Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 10 Lutego 2016 Pieczesz ten chleb w formie? Przeważnie w formie, ale nie zawsze.Temperatury w piekarniku mam takie same.Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ilość wody zależy od wilgotności mąki. a to napewno , ja tylko do zaczynu daje taka sama a do samego ciasta to juz redukuje ile potrzeba. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zaczyn: zakwas żytni z mąki typ 720 - 100g mąka żytnia 720 - 100g woda, ilość do uzyskania konsystencji gęstej, ale nie za gęstej śmietany Czy jeśli będę piekł chleb ze świeżo zrobionego zakwasu to też muszę do niego dodać dodatkową porcję maki i wody, czy tylko wystarczy tak jak na filmie Yogiego wziąć zakwas ( i tu pytanie ile na 300g maki pszennej i 200g maki żytniej) dodać do niego odpowiednią ilość mąki ( ile) i to dodać do ciasta.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 10 Lutego 2016 @arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu ..200 g zakwasu na 1 kg maki ,pieke z przepisu Sivona moge polecic bo naprawde chleb jest pyszny.Na 500 g maki powinno starczyc 100g zakwasu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) @arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu Aktywny zakwas to znaczy taki do którego zgodnie z filmem mam dosypać tylko trochę mąki,wymieszać ,zasypać lekko mąką z wierzchu i poczekać aż wyrośnie, czy taki co teraz robię czyli o konsystencji śmietany.? Edytowane 10 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 10 Lutego 2016 aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. Mój zakwas ma cztery dni i lodówki jeszcze nie widział.Czyli mam odmierzyć ok.70g zakwasu dodać 30 g mąki, wymieszać i poczekać aż podwoi objętość i dopiero dodać mąkę, wodę sól i wymieszać.Jeszcze jedno.Ile soli i wody dodać do ciasta na te 500 g mąki . Edytowane 10 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 10 Lutego 2016 ile na 300g maki pszennej i 200g maki żytniej Tu masz jak ja robiłem za pierwszym razem na zakwasie z przepisu, który yogi zapodał https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=407787 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 10 Lutego 2016 Arkadiuszu zakwas możesz uznać za aktywny jeśli widać , że przy powierzchni pojawiają się pęcherzyki gazu , jak go zamieszasz i zbliżysz ucho to słychać jak leciutko syczy . Po wyjęciu z lodówki po dłuższym przechowywaniu zakwas sprawia wrażenie "martwego". Należy go pozostawić aby uzyskał temperaturę pokojową i dokarmić tzn dosypać mąki i tyle samo letniej wody , wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu , aż zacznie pracować . Po użyciu uzupełnij jego ilość do takiej , żebyś na drugi raz miał z czego zrobić ciasto . Jak się " uspokoi " do lodówki i niech sobie czeka . Mój zakwas ma ponad dwa lata i czym jest starszy tym lepszy . Po dokarmieniu już nie raz uciekł mi ze słoika , a staram się utrzymywać połowę litrowego słoika . Czasami jak nie mam czasu na pieczenie chleba to stoi w lodówce ponad miesiąc i nic się mu nie dzieje . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 10 Lutego 2016 Już wszystko wiem a przynajmniej mi się tak wydaje.Wszystko wyjdzie w praniu.Dziękuję za pomoc.Zbujaszek może już posprzątać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 10 Lutego 2016 Arkadiuszu jeszcze jedna rada . Ja stosuję 1,7 % soli w stosunku do całej wagi wszystkich składników . Warto sobie taką swoją wartość eksperymentalnie dobrać bo czasem przepisy są na ilość ciasta jaka nas nie satysfakcjonuje , albo chcemy dodać kilka garści dodatków ( otręby , słonecznik , płatki owsiane ) a to też coś waży. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-474815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Biszkopt Haluśkowy, ten co spada Godzinę po upieczeniu. W Czwartek siostra będzie go przekładać, goście z Mazur w Piątek mają być Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Ciasto na roladę z tego przepisu:http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/rolada-biszkoptowa-z-jezynami_5181.htmlDwie łyżki mąki zamieniełm na dwie łyżki kakao, reszta bez zmian Krem z tego przepisu:http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/rolada-czekoladowa-z-kremem-orzechowym_9966.htmlOrzechów dałem więcej, 100 g, reszta bez zmian. Orzechami posypałem masę w środku i później na wierzchu. Przy odwijaniu placek pękł trochę, przy zawijaniu z masą trochę go skleiłem, pęknięcie jest na górze zasmarowane masą,na razie trzyma, jutro się okaże co z tego wyszło Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Biszkopt Haluśkowy, ten co spada Biszkopt rewelacyjny..... mas rękę Wojtku Nad roladką musisz popracować ale i tak bym zjadła Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Haluś, po mojemu to za dużo mąki dałem, dlatego ciasto pękło. Ze dwa tyg. wstecz też robiłem, pękło, ale nieznacznie. Ja wciąż ciasto na rolady robię na łyżki i łyżeczki , ze dwie następne muszę przerobić na dag. i będzie oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Ja po upieczeniu ciepłe ciasto zawijam w ściereczkę kuchenną -jest jeszcze elastyczne i nie pęka. