smola Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smakiTeż tak robię. Muszę jeszcze spróbować krakowskiej z jelit wołowych. Pikne te kiełbaski :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-232976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zbój Madej napisał/a: Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smaki Też tak robię.To się nazywa oszczędność przy robocie :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-232977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Jelita wołowe przepuściły mniej dymu i tu jest różnica, choć nie powinna być aż tak widoczna, czytaj smakowa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-232982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zbój Madej, mam w lodówce zakupione u mira jelita wołowe . Myślę , że tak ale upewnij mnie czy się nadadzą http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-wolowe-proste-kaliber-4555-p-39.html ???? I powiedz mi jak z twardością tych jelit są zjadliwe czy trzeba ściągnąć do konsumpcji :wink: . Wiem , że dla chcącego ....... to wszystko jest zjadliwe zwłaszcza jak ktoś głodny ale chyba wiesz no co mi chodzi :wink: . Pozdrawiam Ps. Piękne i smakowiete są Twoje wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Adek, ja mam te same od miro. Skórkę lepiej ściągnąć, twardawa jest Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zbój Madej, dzięki za odpowiedź :wink: [ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 17:38 ]Kurcze jak się wy zapakujecie z pokemonem na ten zlot :grin: :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 czas wędzenia wraz z osuszaniem ten sam, A mówiłem,że nie wędzimy na czas :grin: :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zbój Madej napisał/a: czas wędzenia wraz z osuszaniem ten sam, A mówiłem,że nie wędzimy na czas :grin: :tongue:O czym Ty piszesz :rolleyes: w tym co pisałem do agaxxii chodziło mi o co innego, a Ty tłumaczysz co innego :lol: :lol: Kurcze jak się wy zapakujecie z pokemonem na ten zlot :grin: :mrgreen: .Rok temu miałem więcej i jakoś to weszło, teraz mam trochę mniej, chyba :rolleyes: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smaki A o tym bo to nie tylko jest powód jelita ,ale również może tego ,że wędziłeś te kiełbasy tyle samo czasu.Ja szeroką zawsze trzymam dłużej w wędzarni niż cienką co by dymku odpowiednio dostała.Już jasne? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 ale również może tego ,że wędziłeś te kiełbasy tyle samo czasu.Ja szeroką zawsze trzymam dłużej w wędzarni niż cienkąJa teraz wędziłem obie kiełbasy 3.5 godz, czyli nie grubą tyle samo co cienką tylko na odwrót, a jak bym grubą wędził trochę dłużej to na pewno była by lepiej zawędzona, ale smak i tak byłby inny niż w cienkim jelicie z tym samym farszem [ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 20:04 ]Wędziłem też kiedyś ten sam farsz w jelicie cienkim i w osłonce białkowej, smaki też były inne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zbój Madej, dobrze że podcieków nie masz :grin: Zbójaszku piękna wędlinka na zlocie poszalejemy :lol: :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zbójaszku piękna wędlinka na zlocie poszalejemy :lol: :thumbsup:A poszalejemy podciekówZwane też pociekami :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Witam wszytkich od paru miesiecy sledze forum i robie kielbaskimam taki problem daje 18g na 1kg miesa i wciaz kielbasa po wedzeniu jest za slona o co chodzi moze za wysoka temp pieczenia?(czsem dochodzi do 100C) bo jak gotuje biala zeby sprawdzic smak jest ok prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 sorki ze tutaj pytam o to ale niemoge jeszcze zakladac tematow a chce szybkiej odp ta dawka 18g jest chyba odpowiednia bo kolega zrobil mi kielbaske i robi 20g i byla przepyszna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 18g jest chyba odpowiednia jak najbardziej robi 20g i byla przepyszna ja też robię 20g i jest przepyszna :grin: zawsze możesz wypośrodkować 19g/kg Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 A ja daję 20g. peklosoli na 1 kg.farszu i jest akurat, i smakuje super, tak mówią wszyscy którzy degustują i konsumują moje wyroby, obecnie w tygodniu na Mazurach było wędzenie grillowej w wykonanej specjalnie na wyjazd, mobilnej wędzarni, a dla mnie jest wręcz prawie za mało słona. To kwestia bardzo indywidualna, ale 20g. to norma którą podają nawet na opakowaniach jednostkowych peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 waga nowa zelmer, wiec dlaczego po wedzeniu slona ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Używam takiej oto i działa perfekcyjnie niezawodnie.http://allegro.pl/waga-jubilerska-dwuzakresowa-500g-200g-0-01g-hq-i2578306644.