Gość technik Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Proszę tylko biorąc za zasadę czas około 60-ciu minut/1 kg -nie zapominać o średnicy porzonego asortymentu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Grudnia 2009 muszę odpowiedzieć nie chcąc nikogo urazić. Zacznę od Toshiby Dziadek, producent nie przewiduje mierzenia temperatury w prasce z podstawowego powodu, w zakładach nikt tego nie robi! Jest proces technologiczny z podanym czasem względem danej formy form, z poprawką na to co jest w środku. I wtedy rzeczywiście starczy mierzyć temp w basenie i to wszystko, mija czas i do chłodzenia i następna partia i tak w kółko.Toshiba czy Ty wiesz co piszesz. Czy Ty wiesz jak odbywa się proces produkcyjny takich wyrobów i w czym są parzone i jak - wymyśliłeś baseny - dziwne to. Piszesz by pisać i tworzysz nową matematyczną technologię . Mogę tylko napisać że parzenie odbywa się jednak na pomiar wewnątrz batonu tak jak produktów blokowych i innych . Parzenie odbywa się w szafach parzelniczych – popularnych atmosach. Jest czujnik termometru który wbijany jest w produkt ,połączony z pulpitem sterowniczym i gdy produkt osiągnie zadaną temperaturę oznajmia to sygnał dźwiękowy lub automatycznie cały proces parzenia zostaje zakończony Z drugiej strony, jeżeli robimy ciągle w tej samej prasce, prawie ten sam farsz to możemy po pewnym czasie zaryzykować parzenia „na czas” jest to prawie tak dokładne jak dokładność wbicia sondy w „środek termiczny” mięsa do tego dochodzi błąd sondy.Prawie tak samo a tak samo to chyba jest różnica . Dalej się nie wypowiadam bo nie ma sensu. Miro TOSHIBA dobrze że napisałeś o osłonkach. Ciekawy jestem jak w tym przypadku Dziadek mierzy temperaturę. [ Dodano: Pią Gru 11, 2009 22:27 ] Codziennie, od wielu lat, każdemu kto pyta zalecam: po włożeniu szynkowara do zimnej wody, podgrzaniu i osiągnięciu wody temperatury 72-75 C parzenie 50-60 minut na kg mięsa..Normalnie wbijam termometr tarczowy a jak mam fantazję to elektroniczny od strony pętelki wzdłuż batonu na środku. Co do sposobu parzenia to nie wiem na jakiej to oparte jest technologii ale mnie o takim sposobie nie uczono i tak nie praktykowałem. Taki sposób wymuszony bywa gdzieś w małym zakładziku gdzie ręcznie pakuje się do kotłów otwartych i by wykorzystać pojemność kotła układa się w pustym kotle a później zalewa wodą . – no bo jak ułożyć to w gorącej wodzie Tak się zastanawiam kiedy będziemy zalecać gotowanie kaszanki i kiełbas zaczynając od wkładania ich do zimnej wody. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Dziadku ten sposób parzenia dotyczy szynkowaru nie kiełbasy, o kiełbasie przecież nie pisałem o kaszance też nie.Nie wymyśliłem go sam, powiedział mi o nim doświadczony wiekiem i praktyką rzeźnik.Może zabrzmi to śmiesznie ale jego słowa rada była taka cytuję : "z parzeniem w tym wypadku jest jak z kobietą, powoli podgrzewać i powoli studzić, szok (termiczny) nie im nie służy."Przyznam że od tego czasu wyroby z szynkowaru są miękkie i soczyste.Wyroby wędzone szynkę czy schab parzę tak samo i nie narzekam że są suche. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Kolego, nie masz racji. Ani jedna technologia parzenia mięsa w prasach (formach) czy też bardziej po domowemu, szynkowarach, nie przewiduje tego sposobu parzenia. Formy (jesli wyrób jest pakowany w nie bez jakiegokolwiek zabezpieczenia - folia. Własnie te formy mandolinowe z dociskiem śrubowym służą do tego typu prasowania) zawsze wrzucamy do wrzatku i trzymamy w nim od 10 do 15 min. , by nastepnie obniżyć temp. do 80-82 st.C i utrzymywac ją do momentu osiągnięcia wewnątrz temperaury 68-70 st.C.Przy nowoczesnych szynkowarach, gdzie stosujemy folię lub osłonki, wystarczy parzenie w tempd. 