sawca Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jak w temacie. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jak w temacie. Na pewno się nie zepsuje :smile: , jednak peklowanie może być powolne . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Przy temp 0 C peklowanie ustaje, jesteś na granicy zera !Optymalna temperatura to 4-6 C.Możesz mieć problemy z peklowaniem mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Przy temp 0 C peklowanie ustaje, jesteś na granicy zera ! No to czas przenieść pojemnik. Ale jak przenieść 1,5 t? :wink: :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Mam podobna sytuacje - na balkonie stoją w zalewie balerony i szynki, dodatkowo farsz na kiełbasy... temp. zalewy i farszu to + 2 do + 3 st C, martwie sie co bedzie, co prawda mięsko ma kolorek, ale czy penetracja bedzie właściwa ?Balkon jakoś tam zabudowany, ale jednak temp. wg. ogólnych wytycznych chyba za niska... do lodówki mi to wszystko niestety nie wejdzie.Chyba na kilka lub-naście godzin przed rozpoczęciem wiązania, osadzania itp. - przeniose wszystko do domu - niech sie ew. dopekluje...Następna sprawa to wedzenie - to dopiero będzie, a zapowiadają ostre mrozy... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Przed chwilą pomierzona u mnie temperatura na dworze, to -9°C. Temperatura solanki spadła do -1°C - pojemnik przeniosłem do garażu.Dobrze że przy takich stężeniach solanka nie zamarza Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Wszyscy, którzy peklują mięso na wyroby świąteczne "pod chmurką", proponuję przenoszenie ich na noc do temp. pokojowej a rano z powrotem "pod chmurkę". w przypadku bardzo niskich temp., proponuję przeniesienie do temp. pokojowej, bezwzględną kontrolę stanu solanki i jej temperatury. W przypadku nie prawidłowości z powrotem na balkon ... aby do trwać do końca peklowania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Dzięki za podpowiedź Przeniosłem do domu, temp. solanki +1,9 st. C. Teraz niech się "podgrzeją"...Na balkonie - 7 st. C, pojemnik z miesem są opatulone i też chyba dzięki temu nie zszedłem z temperaturą ponizej zera... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-92388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfeusz Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lutego 2010 Jutro muszę zapeklować mięso, pojemnik będzie stał na balkonie, na noc będę zabierał do domu. W dzień temperatura od 0 do -3 stopni, w nocy ok. +22, czy takie skoki temperatur nie będą miały negatywnego wpływu na proces peklowania. Cytuj OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Lutego 2010 Będą. W temp. 0 st.C i poniżej, proces peklowania ustaje całkowicie, zas w wyższych temperaturach (ponad 7-8 st.C.) dojdzie do namnożenia bakterii, które zepsują solankę, a w konsekwencji mięso. Dodaktowo proces ten będzie przyspieszony na skutek częstych i drastycznych skoków temperatur. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Lutego 2010 W dzień temperatura od 0 do -3 stopniJeżeli nie masz miejsca w lodówce, gdzie możesz bez problemu uzyskać temp. 4-8st.C, spróbuj pojemnik z mięsem "przytulić" do ściany budynku (może pod oknem z kaloryferem?) i okryć od zewnątrz kocami lub starą kołdrą. Wstaw do środka termometr aby kontrolować temperaturę po jej ustaleniu. Przy ścianie budynku temperatura jest zawsze trochę wyższa niż na zewnątrz. Jeżeli osiągniesz 4 st. to możesz peklować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobilek Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Lutego 2010 I tu ma Bagno racje w 1000%!!!! Cytuj Mobilek GG9068840 Skype.michal-mobilek Drogi-one prowadzą Cię do domu ? Nie one są Twoim domem na których codziennie żyjesz.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Lutego 2010 Potwierdzam i też tak robię by wykorzystać tą naturalną lodówkę . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3420-peklowanie-przy-1stc-b%C4%99dzie-co%C5%9B-z-tego/#findComment-99776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.