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-233946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 100 stopni to chyba troche za duzo przy podpiekaniu, wydaje mi sie ze byc moze przy takim podpiekaniu moga byc wieksze wycieki tluszczu i wody , i dlatego gotowy wyrob moze byc bardziej slony , bo np. Soliles 10 kg miesa a uzyskales 9 kg z groszami gotowego produktu , a sol nie wycieka ,tak wiec dales o kilkanascie gram peklosoli za duzo Jeszcze inna sprawa to cz uzywales sciag. wolowiny lub kl 3 wieprz jako masy wiazacej , bo jesli nie szanse na wycieki byly wieksze , fachowcy potrafia sobie z tym radzic doskonale , widza pod reka jakie mieso czy wiecej wody , czy moze wiecej kleju , ja jako amator ratuje sie uzywajac jako bindera koncentratu sojowego ktory doskonale wiaze tluszcz i wode i daje mi soczysty produkt , wiem ze to pojscie nieco na latwizne ale oszczedza mi sporo czasu bo nie musze trybowac golonek czy szukac sciagnistej wolowiny a pozniej to mielic kilka razy lub kutrowac by uzyskac mase wiazaca.Ktos moze powie a np taka podwawelska bEz masy wiazacej a tlusciutka i bez podciekow , owszem tylko co z tego ze mozna ja robic ksiazkowo a jak mieso na nia nie bedzie 1 sort i nie masz duzo doswiadczenia to chocbys sie us....al a i tak beda podcieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-234217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 dzieki sprobuje teraz wedzic 45 , 50*C zobaczymy co z tego bedzie ja daje 7 kg lopatki 2 kg boczku i 0,5kg słoniny, wydaje mi sie ze masz racje z tymi wyciekami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-234421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zakupiłem szynkę z/s i z/k bez golonki i nogi, kupiłem też boczek, łopatkę woł., dwie golonki tylne i podgardle na tł. twardy Mięsko po klasyfikacji. W tych kiełbasach wp I jest pozyskane z mięśnia dwugłowego i półścięgnistego i częściowo z czterogłowego 1 dzień wp I - 1.62 kg sitko 14mm wp II - 2.1 kg sitko 10mm wp III - 0.37 kg stko 2.5mm x 2 P-sól 17g/kg. Farsz po wymieszaniu podzieliłem na dwie części, do jednej dodałem na oko pieprz i dużo czosnku, do drugiej dodałem pieprz, czosnek, i dużo zmielonego ziarna jałowca. Z braku grubszych jelit(poszły do kaszanki) czosnkową nadziewałem w jelita wp 24/26mm, a jałowcową w jelita wiankowe. Osadzałem jakieś dwie godzinki, wędzenie z osuszaniem 3 godz., parzenie: czosnkowa 25min. pomieszałem coś z grubszymi jelitami i ciutkę przeparzyłem, jałowcowa parzyłem 37min. Teraz się podsuszają w spiżarni Drugi dzień. wp I pozyskane z mięśnia półbłoniastego, częściowo z czterogłowego i biodrówki wp I - 2.46 kg wp II - 2.84 kg wp III - 1.05 kg woł II - 0.54 kg p-sól 17g/kg Z tych mięs odważyłem na Żywiecką 2.5 kg tak jak w 16-tce, z tego co zostało zrobiłem taką jak Kaziu/Kruszynka wczoraj pisał "Kiełbasa marki kiełbasa" Przyprawy do Żywieckiej tak jak w 16-tce, ale zwiększona ilość, do drugiej kiełbasy dałem do smaku czosnek, pieprz, majeranek http://images10.fotosik.pl/2852/a067d4552da7248cm.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/8227b519f557d7d8m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/b746592fd751fd45m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/d8714c9f19f7fc90m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/6fb7e0d2013a00c6m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/e292788e0cf65975m.jpg http://images10.fotosik.pl/2852/07dd4b5dfc6fe83cm.jpg Kiełbaski się podsuszają. Żywiecką i cześć Kielbasy marki kiełbasa jutro pójdą do ciepłego dymienia i będą wisieć, aż będę zadowolony z koloru i twardości ich część "marki kiełbasa" będzie do jajecznicy, omletów i jutrzejszej fasolki po bretońsku :D http://images10.fotosik.pl/2852/2be264e845063a94m.jpg Chyba nic nie pomieszałem, pisałem z pamięci, nie było czasu wszystko notować :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zakupiłem szynkę z/s i z/kCudny surowiec na szynki a co najmniej kiełbasę szynkową i inne lepsze gatunki..... :wink: kiełbaski fajne. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 18 Listopada 2012 Cudny surowiec na szynki a co najmniej kiełbasę szynkową i inne lepsze gatunki. Ale Ty marudzisz :grin: .Robi dla siebie to i mięso kupił jak dla siebie.Nie ma lepszej kiełbaski jak zrobiona z mięsa z szynki a szczególnie dla chudożerców :grin: .Ostatnia krakowska robiona przeze mnie z mięsa z szynki robi furorę w rodzinie. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 18 Listopada 2012 krakowska robiona przeze mnie z mięsa z szynki robi furorę w rodzinieI to jest to,prawda repertuaru dla Wojtka nie powinienem ustalać :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-250646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 21 Listopada 2012 Jałowcowa już gotowa, ostało się tylko 4 pętka, mrozić będę coby do 8-go doczekały "Żywiecka" i "Kmk" jeszcze powiszą w spiżarni 7-8st.C [ Dodano: Sro 21 Lis, 2012 09:21 ]Aha, no w "sponsora" trza klikać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/15/#findComment-251258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.