Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

abratek, a może uznał, że przyprawy są leciutkie i nie ma co ich ważyć.... :grin:

... no bo na ten przykład, taki majeranek, zwiewny jak piórko, pieprz nie mniej... to po co ważyć.... cyk i łychą :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-193849
Udostępnij na innych stronach

Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli)

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie

mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach

kiełbasa jest gotowa

Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.

Gwarantuję dobry smak .

 

 

witam,czy woda ma być przegotowana?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-193972
Udostępnij na innych stronach

Zagotuj i schłodzoną, letnią dodaj ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-193973
Udostępnij na innych stronach

dzięki,a jeszcze odnośnie w czym ma leżeć te 12h? może być miska plastikowa czy na przykład garnek emaliowy? i jeszcze jedno ciepłym dymie 4h,,mam rozumieć temperaturę ok 55-70-stC?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-193974
Udostępnij na innych stronach

Może być i to i to, aczkolwiek ja preferuję plastikowe pojemniki ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-193977
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc to nie wiem czemu Szczepan napisał ciepłym dymem .Ja bym wędził gorącym 45-55C.

 

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-193983
Udostępnij na innych stronach

Kolego... no już mógłbyś takie podstawy to sobie poszukać :devil:

 

moczyć w letniej wodzie ze dwie godzinki (można i na noc zalać) po czym przelać je jeszcze dodatkowo w środku...

 

- uprzedzam pytanie :tongue: ... nabierasz jelitem lub wlewasz z kranu trochę wody - tak ze szklankę i przelewasz je na drugi koniec :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194000
Udostępnij na innych stronach

Jelito musi odzyskać elastyczność i pozbyć się soli - przyjmuje się że po dwóch godzinach jest ok... ale czasem trzeba więcej... a czasem jak farsz czeka a zabrakło to i pięć minut starcza :grin:

 

Ale masełko :grin: .Nic nie kumam :sad:

oj się czepiasz - zostało po edycji :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194004
Udostępnij na innych stronach

Witam,

I jest w końcu wyczekiwana pierwsza kiełbaska(Chłopska Szczepana)mała tylko zmiana bo miałem 7kg karkówki,więc dałem 3kg boczku-był chudy, wyszła super :thumbsup:

fotki zrobione bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni,tuż przed parzeniem.

 

Chciałbym podziękować wszystkim za udzielone porady, efekt poniżej :lol:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194595
Udostępnij na innych stronach

No i proszę bardzo :) Kolorek ładny, smak pewnie też ok :)

Powodzenia w dalszych wyczynach :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194600
Udostępnij na innych stronach

fotki zrobione bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni,tuż przed parzeniem

Mariusz wnioskując po kolorze to parzenie jest raczej zbędne bo temperaturki to ona już dostała ;) bardzo ładna kiełbasa :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194609
Udostępnij na innych stronach

Mariusz wnioskując po kolorze to parzenie jest raczej zbędne bo temperaturki to ona już dostała bardzo ładna kiełbasa

Niestety nie wszyscy są zjadaczami podpiekanej kiełbaski, a bo to jelito za twarde, a bo to coś innego ... więc na prób proponuję część sparzyć i część nie , tak powiedzmy 3 pętka sparzyć i na zimno jedną i druga spróbować :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194612
Udostępnij na innych stronach

Ja tam bym część podsuszył a część zostawił tak jak jest ;) ... ale masz rację niektórzy lubią parzone tylko ,że w tym przypadku parzenie już raczej nie poprawi miękkości jelita ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194615
Udostępnij na innych stronach

A może kolega Mariusz po prostu dłuuuugo wędził nie koniecznie w super dużej temp. i kolorek wyszedł tak czy siak? ;)

 

A parzenie i szybkie schłodzenie wydaje mi się, że jednak wpływa z lekka na twardość, lub jak kto woli miękkość :grin:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-194616
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze wędzenie przepis na kiełbasę chłopską tylko drobniej mielona bo nie miałem sitka fi 8 i zmieliłem fi 6 smak pyszny niektórzy degustujący sugerują że lekko za słone może dlatego że drobniej mielone ale za to córki się zajadają a tu małe zdjęcie

http://imageshack.us/photo/my-images/854/imag0124sj.jpg/

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-195397
Udostępnij na innych stronach

niektórzy degustujący sugerują że lekko za słone może dlatego że drobniej mielone

Mielenie nie ma nic wspólnego ze słonością.Po prostu na drugi raz zmniejsz dawkę.

Kiełbaska fajnie wygląda.Tak trzymaj. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-195471
Udostępnij na innych stronach

To jest czas potrzebny dla rozłożenia pozostałości azotynu - powtarzam to jak mantrę, bo nawet jak ktoś nie ma "dolegliwości" to nie znaczy że ma wcinać tak nielubianą przez nas chemię w czystej postaci :rolleyes: ....

 

Tutaj może wygłoszę swoją teorię dlaczego tak bezkrytycznie podchodzimy do szybkiego peklowania...

wiadomo że normy przewidują peklowanie mięs na kiełbasy 2-3 dniowe do tego jeszcze należy doliczyć czas produkcji oraz w domyśle czas na dystrybucję od zakładu do klienta :rolleyes:

my już pomijamy dystrybucję więc i tak skracamy ten czas, a co dopiero kiedy weźmiemy "na tapetę" taką "Chłopską" której cały proces produkcji może trwać 20 godzin .... wprawdzie sytuację poprawia fakt że peklujemy mocno rozdrobnione mięso ale jednak :rolleyes: ...

dlatego lepiej "dmuchać na zimne", lub akurat w tym przypadku zgodnie chyba z zamysłem dawać sól zamiast peklosoli...

ja robiłem na soli (fakt że trochę było morskiej) i wybarwienie jest jak najbardziej prawidłowe - i to raczej dzięki długiemu wędzeniu niż reakcji odrobiny soli morskiej)

 

ale cóż..... to tylko moje zdanie, choć wypracowane na podstawie wiadomości i dyskusji tego forum :blush:

 

 

PS

Vacpol, do cytowania służą dwa przyciski w prawym górnym rogu każdego posta :cool:

- jeden cytuje uprzednio zaznaczony fragment tekstu , a drugi cały post

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-195856
Udostępnij na innych stronach

.... wprawdzie sytuację poprawia fakt że peklujemy mocno rozdrobnione mięso ale jednak ...

dlatego lepiej "dmuchać na zimne", lub akurat w tym przypadku zgodnie chyba z zamysłem dawać sól zamiast peklosoli

Muszę tu jednak zwrócić uwagę na to ,że większość z nas nie używa do peklowania samej peksoli a raczej jej mieszanki z solą w większym lub mniejszym stopniu.Bierąc to pod uwagę proces może być nieco krótszy ponieważ stężenie niepożądanych składników jest mniejsze, co nie oznacza, że mięso powinno się peklować krótko.Mięso peklowane dłużej jest samczniejsze no i zdrowsze.Co do dawania samej soli zamiast peksoli to mam odmienne zdanie choćby ze względu na smaczność wyrobów i ochronę bakteriologiczną ,którą posiada peksól.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-195862
Udostępnij na innych stronach

Polecam ten link .... tak o istocie solenia i peklowania ... ;)

 

http://www.nutrivitality.pl/produkty-misne/826-utrwalanie-rodkami-chemicznymi.html

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/13/#findComment-195863
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.