sawca Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Pekluję drugi dzień 50/50 (peklosól/sól) i dzisiaj podczas przekładania mięska góra/dół coś takiego się ukazało: Czy to wada mięsa? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Może niska temperatura, bliska zeru :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2009 mięso styka się ze sobą na niecałej powierzchni stąd różne odcieniemam nadzieję ze to jest przyczyna a nie coś innego :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Wszystko jest w porządku. Ta ciemniejsza część mięsa ma większą styczność z powietrzem. Należy mięso przewracać podczas peklowania. W wędzarni wszystko się wyrówna. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Nie ma czym się niepokoić. Zauważyłem, że jak za rzadko przekładam mięsko podczas peklowania to tez ma takie dwa kolorki.Kiedyś nawet tak się przestraszyłem, że próbowałem obciąć te szarawe powierzchnie :devil: Jeśli zapach i konsystencja solanki są OK to nic sie nie dzieje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Może niska temperatura, bliska zerutemp 5 st C Ta ciemniejsza część mięsa ma większą styczność z powietrzemwszystko było przykryte zalewą i dociśnięte garem z wodą Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2009 To pewnie te czerwone - miejsce zetknięcia mięsa z garem (mniejszy dostęp solanki) :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2009 A pokaż naczynie, w którym peklujesz. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2009 A pokaż naczynie, w którym peklujesz. Nic specjalnego: beczka do kiszenia kapusty(nówka, wyparzona) a garnek do docisku to emaliowany garnek, też nówka nie poobijany stojący na swojej pokrywce też nie poobijanej. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Chodziło mi o wielkość - w stosunku do ilości mięsa. :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Pekluję drugi dzień 50/50 (peklosól/sól) No to masz 50/50 mięso wybarwione i niewybarwione :wink: Sławek, sorki ale musiałem to napisać! Pekluje-sole miesko w solankach nawet niekiedy 30% peklosoli na 70% soli i szynki , baleroniki tudziesz inne wyroby wychodza wspaniale (jest pare fotek na stronie). Mieso wcale niejest wybarwione 50/50 z powodu uzycia soli w tym samym stosunku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Grudnia 2009 hmm... no będzie ze 40% mięska do objętości.Pytam dlatego bo wygląda jakbyś za mocno ścisnął mięso i w dodatku ten gar z wodą od góry co przy "słabej" peklosolance (50-50) może dać na początku peklowania (przed pierwszym mieszaniem) właśnie taki efekt marmurka. Pekluje-sole miesko w solankach nawet niekiedy 30% peklosoli na 70% soli i szynki , baleroniki tudziesz inne wyroby wychodza wspaniale (jest pare fotek na stronie). Mieso wcale niejest wybarwione 50/50 z powodu uzycia soli w tym samym stosunku.Wg mnie Radziowi chodziło o to ze sól i peklosól była źle wymieszana w wodzie i porobiły się plamy związane z większym i mniejszy stężeniem peklosoli. :lol: :lol: To oczywiści żart dla rozluźnienia :grin: :grin: :grin: :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Grudnia 2009 co przy "słabej" peklosolance (50-50) może dać na początku peklowania. A jednak się uczę teraz wiem że peklosolanka to jest azotynowa ale jak będzie nazywać się na bazie soli i saletry . Drugie co się nauczyłem to słaba solanka to będzie jak na 10 L wody dodam 1 kg mieszanki peklującej o składzie 50% peklosoli i 50% soli . Z tego wynika że jak dodam 100% peklosoli to będzie mocna solanka.. I jeszcze jedna nauka z postów że przy peklowaniu 50/50 to połowa karczku będzie upeklowana a druga połowa nie - To chociaż napiszcie która. Co dotyczy tego dwukolorowego karczku to za bardzo nie wiem. mogę się domyślać że on jak i reszta były sprasowane w tym naczyniu więc solanka nie dochodziła do zewnętrznych powierzchni a różowy kolor w środku to może być efekt nastrzyku .By odpowiedzieć trzeba znać szczegóły tego peklowania- stężenie solanki, ilość solanki jak i ilość mięsa . Myślę że po moim uczeniu i wnioskach nie będzie ostro . