alexpol Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 28 Marca 2011 Bardzo ladnie!Ja tez niedlugo bede robil swoja kielbaske, juz nie moge sie doczekac. :thumbsup: [ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 09:46 ] Acha , zapomialem dodac , ze bedzie to moja pierwsza kielbasa wedzona i mam zamiar scisle trzymac sie przepisu Dziadka.Wykorzystalem juz kilka przepisow tego mistrza i jeszcze nigdy nie zawiodlem sie.Trzymajcie za mnie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-154394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 28 Marca 2011 bedzie to moja pierwsza kielbasa wedzona i mam zamiar scisle trzymac sie przepisu Dziadka.Wykorzystalem juz kilka przepisow tego mistrza i jeszcze nigdy nie zawiodlem sie. Witaj alexpol :grin: , będziemy trzymać kciuki ale jeszcze napisz ,którą z kiełbas z przepisów Dziadka masz zamiar zrobić .Przepis na kiełbasę chłopską , a w tym wątku właśnie piszesz, podał kol SZCZEPAN. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-154401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wurzel Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 28 Marca 2011 Po prostu pycha Cytuj turystyka kulinarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-154406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 o kuna, taka jak u mnie w Zelowie, kiedyś dawno temu.. "Oj uwierzcie, że w Zelowie można bez problemu kupic takie pierwszorzędne kiełbasy, jeśli masz dostęp to w czwartki w jednym miejscu a w piątek w drugim miejscu - szkoda, że tylko kilka razy do roku w Zelowie jestem... A teraz odnośnie kiełbasy To już się mięsko pekluje - dzisiaj wykorzystałem przepis Szczepana i będzie kiełbasy z 5kg mięsa i w dodatku 5 kg białej z innej recepty - zobaczymy co mi wyjdzie - jak będzie się czym chwalić to zdjęcia się pojawią. PS. W Zelowie to tak w ogóle mają najlepszą kaszankę w Polsce ( z tych co jadłem) oj i ile bym dał za recepturę na taką kaszankę z kaszy gryczanej Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 PS. W Zelowie to tak w ogóle mają najlepszą kaszankę w Polsce ( z tych co jadłem) oj i ile bym dał za recepturę na taką kaszankę z kaszy gryczanejPrzyjedź na zajęcia do SDM. Właśnie taką robią. :grin: Mogę coś na ten temat napisać, gdyż mieszkam pare kilometrów od Zelowa. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 no ja właśnie byłem na warsztatach i pierwszy raz jadłem kaszankę z kaszy gryczanej i to białej . U nas robi się na perłowej . Jako ciekawostka u nas to kiszka a u mojej żony spod Sokół koło Wysokiego Mazowiecka kiszka jest ziemniaczana .Robi się tam jeszcze babkę ziemniaczaną .Ale moja żona już jest w poznańskim 30 lat i robi czerninę lepszą jak moja mama ( z kolei tam nazywaną szarym barszczem i robioną z juszki wieprzka ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Pekluje się w lodówce 5,2 kg na chłopską, mam pytanie dotyczące dodatku wody z przepisu wynika, że to 0,5l wody czyli 5% (skrót myślowy) z czego to wynika, przeważnie daję 10% do innych kiełbas ale tutaj chcę trzymać się przepisu i do mojej ilości dodałem 250ml wody. Nie będzie za mało? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Nie będzie za mało? Myślę że to zauważysz przy mieszaniu farszu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Nie będzie za mało?Jesli masz odpowiednie proporcje mies zgodnie z receptura to wyjdzie tobie akurat. ja natomiast zamiast karkowki dalem szynke i wyrobilem to bez zadnych problemow. takze niema sensu dawac wiecej wody po prostu dobrze wymieszaj z ta porcja z recepty. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Dwa tygodnie temu zrobiłem na próbę kiełbasą chłopską i lisiecką tyle że w cienkim flaczku 26-28.Rodzina podzieliła sie co do wyboru która jest lepsza i dlatego zdecydowałem się zrobić na święta mieszankę obu kiełbas,czyli swojską pieczoną.Przekonałem się teraz uzywając do wyrobu kiełbasy mięs gatunkowych typu szynka,że jest znacząca różnica w smaku wyrobu w porównaniu do uzycia tradycyjnego mielonego z całości wieprzowiny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 A uzyj do lisieckiej polędwicy wp., zgodnie z oryginalną recepturą, a zobaczysz jaki będzie smak. