andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Listopada 2012 czy małe oczko w samym śirodku w szynce o średnicy 5mm jakie mi wyszło po pierwszym wyrobie mojej szyneczki dyskwalifikuje wyrób czy można ją spokojnie zjeść Śmiało zajadaj , jednak na przyszłość pamiętaj żeby mięso było całe zapeklowane . Pozdrawiam Teraz dopiero doczytałem że odpowiedzi już dostałeś :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-252908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek_d Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam jestem całkiem "zielony"mam pytanie czy mięso wieprzowe przed peklowaniem można potraktowaćurządzeniem do przecinania włókien w polędwicy wołowej czy to coś pomożeteoretycznie powinno ułatwić dotarcie solanki wgłąb mięśnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-253801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Romek_d, nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-253802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek_d Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Grudnia 2012 dzięki Romek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-253926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek1770 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zacząłem pierwszy raz robić szynkową.Ok 15 zapeklowałem z przyprawami na szynkową w/g przepisu SzczepanaCoś mi się pomyliło z przelicznikiem , przesunął mi się przecinek i dałem dziesięciokrotnie za dużo gałki muszkatołowej i kolendry.Pieprz i peklosol dałem prawidłowo.Mięso "kl.I" szarpakiem , a III na na "II" i wszystko wymieszaneJutro po 24 g planowałem nadziewać batony i dalej reszta ( wędzenie itd).Czy mogę jeszcze jakoś uratować wyrób?Może wszystko wypłukać wodą i przyprawić i zapeklować od nowa?Pomocy , co robić ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Możesz tak zrobić (tylko osusz mięso po tym zabiegu dokładnie recznikami jednorazowymi lub ściereczką). Możesz też dokupic mięska i dopasowac ilość do dodanych przypraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek1770 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ale jak kupiłem 15 kg mięsa , to mam jeszcze dokupić 10 razy tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Po zabiegu mycia, spróbuj smakowo, jak ze słonością mięsa, gdyż na pewno przyjeło juz troche soli. Możesz wtedy lekko zmniejszyć nową dawkę. [ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 22:52 ]Tomaszku, to była alternatywa i ostrzeżenie byś następnym razem wszystkie obliczenia 5 razy sprawdził. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek1770 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Grudnia 2012 No minęło już ok 8 godzin to już pwenie trochę peklosolem przeszło Dopiero mnie olśniło , więc co płukać wodą całe mięso i jeszcze raz przyprawy w prawidłowych ilościach [ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 22:55 ]peklosól i pieprz dałem prawidłowo , tylko gałkę mieloną i kolendrę świeżo zmieloną zamiast po 4,5 grama dałem po 45 gramco robić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Moje zdanie jest takie, jak napisałem, ale pewnie otrzymasz jeszcze jakieś ciekawsze porady. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek1770 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Idę do chłodni spróbować surowy wyrób smakowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek1770 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Spróbowałem na surowo i biedy nie ma Spodziewałem się goryczy , a jest trochę bardziej kolendrowo-gałkowyOgólnie ok , spodziewałem się gorszego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Kiedyś pomyliłem się tak z pieprzem - wszyscy byli wniebowzięci, tak super biała wyszła Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1950 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 5 Grudnia 2012 witam, jestem pilną uczennicą w zaawansowanym wieku :wink: widzę nauczycieli z pasją - "nie chce ale muszę" zrobić w słoiczkach nieco