SZCZEPAN Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2009 KIEŁBASA KRUCHA Z GALARETKĄ SKŁAD NA 10KG SUROWIEC -7kg dwójki wieprzowej 70%-2 kg mięsa z golonek-1kg boczku-sól warzona lub peklosól 0,16kg tz.1,6%na 1kg mięsa -pieprz 0,02 kg-majeranek 0,002 kg-czosnek 0,06 kg-cukier 0,01 kg-woda 0,5 lJELITAJelita wieprzowe 28-32 SPOSÓB WYKONANIAMięso wieprzowe dwójkę 70 mielimy na sitku o Sr 8mmMięso z golonek wraz z boczkiem mielimy na sitku o Sr 6mm Czosnek dokładnie rozgniatamy i dodajemy do 0,5litra wody, po czym wodę dolewamy do zmielonego mięsa wraz z solą i pozostałymi przyprawami dokładnie mieszając ok. 10mn. Nabijamy wymieszany farsz w jelita i kręcimy w parki o dł.25-30cmOSADZANIEOsadzanie 4-6h w chłodnym i przewiewnym miejscu.WĘDZENIEWędzenie stosujemy wraz z pieczeniem 30mm osuszamy, po czym rozgrzewamy wędzarnie, do 90stC i pieczemy tak długo aż z kiełbasy zaczyna delikatnie kąpać sok jest to oznaka, że kiełbasa jest upieczona cykl pieczenia trwa 1,5-2h, po czym wyciągamy kiełbasę z wędzarni. Kiełbasę pozostawiamy w chłodnym miejscu do drugiego dnia, aby poddać powtórnemu wędzeniu w zimnym dymie ok. 3-4h dla poprawienia barwy i aromatu kiełbasy. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam Szczepan! Mam nadzieje że podana przez Ciebie w przepisie wieprzowina kl II-70% to znajduje się w niej 70% mięsa kl I i 30% tłuszczu.Wybacz ale pierwszy raz widzę taką klasyfikację.Jadłem kiedyś taką kiełbasę , była wyborna :smile: Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2009 SUROWIEC -7kg dwójki wieprzowej 70% -2 kg mięsa z golonek -1kg boczku Ja rozumiem troszkę inaczej -7kg dwójki wieprzowej 70% -2 kg mięsa z golonek 20% -1kg boczku 10% Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2009 Witaj Andrzeju! Przecież wiadomo że 7 z 10 to 70% i nie trzeba tego pisać. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2009 Rozróżniamy dwie klasy drugie tj KL IIA i KL IIB różnią się one stosunkiem mięsa do tłuszczu .Tu można poczytać więcej na ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89 i tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2009 Mam nadzieje że podana przez Ciebie w przepisie wieprzowina kl II-70% to znajduje się w niej 70% mięsa kl I i 30% tłuszczu.Czyli byłaby to klasa IIA. Dobrze byłoby, żeby Szczepan to potwierdził. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam Tak dokładnie II A Pozdr. [ Dodano: Pią Lis 20, 2009 20:55 ] Dodam że w handlu używamy: 60-40,.70-30,80-20 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam.Szczepan, rozumiem że kruchość z galaretką otrzymamy dzięki pieczeniu w 90*C aż do puszczenia soków :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Listopada 2009 Dziękuję Szczepanie, i o to mi chodziło! Pozdrawiam Piotr. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2009 Popełniłem KIEŁBASĘ KRUCHĄ Z GALARETKĄ właśnie ją smakuję. Jak na kiełbasę pieczoną jest w miarę soczysta. krucha, bardzo miękka i o nie spotykanym smaku. Galaretki jest w niej tylko śladowo. Wykonana została ściśle w/g przepisu SZCZEPANA.To jest ta trzecia od lewej. Pierwsza i druga to >KIEŁBASA KRÓLEWSKA< pierwsza w oryginale tz w jelicie +32, wędzona i pieczona a druga w osłonce białkowej fi - 40, wędzona i parzona. Wszystkie mniamniuśne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-89050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2009 Witaj Tadzio!Widzę, że opanowałeś sztukę wyrabiania kiełbas, moje gratulacje.Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-89068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2009 Witaj Szczepan!!!!!!Dzięki za dobre słowo :lol: ale do opanowania sztuki wyrobu kiełbas to jeszcze dużo mi brakuje. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-89177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2009 Tadziu nie bądź skromny , miałam tą przyjemność jeść twoje wyroby i mogę powiedzieć tylko jedno " niebo w gębie ".Gratuluje wspaniałego wyrobu. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-89183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam ,jako totalny laik w temacie zapytam ,czy do 10 kg wystarczy tylko 0,5kg wody ? resztę przypraw mam przeliczać i mnożyć x10? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-345237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Oprócz wody, wszystko mnożysz razy 10. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-345245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Marca 2018 Dzień doberek. Czy skórkiz golonek gotujemy do zmielenia? Chce zrobic wlasnie te kielbaske. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Marca 2018 Dzień doberek. Czy skórkiz golonek gotujemy do zmielenia? W składzie nie widzę skórek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Marca 2018 skórkiz golonek gotujemy do zmielenia? Skórki - kolagen - to zaprzeczenie kruchości.Dodaje się je do kaszanki, salcesonów ew. pasztetów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Marca 2018 Dzień doberek. Czy skórkiz golonek gotujemy do zmielenia? W składzie nie widzę skórek.W golonce je mam po wycieciu kosci Dziekuje EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) W golonce je mam po wycieciu kosciW składzie kiełbasy jest mięso z golonek, czyli po odcięciu skóry i tłuszczu. Skórki oczyść z tłuszczu, zamroź i zostaw do wyrobów o których napisała EAnna. Edytowane 12 Marca 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Marca 2018 Jeszcze jedno pytanko. Mam troche schabu. Czy moge go użyć jako klI ?Tak samo do kielbasy Polskiej? [Dodano: 12 mar 2018 - 17:12] W golonce je mam po wycieciu kosciW składzie kiełbasy jest mięso z golonek, czyli po odcięciu skóry i tłuszczu. Skórki oczyść z tłuszczu, zamroź i zostaw do wyrobów o których napisała EAnna.Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Jeszcze jedno pytanko. Mam troche schabu. Czy moge go użyć jako klI ? Trochę trudno odpowiedzieć bo według forum schab to pelędwica (I klasa), kości (kości to kości ) warkocz (III klasa) mizdra (III klasa), w sklepie zwłaszcza w markecie to pewnie jeszcze coś od karczku (II klasa ) dadzą Jako II nie . II klasa to mięso + tłuszcz . Sądzę że masz na myśli polędwice + warkocz to co najwyżej będziesz miał chudszą kiełbasę.. Jak trochę to nie zaszkodzi . Ddobrze jak zrobisz tego klasyfikacje . I jeżeli ma to być kiełbasa krucha to nie dodawaj za dużo warkocza i mizdry , tylko tyle ile masz w przepisie III Edytowane 12 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Marca 2018 Schab mam oddzielony, chodzi mi tylko czy schab nadaje sie jako jeynka do kielbasy.Nigdzie poza sklasyfikowaniem schabu jako jedynki, oraz iz to poledwica, nie napotkalem informacji iz daje sie go np.do swojskiej, kruchej czy polskiej ub np. białej.Dzieki Maciekzbrzegu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Marca 2018 czy schab nadaje sie jako jeynka do kielbasy. Zobacz na recepturę kiełbasy lisieckiej. Podstawą jest mieso z polędwicy wp. lub jedynka z szynki.Pierwotna, ekskluzywna receptura oparta była na polędwicy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Coś dzisiaj mam słaby dzień albo nie te okulary faktycznie napisałeś klI czyli kl.I jedynka, a ja odczytałem jako dwójka . Polędwica bez mizdry to jedynka Edytowane 12 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.