Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smaki

Też tak robię. Muszę jeszcze spróbować krakowskiej z jelit wołowych.

Pikne te kiełbaski :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-232976
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smaki

 

Też tak robię.

To się nazywa oszczędność przy robocie :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-232977
Udostępnij na innych stronach

Jelita wołowe przepuściły mniej dymu i tu jest różnica, choć nie powinna być aż tak widoczna, czytaj smakowa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-232982
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, mam w lodówce zakupione u mira jelita wołowe . Myślę , że tak ale upewnij mnie czy się nadadzą http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-wolowe-proste-kaliber-4555-p-39.html ???? I powiedz mi jak z twardością tych jelit są zjadliwe czy trzeba ściągnąć do konsumpcji :wink: . Wiem , że dla chcącego ....... to wszystko jest zjadliwe zwłaszcza jak ktoś głodny ale chyba wiesz no co mi chodzi :wink: . Pozdrawiam

 

Ps. Piękne i smakowiete są Twoje wyroby :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233111
Udostępnij na innych stronach

Adek, ja mam te same od miro. Skórkę lepiej ściągnąć, twardawa jest :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233113
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, dzięki za odpowiedź :wink:

 

[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 17:38 ]

Kurcze jak się wy zapakujecie z pokemonem na ten zlot :grin: :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233114
Udostępnij na innych stronach

czas wędzenia wraz z osuszaniem ten sam,

A mówiłem,że nie wędzimy na czas :grin: :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233115
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

czas wędzenia wraz z osuszaniem ten sam,

 

 

A mówiłem,że nie wędzimy na czas :grin: :tongue:

O czym Ty piszesz :rolleyes: w tym co pisałem do agaxxii chodziło mi o co innego, a Ty tłumaczysz co innego :lol: :lol:

Kurcze jak się wy zapakujecie z pokemonem na ten zlot :grin: :mrgreen: .

Rok temu miałem więcej i jakoś to weszło, teraz mam trochę mniej, chyba :rolleyes: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233124
Udostępnij na innych stronach

Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smaki

A o tym bo to nie tylko jest powód jelita ,ale również może tego ,że wędziłeś te kiełbasy tyle samo czasu.Ja szeroką zawsze trzymam dłużej w wędzarni niż cienką co by dymku odpowiednio dostała.Już jasne? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233127
Udostępnij na innych stronach

ale również może tego ,że wędziłeś te kiełbasy tyle samo czasu.Ja szeroką zawsze trzymam dłużej w wędzarni niż cienką

Ja teraz wędziłem obie kiełbasy 3.5 godz, czyli nie grubą tyle samo co cienką tylko na odwrót, a jak bym grubą wędził trochę dłużej to na pewno była by lepiej zawędzona, ale smak i tak byłby inny niż w cienkim jelicie z tym samym farszem :D

 

[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 20:04 ]

Wędziłem też kiedyś ten sam farsz w jelicie cienkim i w osłonce białkowej, smaki też były inne :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233133
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, dobrze że podcieków nie masz :grin:

 

Zbójaszku piękna wędlinka na zlocie poszalejemy :lol: :thumbsup:

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233134
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku piękna wędlinka na zlocie poszalejemy :lol: :thumbsup:

A poszalejemy :D

podcieków

Zwane też pociekami :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233137
Udostępnij na innych stronach

Witam wszytkich od paru miesiecy sledze forum i robie kielbaski

mam taki problem daje 18g na 1kg miesa i wciaz kielbasa po wedzeniu jest za slona o co chodzi moze za wysoka temp pieczenia?(czsem dochodzi do 100C) bo jak gotuje biala zeby sprawdzic smak jest ok prosze o pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233930
Udostępnij na innych stronach

sorki ze tutaj pytam o to ale niemoge jeszcze zakladac tematow a chce szybkiej odp

ta dawka 18g jest chyba odpowiednia bo kolega zrobil mi kielbaske i robi 20g i byla przepyszna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233933
Udostępnij na innych stronach

18g jest chyba odpowiednia

jak najbardziej

 

robi 20g i byla przepyszna

ja też robię 20g i jest przepyszna :grin:

 

zawsze możesz wypośrodkować 19g/kg

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233937
Udostępnij na innych stronach

A ja daję 20g. peklosoli na 1 kg.farszu i jest akurat, i smakuje super, tak mówią wszyscy którzy degustują i konsumują moje wyroby, obecnie w tygodniu na Mazurach było wędzenie grillowej w wykonanej specjalnie na wyjazd, mobilnej wędzarni, a dla mnie jest wręcz prawie za mało słona. To kwestia bardzo indywidualna, ale 20g. to norma którą podają nawet na opakowaniach jednostkowych peklosoli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233938
Udostępnij na innych stronach

100 stopni to chyba troche za duzo przy podpiekaniu, wydaje mi sie ze byc moze przy takim podpiekaniu moga byc wieksze wycieki tluszczu i wody , i dlatego gotowy wyrob moze byc bardziej slony , bo np. Soliles 10 kg miesa a uzyskales 9 kg z groszami gotowego produktu , a sol nie wycieka ,tak wiec dales o kilkanascie gram peklosoli za duzo

 

