Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ladnie!Ja tez niedlugo bede robil swoja kielbaske, juz nie moge sie doczekac. :thumbsup:

 

[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 09:46 ]

Acha , zapomialem dodac , ze bedzie to moja pierwsza kielbasa wedzona i mam zamiar scisle trzymac sie przepisu Dziadka.Wykorzystalem juz kilka przepisow tego mistrza i jeszcze nigdy nie zawiodlem sie.Trzymajcie za mnie kciuki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-154394
Udostępnij na innych stronach

bedzie to moja pierwsza kielbasa wedzona i mam zamiar scisle trzymac sie przepisu Dziadka.Wykorzystalem juz kilka przepisow tego mistrza i jeszcze nigdy nie zawiodlem sie.

Witaj alexpol :grin: , będziemy trzymać kciuki ale jeszcze napisz ,którą z kiełbas z przepisów Dziadka masz zamiar zrobić .Przepis na kiełbasę chłopską , a w tym wątku właśnie piszesz, podał kol SZCZEPAN.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-154401
Udostępnij na innych stronach

o kuna, taka jak u mnie w Zelowie, kiedyś dawno temu.. "

Oj uwierzcie, że w Zelowie można bez problemu kupic takie pierwszorzędne kiełbasy, jeśli masz dostęp to w czwartki w jednym miejscu a w piątek w drugim miejscu :) - szkoda, że tylko kilka razy do roku w Zelowie jestem...

 

A teraz odnośnie kiełbasy :) To już się mięsko pekluje - dzisiaj wykorzystałem przepis Szczepana i będzie kiełbasy z 5kg mięsa i w dodatku 5 kg białej z innej recepty :) - zobaczymy co mi wyjdzie - jak będzie się czym chwalić to zdjęcia się pojawią.

 

PS. W Zelowie to tak w ogóle mają najlepszą kaszankę w Polsce ( z tych co jadłem) oj i ile bym dał za recepturę na taką kaszankę z kaszy gryczanej

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155131
Udostępnij na innych stronach

PS. W Zelowie to tak w ogóle mają najlepszą kaszankę w Polsce ( z tych co jadłem) oj i ile bym dał za recepturę na taką kaszankę z kaszy gryczanej

Przyjedź na zajęcia do SDM. Właśnie taką robią. :grin: Mogę coś na ten temat napisać, gdyż mieszkam pare kilometrów od Zelowa. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155132
Udostępnij na innych stronach

no ja właśnie byłem na warsztatach i pierwszy raz jadłem kaszankę z kaszy gryczanej i to białej . U nas robi się na perłowej . Jako ciekawostka u nas to kiszka a u mojej żony spod Sokół koło Wysokiego Mazowiecka kiszka jest ziemniaczana .Robi się tam jeszcze babkę ziemniaczaną .Ale moja żona już jest w poznańskim 30 lat i robi czerninę lepszą jak moja mama ( z kolei tam nazywaną szarym barszczem i robioną z juszki wieprzka )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155149
Udostępnij na innych stronach

Pekluje się w lodówce 5,2 kg na chłopską, mam pytanie dotyczące dodatku wody z przepisu wynika, że to 0,5l wody czyli 5% (skrót myślowy) z czego to wynika, przeważnie daję 10% do innych kiełbas ale tutaj chcę trzymać się przepisu i do mojej ilości dodałem 250ml wody. Nie będzie za mało?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155794
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie za mało?

 

Myślę że to zauważysz przy mieszaniu farszu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-155811
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie za mało?

