bodek Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam.Wiem wiem: cukier jest słodki a sól jest słona! Jedni dodają do wyrobów większe dawki soli, a inni mniejsze. Zależy to od upodobań smakowych. A może też od rodzaju i od producenta użytej soli!? Od jej słoności. W komentarzach do pewnego przepisu ( bodajże była to kiełbasa na grilla wg ChefPaula) zwrócono nawet uwagę na różną słoność zależnie od użytej soli. Kolega ChefPaul przetestował nawet różne sole kupione w sklepach z wynikiem: jedne są bardziej słone, inne zdecydowanie mniej. No, ale to za oceanem. A jak jest z naszymi solami w naszych sklepach? Mamy też różne: kamienną, warzoną, morską, jodowaną, stołową, kuchenną... No i też kilku producentów... Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2009 Wejdz na google - stopnie Baume,a tam Maxell opisuje wszystko o soli ,o stężeniu solanek i wogule obszerny temat,bardzo ciekawy polecam i pozdrawiam. [ Dodano: Nie Lis 22, 2009 17:54 ] Stężenie soli NaCl określa się w stopniach Baume,a stężenie cukru w stopniach Balinga-ale to już inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2009 Dziękuję za radę. Przyznam jednak, że szukanie w google wpisując do wyszukiwarki nieznane mi pojęcia to dla mnie zbyt wysoka szkoła jazdy.Mi chodzi raczej o opinie, które z dostępnych w sklepach soli są bardziej, a które mniej slone. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2009 dobry chyba miał na myśli naszą stronę główną i ten artykuł http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2009 Dzięki za link. Artykuł ciekawy. Mi chodzi o trochę inny podział soli. Jak będę niebawem w kraju to polatam trochę po sklepach i wtedy bardziej obrazowo przedstawię o co mi właściwie chodzi. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2009 Jak spojrzeć na tabelę, to zawartość "soli w soli" generalnie zależy od zawartości wody w soli.Pozostałe "dodatki" o zakresach 0,1-1 % można pominąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2009 Tak tak miro. Ja tutaj na forum znalazłem wiele informacji na temat soli i soleniu. Ale sól jest traktowana ogólnie jako sól. Można się dowiedzieć o jej roli, jakie są rodzaje, że może zawierać więcej lub mniej zanieszczyszczeń itd. I ja to wszystko przeczytam, pójdę do sklepu po sól, bo będę robił wyroby ( za parę tygodni - mój debiut), a tam do wyboru do koloru. Z Kłodawy, Bochni, Wieliczki albo i jeszcze inne. Plus dla ułatwienia morska! Które są dobre i się nadają do wyrobu wędlin, a które nie bo są np. zbyt zanieczyszczone - o taki mały przewodnik kupującego by mi chodziło. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2009 Ale sól jest traktowana ogólnie jako sól. Można się dowiedzieć o jej roli, jakie są rodzaje, że może zawierać więcej lub mniej zanieszczyszczeń itd. I ja to wszystko przeczytam, pójdę do sklepu po sól, bo będę robił wyroby ( za parę tygodni - mój debiut), a tam do wyboru do koloru. Z Kłodawy, Bochni, Wieliczki albo i jeszcze inne. Plus dla ułatwienia morska! Które są dobre i się nadają do wyrobu wędlin, a które nie bo są np. zbyt zanieczyszczone - o taki mały przewodnik kupującego by mi chodziło.W linku, który podała ci koleżanka Chudziak, masz podane związki chemiczne, których obecność niekorzystne wpływa na procesy peklowania oraz smak. Spisz sobie związki chemiczne i szukaj ich zawartości w poszczególnych gatunkach soli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2009 Jaką sól kupić w sklepie, aby była najlepsza do wyrobu wędlin? To pytanie jest już dla mnie nieaktualne! Dostałem na pw info, że sól zamiast w sklepach detalicznych lepiej kupować w sklepach z zaopatrzeniem masarni i gastronomi. Polecana to sól warzona np. z zakładów Ciech.Ze strony producenta wybrałem sól warzoną suchą przemysłową. Ma ona o ponad 3 razy mniej antyzbrylacza E536 od soli warzonej suchej spożywczej! Czyli mniej dodanej chemi.Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2009 będę robił wyroby ( za parę tygodni - mój debiut)Pytasz o samą sól czyli albo zrezygnujesz z różowo-czerwonego koloru swoich wyrobów, albo będziesz mieszał sól z nitrytem lub saletrą :!: :question: Do wyrobu wędlin i kiełbas stosuje się peklosól i chyba nie ma różnych jej rodzajów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2009 Przyznam, że na barwie mniej mi zależy (przynajmniej na początku). Dlatego sama sól, aby było prościej. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Listopada 2009 Dlatego sama sól, aby było prościej.Nie ma żadnych komplikacji pomiędzy stosowaniem samej soli i peklosoli. I w jednej i w drugiej jest tyle samo "soli w soli", ale peklosól zawiera jeszcze nitryt jako dodatkowy konserwant dający różową barwę produktom. Poza tym peklosoli NIE WOLNO używać do innych celów spożywczych. Tym samym stosując peklosól masz 3w1 - smak, wygląd i trwałość wyrobu. