Skocz do zawartości

Dwa kolory przy peklowaniu ?!


Rekomendowane odpowiedzi

Pekluję drugi dzień 50/50 (peklosól/sól) i dzisiaj podczas przekładania mięska góra/dół coś takiego się ukazało:

Czy to wada mięsa?

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/
Udostępnij na innych stronach

mięso styka się ze sobą na niecałej powierzchni stąd różne odcienie

mam nadzieję ze to jest przyczyna a nie coś innego :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92509
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest w porządku. Ta ciemniejsza część mięsa ma większą styczność z powietrzem. Należy mięso przewracać podczas peklowania. W wędzarni wszystko się wyrówna.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92510
Udostępnij na innych stronach

Nie ma czym się niepokoić. Zauważyłem, że jak za rzadko przekładam

mięsko podczas peklowania to tez ma takie dwa kolorki.

Kiedyś nawet tak się przestraszyłem, że próbowałem obciąć te szarawe powierzchnie :devil:

Jeśli zapach i konsystencja solanki są OK to nic sie nie dzieje.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92516
Udostępnij na innych stronach

Może niska temperatura, bliska zeru

temp 5 st C

Ta ciemniejsza część mięsa ma większą styczność z powietrzem

wszystko było przykryte zalewą i dociśnięte garem z wodą
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92540
Udostępnij na innych stronach

A pokaż naczynie, w którym peklujesz.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92542
Udostępnij na innych stronach

A pokaż naczynie, w którym peklujesz.

Nic specjalnego:

beczka do kiszenia kapusty(nówka, wyparzona) a garnek do docisku to emaliowany garnek, też nówka nie poobijany stojący na swojej pokrywce też nie poobijanej.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92547
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o wielkość - w stosunku do ilości mięsa.

:lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92551
Udostępnij na innych stronach

Pekluję drugi dzień 50/50 (peklosól/sól)

No to masz 50/50 mięso wybarwione i niewybarwione :wink:

Sławek, sorki ale musiałem to napisać!

Pekluje-sole miesko w solankach nawet niekiedy 30% peklosoli na 70% soli i szynki , baleroniki tudziesz inne wyroby wychodza wspaniale (jest pare fotek na stronie).

Mieso wcale niejest wybarwione 50/50 z powodu uzycia soli w tym samym stosunku.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92557
Udostępnij na innych stronach

hmm... no będzie ze 40% mięska do objętości.

Pytam dlatego bo wygląda jakbyś za mocno ścisnął mięso i w dodatku ten gar z wodą od góry co przy "słabej" peklosolance (50-50) może dać na początku peklowania (przed pierwszym mieszaniem) właśnie taki efekt marmurka.

Pekluje-sole miesko w solankach nawet niekiedy 30% peklosoli na 70% soli i szynki , baleroniki tudziesz inne wyroby wychodza wspaniale (jest pare fotek na stronie).

Mieso wcale niejest wybarwione 50/50 z powodu uzycia soli w tym samym stosunku.

Wg mnie Radziowi chodziło o to ze sól i peklosól była źle wymieszana w wodzie i porobiły się plamy związane z większym i mniejszy stężeniem peklosoli. :lol: :lol: To oczywiści żart dla rozluźnienia :grin: :grin: :grin: :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92559
Udostępnij na innych stronach

co przy "słabej" peklosolance (50-50) może dać na początku peklowania

. A jednak się uczę teraz wiem że peklosolanka to jest azotynowa ale jak będzie nazywać się

na bazie soli i saletry . Drugie co się nauczyłem to słaba solanka to będzie jak na 10 L wody dodam 1 kg mieszanki peklującej o składzie 50% peklosoli i 50% soli . Z tego wynika że jak dodam 100% peklosoli to będzie mocna solanka.. I jeszcze jedna nauka z postów że przy peklowaniu 50/50 to połowa karczku będzie upeklowana a druga połowa nie - To chociaż napiszcie która.

Co dotyczy tego dwukolorowego karczku to za bardzo nie wiem. mogę się domyślać że on jak i reszta były sprasowane w tym naczyniu więc solanka nie dochodziła do zewnętrznych powierzchni a różowy kolor w środku to może być efekt nastrzyku .By odpowiedzieć trzeba znać szczegóły tego peklowania- stężenie solanki, ilość solanki jak i ilość mięsa . Myślę że po moim uczeniu i wnioskach nie będzie ostro . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92633
Udostępnij na innych stronach

Dziadek poczucie humoru ma to fakt, jednak z tym się nie zgodzę:

Drugie co się nauczyłem to słaba solanka to będzie jak na 10 L wody dodam 1 kg mieszanki peklującej o składzie 50% peklosoli i 50% soli . Z tego wynika że jak dodam 100% peklosoli to będzie mocna solanka.

