Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

muszę odpowiedzieć nie chcąc nikogo urazić.

Zacznę od Toshiby

 

Dziadek, producent nie przewiduje mierzenia temperatury w prasce z podstawowego powodu, w zakładach nikt tego nie robi! Jest proces technologiczny z podanym czasem względem danej formy form, z poprawką na to co jest w środku. I wtedy rzeczywiście starczy mierzyć temp w basenie i to wszystko, mija czas i do chłodzenia i następna partia i tak w kółko.

Toshiba czy Ty wiesz co piszesz.

Czy Ty wiesz jak odbywa się proces produkcyjny takich wyrobów i w czym są parzone i jak - wymyśliłeś baseny - dziwne to. Piszesz by pisać i tworzysz nową matematyczną technologię .

Mogę tylko napisać że parzenie odbywa się jednak na pomiar wewnątrz batonu tak jak produktów blokowych i innych . Parzenie odbywa się w szafach parzelniczych – popularnych atmosach. Jest czujnik termometru który wbijany jest w produkt ,połączony z pulpitem sterowniczym i gdy produkt osiągnie zadaną temperaturę oznajmia to sygnał dźwiękowy lub automatycznie cały proces parzenia zostaje zakończony

Z drugiej strony, jeżeli robimy ciągle w tej samej prasce, prawie ten sam farsz to możemy po pewnym czasie zaryzykować parzenia „na czas” jest to prawie tak dokładne jak dokładność wbicia sondy w „środek termiczny” mięsa do tego dochodzi błąd sondy.

Prawie tak samo a tak samo to chyba jest różnica . Dalej się nie wypowiadam bo nie ma sensu.

Miro

TOSHIBA dobrze że napisałeś o osłonkach.

Ciekawy jestem jak w tym przypadku Dziadek mierzy temperaturę.

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 22:27 ]

Codziennie, od wielu lat, każdemu kto pyta zalecam: po włożeniu szynkowara do zimnej wody, podgrzaniu i osiągnięciu wody temperatury 72-75 C parzenie 50-60 minut na kg mięsa..

Normalnie wbijam termometr tarczowy a jak mam fantazję to elektroniczny od strony pętelki wzdłuż batonu na środku.

Co do sposobu parzenia to nie wiem na jakiej to oparte jest technologii ale mnie o takim sposobie nie uczono i tak nie praktykowałem. Taki sposób wymuszony bywa gdzieś w małym zakładziku gdzie ręcznie pakuje się do kotłów otwartych i by wykorzystać pojemność kotła układa się w pustym kotle a później zalewa wodą . – no bo jak ułożyć to w gorącej wodzie

Tak się zastanawiam kiedy będziemy zalecać gotowanie kaszanki i kiełbas zaczynając od wkładania ich do zimnej wody. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91801
Udostępnij na innych stronach

Dziadku ten sposób parzenia dotyczy szynkowaru nie kiełbasy, o kiełbasie przecież nie pisałem o kaszance też nie.

Nie wymyśliłem go sam, powiedział mi o nim doświadczony wiekiem i praktyką rzeźnik.

Może zabrzmi to śmiesznie ale jego słowa rada była taka cytuję : "z parzeniem w tym wypadku jest jak z kobietą, powoli podgrzewać i powoli studzić, szok (termiczny) nie im nie służy."

Przyznam że od tego czasu wyroby z szynkowaru są miękkie i soczyste.

Wyroby wędzone szynkę czy schab parzę tak samo i nie narzekam że są suche.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91816
Udostępnij na innych stronach

Kolego, nie masz racji. Ani jedna technologia parzenia mięsa w prasach (formach) czy też bardziej po domowemu, szynkowarach, nie przewiduje tego sposobu parzenia. Formy (jesli wyrób jest pakowany w nie bez jakiegokolwiek zabezpieczenia - folia. Własnie te formy mandolinowe z dociskiem śrubowym służą do tego typu prasowania) zawsze wrzucamy do wrzatku i trzymamy w nim od 10 do 15 min. , by nastepnie obniżyć temp. do 80-82 st.C i utrzymywac ją do momentu osiągnięcia wewnątrz temperaury 68-70 st.C.

Przy nowoczesnych szynkowarach, gdzie stosujemy folię lub osłonki, wystarczy parzenie w tempd. 75-82 st.C.

