Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Pieczesz ten chleb w formie?

Przeważnie w formie, ale nie zawsze.

Temperatury w piekarniku mam takie same.

Ilość wody zależy od wilgotności mąki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474570
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ilość wody zależy od wilgotności mąki.
a to napewno , ja tylko do zaczynu daje taka sama a do samego ciasta to juz redukuje ile potrzeba. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaczyn: zakwas żytni z mąki typ 720 - 100g mąka żytnia 720 - 100g woda, ilość do uzyskania konsystencji gęstej, ale nie za gęstej śmietany

 

Czy jeśli będę piekł chleb ze świeżo zrobionego zakwasu to też muszę do niego dodać dodatkową porcję maki i wody, czy tylko wystarczy tak jak na filmie Yogiego wziąć zakwas ( i tu  pytanie ile na 300g maki pszennej i 200g maki żytniej) dodać  do niego odpowiednią ilość mąki ( ile) i to dodać do ciasta.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474719
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu ..200 g zakwasu na 1 kg maki ,pieke z przepisu Sivona moge polecic bo naprawde chleb jest pyszny.Na 500 g maki powinno starczyc 100g zakwasu 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474737
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu

 

Aktywny zakwas to znaczy taki do którego zgodnie z filmem  mam dosypać tylko trochę mąki,wymieszać ,zasypać lekko mąką z wierzchu i poczekać aż wyrośnie, czy taki co teraz robię czyli o konsystencji śmietany.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474775
Udostępnij na innych stronach

aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474780
Udostępnij na innych stronach

aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. 

 

Mój zakwas ma cztery dni i lodówki jeszcze nie widział.Czyli mam odmierzyć ok.70g zakwasu dodać 30 g mąki, wymieszać i poczekać aż podwoi objętość i dopiero dodać mąkę, wodę sól i wymieszać.Jeszcze jedno.Ile soli i wody dodać do ciasta na te 500 g mąki .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474790
Udostępnij na innych stronach

ile na 300g maki pszennej i 200g maki żytniej

 

Tu masz jak ja robiłem za pierwszym razem na zakwasie z przepisu, który yogi zapodał :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=407787

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474799
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu zakwas możesz uznać za aktywny jeśli widać , że przy powierzchni pojawiają się pęcherzyki gazu , jak go zamieszasz i zbliżysz ucho to słychać jak leciutko syczy . Po wyjęciu z lodówki po dłuższym przechowywaniu zakwas sprawia wrażenie "martwego". Należy go pozostawić aby uzyskał temperaturę pokojową i dokarmić tzn dosypać mąki i tyle samo letniej wody , wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu , aż zacznie pracować . Po użyciu uzupełnij jego ilość do takiej , żebyś na drugi raz miał z czego zrobić ciasto . Jak się " uspokoi " do lodówki i niech sobie czeka . Mój zakwas ma ponad dwa lata i czym jest starszy tym lepszy . Po dokarmieniu już nie raz uciekł mi ze słoika , a staram się utrzymywać połowę litrowego słoika . Czasami jak nie mam czasu na pieczenie chleba to stoi w lodówce ponad miesiąc i nic się mu nie dzieje .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474807
Udostępnij na innych stronach

Już wszystko wiem a przynajmniej mi się tak wydaje.Wszystko wyjdzie w praniu.Dziękuję za pomoc.Zbujaszek może już posprzątać. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474810
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu jeszcze jedna rada . Ja stosuję 1,7 % soli w stosunku do całej wagi wszystkich składników . Warto sobie taką swoją wartość eksperymentalnie dobrać bo czasem przepisy są na ilość ciasta jaka nas nie satysfakcjonuje , albo chcemy dodać kilka garści dodatków ( otręby , słonecznik , płatki owsiane ) a to też coś waży.

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474815
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Biszkopt Haluśkowy, ten co spada :D

 

Godzinę po upieczeniu.

 

post-41817-0-81784800-1467050596_thumb.jpg

 

W Czwartek siostra będzie go przekładać, goście z Mazur w Piątek mają być :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504515
Udostępnij na innych stronach

Ciasto na roladę z tego przepisu:
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/rolada-biszkoptowa-z-jezynami_5181.html
Dwie łyżki mąki zamieniełm na dwie łyżki kakao, reszta bez zmian :D

Krem z tego przepisu:
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/rolada-czekoladowa-z-kremem-orzechowym_9966.html
Orzechów dałem więcej, 100 g, reszta bez zmian. Orzechami posypałem masę w środku i później na wierzchu.