75-82 st.C.Jasne, że można wrzucić szynkowar do zimnej wody i wraz z nia go podgrzewać, tak jak i można studzić szynkę w wywarze w którym się parzyła. Można także (nie tak dawno hit, ale jakoś o tym ucichło :grin: ) szybkie gotowanie mięsa tzw. 5 minutowe, przez 2 dni połączone ze studzeniem w wywarze. Sa to jednak przypadki skrajne i propagowane przez bardzo nielicznych, a na pewno nie technologów mięsa. Obecnie np. w GB bardzo modne jest pieczenie nawet ścięgnistej wołowiny w temp. 40 st. przez 8 do 10 godzin, zakończone podpiekaniem produktu palnikiem gazowym. :wink:PS.Najbardziej soczyste jest mięso surowe z wołowego udźca z czochem, sola i pieprzem, pokrojone na cieniutkie plasterki (może być polędwica woł.). Super. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Kolego :grin: może racji nie mam ale taki sposób przenia bardzo mi odpowiada i przy nim pozostanę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Grudnia 2009 No i wszystko jasne. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Nie bardzo rozumiem wypowiedź Dziadka na temat pomiaru temp. wkładu w szynkowarze.Czy to znaczy ,że otwierasz szynkowar i wbijasz termometr wzdłuż batonu bo jak to zrobić inaczej jeśli mięso jest w osłonce poliamidowej i zawiązane na obu końcach a w środku na górze nie na żadnej pętelki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Toshiba czy Ty wiesz co piszesz. Czy Ty wiesz jak odbywa się proces produkcyjny takich wyrobów i w czym są parzone i jak - wymyśliłeś baseny - dziwne to. Piszesz by pisać i tworzysz nową matematyczną technologię . Mogę tylko napisać że parzenie odbywa się jednak na pomiar wewnątrz batonu tak jak produktów blokowych i innych . Parzenie odbywa się w szafach parzelniczych – popularnych atmosach. Jest czujnik termometru który wbijany jest w produkt ,połączony z pulpitem sterowniczym i gdy produkt osiągnie zadaną temperaturę oznajmia to sygnał dźwiękowy lub automatycznie cały proces parzenia zostaje zakończony Dziadek, nie wiem dlaczego się mnie znów czepiasz, ale skoro pisze o mnie więc Ci odpisuje. Nie podważam Twojej wiedzy zdobytej w zakładzie gdzie pracowałeś, nawet polubiłem Twoje ‘obrażanie” jak tylko ktoś nie zgodzi się z Twoimi wypowiedziami, ale nie obrażaj mnie proszę. Jeżdżę po Europie i nie tylko, wszędzie gdzie jestem staram się ”wkręcić” do jakiegoś zakładu żeby coś podejrzeć, do tego czytam inne fora w tym zagraniczne. To o czym piszę to nie jakieś tam banialuki, tylko podpatrzone sposoby gdzie indziej. To czy wanna gdzie parzono szynkowary w tłumaczeniu na Polski będzie basenem, czy inaczej się nazywało to nie będę się kłócił, jednak co do technologii „na czas” to w większości zakładów właśnie tak było, nawet w jednym była to normalna „taśma” produkcyjna gdzie z jednej strony na taśmociągu wjeżdżały wyroby do parzenia, a na końcu wynurzały – zmiana wielkości wkładu to była zmiana prędkości taśmy. Z drugiej strony rozumiem że nie miałeś dostępu do tak dużej ilości zakładów co ja więc rozumiem Twoje zbulwersowanie jak ja, laik, pisze o czymś o czym Ty nawet nie słyszałeś, więc nie gniewam się na Ciebie. To samo tyczyło się wykasowanego tematu peklowania w woreczkach foliowych, technologia wcale nie najnowsza stosowana powszechnie w przemyśle na innych forach przykładowo Niemiecki normalnie propagowana do peklowania w peklosolance jak i suchego, a tu na tym forum – wymiana gazowa, szkodliwe itd. Wychodzi na to że gdzie indziej to albo mięso jest inne, albo peklosól, a może woreczki foliowe nie są z folii. Nie mam zamiaru