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zboju MAdeju, zrob tak wez 9 jak , rozdzielone; Bialka ubij na sztywno , bardzo sztywno, dodaj do tego powoli 170gcukrucaly czas ubijaja. Jak juz bedzie bardzo sztywna masa i nie bedziesz czul cukru, wmieszaj zoltka recznie, a pozniej do tego przesiej razem 60g maki i 60g cocoa. Tylko to juz spokojnie recznie, abys zachowal strukture. to daj na blache i pieczesz jakies 12-15 minut . Tp ciasto nawet po wystudzeniu spokojnie da sie zwinc w rolade, chyba ze zrobisz je bardzo grube, to wtey moze popekac, lub bedzie wiecej niz dobe stalo. Zaufaj mi, z niego bedziesz mial miekkie ciasto i bardzo przyjemna rolade. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Ja po upieczeniu ciepłe ciasto zawijam w ściereczkę kuchenną Też zawsze zawijam. Rolad już "kilka" zrobiłem, pękły mi te dwie. Jestem prawie pewien, że za dużo mąki dałem, może też być tak, że kakao dałem za dużo, mogłem dać jedną łyżkę. Wcześniej jak robiłem to nie pamiętam dokładnie, ale chyba mi nie pękały. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-504934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 13 Stycznia 2017 "Spadające" biszkopty Haluśkowe Jeden przed chwilką wyciągnięty z piekarnika, ten zawinięty w folię wyjęty z zamrażarki był pieczony przedwczoraj.Jutro siostrzenica będzie robić tort na niedzielną gościnę u siebie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-535923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Widać że udany biszkopt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-535940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 13 Stycznia 2017 "Spadające" biszkopty Haluśkowe Wojtku .. Ty jesteś '' mistrzem'' biszkoptowym :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-535974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zaraz będzie 2 lata jak mnie tu nie było 3 bit Składniki: 8 paczek herbatnikówpuszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka2 śnieżki lub śmietan fix2/3 kostki dobrego masła400 ml śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna Wykonanie: Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki - powstanie z tego tzw. karmel- masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Ułożenie: spód formy obłożyć herbatnikamikarmel- masa kajmakowaherbatnikimasa budyniowaherbatnikibita śmietanaherbatnikiroztopiona z 50g masła czekoladaGotowe ciacho włożyć w chłodne miejsce na całą noc przed spożyciem. Więcej ni ma Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-614245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 25 Listopada 2018 3 bit No to dzisiejsze Święto miałeś na słodko . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-614292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 26 Listopada 2018 No to dzisiejsze Święto miałeś na słodko Tak było Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-614311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Ja ogólnie "w ciastach nie robię", ale: 3bit, wersja biszkoptowa Pierwszy raz robiłem na biszkopcie.Biszkopt Haluśkowy pieczony przed wigilią, piekłem dwa, jeden został w zamrażarce.Juro będzie próbowane. Przepis z 10 lat wstecz znalazłem w necie. 3 bit Składniki: 8 paczek herbatnikówpuszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka2 śnieżki lub śmietan fix2/3 kostki dobrego masła400 ml śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna Wykonanie: Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki - powstanie z tego tzw. karmel- masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Ułożenie: spód formy obłożyć herbatnikamikarmel- masa kajmakowaherbatnikimasa budyniowaherbatnikibita śmietanaherbatnikiroztopiona czekolada Gotowe ciacho włożyć w chłodne miejsce na całą noc przed spożyciem. Edytowane 14 Lutego 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/27/#findComment-656992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.