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Na pewno zrobie na próbę z polędwicy i w grubszej osłonce.Wszystkiego warto spróbować bo nigdy nie wiadomo czy coś dobrego nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Kiełbasa chłopska z słoika! Rewelacja! Zostało mi za mało na nowy kawałek osłonki więc zrobiłem zawekowane. Myślałem, że dużo tłuszczu się wytopi a tu niespodzianka, tłuszczyku jak na zdjęciu widać, jak na lekarstwo za to galaretka, czyli to co najlepsze :wink: powstała wspaniała! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Ile czasu pasteryzowałeś i w jakiej temperaturze? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 około 45 minut temperatura wrzenia :wink: na tak zwanym małym ogniu :grin: i tylko jednokrotnie bo to jeden słoiczek był z zamiarem natychmiastowej degustacji po jednym dniu w lodówce :rolleyes: pewnie zapytasz to po co w ogóle pasteryzować skoro nie na dłuższe przechowywanie? Ano dla niezapomnianego smaku ongisiejszych weków!Dopiszę jeszcze, że pasteryzacja tradycyjna w garnku z wodą a na spodzie szmatka. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Nie zapytam. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Witam! Wczoraj zrobiłem kiełbasę chłopską według przepisu Szczepana. Dzięki za ten przepis -wejdzie na stałe do repertuaru. :thumbsup: Jedna mała zmiana w przepisie, to zamiast czosnku świeżego dodałem czosnek granulowany. Smakowo ok. Poniżej fotorelacja. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Wczoraj zrobiłem kiełbasę chłopską Kurcze... dlaczego ja jeszcze nie robiłam Chłopskiej.. :rolleyes: DARIOPS :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Dariops, Kielbasa Chłopska super :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: ale i sprzet okazaly :shock: :clap: Pozdrawiam Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Witam DARIOPS, bardzo ładna ta chłopska :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Dzięki za uznanie, ale przy tak fajnym przepisie każdy da radę zrobić dobrą kiełbaskę. :wink: Przy okazji mam pytanie .Czy chłopska nadaje się do podsuszania? Jeśli tak to w jakich warunkach trzeba ten proces przeprowadzić?Część produkcji po wędzeniu zasadniczym, przez prawie godzinę piekłem w temp 70-80 st.Ci teraz się zastanawiam czy może czegoś z tej partii nie podsuszyć. W wcześniejszych wątkach pisano o podsuszaniu, ale bez podawania konkretów. Ja jeszcze nie podsuszałem, stąd też być może te naiwne pytania. :rolleyes: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 jeszcze nie podsuszałem, stąd też być może te naiwne pytania. Witam ,ja też nie jestem pewien,ale czytałem posty na ten temat. Pieczesz w temperaturze około 80st ,do uzyskania wewnątrz batonu temperatury, takiej jak przy parzeniu. Pozdrawiam Bogdan Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam! Wczoraj zrobiłem kiełbasę chłopską według przepisu Szczepana. Dzięki za ten przepis -wejdzie na stałe do repertuaru. :thumbsup: Jedna mała zmiana w przepisie, to zamiast czosnku świeżego dodałem czosnek granulowany. Smakowo ok. Poniżej fotorelacja. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek To wiec jak smakowala ok czy Super ? ! ? :tongue: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 I na mnie przyszedł czas na Chłopską... według Henia "Babska" Mój wyrób jest podpieczony :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-157217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 @halusia@, :clap: :clap: :clap: Przepiękna i na pewno jeszcze smaczniejsza kiełbaska. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-157218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.