Jesli masz odpowiednie proporcje mies zgodnie z receptura to wyjdzie tobie akurat. ja natomiast zamiast karkowki dalem szynke i wyrobilem to bez zadnych problemow.

takze niema sensu dawac wiecej wody po prostu dobrze wymieszaj z ta porcja z recepty.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156073
Udostępnij na innych stronach

Dwa tygodnie temu zrobiłem na próbę kiełbasą chłopską i lisiecką tyle że w cienkim flaczku 26-28.Rodzina podzieliła sie co do wyboru która jest lepsza i dlatego zdecydowałem się zrobić na święta mieszankę obu kiełbas,czyli swojską pieczoną.Przekonałem się teraz uzywając do wyrobu kiełbasy mięs gatunkowych typu szynka,że jest znacząca różnica w smaku wyrobu w porównaniu do uzycia tradycyjnego mielonego z całości wieprzowiny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156100
Udostępnij na innych stronach

A uzyj do lisieckiej polędwicy wp., zgodnie z oryginalną recepturą, a zobaczysz jaki będzie smak. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156112
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa chłopska z słoika!

 

 

 

Rewelacja! Zostało mi za mało na nowy kawałek osłonki więc zrobiłem zawekowane. Myślałem, że dużo tłuszczu się wytopi a tu niespodzianka, tłuszczyku jak na zdjęciu widać, jak na lekarstwo za to galaretka, czyli to co najlepsze :wink: powstała wspaniała!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156578
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu pasteryzowałeś i w jakiej temperaturze?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156587
Udostępnij na innych stronach

około 45 minut temperatura wrzenia :wink: na tak zwanym małym ogniu :grin: i tylko jednokrotnie bo to jeden słoiczek był z zamiarem natychmiastowej degustacji po jednym dniu w lodówce :rolleyes: pewnie zapytasz to po co w ogóle pasteryzować skoro nie na dłuższe przechowywanie? Ano dla niezapomnianego smaku ongisiejszych weków!

Dopiszę jeszcze, że pasteryzacja tradycyjna w garnku z wodą a na spodzie szmatka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156604
Udostępnij na innych stronach

Nie zapytam. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156615
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Wczoraj zrobiłem kiełbasę chłopską według przepisu Szczepana. Dzięki za ten przepis -wejdzie na stałe do repertuaru. :thumbsup:

 

Jedna mała zmiana w przepisie, to zamiast czosnku świeżego dodałem czosnek granulowany. Smakowo ok.

Poniżej fotorelacja.

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156730
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem kiełbasę chłopską

Kurcze... dlaczego ja jeszcze nie robiłam Chłopskiej.. :rolleyes:

DARIOPS :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156731
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uznanie, ale przy tak fajnym przepisie każdy da radę zrobić dobrą kiełbaskę. :wink:

 

Przy okazji mam pytanie .

Czy chłopska nadaje się do podsuszania? Jeśli tak to w jakich warunkach trzeba ten proces przeprowadzić?

Część produkcji po wędzeniu zasadniczym, przez prawie godzinę piekłem w temp 70-80 st.C

i teraz się zastanawiam czy może czegoś z tej partii nie podsuszyć. W wcześniejszych wątkach pisano o podsuszaniu, ale bez podawania konkretów. Ja jeszcze nie podsuszałem, stąd też być może te naiwne pytania. :rolleyes:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156888
Udostępnij na innych stronach

jeszcze nie podsuszałem, stąd też być może te naiwne pytania.

Witam ,ja też nie jestem pewien,ale czytałem posty na ten temat.

 

Pieczesz w temperaturze około 80st ,do uzyskania wewnątrz batonu temperatury, takiej jak przy parzeniu.

 

Pozdrawiam Bogdan

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156890
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Wczoraj zrobiłem kiełbasę chłopską według przepisu Szczepana. Dzięki za ten przepis -wejdzie na stałe do repertuaru. :thumbsup:

 

Jedna mała zmiana w przepisie, to zamiast czosnku świeżego dodałem czosnek granulowany. Smakowo ok.

Poniżej fotorelacja.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To wiec jak smakowala ok czy Super ? ! ? :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-156895
Udostępnij na innych stronach

I na mnie przyszedł czas na Chłopską... według Henia "Babska"

Mój wyrób jest podpieczony :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-157217
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, :clap: :clap: :clap: Przepiękna i na pewno jeszcze smaczniejsza kiełbaska.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/8/#findComment-157218
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.