Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sverige2, przecież napisałem, że spróbuję wg Twojego przepisu, wyjaśniłem tylko z jakiego przepisu korzystałem do tej pory.

 

 No niestety , piszesz że tym razem wykonasz zakwas według filimu  na youtube, a właśnie zalecany przeze mnie sposób robienia zakwasu, jak też odtwarzanie go i zachowywanie jego ciągłości jest całkowicie różny od tego który przedstawia facet na filmiku.  Facet robi jednorazowo porcję gotowego zakwasu z torebki, i to jest zasadnicza różnica pomiędzy metodami jego, i moją. Przeczytaj sobie dokładnie temat od początku i zobacz jak zalecam Zbójaszkowi robić i przechowywać zakwas.

Zbujaszku, dzięki za dobre  chęci, cały czas postępuję z zakwasem zgodnie z przepisem z wątku o pieczeniu chleba Przemka i Pokemona.

Teraz spróbuję wg przepisu z filmiku od Yogi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-409172
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Facet robi jednorazowo porcję gotowego zakwasu z torebki,

Jest też jego filmik jak zrobić zakwas i ja z tego filmiku przepisałem i zapodałem, a utrzymanie zakwasu już po Twojemu, na razie dwa zakwasy stary i nowy trzymają się oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-409263
Udostępnij na innych stronach

Zaczyn na "starym" zakwasie robił się 21 godz.:

zakwas - 10 dag

mąka pszenna chlebowa 750 - 10 dag

woda - 80 ml

 

Ciasto:

zaczyn

mąka pszenna 500 - 40 dag

woda - 170 ml

sól - 11 g, z solą to trochę "poleciałem" :laugh: mniej mąki niż poprzednio, a waga soli taka sama, zapomniałem :D

 

post-41817-0-77033500-1426100797_thumb.jpgpost-41817-0-30800000-1426100801_thumb.jpgpost-41817-0-87037200-1426100803_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411463
Udostępnij na innych stronach

 

 

z solą to trochę "poleciałem" :laugh: mniej mąki niż poprzednio, a waga soli taka sama, zapomniałem :D

 

No to tylko masło na taki świeży chleb i nic więcej nie trzeba. Możesz też smalec dać i już bez solenia. Szkoda, że mieszkasz tak daleko bo bym odebrał od Ciebie ten "zepsuty" chleb

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411467
Udostępnij na innych stronach

odebrał od Ciebie ten "zepsuty" chleb

 

Oj tam zaraz zepsuty :tongue: słony troszkę i tyle :D

 

Zbóju ile wyrastał i w jakiej temp. piekłeś?

 

A no właśnie.

Pierwsze rośnięcie jakieś 80 min. chyba, odgazowanie, formowanie bochenka i do wyrastania właściwego na 3 godz. i 20 min.

Temp. 230st.C przez 15 min. i 180st.C 25 min.

Dla tak małego chleba muszę zmienić temperatury pieczenia, zapewne będzie to 200st.C przez jakieś 40-45 min :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411473
Udostępnij na innych stronach

Jak pieczesz z termoobiegiem,to faktycznie trochę za wysoka .Ja piekę w 200-tu stopniach pierwsze 10 min ,potem skracam na 175.Ten przepis to twój ,czy już sprawdzony?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411480
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak pieczesz z termoobiegiem

Piekę bez termoobiegu.

 

 

to faktycznie trochę za wysoka

Za wysoka na mniejsze chleby, jak piekłem większe było oki.

 

 

Ten przepis to twój ,czy już sprawdzony?

To są moje przepisy z głowy.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411483
Udostępnij na innych stronach

Chlebek fajny -ja robię podobnie tylko dodaję z pół dkg drożdzy-wydaje mi się ,że jest trochę pulchniejszy  niż na samym zakwasie.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411524
Udostępnij na innych stronach

 

 

sól - 11 g, z solą to trochę "poleciałem" :laugh: mniej mąki niż poprzednio, a waga soli taka sama, zapomniałem :D

 

Wojtek to kanapek nie będziesz solił, ja ze 2 razy zrobiłem ale bez soli :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411555
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodaję z pół dkg drożdzy

Ja nie po to robię zakwasy, żeby drożdże dodawać. Mi nie chodzi tyle o pulchność co o smak takiego chlebka na zakwasie.

 

 

ja ze 2 razy zrobiłem ale bez soli :D

:D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411628
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chlebek fajny -ja robię podobnie tylko dodaję z pół dkg drożdzy-wydaje mi się ,że jest trochę pulchniejszy niż na samym zakwasie.

beatag dodatek tych drożdzy pwoduje ,że mąką nie zdąży się zakwasić bo drożdze rozmnażają się dużo szybciej i musisz szybko wkładać taki chleb do piekarnika. Według mnie to jest po prostu chleb z  zakwasem a nie na zakwasie :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411799
Udostępnij na innych stronach

Jest dokładnie tak jak pisze Chudziak. Ile już razy już o tym było, że chleb, aby smakował chlebem, a nie bułką, to zaczyn na ten chlebek musi się zakwasić, a to trwa kilka długich godzin, niestety, niektórym się jednak śpieszy i "popędzają"  zaczynione ciasto drożdżami. Jeżeli jednak już komuś zależy na tym aby dziurki były większe i chlebek bardziej pulchny, to dodatek drożdży stosuje się, ale dopiero po kilku godzinach, w drugiej fazie fermentacji i dojrzewania zaczynionego ciasta, kiedy jest ono już dojrzałe, zakwaszone i posiada właściwy chlebowy smak i konsystencję.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411821
Udostępnij na innych stronach

zaczyn na ten chlebek musi się zakwasić, a to trwa kilka długich godzin

 

