sverige2 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 4 Marca 2015 sverige2, przecież napisałem, że spróbuję wg Twojego przepisu, wyjaśniłem tylko z jakiego przepisu korzystałem do tej pory. No niestety , piszesz że tym razem wykonasz zakwas według filimu na youtube, a właśnie zalecany przeze mnie sposób robienia zakwasu, jak też odtwarzanie go i zachowywanie jego ciągłości jest całkowicie różny od tego który przedstawia facet na filmiku. Facet robi jednorazowo porcję gotowego zakwasu z torebki, i to jest zasadnicza różnica pomiędzy metodami jego, i moją. Przeczytaj sobie dokładnie temat od początku i zobacz jak zalecam Zbójaszkowi robić i przechowywać zakwas.Zbujaszku, dzięki za dobre chęci, cały czas postępuję z zakwasem zgodnie z przepisem z wątku o pieczeniu chleba Przemka i Pokemona.Teraz spróbuję wg przepisu z filmiku od Yogi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-409172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 4 Marca 2015 Facet robi jednorazowo porcję gotowego zakwasu z torebki, Jest też jego filmik jak zrobić zakwas i ja z tego filmiku przepisałem i zapodałem, a utrzymanie zakwasu już po Twojemu, na razie dwa zakwasy stary i nowy trzymają się oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-409263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 4 Marca 2015 I to miałem na myśli. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-409368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 5 Marca 2015 Warto przeczytać, http://smaker.pl/newsy-jak-chleb-wplywa-na-nasze-zdrowie,1898515,a,.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-409551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 11 Marca 2015 Zaczyn na "starym" zakwasie robił się 21 godz.:zakwas - 10 dagmąka pszenna chlebowa 750 - 10 dagwoda - 80 ml Ciasto:zaczynmąka pszenna 500 - 40 dagwoda - 170 mlsól - 11 g, z solą to trochę "poleciałem" mniej mąki niż poprzednio, a waga soli taka sama, zapomniałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 11 Marca 2015 No no Zbójaszku wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 11 Marca 2015 Zbóju ile wyrastał i w jakiej temp. piekłeś? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 11 Marca 2015 z solą to trochę "poleciałem" mniej mąki niż poprzednio, a waga soli taka sama, zapomniałem No to tylko masło na taki świeży chleb i nic więcej nie trzeba. Możesz też smalec dać i już bez solenia. Szkoda, że mieszkasz tak daleko bo bym odebrał od Ciebie ten "zepsuty" chleb Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 11 Marca 2015 odebrał od Ciebie ten "zepsuty" chleb Oj tam zaraz zepsuty słony troszkę i tyle Zbóju ile wyrastał i w jakiej temp. piekłeś? A no właśnie.Pierwsze rośnięcie jakieś 80 min. chyba, odgazowanie, formowanie bochenka i do wyrastania właściwego na 3 godz. i 20 min.Temp. 230st.C przez 15 min. i 180st.C 25 min.Dla tak małego chleba muszę zmienić temperatury pieczenia, zapewne będzie to 200st.C przez jakieś 40-45 min Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 11 Marca 2015 Jak pieczesz z termoobiegiem,to faktycznie trochę za wysoka .Ja piekę w 200-tu stopniach pierwsze 10 min ,potem skracam na 175.Ten przepis to twój ,czy już sprawdzony? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 11 Marca 2015 Jak pieczesz z termoobiegiem Piekę bez termoobiegu. to faktycznie trochę za wysoka Za wysoka na mniejsze chleby, jak piekłem większe było oki. Ten przepis to twój ,czy już sprawdzony? To są moje przepisy z głowy. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 11 Marca 2015 Chlebek fajny -ja robię podobnie tylko dodaję z pół dkg drożdzy-wydaje mi się ,że jest trochę pulchniejszy niż na samym zakwasie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 11 Marca 2015 sól - 11 g, z solą to trochę "poleciałem" mniej mąki niż poprzednio, a waga soli taka sama, zapomniałem Wojtek to kanapek nie będziesz solił, ja ze 2 razy zrobiłem ale bez soli Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 12 Marca 2015 dodaję z pół dkg drożdzy Ja nie po to robię zakwasy, żeby drożdże dodawać. Mi nie chodzi tyle o pulchność co o smak takiego chlebka na zakwasie. ja ze 2 razy zrobiłem ale bez soli :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 12 Marca 2015 Chlebek fajny -ja robię podobnie tylko dodaję z pół dkg drożdzy-wydaje mi się ,że jest trochę pulchniejszy niż na samym zakwasie. beatag dodatek tych drożdzy pwoduje ,że mąką nie zdąży się zakwasić bo drożdze rozmnażają się dużo szybciej i musisz szybko wkładać taki chleb do piekarnika. Według mnie to jest po prostu chleb z zakwasem a nie na zakwasie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Jest dokładnie tak jak pisze Chudziak. Ile już razy już o tym było, że chleb, aby smakował chlebem, a nie bułką, to zaczyn na ten chlebek musi się zakwasić, a to trwa kilka długich