się z tobą Dziadek sprzeczać, ale dopuść czasami myśl do siebie, że gdzie indziej poza WD też są ludzie – fachowcy z dyplomami – i też mogą znać się na rzemiośle, bo chyba nie myślisz że wszystkie rozumy świata skupiły się tylko na tym forum, a poza nim to ciemnota i zacofanie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Myślałem że do tematu już nie wrócę- ale wyjaśnię .Wyroby blokowe to nie tylko wyroby w praskach rożnego kształtu i wielkości ale również wyroby osłonkach sztucznych które są nadziewane następnie wieszane na pętelkach na kije wędzrnicze i dalej na wózki, parzone w atmosach . Lub- stare metody na kijach wkładane są do specjalnie dostosowanych kotłów otwartych . Co się tyczy forem w każdej partii przemysłowej jest kilka form wzorcowych z otworami w deklu właśnie służących by w nie włożyć czujnik pomiaru temperatury. Ja w swoich samoróbkach zrobiłem otwory. A teraz wrócę do właściwego tematu - naczyń. Patrzyłem na tą brytwannę i tak sobie myślę ile trzeba się namęczyć by w tym maleństwie parzyć tą dość dużą praskę. ile razy trzeba dolewać wodę, w dodatku nie jest cala zanurzona. O wiele łatwiej jest gotować w dużym naczyniu gdzie praska jest zanurzona cała w wodzie o wiele łatwiej utrzymać właściwą temperaturę wody gdy jej jest więcej. PozdrawiamP.s .Toshiba masz całkowitą rację. Od dziś będę się uczył od Ciebie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Widać z treści wypisanych że facet który ma 67 lat i około 47 lat praktyki w zawodzie oszukał mnie.Tylko po co ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Miro nie oszukał Ciebie, ma taki sposób parzenia. I jeżeli on Tobie odpowiada to wszystko jest w porządku Tylko nie obrażajmy się gdy są inne kanony tej sztuki tym bardziej że zaliczone do podstaw technologii. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Kolego, nie masz racji. Ani jedna technologia parzenia mięsa w prasach (formach) czy też bardziej po domowemu, szynkowarach, nie przewiduje tego sposobu parzenia. Czyli co wymyślił sobie nową normę ? Ps. I się nie obrażam.Lubię podyskutować.Ot co. :grin: Inaczej nuda. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Panie Dziadkunapisał Pan"Patrzyłem na tą brytwannę i tak sobie myślę ile trzeba się namęczyć by w tym maleństwie parzyć tą dość dużą praskę. ile razy trzeba dolewać wodę, w dodatku nie jest cala zanurzona"i tu mam pytankoprzecież brytfanka ta ma wysokość 12cm a szynkowar ma 10cm Czyli woda powinna zalać cały szynkowar czy do wysokości mięsa w szynkowarze?I panowie nie kłóćcie się bo ma wrażenie że to wszystko przez mój zadany temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Czyli woda powinna zalać cały szynkowar czy do wysokości mięsa w szynkowarze?Wczoraj Ci wstawiłem zdjęcie mojego zestawu podczas parzenia,powiększ zdjęcie i będziesz wiedział,a efekty tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=111424#111424 :smile: I panowie nie kłóćcie się bo ma wrażenie że to wszystko przez mój zadany tematSpoko,jeszcze wiele ciekawych tego typu postów poczytasz i jak pisał miro "Inaczej nuda" :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Sławek ja tu nie widzę kłótni tylko twardą obronę swoich racji a czy właściwych ocena w waszej gestii. Ja parzę zawsze w większej ilości wody cała praska zanurzona w wodzie której stan ponad praskę wynosi 10-20 cm zależnie od wielkości garnka. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Grudnia 2009 SławekJa też tu nie widzę żadnej wojny, poza wymianą poglądów.I nawet się teraz z Dziadkiem zgodzę co do parzenia zanurzonej całkowicie praski jednak robię to trochę oszczędniej (po niemiecku :grin: ) i zalewam praskę tylko 3 do 5 cm ponad rand praski, chyba że robię bez folii, to wtedy tak jak Miro prawie pod rand i wlewam do środka 1 cm osolonej wody, dla lepszego przewodnictwa ciepła od góry. