sawca Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Dzisiaj byłem po mięso a tam pewien facet kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia. "Delikatnie" zasugerowałem że nie w tą stronę, a on na to że tak od dawna on i sąsiedzi i wszyscy znajomi tak kroją.No cóż, co kraj to obyczaj pomyślałem i wszedłem w dyskusję ze sprzedawcą. Powiedział mi że to nic nienormalnego, ma takich wielu klientów :rolleyes:.Czy baleron można tak podawać? Pytam bo nie wiem czy nie robili mnie w konia :tongue: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Baleron spożywa się po parzeniu, czyli włókna mięsa już się nie ciągną tak jak przy surowym mięsie.Wiec sprawa krojenia – wzdłuż – w poprzek – czy na ukos - pozostaje tylko i wyłącznie sprawą upodobań kulinarnych. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Baleron jak i inne wędzonki przy krojeniu na plastry powinniśmy kroić w poprzek mięśni, to jest sztuka masarska by je tak ułożyć w siatkach lub zasznurować. Inne układy to partactwo . Nie dziwię się temu i wcale nie widzę błędu u tego pana.. Często gospodynie chcą zrobić z jednego karczku dwa małe baleroniki . Cięcie według polecenia. Wzdłuż gruby, lub w poprzek cienki, Efekt 2 cienkie i długie lub 2 krótkie ale szerokie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2009 kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia.Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze." Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze." Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka . Ta..źle to ująłem. Facet kupował karczek z którego będzie robił baleron. Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)i będzie je sznurował lub wkładał do siatki no właśnie że w tę stronę: http://img19.imageshack.us/img19/3473/karczek.th.jpg No i ja się pytam czy tak to jest też poprawnie czy nie? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock: sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2009 znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock: sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego Grube na ok 10cm szerokie na ok 15cm długie na 25cm. http://img696.imageshack.us/img696/6215/baleron2i.th.jpg Nie zamiaru rolować, tylko zrobi z tego 5 szt baleronu Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Czy baleron można tak podawać?Ludzie różne rzeczy wymyślają. Skoro tak lubi :???: Myślę, że nie ma się nad czym rozwodzić; szkoda czasu i miejsca. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2009 A jak sie to m np. do kelbas grubych z miesa krajanego w kostke 4cm x 4cm czy po wymieszaniu farszu wkladac do osloni nalezy odpowiednio sciegnami? :rolleyes: Nauczono mnie ze mieso kroimy w poprzek wlökien jak narazie to chyba tylko w wyzej wymienionym wyrobie poukladaly sie roznie.Bez roznic na wyrobie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3389-baleron-w-poprzek-krojony/#findComment-91831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.