Jasne, że można wrzucić szynkowar do zimnej wody i wraz z nia go podgrzewać, tak jak i można studzić szynkę w wywarze w którym się parzyła. Można także (nie tak dawno hit, ale jakoś o tym ucichło :grin: ) szybkie gotowanie mięsa tzw. 5 minutowe, przez 2 dni połączone ze studzeniem w wywarze. Sa to jednak przypadki skrajne i propagowane przez bardzo nielicznych, a na pewno nie technologów mięsa.

Obecnie np. w GB bardzo modne jest pieczenie nawet ścięgnistej wołowiny w temp. 40 st. przez 8 do 10 godzin, zakończone podpiekaniem produktu palnikiem gazowym. :wink:

PS.

Najbardziej soczyste jest mięso surowe z wołowego udźca z czochem, sola i pieprzem, pokrojone na cieniutkie plasterki (może być polędwica woł.). Super.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91820
Udostępnij na innych stronach

Kolego :grin: może racji nie mam ale taki sposób przenia bardzo mi odpowiada i przy nim pozostanę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91822
Udostępnij na innych stronach

No i wszystko jasne. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91824
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem wypowiedź Dziadka na temat pomiaru temp. wkładu w szynkowarze.Czy to znaczy ,że otwierasz szynkowar i wbijasz termometr wzdłuż batonu bo jak to zrobić inaczej jeśli mięso jest w osłonce poliamidowej i zawiązane na obu końcach a w środku na górze nie na żadnej pętelki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91825
Udostępnij na innych stronach

Toshiba czy Ty wiesz co piszesz.

Czy Ty wiesz jak odbywa się proces produkcyjny takich wyrobów i w czym są parzone i jak - wymyśliłeś baseny - dziwne to. Piszesz by pisać i tworzysz nową matematyczną technologię .

Mogę tylko napisać że parzenie odbywa się jednak na pomiar wewnątrz batonu tak jak produktów blokowych i innych . Parzenie odbywa się w szafach parzelniczych – popularnych atmosach. Jest czujnik termometru który wbijany jest w produkt ,połączony z pulpitem sterowniczym i gdy produkt osiągnie zadaną temperaturę oznajmia to sygnał dźwiękowy lub automatycznie cały proces parzenia zostaje zakończony

Dziadek, nie wiem dlaczego się mnie znów czepiasz, ale skoro pisze o mnie więc Ci odpisuje.

Nie podważam Twojej wiedzy zdobytej w zakładzie gdzie pracowałeś, nawet polubiłem Twoje ‘obrażanie” jak tylko ktoś nie zgodzi się z Twoimi wypowiedziami, ale nie obrażaj mnie proszę.

Jeżdżę po Europie i nie tylko, wszędzie gdzie jestem staram się ”wkręcić” do jakiegoś zakładu żeby coś podejrzeć, do tego czytam inne fora w tym zagraniczne.

To o czym piszę to nie jakieś tam banialuki, tylko podpatrzone sposoby gdzie indziej.

To czy wanna gdzie parzono szynkowary w tłumaczeniu na Polski będzie basenem, czy inaczej się nazywało to nie będę się kłócił, jednak co do technologii „na czas” to w większości zakładów właśnie tak było, nawet w jednym była to normalna „taśma” produkcyjna gdzie z jednej strony na taśmociągu wjeżdżały wyroby do parzenia, a na końcu wynurzały – zmiana wielkości wkładu to była zmiana prędkości taśmy.

Z drugiej strony rozumiem że nie miałeś dostępu do tak dużej ilości zakładów co ja więc rozumiem Twoje zbulwersowanie jak ja, laik, pisze o czymś o czym Ty nawet nie słyszałeś, więc nie gniewam się na Ciebie.

 

To samo tyczyło się wykasowanego tematu peklowania w woreczkach foliowych, technologia wcale nie najnowsza stosowana powszechnie w przemyśle na innych forach przykładowo Niemiecki normalnie propagowana do peklowania w peklosolance jak i suchego, a tu na tym forum – wymiana gazowa, szkodliwe itd. Wychodzi na to że gdzie indziej to albo mięso jest inne, albo peklosól, a może woreczki foliowe nie są z folii.