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Grudnia 2009 dziadeki woda nie przedostaje się do mięsa - wyrobów Przecież nie zawsze da się szczelnie owinąć wszystko np pana blok ozorkowy z krwią też był cały zanurzony w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Pomyśl czy w czasie parzenia woda wchodzi do mięsa czy z niego ucieka . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Grudnia 2009 na pewno tak się dzieje pewnie jeszcze nie raz zadam głupie pytanie odnośnie szynkowarstwa ale tak to jest jak ktoś zabiera się za coś o czy za bardzo nie ma pojęcia :blush: . myślałem że woda może wypłukać przyprawy jak się dostanie do farszu :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Uważam ,że początkowo woda będzie wchodzić do szynkowara bo tam jest większe stężenie soli ale z czasem rozpocznie się dyfuzja cząsteczek pomiędzy szynkowarem a wodą w naczyniu w którym parzymy wyrób stąd wynika przenikanie "smaków" z powierzchni wyrobów parzonych bez osłonki do naczynia w którym parzymy. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zrobiłem już dwa wyroby blokowe w mojej prasce i wodę w brytfannie miałem pod sam kołnierz,jak jej ubywało w trakcie parzenia to dogotowałem w czajniku odczekałem chwile,żeby ostygła i dolewałem do brytfanki.Po tym co mi wyszło myślę,że nie jest konieczne zanurzać całą praskę w wodzie,a może się mylę :rolleyes: może nie,eee tam,było dobre przecież :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jeśli juz to sprawdziłeś i było dobre, to rób tak dalej. Jak widziesz, ilu użytkowników, tyle sposobów. Każdy musi wypracować swój. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Grudnia 2009 jak jej ubywało w trakcie parzenia to dogotowałem w czajniku odczekałem chwile,żeby ostygła i dolewałem do brytfanki Zrób taką pokrywkę w formie piramidy z folii aluminiowej, z brzegami wchodzącymi do garnka. Zaoszczędzisz energie (gas) i woda nie będzie odparowywać. A i kontakt gorącego powietrza z parą od góry szynkowara ładnie doparzy mięsko od góry. Masz załatwioną sprawę zanurzeniową. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jak widziesz, ilu użytkowników, tyle sposobów.To fakt,nieraz od nadmiaru sposobów rzadko w głowie się robi,ale wszystkie informacje są przydatne :smile: [ Dodano: Nie Gru 13, 2009 09:03 ] Zrób taką pokrywkę w formie piramidy z folii aluminiowej, z brzegami wchodzącymi do garnka. Zaoszczędzisz energie (gas) i woda nie będzie odparowywać. A i kontakt gorącego powietrza z parą od góry szynkowara ładnie doparzy mięsko od góry. Masz załatwioną sprawę zanurzeniową.Kiedyś próbowałem parzyć coś w osłonkach i w przykrytym garnku,ale ciężko było mi temp. utrzymać i parzę beż przykrycia :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Kiedyś próbowałem parzyć coś w osłonkach i w przykrytym garnku,ale ciężko było mi temp. utrzymać i parzę beż przykrycia Fakt, na gazie z małą ilością wody wokół szynkowara ciężko utrzymać temperaturę – bardzo mała bezwładność cieplna (o tym właśnie pisał Dziadek). Spróbuj może na kuchence elektrycznej, ale i tu czeka na Ciebie ewentualnie mała przeróbka. Oprócz termostatu musiał byś mieć regulator mocy (lub napięcia) żeby uniknąć skoków temperatury. Takie rozwiązanie pozwala utrzymywać temperaturę prawie bez działania termostatu – zysk cieplny prawie zrównuje się ze stratami i zachodzi równowaga termiczna. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.