Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PePe dzięki za przepis i uwagi co do chłopskij .każda zmiana w przepisie nie jest już tą kiełbasą (ktoś już to napisał na forum ) aczkolwiek myślałem już nad zmianą gatunku mięsa może brakowało tej podpowiedzi że trzeba próbować zmian . Teraz będę miał trochę przestoju co chodzi o wyroby (zdrowie nie domaga) ale gdy tylko ruszę zprodukcją to napewno się pochwale na forum.

 

[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 00:12 ]

Gregtom Jeśli chodzi o znaczki i gadzety to uważam że jakaś weryfikacjapowinna być .

A Zachełmie (Karkononosze a Bieszczady ) to też drugi koniec Polski tyle że trochę bliżej jak nad morze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205018
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wędzę chłopską. Częśc chcę zrobic pieczoną i mam pytanie czy na koniec pieczenia mam drugi raz dawac na koniec jałowiec?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205575
Udostępnij na innych stronach

A Zachełmie (Karkononosze a Bieszczady ) to też drugi koniec Polski tyle że trochę bliżej jak nad morze.

Ja też jestem z podkarpacia (leżajsk), i też bym się wybrał, ale 600km to trochę za daleko. :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205579
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wędzę chłopską. Częśc chcę zrobic pieczoną i mam pytanie czy na koniec pieczenia mam drugi raz dawac na koniec jałowiec?

Moim zdaniem dodawanie jałowca do wędzenia pod koniec nie wiele daje , dodawałem i zapachu jego nie czułem .

Lepszy efekt to potłuczone w możdzierzu ziarna dodać do farszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-205599
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zachęcony dobrymi opiniami też zrobiłem chłopską. Pierwszy raz robiłem kiełbasę... wcześniej wędziłem tylko szynki, boczki a ostatnio sery. Mam pytanie czy po sparzeniu tą kiełbase też można podsuszać?

 

http://img31.imageshack.us/img31/7622/84812282.jpg

 

http://img543.imageshack.us/img543/5371/44574450.jpg

 

http://img267.imageshack.us/img267/8013/89632436.jpg

 

 

http://img831.imageshack.us/img831/7296/99472732.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-209795
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie czy po sparzeniu tą kiełbase też można podsuszać?

Oczywiście ,że możesz podsuczać sparzoną..Gratuluję ładnie uwędzonej kiełbasy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-209802
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

jeżeli zmiele mięso, zapekluje je

Mięso do peklowania się kroi w kawałki 5x5 cm a nie mieli.Zmielisz po zapeklowaniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223672
Udostępnij na innych stronach

Przepis SZCZEPANA 1 strona

 

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie

mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223674
Udostępnij na innych stronach

Mięso do peklowania się kroi w kawałki 5x5 cm a nie mieli.Zmielisz po zapeklowaniu.

Arku to norma dla kiełbachy standardowej... - Chłopska to kiełbasa expresowa i na samej soli.... - cały proces produkcji można zamknąć do 20 godzin i to wraz z zakupem mięsa :grin:

- dlatego mielimy od razu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223696
Udostępnij na innych stronach

Witam , mam pytanie 1 raz robię kiełbasę dostałem kiedyś przepis od znajomego lecz teraz nie mam z nim kontaktu i postanowiłem zrobić wg. jego przepisu podobno szybko i dobra zobaczymy? mięso 10kg, 18dkg pektosoli , 3 ząbki, czosnku na 1kg, pieprz 2,5 dkg zrobiłem z 5kg mięsa , już się pekluje (nic nie pisał o wodzie czy się daje) , pokroiłem w kostkę 2,5 cm zapeklowałem z przyprawami jutro zmielę zobaczymy co z tego wyjdzie? :wink:
Ziber
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223769
Udostępnij na innych stronach

Po tym czasie

mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie

Rozumiem , że czas osadzania to są te 2 godziny . Czy będzie coś nie tak jeśli przedłużę ten czas do około 12 godzin w odpowiedniej temperaturze ??? Pozdrawiam Adek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223775
Udostępnij na innych stronach

Mięso łopatka raczej chuda + boczek też chudy dadałem jeszcze z 30 dkg sloniny , jeśli czosnkowa i pieprzna to spoko , taką lubię ........tej wody faktycznie dodam ale to chyba jutro po zmieleniu, ok 0,5 l na 5kg? , tak ma być?
Ziber
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223782
Udostępnij na innych stronach

tej wody faktycznie dodam ale to chyba jutro po zmieleniu, ok 0,5 l na 5kg?