godzin, niestety, niektórym się jednak śpieszy i "popędzają" zaczynione ciasto drożdżami. Jeżeli jednak już komuś zależy na tym aby dziurki były większe i chlebek bardziej pulchny, to dodatek drożdży stosuje się, ale dopiero po kilku godzinach, w drugiej fazie fermentacji i dojrzewania zaczynionego ciasta, kiedy jest ono już dojrzałe, zakwaszone i posiada właściwy chlebowy smak i konsystencję. Edytowane 13 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 13 Marca 2015 zaczyn na ten chlebek musi się zakwasić, a to trwa kilka długich godzin U mnie to teraz minimum 20 godz., a już dwa razy zaczyn się robił 24-26 godz. i to je to. Jak komu się śpieszy to tak jak pisałeś mi minimum kilkanaście godzinek Machnąłem dziś chlebek, który idzie do zamrażarki, będzie zapas coby mama sobie nie musiała już kupować w sklepie Z rańca nastawiłem kolejny zaczyn, jutro chlebek dla mojej drugiej siostry, tej lubomierskiej I teraz tak.Chleb mi coraz szybciej rośnie od momentu wymieszania w robocie, czy to szybsze wyrastanie jest może spowodowane coraz to "starszym" zakwasem? Czy tylko dlatego, że robiony jest na zaczynie z zakwasu, a nie na samym zakwasie bez zaczynu?Dzisiejszy chlebek ładnie się upiekł i z zewnątrz i wewnątrz, ALE ciasto zrobiłem zbyt luźne no i przerosło się trochę (musiałem wyjechać z domu), od zagniecenia 1 godz i 15 min, odgazowanie i rosło 3 godz. i 45 min i było wg mnie bardzo przerośnięte. Ciasto po wyłożeniu na blachę rojechało się trochę na boki, po upieczeniu podczas stygnięcia pojawiły sie pęknięcia na skórce, czym spowodowane są te pękniecia, przerośniętym ciastem czy za dużo psiknąłem wodą?? Przepis na ten chlebek taki jak poprzednio, ale z małymi zmianami, sól 10g, mąka 550 a nie 500, reszta bez zmian Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) I teraz tak.Chleb mi coraz szybciej rośnie od momentu wymieszania w robocie, czy to szybsze wyrastanie jest może spowodowane coraz to "starszym" zakwasem? Czy tylko dlatego, że robiony jest na zaczynie z zakwasu, a nie na samym zakwasie bez zaczynu?Dzisiejszy chlebek ładnie się upiekł i z zewnątrz i wewnątrz, ALE ciasto zrobiłem zbyt luźne no i przerosło się trochę (musiałem wyjechać z domu), od zagniecenia 1 godz i 15 min, odgazowanie i rosło 3 godz. i 45 min i było wg mnie bardzo przerośnięte. Ciasto po wyłożeniu na blachę rojechało się trochę na boki, po upieczeniu podczas stygnięcia pojawiły sie pęknięcia na skórce, czym spowodowane są te pękniecia, przerośniętym ciastem czy za dużo psiknąłem wodą?? Im starszy zakwas tym większa moc ma i mniej go można dawać. Edytowane 13 Marca 2015 przez marderm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 13 Marca 2015 Im starszy zakwas tym większa moc ma i mniej go można dawać. Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 13 Marca 2015 Poza tym jeśli ostatnio przerwy między kolejnym pieczeniem robiłeś krótsze to bakterie zawarte w zakwasie ( zaczynie) sa bardziej zywotne i dlatego ciasto szybciej rośnie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 13 Marca 2015 Olga dzięki może jeszcze z tym mi odpowiesz? Dzisiejszy chlebek ładnie się upiekł i z zewnątrz i wewnątrz, ALE ciasto zrobiłem zbyt luźne no i przerosło się trochę (musiałem wyjechać z domu), od zagniecenia 1 godz i 15 min, odgazowanie i rosło 3 godz. i 45 min i było wg mnie bardzo przerośnięte. Ciasto po wyłożeniu na blachę rojechało się trochę na boki, po upieczeniu podczas stygnięcia pojawiły sie pęknięcia na skórce, czym spowodowane są te pękniecia, przerośniętym ciastem czy za dużo psiknąłem wodą?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 13 Marca 2015 Nie wiem ale skoro pęknięcia pojawiły sie po upieczeniu to obstawiała bym to"psikanie wodą" Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-411977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 14 Marca 2015 Chlebek dla siostry W porównaniu z wczorajszym dodałem więcej mąki coby ciasto było nie takie luźne jak wczoraj, dodałem pół łyżki mąki na sam koniec mieszania, wg mnie było jakieś 2-4 dag. i chlebek odraz lepiej się upiekł, znaczy wyższy od tego wczoraj pieczonego. Zaraz idę bez ulicę zanieść siostrze, niech jeszcze chwilę stygnie Przerwa w wypieku chlebka do przyszłego tyg. znaczy jakieś 4-5 dni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-412236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 14 Marca 2015 Wspamialy chlebus Zboju MAdeju to teraz za sery sie chyba wezmiesz,bo wedliny i piekarnik opanowane Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-412391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 15 Marca 2015 to teraz za sery sie chyba wezmiesz Z pewnych względów na dreptanie przy serkach narazie się nie zanosi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/22/#findComment-412592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.