Skocz do zawartości

Peklowanie przy 1st.C - będzie coś z tego?


Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Na pewno się nie zepsuje :smile: , jednak peklowanie może być powolne .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92215
Udostępnij na innych stronach

Przy temp 0 C peklowanie ustaje, jesteś na granicy zera !

Optymalna temperatura to 4-6 C.

Możesz mieć problemy z peklowaniem mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92218
Udostępnij na innych stronach

Przy temp 0 C peklowanie ustaje, jesteś na granicy zera !

No to czas przenieść pojemnik.

Ale jak przenieść 1,5 t? :wink: :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92219
Udostępnij na innych stronach

Mam podobna sytuacje - na balkonie stoją w zalewie balerony i szynki, dodatkowo farsz na kiełbasy... temp. zalewy i farszu to + 2 do + 3 st C, martwie sie co bedzie, co prawda mięsko ma kolorek, ale czy penetracja bedzie właściwa ?

Balkon jakoś tam zabudowany, ale jednak temp. wg. ogólnych wytycznych chyba za niska... do lodówki mi to wszystko niestety nie wejdzie.

Chyba na kilka lub-naście godzin przed rozpoczęciem wiązania, osadzania itp. - przeniose wszystko do domu - niech sie ew. dopekluje...

Następna sprawa to wedzenie - to dopiero będzie, a zapowiadają ostre mrozy...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92228
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą pomierzona u mnie temperatura na dworze, to -9°C. Temperatura solanki spadła do -1°C - pojemnik przeniosłem do garażu.

Dobrze że przy takich stężeniach solanka nie zamarza ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92230
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy, którzy peklują mięso na wyroby świąteczne "pod chmurką", proponuję przenoszenie ich na noc do temp. pokojowej a rano z powrotem "pod chmurkę". w przypadku bardzo niskich temp., proponuję przeniesienie do temp. pokojowej, bezwzględną kontrolę stanu solanki i jej temperatury. W przypadku nie prawidłowości z powrotem na balkon ... aby do trwać do końca peklowania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92307
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź :)

Przeniosłem do domu, temp. solanki +1,9 st. C. Teraz niech się "podgrzeją"...

Na balkonie - 7 st. C, pojemnik z miesem są opatulone i też chyba dzięki temu nie zszedłem z temperaturą ponizej zera...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92388
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jutro muszę zapeklować mięso, pojemnik będzie stał na balkonie, na noc będę zabierał do domu.

W dzień temperatura od 0 do -3 stopni, w nocy ok. +22, czy takie skoki temperatur nie będą miały negatywnego wpływu na proces peklowania.

OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99753
Udostępnij na innych stronach

Będą. W temp. 0 st.C i poniżej, proces peklowania ustaje całkowicie, zas w wyższych temperaturach (ponad 7-8 st.C.) dojdzie do namnożenia bakterii, które zepsują solankę, a w konsekwencji mięso. Dodaktowo proces ten będzie przyspieszony na skutek częstych i drastycznych skoków temperatur.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99756
Udostępnij na innych stronach

W dzień temperatura od 0 do -3 stopni

Jeżeli nie masz miejsca w lodówce, gdzie możesz bez problemu uzyskać temp. 4-8st.C, spróbuj pojemnik z mięsem "przytulić" do ściany budynku (może pod oknem z kaloryferem?) i okryć od zewnątrz kocami lub starą kołdrą. Wstaw do środka termometr aby kontrolować temperaturę po jej ustaleniu. Przy ścianie budynku temperatura jest zawsze trochę wyższa niż na zewnątrz. Jeżeli osiągniesz 4 st. to możesz peklować.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99770
Udostępnij na innych stronach

I tu ma Bagno racje w 1000%!!!!

Mobilek

GG9068840

Skype.michal-mobilek

Drogi-one prowadzą Cię do domu ? Nie one są Twoim domem na których codziennie żyjesz....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99775
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam i też tak robię by wykorzystać tą naturalną lodówkę . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99776
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.