Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsze dymienie kiełbasek zwykłych z dodatkiem papryki czerwonej słodkiej mielonej :D

 

Przed dymieniem.

 

post-41817-0-48961100-1449213771_thumb.jpg

 

Po dymieniu.

 

post-41817-0-11393300-1449213793_thumb.jpgpost-41817-0-26691300-1449213796_thumb.jpg

 

Po parzeniu.

 

post-41817-0-08443000-1449213819_thumb.jpgpost-41817-0-70799300-1449213822_thumb.jpg

 

Po spiżarnianym nocnym studzeniu.

 

post-41817-0-34456000-1449213876_thumb.jpg

 

Na gónym kiju kiełbasa a'la jałowcowa po dymieniu/parzeniu, po dymieniu na ciepło i po nocnym wiszeniu w spiżarni.

Na dole kiełbaska wczorajsza, którą dziś zadymię na ciepło.

Wsio będzie podsuszane :D

 

post-41817-0-17710300-1449213985_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460392
Udostępnij na innych stronach

Wojtuś , piękny urobek tak akurat dla dwojga na śniadanko :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460402
Udostępnij na innych stronach

 

 

na śniadanko :D :D

Andrzejku, na kijach wisi jakieś 8-9 kg, więc i na śniadanko i na kolacjykę i na małe przegryzki wystarczy :D chyba wystarczy :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460418
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Mam zamiar dzisiaj wieczorem robić kiełbasę a wędzić jutro około 13:00 (po wędzeniu nie będzie parzona, przyprawiał będę solą, czosnkiem i pieprzem) – czy od dzisiejszego wieczora do jutra do 13:00 nic się z nią nie stanie (wisiała będzie w garażu – około +6 stopni C).

 

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli powinienem pytać w innym poście J

 

zp

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460433
Udostępnij na innych stronach

Jak dziś wieczornie mięso mielisz, dodajesz p-sól, przyprawy, nadziewasz, a masz taką temp. w garażu jak piszesz, to możesz do jutra do 13-tej trzymać.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460439
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wsio będzie podsuszane
Wyroby jak z obrazka,Wojtku w święta głodny nie będziesz chodził :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460454
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyroby jak z obrazka,Wojtku w święta głodny nie będziesz chodził
Myślę, że nie tylko Zbójaszek ale i kilka innych również a wyroby jak zawsze prima sort no i takie proste zbójowe :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460474
Udostępnij na innych stronach

w święta głodny nie będziesz chodził :thumbsup:

 

A no nie będę :D

 

takie proste zbójowe :thumbsup:

 

Wg mnie takie są najlepsze, proste. Mięso z różnych części wp, niezbyt dokładnie klasyfikowane. To jest dopiero kiełbaska, tzn. dopiero będzie bo jeszcze jej nie smakowałem :D :D

 

 

Kiełbasę na jałowcu robiłem z mięsa z różnych elementów. Ale wczorajszą kiełbasę robiłem w całości z łopatki. Zakupiłem całą kompletną, odciąłem skórę i kości i pozbyłem się, trochę niedokładnie wpIV, dokupiłem ciutkę wołowinki i kiełbaska gotowa :D

 

Po mojemu jak bym miał wybierać z jakich elementów wp mam robić kiełbasy to oczywiście z łopatki, bez względu na to jakie się doda przyprawy, są najlepsze. Wszystkie klasy mięsa w jednym elemencie robią swoje, tylko jest trochę dłubania przy łopatce, dlatego częsciej robię z tych prostszych do obróbki elementów :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460491
Udostępnij na innych stronach

 

 

pozbyłem się, trochę niedokładnie wpIV

Co masz na myśli?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460496
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajsze dymienie kiełbasek zwykłych z dodatkiem papryki czerwonej słodkiej mielonej :D

Widzę że nie próżnujesz Wojtku.. :) . :clap: . węlinka przepięknej urody, nie ujmując Tobie oczywiście :facepalm::D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460498
Udostępnij na innych stronach

Co masz na myśli?