Pod względem zawartości Azotynu:

50% peklosoli/50 %soli to solanka słaba

100% peklosoli to solanka mocna

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92683
Udostępnij na innych stronach

Miro, (jak sama nazwa wskazuje) co ma wspólnego ilość azotynu z mocą solanki? :grin: Chyba, że planujesz coś w stylu Agaty Ch. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92685
Udostępnij na innych stronach

Czyli mam wiedzieć że zawartość azotynu w stosunku do ilości wody nie ma znaczenia ?

O to Ci chodziło ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92688
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie peklosolanka z:

100% peklosoli – 0 % soli > to peklosolanka normalna (pekluje normalnie i soli normalnie mięso)

50% peklosoli – 50 % soli > jest słabszą peklosolanka (słabiej pekluje i normalnie soli)

0% peklosoli – 100 % soli > to solanka do TYLKO solenia mięsa, a nie peklowania.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92696
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie Radziowi chodziło o to ze sól i peklosól była źle wymieszana w wodzie i porobiły się plamy związane z większym i mniejszy stężeniem peklosoli. To oczywiści żart dla rozluźnienia

Dokładnie tak, to był żart dla rozluźnienia.

 

A teraz na poważnie.

Mi też się to czasami zdarza. Mięso właśnie tak wygląda po niedługim czasie peklowania. Po około tygodniu wszystko się zaczyna normować i po zakończeniu procesu peklowania wszystko sie wyrównuje. Za każdym razem gdy występuje takie zjawisko (bo nie występuje zawsze) staram sie mięso przekładać w solance i częściej je masować.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92702
Udostępnij na innych stronach

wszystko było przykryte zalewą i dociśnięte garem z wodą

Tu jest odpowiedź skąd bierze się ten problem.

Mięso jest tak mocno dociśnięte że solanka nie jest w stanie dotrzeć do dociśniętych kawałków mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92706
Udostępnij na innych stronach

Mięso jest tak mocno dociśnięte że solanka nie jest w stanie dotrzeć do dociśniętych kawałków mięsa.

miro, to co piszesz to oczywiście prawda. Tak właśnie się dzieje.

 

Ale dlaczego u mnie też tak się czasami dzieje? Nie dociskam mięsa w pojemniku. Wszystko dość swobodnie sobie pływa w solance a mimo to mam takie same doświadczenia jak sawca,

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92708
Udostępnij na innych stronach

Radzio, a postaraj sobie przypomnieć, czy przebarwienia masz na jednym mięśniu, czy różne mięśnie z „różną prędkością” się wybarwiają?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92709
Udostępnij na innych stronach

Radzio ja też tak mam.

Tam gdzie stykają się dwa kawałki mięsa występuje czerwony kolor.

Kiedy zmienię ułożenie mięsa w zalewie wszystko wraca do normy.

Dwa kawałki mięsa to jak dwa "magnesy".

Jeden ciągnie w swoją stronę a drugi w swoją ale w miejscu styku na wzajem się odpychają.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92711
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, raczej różne mięśnie w różnym czasie. Do tej pory nie zwracałem na to zbytniej uwagi, bo w sumie po peklowaniu wszystko jest ok. Temat jest dość interesujący, więc jeśli masz jakąś hipotezę to wal śmiało :wink:
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92712
Udostępnij na innych stronach

Warto sprawę wyjaśnić bo ... po co ktoś ma, tak jak ja wycinać "dziwne" kawałki mięska :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92716
Udostępnij na innych stronach

U mnie też takie zjawisko się pojawia ale uważałam to za rzecz normalną bo właśnie występowało w sytuacji gdy mięso było ciasno ułożone i solanki użyłam w przepisowej ilości tj 40 % w stosunku do wagi mięsa.

Ale jak doglądam i masuję to to czerwieńsze wybarwienie mięsa znika dość szybko tak samo się dzieje gdy zastosuję większą ilość solanki w stosunku do mięsa.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3427-dwa-kolory-przy-peklowaniu/#findComment-92722
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.