Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA KRUCHA Z GALARETKĄ

 

 

SKŁAD NA 10KG

 

SUROWIEC

-7kg dwójki wieprzowej 70%

-2 kg mięsa z golonek

-1kg boczku

-sól warzona lub peklosól 0,16kg tz.1,6%na 1kg mięsa

-pieprz 0,02 kg

-majeranek 0,002 kg

-czosnek 0,06 kg

-cukier 0,01 kg

-woda 0,5 l

JELITA

Jelita wieprzowe 28-32

 

SPOSÓB WYKONANIA

Mięso wieprzowe dwójkę 70 mielimy na sitku o Sr 8mm

Mięso z golonek wraz z boczkiem mielimy na sitku o Sr 6mm

Czosnek dokładnie rozgniatamy i dodajemy do 0,5litra wody, po czym wodę dolewamy do zmielonego mięsa wraz z solą i pozostałymi przyprawami dokładnie mieszając ok. 10mn.

Nabijamy wymieszany farsz w jelita i kręcimy w parki o dł.25-30cm

OSADZANIE

Osadzanie 4-6h w chłodnym i przewiewnym miejscu.

WĘDZENIE

Wędzenie stosujemy wraz z pieczeniem

30mm osuszamy, po czym rozgrzewamy wędzarnie, do 90stC i pieczemy tak długo aż z kiełbasy zaczyna delikatnie kąpać sok jest to oznaka, że kiełbasa jest upieczona cykl pieczenia trwa 1,5-2h, po czym wyciągamy kiełbasę z wędzarni. Kiełbasę pozostawiamy w chłodnym miejscu do drugiego dnia, aby poddać powtórnemu wędzeniu w zimnym dymie ok. 3-4h dla poprawienia barwy i aromatu kiełbasy.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Witam Szczepan!

 

Mam nadzieje że podana przez Ciebie w przepisie wieprzowina kl II-70% to znajduje się w niej 70% mięsa kl I i 30% tłuszczu.

Wybacz ale pierwszy raz widzę taką klasyfikację.

Jadłem kiedyś taką kiełbasę , była wyborna :smile:

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88853
Udostępnij na innych stronach

SUROWIEC

-7kg dwójki wieprzowej 70%

-2 kg mięsa z golonek

-1kg boczku

 

Ja rozumiem troszkę inaczej

-7kg dwójki wieprzowej 70%

-2 kg mięsa z golonek 20%

-1kg boczku 10%

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88855
Udostępnij na innych stronach

Rozróżniamy dwie klasy drugie tj KL IIA i KL IIB różnią się one stosunkiem mięsa do tłuszczu .Tu można poczytać więcej na ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89 i tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88857
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje że podana przez Ciebie w przepisie wieprzowina kl II-70% to znajduje się w niej 70% mięsa kl I i 30% tłuszczu.

Czyli byłaby to klasa IIA.

Dobrze byłoby, żeby Szczepan to potwierdził.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88858
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak dokładnie II A

Pozdr.

 

[ Dodano: Pią Lis 20, 2009 20:55 ]

Dodam że w handlu używamy: 60-40,.70-30,80-20

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88880
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Szczepan, rozumiem że kruchość z galaretką otrzymamy dzięki pieczeniu w 90*C aż do puszczenia soków :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-88884
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem KIEŁBASĘ KRUCHĄ Z GALARETKĄ właśnie ją smakuję. Jak na kiełbasę pieczoną jest w miarę soczysta. krucha, bardzo miękka i o nie spotykanym smaku. Galaretki jest w niej tylko śladowo. Wykonana została ściśle w/g przepisu SZCZEPANA.To jest ta trzecia od lewej.

Pierwsza i druga to >KIEŁBASA KRÓLEWSKA< pierwsza w oryginale tz w jelicie +32, wędzona i pieczona a druga w osłonce białkowej fi - 40, wędzona i parzona. Wszystkie mniamniuśne. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-89050
Udostępnij na innych stronach

Witaj Tadzio!

Widzę, że opanowałeś sztukę wyrabiania kiełbas, moje gratulacje.

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-89068
Udostępnij na innych stronach

Tadziu nie bądź skromny , miałam tą przyjemność jeść twoje wyroby i mogę powiedzieć tylko jedno " niebo w gębie ".

Gratuluje wspaniałego wyrobu.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-89183
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Oprócz wody, wszystko mnożysz razy 10.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-345245
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 

 

Dzień doberek. Czy skórkiz golonek gotujemy do zmielenia?

W składzie nie widzę skórek. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591785
Udostępnij na innych stronach

 

 

skórkiz golonek gotujemy do zmielenia?

Skórki - kolagen - to zaprzeczenie kruchości.

Dodaje się je do kaszanki, salcesonów ew. pasztetów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591786
Udostępnij na innych stronach

W golonce je mam po wycieciu kosci

W składzie kiełbasy jest mięso z golonek, czyli po odcięciu skóry i tłuszczu. Skórki oczyść z tłuszczu, zamroź i zostaw do wyrobów o których napisała EAnna.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591789
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanko. Mam troche schabu. Czy moge go użyć jako klI ?

Tak samo do kielbasy Polskiej?

[Dodano: 12 mar 2018 - 17:12]

 

W golonce je mam po wycieciu kosci

W składzie kiełbasy jest mięso z golonek, czyli po odcięciu skóry i tłuszczu. Skórki oczyść z tłuszczu, zamroź i zostaw do wyrobów o których napisała EAnna.
Dzieki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591808
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanko. Mam troche schabu. Czy moge go użyć jako klI ?

 

Trochę trudno odpowiedzieć bo według forum schab to pelędwica  (I  klasa), kości (kości to kości :) )   warkocz (III klasa)  mizdra (III klasa), w sklepie zwłaszcza w markecie to pewnie jeszcze coś od karczku (II klasa ) dadzą

 

Jako II nie  . II klasa to mięso + tłuszcz  . Sądzę że masz na myśli polędwice + warkocz  to co najwyżej będziesz miał chudszą kiełbasę.. Jak trochę :)  to nie zaszkodzi . Ddobrze jak zrobisz tego klasyfikacje  . I  jeżeli ma to być kiełbasa krucha  to nie dodawaj  za dużo warkocza i mizdry , tylko tyle ile masz w przepisie III

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591818
Udostępnij na innych stronach

Schab mam oddzielony, chodzi mi tylko czy schab nadaje sie jako jeynka do kielbasy.Nigdzie poza sklasyfikowaniem schabu jako jedynki, oraz iz to poledwica, nie napotkalem informacji iz daje sie go np.do swojskiej, kruchej czy polskiej ub np. białej.

Dzieki Maciekzbrzegu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591861
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy schab nadaje sie jako jeynka do kielbasy.
 

Zobacz na recepturę kiełbasy lisieckiej. Podstawą jest mieso z polędwicy wp. lub jedynka z szynki.

Pierwotna, ekskluzywna receptura oparta była na polędwicy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591863
Udostępnij na innych stronach

Coś dzisiaj mam słaby dzień albo nie te okulary :) faktycznie napisałeś

 

klI

  czyli kl.I  jedynka,  a ja odczytałem jako dwójka  :D . Polędwica  bez mizdry to jedynka

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3236-kie%C5%82basa-krucha-z-galaretk%C4%85/#findComment-591865
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.