 

Przy odwijaniu placek pękł trochę, przy zawijaniu z masą trochę go skleiłem, pęknięcie jest na górze zasmarowane masą,na razie trzyma, jutro się okaże co z tego wyszło :D

 

post-41817-0-86787400-1467311743_thumb.jpgpost-41817-0-09650900-1467311745_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504911
Udostępnij na innych stronach

 

 

Biszkopt Haluśkowy, ten co spada :D

Biszkopt rewelacyjny..... mas rękę Wojtku :clap:

Nad roladką musisz popracować ale i tak bym zjadła :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504913
Udostępnij na innych stronach

Haluś, po mojemu to za dużo mąki dałem, dlatego ciasto pękło. Ze dwa tyg. wstecz też robiłem, pękło, ale nieznacznie. Ja wciąż ciasto na rolady robię na łyżki i łyżeczki :facepalm: , ze dwie następne muszę przerobić na dag. i będzie oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504921
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju, zrob tak

 wez 9 jak , rozdzielone; Bialka ubij na sztywno , bardzo sztywno, dodaj do tego powoli 170gcukrucaly czas ubijaja. Jak juz bedzie bardzo sztywna masa i nie bedziesz czul cukru, wmieszaj zoltka recznie, a pozniej do tego przesiej razem 60g maki i 60g cocoa. Tylko to juz spokojnie recznie, abys zachowal strukture.

 to daj na blache i pieczesz jakies 12-15 minut . 

 

 Tp ciasto nawet po wystudzeniu spokojnie da sie zwinc w rolade, chyba ze zrobisz je bardzo grube, to wtey moze popekac, lub bedzie wiecej niz dobe stalo. 

 Zaufaj mi, z niego bedziesz mial miekkie ciasto i bardzo przyjemna rolade.

 Pozdrawiam,  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504923
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja po upieczeniu ciepłe ciasto zawijam w ściereczkę kuchenną

Też zawsze zawijam. Rolad już "kilka" zrobiłem, pękły mi te dwie. Jestem prawie pewien, że za dużo mąki dałem, może też być tak, że kakao dałem za dużo, mogłem dać jedną łyżkę.  Wcześniej jak robiłem to nie pamiętam dokładnie, ale chyba mi nie pękały.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504934
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

"Spadające" biszkopty Haluśkowe :D

 

Jeden przed chwilką wyciągnięty z piekarnika, ten zawinięty w folię wyjęty z zamrażarki był pieczony przedwczoraj.

Jutro siostrzenica będzie robić tort na niedzielną gościnę u siebie :D

 

post-41817-0-68629000-1484306678_thumb.jpgpost-41817-0-90769400-1484306679_thumb.jpgpost-41817-0-91989200-1484306680_thumb.jpgpost-41817-0-94397000-1484306681_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-535923
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Spadające" biszkopty Haluśkowe :D

 

Wojtku .. Ty jesteś '' mistrzem'' biszkoptowym :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-535974
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Zaraz będzie 2 lata jak mnie tu nie było :facepalm:

 

3 bit

 

Składniki:

 

8 paczek herbatników

puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)

2 budynie  śmietankowe lub waniliowe

0,5 l mleka

2 śnieżki lub śmietan fix

2/3 kostki dobrego masła

400 ml śmietanki 30% 

tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna

 

Wykonanie:

 

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw. karmel- masa kajmakowa.

Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

 

Ułożenie:

 

spód formy obłożyć herbatnikami

karmel- masa kajmakowa

herbatniki

masa budyniowa

herbatniki

bita śmietana

herbatniki

roztopiona z 50g masła czekolada

Gotowe ciacho włożyć w chłodne miejsce na całą noc przed spożyciem.

 

post-41817-0-01749000-1543161492_thumb.jpgpost-41817-0-97385700-1543161492_thumb.jpg

 

Więcej ni ma :blush:

 

post-41817-0-00166700-1543161540_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-614245
Udostępnij na innych stronach

 

 

3 bit

 

 

 No to dzisiejsze Święto miałeś na słodko . :thumbsup::clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-614292
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to dzisiejsze Święto miałeś na słodko

Tak było :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-614311
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ja ogólnie "w ciastach nie robię", ale:

 

3bit, wersja biszkoptowa :D Pierwszy raz robiłem na biszkopcie.

Biszkopt Haluśkowy pieczony przed wigilią, piekłem dwa, jeden został w zamrażarce.

Juro będzie próbowane.

 

post-41817-0-76761400-1581709366_thumb.jpg

 

Przepis z 10 lat wstecz znalazłem w necie.

 

3 bit

 

Składniki:

 

8 paczek herbatników

puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)

2 budynie  śmietankowe lub waniliowe

0,5 l mleka

2 śnieżki lub śmietan fix

2/3 kostki dobrego masła

400 ml śmietanki 30% 

tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna

 

Wykonanie:

 

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw. karmel- masa kajmakowa.

Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

 

Ułożenie:

 

spód formy obłożyć herbatnikami

karmel- masa kajmakowa

herbatniki

masa budyniowa

herbatniki

bita śmietana

herbatniki

roztopiona czekolada

 

Gotowe ciacho włożyć w chłodne miejsce na całą noc przed spożyciem.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-656992
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.