bodek Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam serdecznie.Nie wiem, czy dobrze ulokowałem się ze swoim pytaniem:Pracuję w Niemczech i będąc w Polsce zamierzam kupić świnkę ok. 80kg, i zrobione z niej wyroby i mięso przewieżć samochodem ( ok. 10 godz.) do Niemiec i tam zamrozić.Ile mam maksymalnie czasu od ubicia do momentu zamrażania i czy poporcjować (np. na kotlety) lepiej jest tuż po uboju, czy tuż przed zamrażaniem? Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2009 bodek, witaj, porcjować wystudzone po uboju mięso lub przed zamrożeniem, jeśli będzie przechowane mięso w chłodzie 2-4 st. C to kilkanaście godzin niestraszne. Przewożąc samochodem unikaj ogrzewania albo bardzo wystudzone zaizoluj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Listopada 2009 Nie wiem jakim samochodem dysponujesz, ale ja też wożę mięso do Niemiec (dla siebie oczywiście) chociaż coraz mniej się to opłaca – tu może odgrywać rolę jedynie sentyment i rodzaj karmienia świnki w Polsce „swojskie”.Ja wożę mięso po uboju schłodzone! I dopiero porcjowane.Latem – lodówka lub zamrażalka w zależności jakie mam mięso, jakie przeznaczenie i na jak długo jadę i przetwornica napięcia 12V > 230 VZimą na „kipie” mam PickUp-a więc mięsko samo się chłodzi. Bywało tak ze wozilem już w zalewie peklującej (solance) lub w pojemnikach peklowane na sucho i po drodze już się peklowało :lol: , ale to w chłodniejszych okresach. Natomiast pracownicy z polski przyjeżdżają VW BUS-em z zamrażalką komorową 200 l – może większą?! (znaleźli na wystawce), a w środku 1 do 2 świniaczków poporcjowanych i różne inne dodatki zamrożone wnoszą to wszystko na kwaterę i zużywają w miarę czasu.Latem wcześniej jeździli bez zasilania a teraz mają też przetwornicę, zimą już nic nie trzeba. PSSą też małe lodówki i zamrażalki – absorpcyjne- na allegro, i wtedy w zależności od wersji masz zasilanie na 12V, 230V gas propan butan – różna kombinacje lub wszystkie do wyboru. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2009 Teraz to pogoda sprzyjająca , można na dachu i w kufrze. Tylko nie wolno pakować mięsa jeszcze nie za bardzo wychłodzonego w folie itp. bo się zaparzy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2009 Będę wiózł to (wszystko oczywiście też dla siebie) bmw3 kombi -jak na kombi mało miejsca, więc część bagażowa jest połączona z pasażerską, a na domiar złego tył jest też ogrzewany! Myślę, tak jak radzi kempes to wszystko w Polsce fest schłodzić albo nawet lekko zamrozić, a po przyjeżdzie zaraz do zamrażarki...[/b] [ Dodano: Czw Lis 12, 2009 17:08 ] Tylko nie wolno pakować mięsa jeszcze nie za bardzo wychłodzonego w folie itp. bo się zaparzy . A o co chodzi z tym zaparzeniem? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2009 po ubiciu musisz schlodzic mieso i dopiero potem pakowaczebys nie pakowal swiezo po uboju bo mieso cieple i wtedy masz efekt "zaparzenia" Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2009 A o co chodzi z tym zaparzeniem?Oto, co znalazłam na ten temat: "Jeżeli mięso bezpośrednio po uboju nie zostanie odpowiednio wystudzone, procesy biochemiczne przybierają niekorzystny charakter. Występuje silne zakwaszenie mięsa i rozkład białek na skutek uaktywnienia enzymów. Poza tym wilgotna powierzchnia mięsa utrudnia dostęp tlenu i wzmagają się procesy beztlenowe. Następnie zaparzenie mięsa - przyczyną występowania zaparzeń jest brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza w magazynie, nadmiar wilgotności, zwilgocenie powierzchni, zbytnie załadowanie magazynu mięsem źle wystudzonym. Zaparzeniu łatwo ulega mięso zwierząt młodych, o złym stanie zdrowia, przemęczonych. Mięso, które ulega rozpadowi autolitycznemu, ma barwę podobna do mięsa ugotowanego, miejscami zielonkawą. Zapach ma kwaśny z wyczuwalnym amoniakiem i siarkowodorem. Konsystencja jest miękka, ciastowata, przy ucisku wydziela się sok. Mięso takie jest podatne na zakażenia mikrobiologiczne, na ogół nie nadaje się do spożycia." Żródło: ( http://technologa.wizytowka.pl/ ) PRACA KONTROLNA - TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI Temat: Zmiany w surowcach roślinnych i zwierzęcych spowodowane działalnością szkodników magazynowych AUTOR PRACY: Cimek Tomasz Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.