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Listopada 2009 Peklosól to nic innego jak: sól+saletra+nitrin. I analizując:1. saletra - polepsza barwę mięsa2. sól - polepsza smak i trwałość3. nitrin - dodatkowo przedłuża trwałośćTak ja odbieram działanie poszczególnych składników peklosoli (chyba że się mylę).Skoro więc nie zależy mi na ładnej barwie i na jak najdłuższej trwałości, to chyba mogę zastosować samą sól (też przecież konserwuje). Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Listopada 2009 Sól +saletra +azotyn sodu ( nitryt) takie mieszanki stosowano na początku gdy azotyn został dopuszczony do produkcji krajowej . Obecnie Peklosól to mieszanka peklująca o składzie sól +azotyn sodu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Listopada 2009 Bodek Tobie chodz najwyrażniej o atest na sól z Państwowego Zakładu Higieny-dotyczący dopuszczenia produktu(soli) do obrotu,a tym samym ,do spożycia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Listopada 2009 Kolego Bodek gdzie Ty w peklosoli masz saletrę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Listopada 2009 No faktycznie! W większości mieszanek peklujących nie ma saletry. W niektórych tylko jest. Trochę mi się już pomieszało. Znak, że muszę dokładniej czytać tematy na forum. Dzięki. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2009 prosba o pomoc:)? skoro mowicie o soli, to prosze o porade.zapeklowalem miesko ,wedlug tabeli na 10 kg mialo byc 4 ltr wody i 460 gr soli .Ale weszlo mi tyko 3 litry wody ,mialem peklowac 8_10 dni ,ale ze wyszlo jak wyszlo,skrocilem czas peklowania do 4 dni,patrzac natabele stezenie akurat tylko ilosc mieska powinna byc 7.5 kg.Dzisiaj wyciagnalem miesko do ociekania i przy wkaladaniu w siatki odkroilem kawalek szynki,wrzucilem na patelnie i okazalo sie ze szynka jest bardzo slona.Pytanie:czy tak ma byc?,a jezeli nie to czy moge uratowac szynki? Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Listopada 2009 Ktoś tutaj kiedyś pisał, że zanim zapekluje mięso w naczyniu, robi próbę z samą woda i mięsem - czy wszystko sie ładnie zmieści i ułoży. Zmniejszenie ilości wody, przy pozostawieniu wymaganej ilości peklosoli, skutkuje zwiększeniem jej stężenia. Jeśli czytałeś materiały o peklowaniu to Wiesz, że w pierwszych dniach tego procesu następuje szybka wymiana osmotyczna między sokami mięsnymi i solanką, na skutek róznicy ciśnień. Po ok. 6-7 dniach ten proces sie odwraca.No i rzecz istatna - naczynie. Nie peklujemy kierując się wielkościa naczynia, a odpowiednią ilością solanki do mięsa.To by było wyjasnienie tej sytuacji.PS.Niektórym wrzucanie przeze mnie materałów teoretycznych niezbyt odpowiada, ale mogę zapewnić, że wiem co robię i dokładne ich przestudiowanie, a przede wszystkim zrozumienie tych procesów, pozwoli na uniknięcie wielu nieprzyjemnych wpadek.Materiały pochodzą niekiedy z książek, których już na rynku się od dawna nie dostanie, ale zawierają bezcenna wiedzę, pomocną w naszej produkcji domowej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Listopada 2009 Czy moge zalac miesko jeszcze raz woda? moze troche wyciagnie soli? Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Listopada 2009 Możesz wykonac płukanie w zimnej wodzie do momentu gdy ocenisz, że słonośc jest wystarczająca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Listopada 2009 Jezeli stezenie solanki bylo odpowiednie dla 7.5kg miesa myslalem ze nie zaszkodzi 10 kg. Zawsze robilem wedlug tabeli ,ale nigdy nie probowalem przed wedzeniem .Moze mieso odda nadmiar soli w czasie parzenia. Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Listopada 2009 Upiekłeś na patelni, dlatego może być słone.Spróbuj mięso na surowo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Listopada 2009 ok jade wedzic, co bedzie to bedzie;)Moze pochwale sie zdjeciami wkrotce, dzieki za pomoc.Wiem ze denerwuja was takie pytania ,skoro wszystko jest podane jak na tacy ,opisy i tabele ,ale wierzcie czytam bardzo duzo na tej stronce i nie od dzis:)ale tyle tego ze ktoby to rozumem objal:)dzieki i pozdrawiam Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Listopada 2009 Spokojnie mogłeś wymoczyć w wodzie i bieżącej też.Następnie kosztować , aż do uzyskania tobie odpowiadającej słoności.Moczyć około 1-1,5 godziny na dzień solenia.Choć to też smakowo różnie wychodzi.Warto sprawdzić smakowo. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3281-ile-jest-soli-w-soli/#findComment-89886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.