mmbp Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 29 Lutego 2012 PePe dzięki za przepis i uwagi co do chłopskij .każda zmiana w przepisie nie jest już tą kiełbasą (ktoś już to napisał na forum ) aczkolwiek myślałem już nad zmianą gatunku mięsa może brakowało tej podpowiedzi że trzeba próbować zmian . Teraz będę miał trochę przestoju co chodzi o wyroby (zdrowie nie domaga) ale gdy tylko ruszę zprodukcją to napewno się pochwale na forum. [ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 00:12 ]Gregtom Jeśli chodzi o znaczki i gadzety to uważam że jakaś weryfikacjapowinna być . A Zachełmie (Karkononosze a Bieszczady ) to też drugi koniec Polski tyle że trochę bliżej jak nad morze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 4 Marca 2012 Właśnie wędzę chłopską. Częśc chcę zrobic pieczoną i mam pytanie czy na koniec pieczenia mam drugi raz dawac na koniec jałowiec? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 4 Marca 2012 A Zachełmie (Karkononosze a Bieszczady ) to też drugi koniec Polski tyle że trochę bliżej jak nad morze.Ja też jestem z podkarpacia (leżajsk), i też bym się wybrał, ale 600km to trochę za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 4 Marca 2012 Właśnie wędzę chłopską. Częśc chcę zrobic pieczoną i mam pytanie czy na koniec pieczenia mam drugi raz dawac na koniec jałowiec?Moim zdaniem dodawanie jałowca do wędzenia pod koniec nie wiele daje , dodawałem i zapachu jego nie czułem . Lepszy efekt to potłuczone w możdzierzu ziarna dodać do farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 27 Marca 2012 Zachęcony dobrymi opiniami też zrobiłem chłopską. Pierwszy raz robiłem kiełbasę... wcześniej wędziłem tylko szynki, boczki a ostatnio sery. Mam pytanie czy po sparzeniu tą kiełbase też można podsuszać? http://img31.imageshack.us/img31/7622/84812282.jpg http://img543.imageshack.us/img543/5371/44574450.jpg http://img267.imageshack.us/img267/8013/89632436.jpg http://img831.imageshack.us/img831/7296/99472732.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-209795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 27 Marca 2012 :grin: Max :grin: :thumbsup: :clap: część sparz a kilka zostaw i podsusz :grin: :clap:fajna beczka :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-209796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 27 Marca 2012 Cześć Pytam bo niestety wszystkie już sparzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-209801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 27 Marca 2012 Mam pytanie czy po sparzeniu tą kiełbase też można podsuszać? Oczywiście ,że możesz podsuczać sparzoną..Gratuluję ładnie uwędzonej kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-209802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 20 Czerwca 2012 jeżeli zmiele mięso, zapekluje je wedle przepisu i odstawie na dwie doby do lodówki to kiełbasa wyjdzie zasłona?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Romano82, nie wyjdzie za słona jak dasz soli według przepisu Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 20 Czerwca 2012 jeżeli zmiele mięso, zapekluje je Mięso do peklowania się kroi w kawałki 5x5 cm a nie mieli.Zmielisz po zapeklowaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Przepis SZCZEPANA 1 strona Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Mięso do peklowania się kroi w kawałki 5x5 cm a nie mieli.Zmielisz po zapeklowaniu.Arku to norma dla kiełbachy standardowej... - Chłopska to kiełbasa expresowa i na samej soli.... - cały proces produkcji można zamknąć do 20 godzin i to wraz z zakupem mięsa :grin: - dlatego mielimy od razu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziber68 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Witam , mam pytanie 1 raz robię kiełbasę dostałem kiedyś przepis od znajomego lecz teraz nie mam z nim kontaktu i postanowiłem zrobić wg. jego przepisu podobno szybko i dobra zobaczymy? mięso 10kg, 18dkg pektosoli , 3 ząbki, czosnku na 1kg, pieprz 2,5 dkg zrobiłem z 5kg mięsa , już się pekluje (nic nie pisał o wodzie czy się daje) , pokroiłem w kostkę 2,5 cm zapeklowałem z przyprawami jutro zmielę zobaczymy co z tego wyjdzie? :wink: Cytuj Ziber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 21 Czerwca 2012 3 ząbki, czosnku na 1kg, pieprz 2,5 dkg zrobiłem z 5kg mięsawyjdzie bardzo czosnkowa i pieprzna, wody daj w zależności od jakości mięsa od 