Jeszcze inna sprawa to cz uzywales sciag. wolowiny lub kl 3 wieprz jako masy wiazacej , bo jesli nie szanse na wycieki byly wieksze , fachowcy potrafia sobie z tym radzic doskonale , widza pod reka jakie mieso czy wiecej wody , czy moze wiecej kleju , ja jako amator ratuje sie uzywajac jako bindera koncentratu sojowego ktory doskonale wiaze tluszcz i wode i daje mi soczysty produkt , wiem ze to pojscie nieco na latwizne ale oszczedza mi sporo czasu bo nie musze trybowac golonek czy szukac sciagnistej wolowiny a pozniej to mielic kilka razy lub kutrowac by uzyskac mase wiazaca.Ktos moze powie a np taka podwawelska bEz masy wiazacej a tlusciutka i bez podciekow , owszem tylko co z tego ze mozna ja robic ksiazkowo a jak mieso na nia nie bedzie 1 sort i nie masz duzo doswiadczenia to chocbys sie us....al a i tak beda podcieki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-234217
Udostępnij na innych stronach

dzieki :) sprobuje teraz wedzic 45 , 50*C zobaczymy co z tego bedzie

ja daje 7 kg lopatki 2 kg boczku i 0,5kg słoniny, wydaje mi sie ze masz racje z tymi wyciekami

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-234421
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zakupiłem szynkę z/s i z/k bez golonki i nogi, kupiłem też boczek, łopatkę woł., dwie golonki tylne i podgardle na tł. twardy :D

 

Mięsko po klasyfikacji. W tych kiełbasach wp I jest pozyskane z mięśnia dwugłowego i półścięgnistego i częściowo z czterogłowego :D

 

1 dzień

wp I - 1.62 kg sitko 14mm

wp II - 2.1 kg sitko 10mm

wp III - 0.37 kg stko 2.5mm x 2

 

P-sól 17g/kg. Farsz po wymieszaniu podzieliłem na dwie części,

do jednej dodałem na oko pieprz i dużo czosnku, do drugiej dodałem pieprz, czosnek, i dużo zmielonego ziarna jałowca. Z braku grubszych jelit(poszły do kaszanki) czosnkową nadziewałem w jelita wp 24/26mm, a jałowcową w jelita wiankowe. Osadzałem jakieś dwie godzinki, wędzenie z osuszaniem 3 godz., parzenie: czosnkowa 25min. pomieszałem coś z grubszymi jelitami i ciutkę przeparzyłem, jałowcowa parzyłem 37min. Teraz się podsuszają w spiżarni :D

 

 

 

Drugi dzień.

wp I pozyskane z mięśnia półbłoniastego, częściowo z czterogłowego i biodrówki :D

 

wp I - 2.46 kg

wp II - 2.84 kg

wp III - 1.05 kg

woł II - 0.54 kg

 

p-sól 17g/kg

 

Z tych mięs odważyłem na Żywiecką 2.5 kg tak jak w 16-tce, z tego co zostało zrobiłem taką jak Kaziu/Kruszynka wczoraj pisał "Kiełbasa marki kiełbasa" :D

Przyprawy do Żywieckiej tak jak w 16-tce, ale zwiększona ilość, do drugiej kiełbasy dałem do smaku czosnek, pieprz, majeranek :D

 

http://images10.fotosik.pl/2852/a067d4552da7248cm.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/8227b519f557d7d8m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/b746592fd751fd45m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/d8714c9f19f7fc90m.jpg

http://images10.fotosik.pl/2852/6fb7e0d2013a00c6m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/e292788e0cf65975m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/07dd4b5dfc6fe83cm.jpg

 

Kiełbaski się podsuszają. Żywiecką i cześć Kielbasy marki kiełbasa jutro pójdą do ciepłego dymienia i będą wisieć, aż będę zadowolony z koloru i twardości ich :D część "marki kiełbasa" będzie do jajecznicy, omletów i jutrzejszej fasolki po bretońsku :D :D

 

http://images10.fotosik.pl/2852/2be264e845063a94m.jpg

 

 

Chyba nic nie pomieszałem, pisałem z pamięci, nie było czasu wszystko notować :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250624
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem szynkę z/s i z/k

Cudny surowiec na szynki a co najmniej kiełbasę szynkową i inne lepsze gatunki..... :wink: kiełbaski fajne.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250636
Udostępnij na innych stronach

Cudny surowiec na szynki a co najmniej kiełbasę szynkową i inne lepsze gatunki.

Ale Ty marudzisz :grin: .Robi dla siebie to i mięso kupił jak dla siebie.Nie ma lepszej kiełbaski jak zrobiona z mięsa z szynki a szczególnie dla chudożerców :grin: .Ostatnia krakowska robiona przeze mnie z mięsa z szynki robi furorę w rodzinie. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250641
Udostępnij na innych stronach

krakowska robiona przeze mnie z mięsa z szynki robi furorę w rodzinie

I to jest to,prawda repertuaru dla Wojtka nie powinienem ustalać :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250646
Udostępnij na innych stronach

Jałowcowa już gotowa, ostało się tylko 4 pętka, mrozić będę coby do 8-go doczekały :D

 

 

"Żywiecka" i "Kmk" jeszcze powiszą :D w spiżarni 7-8st.C :cool:

 

 

[ Dodano: Sro 21 Lis, 2012 09:21 ]

Aha, no w "sponsora" trza klikać :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-251258
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.