Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Nie wiem, czy dobrze ulokowałem się ze swoim pytaniem:

Pracuję w Niemczech i będąc w Polsce zamierzam kupić świnkę ok. 80kg, i zrobione z niej wyroby i mięso przewieżć samochodem ( ok. 10 godz.) do Niemiec i tam zamrozić.

Ile mam maksymalnie czasu od ubicia do momentu zamrażania i czy poporcjować (np. na kotlety) lepiej jest tuż po uboju, czy tuż przed zamrażaniem?

Pozdrawiam.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/
Udostępnij na innych stronach

bodek, witaj, porcjować wystudzone po uboju mięso lub przed zamrożeniem,

jeśli będzie przechowane mięso w chłodzie 2-4 st. C to kilkanaście godzin niestraszne.

Przewożąc samochodem unikaj ogrzewania albo bardzo wystudzone zaizoluj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87546
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakim samochodem dysponujesz, ale ja też wożę mięso do Niemiec (dla siebie oczywiście) chociaż coraz mniej się to opłaca – tu może odgrywać rolę jedynie sentyment i rodzaj karmienia świnki w Polsce „swojskie”.

Ja wożę mięso po uboju schłodzone! I dopiero porcjowane.

Latem – lodówka lub zamrażalka w zależności jakie mam mięso, jakie przeznaczenie i na jak długo jadę i przetwornica napięcia 12V > 230 V

Zimą na „kipie” mam PickUp-a więc mięsko samo się chłodzi.

 

Bywało tak ze wozilem już w zalewie peklującej (solance) lub w pojemnikach peklowane na sucho i po drodze już się peklowało :lol: , ale to w chłodniejszych okresach.

 

Natomiast pracownicy z polski przyjeżdżają VW BUS-em z zamrażalką komorową 200 l – może większą?! (znaleźli na wystawce), a w środku 1 do 2 świniaczków poporcjowanych i różne inne dodatki zamrożone wnoszą to wszystko na kwaterę i zużywają w miarę czasu.

Latem wcześniej jeździli bez zasilania a teraz mają też przetwornicę, zimą już nic nie trzeba.

 

PS

Są też małe lodówki i zamrażalki – absorpcyjne- na allegro, i wtedy w zależności od wersji masz zasilanie na 12V, 230V gas propan butan – różna kombinacje lub wszystkie do wyboru.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87552
Udostępnij na innych stronach

Teraz to pogoda sprzyjająca , można na dachu i w kufrze. Tylko nie wolno pakować mięsa jeszcze nie za bardzo wychłodzonego w folie itp. bo się zaparzy .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87555
Udostępnij na innych stronach

Będę wiózł to (wszystko oczywiście też dla siebie) bmw3 kombi -jak na kombi mało miejsca, więc część bagażowa jest połączona z pasażerską, a na domiar złego tył jest też ogrzewany! Myślę, tak jak radzi kempes to wszystko w Polsce fest schłodzić albo nawet lekko zamrozić, a po przyjeżdzie zaraz do zamrażarki...[/b]

 

[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 17:08 ]

Tylko nie wolno pakować mięsa jeszcze nie za bardzo wychłodzonego w folie itp. bo się zaparzy .

A o co chodzi z tym zaparzeniem?

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87556
Udostępnij na innych stronach

po ubiciu musisz schlodzic mieso i dopiero potem pakowac

zebys nie pakowal swiezo po uboju bo mieso cieple i wtedy masz efekt "zaparzenia"

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87574
Udostępnij na innych stronach

A o co chodzi z tym zaparzeniem?

Oto, co znalazłam na ten temat:

 

"Jeżeli mięso bezpośrednio po uboju nie zostanie odpowiednio wystudzone, procesy biochemiczne przybierają niekorzystny charakter. Występuje silne zakwaszenie mięsa i rozkład białek na skutek uaktywnienia enzymów. Poza tym wilgotna powierzchnia mięsa utrudnia dostęp tlenu i wzmagają się procesy beztlenowe. Następnie zaparzenie mięsa - przyczyną występowania zaparzeń jest brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza w magazynie, nadmiar wilgotności, zwilgocenie powierzchni, zbytnie załadowanie magazynu mięsem źle wystudzonym. Zaparzeniu łatwo ulega mięso zwierząt młodych, o złym stanie zdrowia, przemęczonych. Mięso, które ulega rozpadowi autolitycznemu, ma barwę podobna do mięsa ugotowanego, miejscami zielonkawą. Zapach ma kwaśny z wyczuwalnym amoniakiem i siarkowodorem. Konsystencja jest miękka, ciastowata, przy ucisku wydziela się sok. Mięso takie jest podatne na zakażenia mikrobiologiczne, na ogół nie nadaje się do spożycia."

Żródło: ( http://technologa.wizytowka.pl/ )

PRACA KONTROLNA - TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI

Temat: Zmiany w surowcach roślinnych i zwierzęcych spowodowane działalnością szkodników magazynowych

AUTOR PRACY:

Cimek Tomasz

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3224-czas-od-ubicia-do-zamro%C5%BCenia/#findComment-87605
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.