5-8% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie Rozumiem , że czas osadzania to są te 2 godziny . Czy będzie coś nie tak jeśli przedłużę ten czas do około 12 godzin w odpowiedniej temperaturze ??? Pozdrawiam Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziber68 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Mięso łopatka raczej chuda + boczek też chudy dadałem jeszcze z 30 dkg sloniny , jeśli czosnkowa i pieprzna to spoko , taką lubię ........tej wody faktycznie dodam ale to chyba jutro po zmieleniu, ok 0,5 l na 5kg? , tak ma być? Cytuj Ziber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 21 Czerwca 2012 12 godzin w odpowiedniej temperaturze4-6stC będzie dobrze [ Dodano: Czw 21 Cze, 2012 13:30 ]jutro po zmieleniu, ok 0,5 l na 5kgoczywiście po zmieleniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 21 Czerwca 2012 tej wody faktycznie dodam ale to chyba jutro po zmieleniu, ok 0,5 l na 5kg? Dodaje się do wyrabiania Przed mieleniem dodanie wody raczej było by porażką Jeśli robisz tą kiełbasę w której napisałeś post A twoja zmiana tylko czas solenia To ja bym resztę robił Tak po zmieleniu dodał przyprawy wody do 10% bardzo dobrze wyrobił i nabijał Osadzał w chłodziarce boi warunki atmosferyczne jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 21 Czerwca 2012 4-6stC będzie dobrze Czyli cała produkcja zamknie się w 24 godzinach ( w moim przypadku ) 12 godzin mięsko leżakuje z przyprawami solą itd. po zmieleniu następnie w jelita i 12 godzin osadzania . Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 21 Czerwca 2012 cała produkcja zamknie się w 24 godzinachtak ale bez osuszania i wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 21 Czerwca 2012 tak ale bez osuszania i wędzenia Oczywiście . Głównie miałem niepewność jeśli chodzi o czas leżakowania mięsa ( 12h ) po zmieleniu i dodaniu wszystkich przypraw . pomyślałem o tym , że skoro będę tak długo osadzał ( 12 h a Szczepan pisze że w tym wypadku wystarczy 2 ) to mogę ten czas skrócić bo i tak potem będzie to wszystko sobie jeszcze dochodziło około 12 godzin tyle , że już w kiełbaśnicach . Ale dotarło do mnie , że na skróty to nie w tej branży :grin: Dziękuję :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 27 Czerwca 2012 No i nastała wiekopomna chwila . Zacząłem robić swoją pierwszą kiełbasę ( 5 kg ) . Wszystko zrobione według przepisu + na czubku łyżeczki pieprz cayenne . Karkówka zmielona na sitku 10 ( bo Zelmerem ) , boczek na 8 . Od godziny 11 mięso zmielone , zapeklowane z przyprawami oczekuje w lodówce wieczora kiedy trafi w jelita . Kiełbasa noc zaliczy w lodówce wcześnie rano wyciągnę aby doszła do odpowiedniej temperatury a około 10 zacznę wędzenie . Oprócz kiełbasy 3 dniowe peklowanie zaliczają 2 szynki , schab i karkówka . Będzie to 1 próba wędzarni tym razem z wsadem po modyfikacjach które musiałem przeprowadzić aby wędzonki z mojej wędzarni pachniały ( opis w innym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2145&postdays=0&postorder=asc&start=30 ) dlatego z ilościami nie przesadzałem . Po wszystkim oczywiście zapodam zdjęcia . Ps, Wszystko robiłem na petlosoli i się załamałem bo jak nie spróbować produktu zaraz po wędzeniu . Jakoś nie zwróciłem wcześniej uwagi na to co pisze abratek :blush: ale najważniejsze aby wędzenie wyszło wedle oczekiwań . Pozdrawiam Edit : Wszystkich jelit na 100% nie zużyję czy mogę resztę jelit zasypać zwykłą solą jodowaną bo innej nie mam ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-224993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 27 Czerwca 2012 jelita możesz zamrozić lub posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki.Tak robię i jeszcze nie było problemu. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-224994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Przepis SZCZEPANA 1 strona Na płocie było napisane d.....pa.Pogłaskałem i mi drzazga weszła.Ja będę robił jak przewiduje technologia a nie jak ktoś napisał i tak będę doradzał.Szczepanowi się spieszyło mnie się nie spieszy i mogę peklować mięso 2-3 dni. Chłopska to kiełbasa expresowa Kiełbasa to kiełbasa.Nie ma ekspresowych i osobowych :grin: i na samej soli.... A to jak widać rzecz gustu :tongue: Przepis na 10 kg mięso z karkówki 8kg boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 3 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-225002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.