku wzialem sie na "powazniej" za wyrob wedlin domowych. Do tej pory robilem glownie rzeczy w oslonkach barierowych z raczej zadowlajacym rezultatem. Ostatnio jednak naszla mnie chec na przetworzenie wiekszej sztuki miesa na pyszna wedline. Brak wedzarni sprawia ze jestem skazany na parzenie / pieczenie. Na pierwszy ogien poszedl karczek, a zaraz po nim szynka i niestety w obu przypadkach cos poszlo nie tak... Oba miesa po doslownie 3 dniach zaczely sie psuc od srodka... Na wczesniej rozowym miesie wykwitly plamy szarosci. Dodatkowy nieprzyjemny zapach nie pozostawial zludzen... Co robie nie tak?

 

http://img221.imageshack.us/img221/6425/szynka.jpg

 

Procesy obrobki sa wmieszaniem roznych receptur i praktyk jakie znalazlem na forum i wygladaly one nastepujaco:

Karczek - 1.5kg peklowanie na mokro 5dni, 1l wody, 30g soli + 30g peklosoli, ziele angielskie, pieprz, gozdziki, lisc laurowy i czosnek. Nastrzyk 100ml w drugim dniu pobrany z zalewy w ktorej lezy mieso. Oplukane i suszone pare godzin, nasmarowane pasta miod+ musztarda + olej, zaiwiniete w folie i lodowki jeszcze na jeden dzien. Pieczone w wysokiej temp. przez 30 min nastepnie temp. zmniejszona do 100 stopni az temp w miesie dojdzie do 75stopni. Wystawiony do wystygniecia na 2-3h a nastepnie do lodowki.

Szynka -1.5kg peklowana identycznie jak karczek powyzej. Zdecydowalem sie na parzenie - ok 6l wody zagotowalem, wrzucilem szynke na 10min a nastepnie dolalem zimnej wody by szyneczka sie parzyla w 75 stopniach. Gdy w srodku miala 65stopni wyciagnalem ja z wody, posmarowalem miodowo musztardowo olejowa pasta i do piekarnika na dojscie do 72 stopni. Wystawiona do wystudzenia na 2-3h i do lodowki.

 

Za pierwszym razem myslalem ze z miesem cos bylo nie tak ale dwa razy pod rzad to samo przy roznych miesach z roznych zrodel to raczej nie przypadek... Cos robie zle... Moze to te nastrzyki na drugi dzien? Moze jeszcze cieple do lodowki wkladam? Moze zle w lodowce przechowuje? Nie mam pojecia czemu te wedliny tak mi sie psuja od srodka...

POMOCY!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272526
Udostępnij na innych stronach

orson666, Chyba źle wybrałeś przepis. Możesz pozwać autora do sądu :grin: A tak poważnie, kurczak w takim składzie peklowany 5 dni :shock: 30 gr soli + 30 gr peklosoli na 1 litr wody i przyprawy :wink: Za mało czytałeś i zmień autora przepisów. A nastrzyk na drugi dzień zapewne był robiony z solanki w której już było mięso? Przyprawy też potrafią skazić mięso.

Moja rada, zachowaj czystość i zrób wg sprawdzonego przepisu.

PS: nastrzyk wykonuj z pewnej wody i osobno przygotowany.

 

Procesy obrobki sa wmieszaniem roznych receptur i praktyk jakie znalazlem na forum i wygladaly one nastepujaco:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272535
Udostępnij na innych stronach

KARCZEK ;] Nie kurczak Andyandy ;] No wlasnie chcialbym znalesc blad w moim procesie bo traktuje peklowanie / marynowanie miesa jako jedna rzecza a obrobke termiczna jako druga. Przy czym nie wiem ktora z tych rzeczy zawalam :P Peklowanie wydaje mi sie raczej standardowe - zagotowana woda, dodaje przyprawy, przestudzam, dodaje mieszanke soli i mieso. Nastrzyk na drugi dzien bo jakos mi wyszlo ze solanka bardziej przejdzie przyprawami i calosc bedzie bardziej aromatyczna... Obrobka termiczna tez raczej standardowa - byle mieso powoli w srodku osiagnelo swoja temperature... Po rozbiorze moich poczynan na czynnkiki pierwsze zupelnie nie rozumiem skad to psucie sie bierze... Aczkolwiek jak radzisz nastepne mieso pekluje w samej soli i czosnku, nastrzyk od razu przy wkladaniu miesa. Zobaczymy czy to cos pomoze...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272539
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że tu jest odpowiedź.

1l wody, 30g soli + 30g peklosoli,

Jest to dla mnie kolejny dowód, że unikanie "złego azotynu" może odwrócić się przeciwko nam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272546
Udostępnij na innych stronach

orson666, Brak okularów i zmęczenie sorry rzeczywiście karczek. Za słaba solanka o drobinę zbyt dużo "ziół" i ten nastrzyk na drugi dzień z tej samej solanki. Coś skaziło solankę. Czyli mogło skazić wszystko. Moja rada ja nastrzyk robię z wody mineralnej, a przyprawy zaparzę i zostawiam do ostygnięcia. Naczynia oczywiście nieskazitelnie czyste.

PS:pozostałe przyprawy - marynaty już nie mają wpływu na koniec.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272547
Udostępnij na innych stronach

Procesy obrobki sa wmieszaniem roznych receptur i praktyk jakie znalazlem na forum i wygladaly one nastepujaco:

Karczek - 1.5kg peklowanie na mokro 5dni, 1l wody, 30g soli + 30g peklosoli,...

 

...Nie mam pojecia czemu te wedliny tak mi sie psuja od srodka...

POMOCY!

Nie mieszaj receptur, jeżeli zastosujesz ilość soli z jednej, a ilość wody z innej to zawsze wyjdą jakieś cuda. Użyłeś zdecydowanie za mało soli, albo za dużo wody. Ja na 5 dni daje 120g soli na 1l wody, i stosuję 0,5l takiej solanki na 1kg mięsa, nastrzykuje w pierwszy dzień, przed dodaniem przypraw i wrzuceniem mięsa do solanki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272557
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.