 

Nie mam zamiaru się z tobą Dziadek sprzeczać, ale dopuść czasami myśl do siebie, że gdzie indziej poza WD też są ludzie – fachowcy z dyplomami – i też mogą znać się na rzemiośle, bo chyba nie myślisz że wszystkie rozumy świata skupiły się tylko na tym forum, a poza nim to ciemnota i zacofanie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91832
Udostępnij na innych stronach

Myślałem że do tematu już nie wrócę- ale wyjaśnię .Wyroby blokowe to nie tylko wyroby w praskach rożnego kształtu i wielkości ale również wyroby osłonkach sztucznych które są nadziewane następnie wieszane na pętelkach na kije wędzrnicze i dalej na wózki, parzone w atmosach . Lub- stare metody na kijach wkładane są do specjalnie dostosowanych kotłów otwartych . Co się tyczy forem w każdej partii przemysłowej jest kilka form wzorcowych z otworami w deklu właśnie służących by w nie włożyć czujnik pomiaru temperatury. Ja w swoich samoróbkach zrobiłem otwory.

A teraz wrócę do właściwego tematu - naczyń. Patrzyłem na tą brytwannę i tak sobie myślę ile trzeba się namęczyć by w tym maleństwie parzyć tą dość dużą praskę. ile razy trzeba dolewać wodę, w dodatku nie jest cala zanurzona. O wiele łatwiej jest gotować w dużym naczyniu gdzie praska jest zanurzona cała w wodzie o wiele łatwiej utrzymać właściwą temperaturę wody gdy jej jest więcej. Pozdrawiam

P.s .Toshiba masz całkowitą rację. Od dziś będę się uczył od Ciebie

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91836
Udostępnij na innych stronach

Widać z treści wypisanych że facet który ma 67 lat i około 47 lat praktyki w zawodzie oszukał mnie.

Tylko po co ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91840
Udostępnij na innych stronach

Miro nie oszukał Ciebie, ma taki sposób parzenia. I jeżeli on Tobie odpowiada to wszystko jest w porządku Tylko nie obrażajmy się gdy są inne kanony tej sztuki tym bardziej że zaliczone do podstaw technologii. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91843
Udostępnij na innych stronach

Kolego, nie masz racji. Ani jedna technologia parzenia mięsa w prasach (formach) czy też bardziej po domowemu, szynkowarach, nie przewiduje tego sposobu parzenia.

Czyli co wymyślił sobie nową normę ?

 

Ps.

I się nie obrażam.Lubię podyskutować.Ot co. :grin:

Inaczej nuda.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91846
Udostępnij na innych stronach

Panie Dziadku

napisał Pan

"Patrzyłem na tą brytwannę i tak sobie myślę ile trzeba się namęczyć by w tym maleństwie parzyć tą dość dużą praskę. ile razy trzeba dolewać wodę, w dodatku nie jest cala zanurzona"

i tu mam pytanko

przecież brytfanka ta ma wysokość 12cm a szynkowar ma 10cm Czyli woda powinna zalać cały szynkowar czy do wysokości mięsa w szynkowarze?

I panowie nie kłóćcie się bo ma wrażenie że to wszystko przez mój zadany temat

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91864
Udostępnij na innych stronach

Czyli woda powinna zalać cały szynkowar czy do wysokości mięsa w szynkowarze?

Wczoraj Ci wstawiłem zdjęcie mojego zestawu podczas parzenia,powiększ zdjęcie i będziesz wiedział,a efekty tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=111424#111424 :smile:

I panowie nie kłóćcie się bo ma wrażenie że to wszystko przez mój zadany temat

Spoko,jeszcze wiele ciekawych tego typu postów poczytasz i jak pisał miro "Inaczej nuda" :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91870
Udostępnij na innych stronach

Sławek ja tu nie widzę kłótni tylko twardą obronę swoich racji a czy właściwych ocena w waszej gestii. Ja parzę zawsze w większej ilości wody cała praska zanurzona w wodzie której stan ponad praskę wynosi 10-20 cm zależnie od wielkości garnka. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91874
Udostępnij na innych stronach

Sławek

Ja też tu nie widzę żadnej wojny, poza wymianą poglądów.

