Skocz do zawartości

Ile jest soli w soli


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem wiem: cukier jest słodki a sól jest słona! Jedni dodają do wyrobów większe dawki soli, a inni mniejsze. Zależy to od upodobań smakowych. A może też od rodzaju i od producenta użytej soli!? Od jej słoności. W komentarzach do pewnego przepisu ( bodajże była to kiełbasa na grilla wg ChefPaula) zwrócono nawet uwagę na różną słoność zależnie od użytej soli. Kolega ChefPaul przetestował nawet różne sole kupione w sklepach z wynikiem: jedne są bardziej słone, inne zdecydowanie mniej. No, ale to za oceanem. A jak jest z naszymi solami w naszych sklepach? Mamy też różne: kamienną, warzoną, morską, jodowaną, stołową, kuchenną... No i też kilku producentów...

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/
Udostępnij na innych stronach

Wejdz na google - stopnie Baume,a tam Maxell opisuje wszystko o soli ,o stężeniu solanek i wogule obszerny temat,bardzo ciekawy polecam i pozdrawiam.

 

[ Dodano: Nie Lis 22, 2009 17:54 ]

Stężenie soli NaCl określa się w stopniach Baume,a stężenie cukru w stopniach Balinga-ale to już inny temat

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89046
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za radę. Przyznam jednak, że szukanie w google wpisując do wyszukiwarki nieznane mi pojęcia to dla mnie zbyt wysoka szkoła jazdy.

Mi chodzi raczej o opinie, które z dostępnych w sklepach soli są bardziej, a które mniej slone.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89052
Udostępnij na innych stronach

dobry chyba miał na myśli naszą stronę główną i ten artykuł http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89053
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za link. Artykuł ciekawy. Mi chodzi o trochę inny podział soli. Jak będę niebawem w kraju to polatam trochę po sklepach i wtedy bardziej obrazowo przedstawię o co mi właściwie chodzi. Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89180
Udostępnij na innych stronach

Jak spojrzeć na tabelę, to zawartość "soli w soli" generalnie zależy od zawartości wody w soli.

Pozostałe "dodatki" o zakresach 0,1-1 % można pominąć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89185
Udostępnij na innych stronach

Tak tak miro. Ja tutaj na forum znalazłem wiele informacji na temat soli i soleniu. Ale sól jest traktowana ogólnie jako sól. Można się dowiedzieć o jej roli, jakie są rodzaje, że może zawierać więcej lub mniej zanieszczyszczeń itd. I ja to wszystko przeczytam, pójdę do sklepu po sól, bo będę robił wyroby ( za parę tygodni - mój debiut), a tam do wyboru do koloru. Z Kłodawy, Bochni, Wieliczki albo i jeszcze inne. Plus dla ułatwienia morska! Które są dobre i się nadają do wyrobu wędlin, a które nie bo są np. zbyt zanieczyszczone - o taki mały przewodnik kupującego by mi chodziło.
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89195
Udostępnij na innych stronach

Ale sól jest traktowana ogólnie jako sól. Można się dowiedzieć o jej roli, jakie są rodzaje, że może zawierać więcej lub mniej zanieszczyszczeń itd. I ja to wszystko przeczytam, pójdę do sklepu po sól, bo będę robił wyroby ( za parę tygodni - mój debiut), a tam do wyboru do koloru. Z Kłodawy, Bochni, Wieliczki albo i jeszcze inne. Plus dla ułatwienia morska! Które są dobre i się nadają do wyrobu wędlin, a które nie bo są np. zbyt zanieczyszczone - o taki mały przewodnik kupującego by mi chodziło.

W linku, który podała ci koleżanka Chudziak, masz podane związki chemiczne, których obecność niekorzystne wpływa na procesy peklowania oraz smak.

Spisz sobie związki chemiczne i szukaj ich zawartości w poszczególnych gatunkach soli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89276
Udostępnij na innych stronach

Jaką sól kupić w sklepie, aby była najlepsza do wyrobu wędlin? To pytanie jest już dla mnie nieaktualne! Dostałem na pw info, że sól zamiast w sklepach detalicznych lepiej kupować w sklepach z zaopatrzeniem masarni i gastronomi. Polecana to sól warzona np. z zakładów Ciech.

Ze strony producenta wybrałem sól warzoną suchą przemysłową. Ma ona o ponad 3 razy mniej antyzbrylacza E536 od soli warzonej suchej spożywczej! Czyli mniej dodanej chemi.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89321
Udostępnij na innych stronach

będę robił wyroby ( za parę tygodni - mój debiut)

Pytasz o samą sól czyli albo zrezygnujesz z różowo-czerwonego koloru swoich

wyrobów, albo będziesz mieszał sól z nitrytem lub saletrą :!: :question:

Do wyrobu wędlin i kiełbas stosuje się peklosól i chyba nie ma różnych jej rodzajów.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89345
Udostępnij na innych stronach

Dlatego sama sól, aby było prościej.