przetworów mięsnych - na początek idzie tuszonka, coś do smarowania chlebka co o tym myślicie przyjmiecie mnie, znajdzie się miejsce dla mnie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witaj Ania1950 może tu coś znajdzieszhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1966&postdays=0&postorder=asc&start=0 [ Dodano: Sro 05 Gru, 2012 11:27 ]https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9112&highlight=konserwa+s%B3oikowahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1406&highlight=konserwa+s%B3oikowaNa tej stronie znajdziesz dużo wspaniałych przepisów i fantastycznych ludzi którzy z chęcią pomogą i podzielą się swoją wiedzą Jak zauważyłaś nie ma tu uciążliwych reklam , które przeszkadzają i migają na ekranie . Twórcy tej strony umieścili je na dole pod kazdym tematem o nazwie sponsor Każdy kto chce pomóc w utrzymaniu strony klika sobie na tego sponsorka Wzamian mamy bezpłatny dostęp do informacji możemy podziwiać na zdjęciach osiągnięcia innych ale tez możemy sami się pochwalić Pozdrawiam Renata Życzę udanych wyrobów Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabella Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Witam wszystkich serdecznie ... Jestem nowa na forum i także stawiam pierwsze kroki w produkcji własnych wędlin. Cieszę sie ogromnie ,ze jest takie forum i można się dowiedzieć rzeczy które początkującym sprawiają problem . [ Dodano: Pią 07 Gru, 2012 13:08 ]Kupiłam osłonki banerowe ale nie wiem jak można je zamknąć ,żeby sok z nich nie wyciekł podczas parzenia . Dowiedziałam się ,ze potrzebne są klipsy ale nie mam pojęcia gdzie je zdobyć -??? Może są jakieś inne sposoby szczelnego zamknięcia , proszę o radę.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Kupiłam osłonki banerowe ale nie wiem jak można je zamknąć ,żeby sok z nich nie wyciekł podczas parzenia . Dowiedziałam się ,ze potrzebne są klipsy ale nie mam pojęcia gdzie je zdobyć -??? Może są jakieś inne sposoby szczelnego zamknięcia , proszę o radę.... Zapewne masz na myśli osłonki barierowe Nie potrzebujesz klipsów w warunkach domowych. Zawiąż dość mocno sznurkiem jeden koniec osłonki przed napełnieniem i drugi po napełnieniu. To wszystko - ni ejest to takie trudne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Izabella, Osłonki barierowe masz zapewne na myśli... nie potrzebujesz do niech klipsów, tylko mocny sznurek wędzarniczy.... np. tak Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabella Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Dziękuję za odpowiedź ... Pozdrawiam .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-254726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orson666 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam Na poczatek pozdrawiam wszystkich i goroaco dziekuje za ogrom wiedzy jaka sie tu dobzi ludzie dziela. Sledze forum od ladnych kilku miesiecy, a od poczatku roku wzialem sie na "powazniej" za wyrob wedlin domowych. Do tej pory robilem glownie rzeczy w oslonkach barierowych z raczej zadowlajacym rezultatem. Ostatnio jednak naszla mnie chec na przetworzenie wiekszej sztuki miesa na pyszna wedline. Brak wedzarni sprawia ze jestem skazany na parzenie / pieczenie. Na pierwszy ogien poszedl karczek, a zaraz po nim szynka i niestety w obu przypadkach cos poszlo nie tak... Oba miesa po doslownie 3 dniach zaczely sie psuc od srodka... Na wczesniej rozowym miesie wykwitly plamy szarosci. Dodatkowy nieprzyjemny zapach nie pozostawial zludzen... Co robie nie tak? http://img221.imageshack.us/img221/6425/szynka.jpg Procesy obrobki sa wmieszaniem roznych receptur i praktyk jakie znalazlem na forum i wygladaly one nastepujaco: Karczek - 1.5kg peklowanie na mokro 5dni, 1l wody, 30g soli + 30g peklosoli, ziele angielskie, pieprz, gozdziki, lisc laurowy i czosnek. Nastrzyk 100ml w drugim dniu pobrany z zalewy w ktorej lezy mieso. Oplukane i suszone pare godzin, nasmarowane pasta miod+ musztarda + olej, zaiwiniete w folie i lodowki jeszcze na jeden