I nawet się teraz z Dziadkiem zgodzę co do parzenia zanurzonej całkowicie praski jednak robię to trochę oszczędniej (po niemiecku :grin: ) i zalewam praskę tylko 3 do 5 cm ponad rand praski, chyba że robię bez folii, to wtedy tak jak Miro prawie pod rand i wlewam do środka 1 cm osolonej wody, dla lepszego przewodnictwa ciepła od góry.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91879
Udostępnij na innych stronach

dziadek

i woda nie przedostaje się do mięsa - wyrobów Przecież nie zawsze da się szczelnie owinąć wszystko np pana blok ozorkowy z krwią też był cały zanurzony w wodzie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91884
Udostępnij na innych stronach

Pomyśl czy w czasie parzenia woda wchodzi do mięsa czy z niego ucieka . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91888
Udostępnij na innych stronach

na pewno tak się dzieje

pewnie jeszcze nie raz zadam głupie pytanie odnośnie szynkowarstwa ale tak to jest jak ktoś zabiera się za coś o czy za bardzo nie ma pojęcia :blush: . myślałem że woda może wypłukać przyprawy jak się dostanie do farszu :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91891
Udostępnij na innych stronach

Uważam ,że początkowo woda będzie wchodzić do szynkowara bo tam jest większe stężenie soli ale z czasem rozpocznie się dyfuzja cząsteczek pomiędzy szynkowarem a wodą w naczyniu w którym parzymy wyrób stąd wynika przenikanie "smaków" z powierzchni wyrobów parzonych bez osłonki do naczynia w którym parzymy.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91893
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem już dwa wyroby blokowe w mojej prasce i wodę w brytfannie miałem pod sam kołnierz,jak jej ubywało w trakcie parzenia to dogotowałem w czajniku odczekałem chwile,żeby ostygła i dolewałem do brytfanki.Po tym co mi wyszło myślę,że nie jest konieczne zanurzać całą praskę w wodzie,a może się mylę :rolleyes: może nie,eee tam,było dobre przecież :smile: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91901
Udostępnij na innych stronach

Jeśli juz to sprawdziłeś i było dobre, to rób tak dalej. Jak widziesz, ilu użytkowników, tyle sposobów. Każdy musi wypracować swój. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91903
Udostępnij na innych stronach

jak jej ubywało w trakcie parzenia to dogotowałem w czajniku odczekałem chwile,żeby ostygła i dolewałem do brytfanki

Zrób taką pokrywkę w formie piramidy z folii aluminiowej, z brzegami wchodzącymi do garnka.

Zaoszczędzisz energie (gas) i woda nie będzie odparowywać. A i kontakt gorącego powietrza z parą od góry szynkowara ładnie doparzy mięsko od góry.

Masz załatwioną sprawę zanurzeniową.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91905
Udostępnij na innych stronach

Jak widziesz, ilu użytkowników, tyle sposobów.

To fakt,nieraz od nadmiaru sposobów rzadko w głowie się robi,ale wszystkie informacje są przydatne :smile:

 

[ Dodano: Nie Gru 13, 2009 09:03 ]

Zrób taką pokrywkę w formie piramidy z folii aluminiowej, z brzegami wchodzącymi do garnka.

Zaoszczędzisz energie (gas) i woda nie będzie odparowywać. A i kontakt gorącego powietrza z parą od góry szynkowara ładnie doparzy mięsko od góry.

Masz załatwioną sprawę zanurzeniową.

Kiedyś próbowałem parzyć coś w osłonkach i w przykrytym garnku,ale ciężko było mi temp. utrzymać i parzę beż przykrycia :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91907
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś próbowałem parzyć coś w osłonkach i w przykrytym garnku,ale ciężko było mi temp. utrzymać i parzę beż przykrycia

Fakt, na gazie z małą ilością wody wokół szynkowara ciężko utrzymać temperaturę – bardzo mała bezwładność cieplna (o tym właśnie pisał Dziadek).

Spróbuj może na kuchence elektrycznej, ale i tu czeka na Ciebie ewentualnie mała przeróbka.

Oprócz termostatu musiał byś mieć regulator mocy (lub napięcia) żeby uniknąć skoków temperatury. Takie rozwiązanie pozwala utrzymywać temperaturę prawie bez działania termostatu – zysk cieplny prawie zrównuje się ze stratami i zachodzi równowaga termiczna.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/2/#findComment-91909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.