Nie ma żadnych komplikacji pomiędzy stosowaniem samej soli i peklosoli. I w jednej i w drugiej jest tyle samo "soli w soli", ale peklosól zawiera jeszcze nitryt jako dodatkowy konserwant dający różową barwę produktom. Poza tym peklosoli NIE WOLNO używać do innych celów spożywczych. Tym samym stosując peklosól masz 3w1 - smak, wygląd i trwałość wyrobu.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89370
Udostępnij na innych stronach

Peklosól to nic innego jak: sól+saletra+nitrin. I analizując:

1. saletra - polepsza barwę mięsa

2. sól - polepsza smak i trwałość

3. nitrin - dodatkowo przedłuża trwałość

Tak ja odbieram działanie poszczególnych składników peklosoli (chyba że się mylę).

Skoro więc nie zależy mi na ładnej barwie i na jak najdłuższej trwałości, to chyba mogę zastosować samą sól (też przecież konserwuje).

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89382
Udostępnij na innych stronach

Sól +saletra +azotyn sodu ( nitryt) takie mieszanki stosowano na początku gdy azotyn został dopuszczony do produkcji krajowej . Obecnie Peklosól to mieszanka peklująca o składzie sól +azotyn sodu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89389
Udostępnij na innych stronach

Kolego Bodek gdzie Ty w peklosoli masz saletrę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89758
Udostępnij na innych stronach

No faktycznie! W większości mieszanek peklujących nie ma saletry. W niektórych tylko jest. Trochę mi się już pomieszało. Znak, że muszę dokładniej czytać tematy na forum. Dzięki.
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89804
Udostępnij na innych stronach

prosba o pomoc:)? skoro mowicie o soli, to prosze o porade.zapeklowalem miesko ,wedlug tabeli na 10 kg mialo byc 4 ltr wody i 460 gr soli .Ale weszlo mi tyko 3 litry wody ,mialem peklowac 8_10 dni ,ale ze wyszlo jak wyszlo,skrocilem czas peklowania do 4 dni,patrzac natabele stezenie akurat tylko ilosc mieska powinna byc 7.5 kg.Dzisiaj wyciagnalem miesko do ociekania i przy wkaladaniu w siatki odkroilem kawalek szynki,wrzucilem na patelnie i okazalo sie ze szynka jest bardzo slona.Pytanie:czy tak ma byc?,a jezeli nie to czy moge uratowac szynki?
Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89805
Udostępnij na innych stronach

Ktoś tutaj kiedyś pisał, że zanim zapekluje mięso w naczyniu, robi próbę z samą woda i mięsem - czy wszystko sie ładnie zmieści i ułoży.

Zmniejszenie ilości wody, przy pozostawieniu wymaganej ilości peklosoli, skutkuje zwiększeniem jej stężenia. Jeśli czytałeś materiały o peklowaniu to Wiesz, że w pierwszych dniach tego procesu następuje szybka wymiana osmotyczna między sokami mięsnymi i solanką, na skutek róznicy ciśnień. Po ok. 6-7 dniach ten proces sie odwraca.

No i rzecz istatna - naczynie. Nie peklujemy kierując się wielkościa naczynia, a odpowiednią ilością solanki do mięsa.

To by było wyjasnienie tej sytuacji.

PS.

Niektórym wrzucanie przeze mnie materałów teoretycznych niezbyt odpowiada, ale mogę zapewnić, że wiem co robię i dokładne ich przestudiowanie, a przede wszystkim zrozumienie tych procesów, pozwoli na uniknięcie wielu nieprzyjemnych wpadek.

Materiały pochodzą niekiedy z książek, których już na rynku się od dawna nie dostanie, ale zawierają bezcenna wiedzę, pomocną w naszej produkcji domowej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89808
Udostępnij na innych stronach

Możesz wykonac płukanie w zimnej wodzie do momentu gdy ocenisz, że słonośc jest wystarczająca.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89816
Udostępnij na innych stronach

Jezeli stezenie solanki bylo odpowiednie dla 7.5kg miesa myslalem ze nie zaszkodzi 10 kg. Zawsze robilem wedlug tabeli ,ale nigdy nie probowalem przed wedzeniem .Moze mieso odda nadmiar soli w czasie parzenia.
Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89819
Udostępnij na innych stronach

Upiekłeś na patelni, dlatego może być słone.

Spróbuj mięso na surowo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89845
Udostępnij na innych stronach

ok jade wedzic, co bedzie to bedzie;)Moze pochwale sie zdjeciami wkrotce, dzieki za pomoc.Wiem ze denerwuja was takie pytania ,skoro wszystko jest podane jak na tacy ,opisy i tabele ,ale wierzcie czytam bardzo duzo na tej stronce i nie od dzis:)ale tyle tego ze ktoby to rozumem objal:)dzieki i pozdrawiam
Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89876
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie mogłeś wymoczyć w wodzie i bieżącej też.

Następnie kosztować , aż do uzyskania tobie odpowiadającej słoności.

Moczyć około 1-1,5 godziny na dzień solenia.

Choć to też smakowo różnie wychodzi.

Warto sprawdzić smakowo.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89886
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.