Woytas Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Super parówy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Wojtku parówki super! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 I gitara, ładne paróweczkiJeżeli masz ochotę i czas to spróbuj mojego,testowanego od 2019 roku sposobu, przechowywania wędlin "teoretycznie o krótkim terminie przydatności"kiełbasa biała 94 dni, przechowywana w szafce kuchennej, normalne domowe warunki. (parówki robię dokładnie tak samo)Słoik 900 ml, musi być z przepierzeniem u góry Pakujesz po 5 min sparzeniu 100 stC kiełbaski do słoikaZalewasz gorącą 5% peklosolanką z przygotowanej wody (ewentualnie jakieś przyprawy) o pH mniej niż 5 * ja daje 4,1 do 4,3Zalewa do wsadu +/- 1:1 Parzenie 82 - 83 stC (woda przy słoiku 900ml) 25 min jeżeli przewidujesz spożycie w przeciągu 14 dni, lub 1 min / na 1mm średnicy parówki / kiełbaski / min 3 miesiące / robiłem testy 6 miesięcy, ale 10% się nie udaje, (dekielki od szkiełek odbiło) Bawie się dalej, w końcu dopracuje technologie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Przechowałam przez cały rok grube parówki które otrzymałam na zlocie jako nagrodę.Popakowałam w słoiki odp wysokością,wlewałam po kilka łyżek wody na dno i gotowałam w szybkowarze.Ile czasu nie pamiętam,w tureckim garnku. Jakimś cudem jeden słoik przetrwał rok. Zjedliśmy z Jarkiem K, niewiele różniły się od świeżych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Jakimś cudem jeden słoik przetrwał rok. Ja ma jeszcze 1 słoik z tego tematu. Na razie dekielek zassany, czekam aż odbije.Wtedy nawet nie formowałem kiełbasek, po prostu interesowało mnie stosunek wsadu do zalewy i skład zalewy Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zalewasz gorącą 5% peklosolanką z przygotowanej wody (ewentualnie jakieś przyprawy) o pH mniej niż 5 * ja daje 4,1 do 4,3 Zalewa do wsadu +/- 1:1 Czy dodając 10 ml 1% kwasu cytrynowego na 1 l solanki otrzymamy pożądana wartość ( 4,1-4,3 ) pH? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) To zależy jaką masz wodę w kranie.Dla miękkiej, może być nawet za dużo, dla twardej będzie za mało.Dodatkowo woda po przygotowaniu ma inna twardość, część "kamienia " zostaje w garnku. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 To zależy jaką masz wodę w kranie. A, w twoim przypadku?Ciągnę Cię za sowo, gdyż chciałbym aby inni mogli wypróbować twojego sposobu wydłużenia przechowywania kiełbas.W/w sposób przypomina słynne czeskie "utopence". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Czy dodając 10 ml 1% kwasu cytrynowego na 1 l solanki otrzymamy pożądana wartość ( 4,1-4,3 ) pH? wg https://sensorex.com/ph-calculator/(jeżeli liczy dobrze) dla wody destylowanej z 10 ml 1% otrzymujemy pH 3.45, z 1 ml - pH 4.31 A może użyć kwasu mlekowego (moim zdanie neutralny w smaku)? Ale powyższy kalkulator nie ma tego kwasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 z 10 ml 1% otrzymujemy pH 3.45, z 1 ml - pH 4.31 Już mamy wyjaśnienie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Już mamy wyjaśnienie. dla wody destylowane Będziesz to robił na wodzie destylowanej?Zmierz pH i twardość wody jaka masz w kranie, lub zrób 1l peklosolanki i dawaj po trochu kwasku, aż osiągniesz właściwe pH, potem podlicz ile dodałeś kwasku Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 19 Lutego 2022 "Kiełbasa zwykła" - mocno czosnkowa Robiona z "chudego i tłustego" za sklepu lub z tego co się plącze po zamrażarce. wpI - 60% okołowpII - 40% około p-sól - 16g/kgpieprz cz. - 2g/kgczosnek świeży – dużozimna woda - na prawie 6 kg dałem 400mljelita wp fi 24/26 Peklowanie minimum 24godz. Mielenie sitko 8mm. Mieszanie najpierw wpI z wszystkimi dodatkami, po dodaniu wpII nie mieszamy zbyt mocno coby za bardzo wpII nie zmiażdżyć.Nadziewanie. Po nadzianiu wieszam na kije w kuchni, godzinka lub ciut dłużej. "Rozpalam" Borniaka, wygrzewam w w temp. 100st.C około 30 min., wieszam kiełbasy i osuszam nie na czas, do czasu obeschnięcia powierzchni, temp. 40-45st.C. Zbyt mocne osuszanie utworzy skorupę, która uniemożliwi swobodny dostęp dymu w głąb batonu kiełbasy.Puszczam dym, 1 godzinka i kije tyłem na zad i druga godzinka w temp. +/- 45st.C.Na koniec podnoszę temp. i podpiekam aż kiełbaska w środku będzie miała ciut więcej niż 70st.C, lubię dłużej podpiekać. Temp. podpiekania 75-90st.C. Jak już wsio oki to wisi noc w spiżarni i rano do lodówki do całkowitego wychłodzenia. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 19 Lutego 2022 Czy podpiekając nadal dymisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 19 Lutego 2022 Czy podpiekając nadal dymisz? Początkowo, zanim nie wypali się resztka zrębek na dymogeneratorze po jego wyłączeniu. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 19 Lutego 2022 Ok. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.