Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Muski w Środę przyjedź :D


A najlepiej we Wtorek :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-510373
Udostępnij na innych stronach

 

 

Doladnie daleko nie ma!

Ma 150 km, czyli o rzut beretem, ja mam o 200 więcej :D

 

 

Kuszenie - kuszenie - kuszenie

Muski, masz tylko 150 km!!! Pakuj mandżur i we Wtorek przybywajcie :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-510389
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kiełbasa drobiowa bez przepisu, dymiono/parzona :cool:

 

Mięso z udek indyka i kurczaka - 4.1 kg

pierś z kurczaka - 2.06 kg

 

p-sól do udek - 17g/kg

sól do piersi - 17g/kg

do smaku:

pieprz biały

czosnek

gałka świeżo starta

 

Mięso peklowane/solone jakieś półtorej dnia, Udka mielone na sitku 10 mm, pierś krojona w kostkę, dodałem przyprawy, wymieszałem, nadziałem w osłonki karmel fi 100 i fi 65. Powisiało w kuchni około godzinki i do Borniaka. Osuszanie z dymieniem jakieś 3 godz. z małym hakiem, temp. +/- 50st.C, parzenie grubych około 75-80 min, cieńsze około 45-50 min w temp. 71-76st.C, tak jakoś temp. mi skakała :D

Sól do piersi dałem tylko dlatego, ze je dokupiłem jak już miałem zapeklowane udka, gdybym miał wsio razem robić to byłaby tylko p-sól, tak dla ułatwienia roboty :cool:

 

post-41817-0-81303200-1479474602_thumb.jpg


Wsio spakowane próżniowo, cztery kawałki do lodówki, reszta do zamrażarki na zaś.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526940
Udostępnij na innych stronach

Starszy, bardzo fajna ci wyszła, ja drobiowej nigdy nie robiłem, zawsze się bałem, ze będzie się "rozwalać"...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526944
Udostępnij na innych stronach

 

 

zawsze się bałem, ze będzie się "rozwalać".

 

Dodasz odpowiednią ilość  masy wiążącej i się uda taka marmurkowa. :thumbsup:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526945
Udostępnij na innych stronach

Dodasz odpowiednią ilość masy wiążącej

 

Masa wiążąca nie jest potrzebna. W tej kiełbasie, jak i w kilku poprzednich drobiowych, masy wiążącej nie dodawałem :D

 

drobiowej nigdy nie robiłem, zawsze się bałem, ze będzie się "rozwalać"...

 

Młodszy, nic się nie rozwali. Świeże mięsko zapekluj najlepiej na dwie doby, może być ciut krócej, zmiel, wymieszaj dobrze, nadziewaj, zadymiaj i do parzenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526953
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa drobiowa bez przepisu, dymiono/parzona :cool:

Elegancka.... już ją ukradłam na naszą grupę FB :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526964
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso z udek indyka i kurczaka - 4.1 kg

 

Udka mielone na sitku 10 mm,

 

Masy powiadasz nie dodawałeś. :rolleyes: A jak myślisz to  co to jest.Nie każda masa wiążąca składa się z golonki i jest mielona na 2 mm X 2 .Inaczej to by Ci się to szybciutko rozpadło. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526969
Udostępnij na innych stronach

A jak myślisz to co to jest

 

To jest mięso z udek drobiowych grubo mielone :tongue:

 

Masy powiadasz nie dodawałeś

 

Nie dodawałem :cool:

 

Nie każda masa wiążąca składa się z golonki i jest mielona na 2 mm X 2

 

Wiem o tym :D

 

Inaczej to by Ci się to szybciutko rozpadło. :tongue:

 

Czyżby na pewno by się rozpadło?? Ja napiszę, że nie :cool:

 

 

już ją ukradłam na naszą grupę FB

I bardzo dobrze :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526990
Udostępnij na innych stronach

Szkoda czasu.Tą dyskusją wprowadzasz osoby niezorientowane w błąd, ale to już Twoja sprawa.Czekam na kiełbasę z samych kurzych piersi i cienki plasterki. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526992
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czekam na kiełbasę z samych kurzych piersi i cienki plasterki.

Czasu brak, może Ty zrobisz? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-526993
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czasu brak, może Ty zrobisz?

 

Ja nie taki zdolny.Czekam na Ciebie. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-527026
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja nie taki zdolny.

No przecież wiem :cool:

 

 

Czekam na Ciebie

Uzbrój się w cierpliwość :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-527027
Udostępnij na innych stronach

:)  Oooo Chłopcy... to może zrobimy ''konkurs''...? :rolleyes: ... ;):)  Zbójaszku ... fajnaa ta kiełbasa :thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-527034
Udostępnij na innych stronach

Uzbrój się w cierpliwość

 

Już się uzbrajam. :D

 

post-41296-0-22007800-1479554887_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-527044
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda czasu.Tą dyskusją wprowadzasz osoby niezorientowane w błąd, ale to już Twoja sprawa.Czekam na kiełbasę z samych kurzych piersi i cienki plasterki.
 

 Arkadiusz, ja robilam taka ala szynke w siadce z samych piersi i to jedna z pierwszych moic wedlin byla. Zdjecie jest na forum i opis 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/?p=250117

Jedyny problem wtedy jaki mialam  to zdjecie siatki, ale Olga dala mi odpowiedz.  Pozniej robilam, nawet niedawno, kielbase z samych piersi. Wychodzi ok.

 Tylko co ja robie, pokrojone mieso z kurczakow ja daje odrobine peklosoli = sol jak wiadomo, i masuje w mixerze. Wtedy mieso tak sie troche jakby rozklei i jak wezme w reke to  zostaje mi przyklejona porcja wtedy juz koncze.  Jedno co przy wedzeniu nalezy uwazac, bo jesli sie pozwoli ,aby temperatura poszla w gore ( zdazylo mi sie to zrobic to wiem  :facepalm: ) wtedy kiebasa jest sucha. 

 No i kiedy sie nadziewa, to dobrze trzeba wymasowac, inaczej bedzie " przeklenstwo rzeznika" jak to kiedys bardzo ladnie ujoles  :laugh: , czyli dziurki ,spowodowane uwiezionym powietrzem wewnatzr kielbasy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-527107
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazję spożyć zbójową kiełbaskę drobiową. Cienkie plasterki pozostają w całości. Nic się nie kruszy. A smak wspaniały!

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-527514
Udostępnij na innych stronach

 

 

A smak wspaniały!

Cieszy mję bardzo, że smakowało :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-527558
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie mogę sobie przypomnieć, ale to chyba moja pierwsza szynkowa, jakoś było mi z nią nie po drodze, zrobiona wg 16-tki, przyprawy x 2.

Tak po mojemu to jakieś 5 min. za długo parzyłem, a  parzyłem 45 min. Jest prawie soczysta i fajnie miękka :D

 

post-41817-0-38043500-1480538214_thumb.jpgpost-41817-0-32816300-1480538215_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/27/#findComment-528968
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.