U mnie to teraz minimum 20 godz., a już dwa razy zaczyn się robił 24-26 godz. i to je to. Jak komu się śpieszy to tak jak pisałeś mi minimum kilkanaście godzinek :D

 

Machnąłem dziś chlebek, który idzie do zamrażarki, będzie zapas coby mama sobie nie musiała już kupować w sklepie :D

Z rańca nastawiłem kolejny zaczyn, jutro chlebek dla mojej drugiej siostry, tej lubomierskiej :cool:

 

post-41817-0-44148800-1426259216_thumb.jpgpost-41817-0-26293200-1426259220_thumb.jpg

 

I teraz tak.

Chleb mi coraz szybciej rośnie od momentu wymieszania w robocie, czy to szybsze wyrastanie jest może spowodowane coraz to "starszym" zakwasem? Czy tylko dlatego, że robiony jest na zaczynie z zakwasu, a nie na samym zakwasie bez zaczynu?

Dzisiejszy chlebek ładnie się upiekł i z zewnątrz i wewnątrz, ALE ciasto zrobiłem zbyt luźne no i przerosło się trochę (musiałem wyjechać z domu), od zagniecenia 1 godz i 15 min, odgazowanie i rosło 3 godz. i 45 min i było wg mnie bardzo przerośnięte. Ciasto po wyłożeniu na blachę rojechało się trochę na boki, po upieczeniu podczas stygnięcia pojawiły sie pęknięcia na skórce, czym spowodowane są te pękniecia, przerośniętym ciastem czy za dużo psiknąłem wodą?? :D

 

Przepis na ten chlebek taki jak poprzednio, ale z małymi zmianami, sól 10g, mąka 550 a nie 500, reszta bez zmian :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411957
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

I teraz tak.

Chleb mi coraz szybciej rośnie od momentu wymieszania w robocie, czy to szybsze wyrastanie jest może spowodowane coraz to "starszym" zakwasem? Czy tylko dlatego, że robiony jest na zaczynie z zakwasu, a nie na samym zakwasie bez zaczynu?

Dzisiejszy chlebek ładnie się upiekł i z zewnątrz i wewnątrz, ALE ciasto zrobiłem zbyt luźne no i przerosło się trochę (musiałem wyjechać z domu), od zagniecenia 1 godz i 15 min, odgazowanie i rosło 3 godz. i 45 min i było wg mnie bardzo przerośnięte. Ciasto po wyłożeniu na blachę rojechało się trochę na boki, po upieczeniu podczas stygnięcia pojawiły sie pęknięcia na skórce, czym spowodowane są te pękniecia, przerośniętym ciastem czy za dużo psiknąłem wodą?? :D

 

 

Im starszy zakwas tym większa moc ma i mniej go można dawać.

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411960
Udostępnij na innych stronach

 

 

Im starszy zakwas tym większa moc ma i mniej go można dawać.

Dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411964
Udostępnij na innych stronach

Poza tym jeśli ostatnio przerwy między kolejnym pieczeniem robiłeś krótsze to bakterie zawarte w zakwasie ( zaczynie) sa bardziej zywotne i dlatego ciasto szybciej rośnie :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411965
Udostępnij na innych stronach

Olga dzięki :D może jeszcze z tym mi odpowiesz? :D

 

 

 

Dzisiejszy chlebek ładnie się upiekł i z zewnątrz i wewnątrz, ALE ciasto zrobiłem zbyt luźne no i przerosło się trochę (musiałem wyjechać z domu), od zagniecenia 1 godz i 15 min, odgazowanie i rosło 3 godz. i 45 min i było wg mnie bardzo przerośnięte. Ciasto po wyłożeniu na blachę rojechało się trochę na boki, po upieczeniu podczas stygnięcia pojawiły sie pęknięcia na skórce, czym spowodowane są te pękniecia, przerośniętym ciastem czy za dużo psiknąłem wodą?? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411975
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem  ale skoro pęknięcia pojawiły sie  po upieczeniu to obstawiała bym to"psikanie wodą"

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411977
Udostępnij na innych stronach

Chlebek dla siostry :D

W porównaniu z wczorajszym dodałem więcej mąki coby ciasto było nie takie luźne jak wczoraj, dodałem pół łyżki mąki na sam koniec mieszania, wg mnie było jakieś 2-4 dag. i chlebek odraz lepiej się upiekł, znaczy wyższy od tego wczoraj pieczonego. Zaraz idę bez ulicę zanieść siostrze, niech jeszcze chwilę stygnie :D

Przerwa w wypieku chlebka do przyszłego tyg. znaczy jakieś 4-5 dni :cool:

 

post-41817-0-84183400-1426334352_thumb.jpgpost-41817-0-34287800-1426334356_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-412236
Udostępnij na innych stronach

Wspamialy chlebus Zboju MAdeju  :clap:  to teraz za sery sie chyba wezmiesz,bo wedliny i piekarnik opanowane :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-412391
Udostępnij na innych stronach

 

 

to teraz za sery sie chyba wezmiesz

Z pewnych względów na dreptanie przy serkach narazie się nie zanosi :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-412592
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.