dzien. Pieczone w wysokiej temp. przez 30 min nastepnie temp. zmniejszona do 100 stopni az temp w miesie dojdzie do 75stopni. Wystawiony do wystygniecia na 2-3h a nastepnie do lodowki. Szynka -1.5kg peklowana identycznie jak karczek powyzej. Zdecydowalem sie na parzenie - ok 6l wody zagotowalem, wrzucilem szynke na 10min a nastepnie dolalem zimnej wody by szyneczka sie parzyla w 75 stopniach. Gdy w srodku miala 65stopni wyciagnalem ja z wody, posmarowalem miodowo musztardowo olejowa pasta i do piekarnika na dojscie do 72 stopni. Wystawiona do wystudzenia na 2-3h i do lodowki. Za pierwszym razem myslalem ze z miesem cos bylo nie tak ale dwa razy pod rzad to samo przy roznych miesach z roznych zrodel to raczej nie przypadek... Cos robie zle... Moze to te nastrzyki na drugi dzien? Moze jeszcze cieple do lodowki wkladam? Moze zle w lodowce przechowuje? Nie mam pojecia czemu te wedliny tak mi sie psuja od srodka... POMOCY! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Marca 2013 orson666, Chyba źle wybrałeś przepis. Możesz pozwać autora do sądu :grin: A tak poważnie, kurczak w takim składzie peklowany 5 dni :shock: 30 gr soli + 30 gr peklosoli na 1 litr wody i przyprawy :wink: Za mało czytałeś i zmień autora przepisów. A nastrzyk na drugi dzień zapewne był robiony z solanki w której już było mięso? Przyprawy też potrafią skazić mięso. Moja rada, zachowaj czystość i zrób wg sprawdzonego przepisu. PS: nastrzyk wykonuj z pewnej wody i osobno przygotowany. Procesy obrobki sa wmieszaniem roznych receptur i praktyk jakie znalazlem na forum i wygladaly one nastepujaco: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orson666 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Marca 2013 KARCZEK ;] Nie kurczak Andyandy ;] No wlasnie chcialbym znalesc blad w moim procesie bo traktuje peklowanie / marynowanie miesa jako jedna rzecza a obrobke termiczna jako druga. Przy czym nie wiem ktora z tych rzeczy zawalam :P Peklowanie wydaje mi sie raczej standardowe - zagotowana woda, dodaje przyprawy, przestudzam, dodaje mieszanke soli i mieso. Nastrzyk na drugi dzien bo jakos mi wyszlo ze solanka bardziej przejdzie przyprawami i calosc bedzie bardziej aromatyczna... Obrobka termiczna tez raczej standardowa - byle mieso powoli w srodku osiagnelo swoja temperature... Po rozbiorze moich poczynan na czynnkiki pierwsze zupelnie nie rozumiem skad to psucie sie bierze... Aczkolwiek jak radzisz nastepne mieso pekluje w samej soli i czosnku, nastrzyk od razu przy wkladaniu miesa. Zobaczymy czy to cos pomoze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Marca 2013 Myślę, że tu jest odpowiedź. 1l wody, 30g soli + 30g peklosoli, Jest to dla mnie kolejny dowód, że unikanie "złego azotynu" może odwrócić się przeciwko nam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Marca 2013 orson666, Brak okularów i zmęczenie sorry rzeczywiście karczek. Za słaba solanka o drobinę zbyt dużo "ziół" i ten nastrzyk na drugi dzień z tej samej solanki. Coś skaziło solankę. Czyli mogło skazić wszystko. Moja rada ja nastrzyk robię z wody mineralnej, a przyprawy zaparzę i zostawiam do ostygnięcia. Naczynia oczywiście nieskazitelnie czyste. PS:pozostałe przyprawy - marynaty już nie mają wpływu na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Marca 2013 Procesy obrobki sa wmieszaniem roznych receptur i praktyk jakie znalazlem na forum i wygladaly one nastepujaco: Karczek - 1.5kg peklowanie na mokro 5dni, 1l wody, 30g soli + 30g peklosoli,... ...Nie mam pojecia czemu te wedliny tak mi sie psuja od srodka... POMOCY!Nie mieszaj receptur, jeżeli zastosujesz ilość soli z jednej, a ilość wody z innej to zawsze wyjdą jakieś cuda. Użyłeś zdecydowanie za mało soli, albo za dużo wody. Ja na 5 dni daje 120g soli na 1l wody, i stosuję 0,5l takiej solanki na 1kg mięsa, nastrzykuje w pierwszy dzień, przed dodaniem przypraw i wrzuceniem mięsa do solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-272557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.