 

Tzn. Aniu, że jakieś tam maluśkie krwawe kawałeczki przy mięsie zostawiałem, ale takie drobne, nie chciało mi się tego aż tak dokładnie wycinać. Wicinałem te większe krwawe  i grube ścięgna.

A i jeszcze dopiszę, że takie małe drobne krwawe po dymieniu/parzeniu wygląda w kiełbasie jak pieprz czarny grubo mielony, nikt się nie połapie :D :D

Poza tym takich małych drobnych wpIV jest tylko kilka.

 

 

Widzę że nie próżnujesz Wojtku

Jak to mój tato mawiał, nie ma się co certolić, Swięta za pasem i robić trzeba :D ale ja już prawie wsio mam z wędzonek :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460500
Udostępnij na innych stronach

Jak to mój tato mawiał, nie ma się co certolić, Swięta za pasem i robić trzeba

 

 Zaraz Ciebie przynajmniej pełno na forum . :thumbsup:  :clap:  Widać że zdrówko dopisuje :)

 

 

 Pozdrawiam

 

 

ale ja już prawie wsio mam z wędzonek

 

 

 Kombinuj coby na karnawał coś zostało  :frantics::)

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460511
Udostępnij na innych stronach

Zaraz Ciebie przynajmniej pełno na forum . :thumbsup:

 

:laugh: :laugh:

 

Widać że zdrówko dopisuje :)

 

No jest lepiej, przynajmniej na razie :D :D

 

Kombinuj coby na karnawał coś zostało :frantics::)

 

Do karnawału jeszcze daleko, ale jak braknie to będę dymił :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460517
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska zwykła z dodatkiem papryki czerwonej mielonej słodkiej po wczorajszym dymieniu na ciepło, niecałe 6 godzinek :D

 

post-41817-0-14055100-1449292683_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460568
Udostępnij na innych stronach

Miałem cały towar podsuszać, ale za każdym razem jak wejdę do spiżarni i popatrzę na kiełbaski to tak się chce spróbować, że aż język do tyłka ucieka. Dziś wszedłem i stwierdziłem się katował nie będę, wziąłem po kawałku i posmakowałem sobie. Jadalna, z głodu nie padnę :D :D

 

Po lewej z papryką, po prawej na jałowcu.

 

post-41817-0-33189500-1449325033_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460616
Udostępnij na innych stronach

Jadalna, z głodu nie padnę :D :D

 

 

Wojtek , jak ty padniesz z głodu to ja  padnę z braku wody   :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez Kruszynka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460668
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku a miała być na Święta

Oj tam oj tam :D jeszcze z 8 kg wisi, do Swiąt dowisi, chyba :D

 

 

Wojtek , jak ty padniesz z głodu to ja padnę z braku wody :D :D

:laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-460729
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski po podsuszeniu, już zapakowane i w zamrażarce, ale nie wszystkie.

Trzy grube jeszcze się podsuszają :D

 

post-41817-0-95084200-1449770445_thumb.jpgpost-41817-0-64522600-1449770449_thumb.jpgpost-41817-0-88894800-1449770453_thumb.jpgpost-41817-0-80988000-1449770457_thumb.jpgpost-41817-0-35878300-1449770461_thumb.jpgpost-41817-0-71111300-1449770465_thumb.jpg

 

Na ostatniej fotce zapakowane kiełbaski po jednej z każdego rozmiaru osłonki.

Będą leżeć na spiżarnianej podłodze do Świąt :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-461788
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, wszystko wygląda bardzo smakowicie :clap::)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-461835
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, kiełbasa rok się podsuszała? :D

 

Tieru, jaki rok :D :D w zeszłym tyg. dymione/parzone i po każdym dymieniu na drugi dzień poprawiałem dymem ciepłym i w spiżarni się podsuszały :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=460187

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=460392

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/25/#findComment-461844
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.