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dziadek poczucie humoru ma to fakt, jednak z tym się nie zgodzę: Drugie co się nauczyłem to słaba solanka to będzie jak na 10 L wody dodam 1 kg mieszanki peklującej o składzie 50% peklosoli i 50% soli . Z tego wynika że jak dodam 100% peklosoli to będzie mocna solanka. Pod względem zawartości Azotynu: 50% peklosoli/50 %soli to solanka słaba 100% peklosoli to solanka mocna Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Miro, (jak sama nazwa wskazuje) co ma wspólnego ilość azotynu z mocą solanki? :grin: Chyba, że planujesz coś w stylu Agaty Ch. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Czyli mam wiedzieć że zawartość azotynu w stosunku do ilości wody nie ma znaczenia ?O to Ci chodziło ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Jak dla mnie peklosolanka z:100% peklosoli – 0 % soli > to peklosolanka normalna (pekluje normalnie i soli normalnie mięso)50% peklosoli – 50 % soli > jest słabszą peklosolanka (słabiej pekluje i normalnie soli)0% peklosoli – 100 % soli > to solanka do TYLKO solenia mięsa, a nie peklowania. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Wg mnie Radziowi chodziło o to ze sól i peklosól była źle wymieszana w wodzie i porobiły się plamy związane z większym i mniejszy stężeniem peklosoli. To oczywiści żart dla rozluźnienia Dokładnie tak, to był żart dla rozluźnienia. A teraz na poważnie. Mi też się to czasami zdarza. Mięso właśnie tak wygląda po niedługim czasie peklowania. Po około tygodniu wszystko się zaczyna normować i po zakończeniu procesu peklowania wszystko sie wyrównuje. Za każdym razem gdy występuje takie zjawisko (bo nie występuje zawsze) staram sie mięso przekładać w solance i częściej je masować. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Grudnia 2009 wszystko było przykryte zalewą i dociśnięte garem z wodą Tu jest odpowiedź skąd bierze się ten problem. Mięso jest tak mocno dociśnięte że solanka nie jest w stanie dotrzeć do dociśniętych kawałków mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Mięso jest tak mocno dociśnięte że solanka nie jest w stanie dotrzeć do dociśniętych kawałków mięsa. miro, to co piszesz to oczywiście prawda. Tak właśnie się dzieje. Ale dlaczego u mnie też tak się czasami dzieje? Nie dociskam mięsa w pojemniku. Wszystko dość swobodnie sobie pływa w solance a mimo to mam takie same doświadczenia jak sawca, Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Radzio, a postaraj sobie przypomnieć, czy przebarwienia masz na jednym mięśniu, czy różne mięśnie z „różną prędkością” się wybarwiają? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Radzio ja też tak mam.Tam gdzie stykają się dwa kawałki mięsa występuje czerwony kolor.Kiedy zmienię ułożenie mięsa w zalewie wszystko wraca do normy.Dwa kawałki mięsa to jak dwa "magnesy".Jeden ciągnie w swoją stronę a drugi w swoją ale w miejscu styku na wzajem się odpychają. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Grudnia 2009 TOSHIBA, raczej różne mięśnie w różnym czasie. Do tej pory nie zwracałem na to zbytniej uwagi, bo w sumie po peklowaniu wszystko jest ok. Temat jest dość interesujący, więc jeśli masz jakąś hipotezę to wal śmiało :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Warto sprawę wyjaśnić bo ... po co ktoś ma, tak jak ja wycinać "dziwne" kawałki mięska :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Grudnia 2009 U mnie też takie zjawisko się pojawia ale uważałam to za rzecz normalną bo właśnie występowało w sytuacji gdy mięso było ciasno ułożone i solanki użyłam w przepisowej ilości tj 40 % w stosunku do wagi mięsa.Ale jak doglądam i masuję to to czerwieńsze wybarwienie mięsa znika dość szybko tak samo się dzieje gdy zastosuję większą ilość solanki w stosunku do mięsa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.