 

Dodaje się do wyrabiania Przed mieleniem dodanie wody raczej było by porażką

 

Jeśli robisz tą kiełbasę w której napisałeś post A twoja zmiana tylko czas solenia To ja bym resztę robił Tak po zmieleniu dodał przyprawy wody do 10% bardzo dobrze wyrobił i nabijał Osadzał w chłodziarce boi warunki atmosferyczne jak widać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223786
Udostępnij na innych stronach

4-6stC będzie dobrze

 

Czyli cała produkcja zamknie się w 24 godzinach ( w moim przypadku )

 

12 godzin mięsko leżakuje z przyprawami solą itd. po zmieleniu następnie w jelita i 12 godzin osadzania .

 

Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223795
Udostępnij na innych stronach

tak ale bez osuszania i wędzenia

Oczywiście :) . Głównie miałem niepewność jeśli chodzi o czas leżakowania mięsa ( 12h ) po zmieleniu i dodaniu wszystkich przypraw . pomyślałem o tym , że skoro będę tak długo osadzał ( 12 h a Szczepan pisze że w tym wypadku wystarczy 2 ) to mogę ten czas skrócić bo i tak potem będzie to wszystko sobie jeszcze dochodziło około 12 godzin tyle , że już w kiełbaśnicach . Ale dotarło do mnie , że na skróty to nie w tej branży :grin:

 

Dziękuję :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-223799
Udostępnij na innych stronach

No i nastała wiekopomna chwila :) . Zacząłem robić swoją pierwszą kiełbasę ( 5 kg ) . Wszystko zrobione według przepisu + na czubku łyżeczki pieprz cayenne . Karkówka zmielona na sitku 10 ( bo Zelmerem ) , boczek na 8 . Od godziny 11 mięso zmielone , zapeklowane z przyprawami oczekuje w lodówce wieczora kiedy trafi w jelita . Kiełbasa noc zaliczy w lodówce wcześnie rano wyciągnę aby doszła do odpowiedniej temperatury a około 10 zacznę wędzenie . Oprócz kiełbasy 3 dniowe peklowanie zaliczają 2 szynki , schab i karkówka . Będzie to 1 próba wędzarni tym razem z wsadem po modyfikacjach które musiałem przeprowadzić aby wędzonki z mojej wędzarni pachniały ( opis w innym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2145&postdays=0&postorder=asc&start=30 ) dlatego z ilościami nie przesadzałem . Po wszystkim oczywiście zapodam zdjęcia :) .

 

Ps, Wszystko robiłem na petlosoli i się załamałem bo jak nie spróbować produktu zaraz po wędzeniu . Jakoś nie zwróciłem wcześniej uwagi na to co pisze abratek :blush: ale najważniejsze aby wędzenie wyszło wedle oczekiwań :) . Pozdrawiam

 

Edit : Wszystkich jelit na 100% nie zużyję czy mogę resztę jelit zasypać zwykłą solą jodowaną bo innej nie mam ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-224993
Udostępnij na innych stronach

jelita możesz zamrozić lub posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki.Tak robię i jeszcze nie było problemu.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-224994
Udostępnij na innych stronach

Przepis SZCZEPANA 1 strona

Na płocie było napisane d.....pa.Pogłaskałem i mi drzazga weszła.Ja będę robił jak przewiduje technologia a nie jak ktoś napisał i tak będę doradzał.Szczepanowi się spieszyło mnie się nie spieszy i mogę peklować mięso 2-3 dni.

 

Chłopska to kiełbasa expresowa

Kiełbasa to kiełbasa.Nie ma ekspresowych i osobowych :grin:

 

i na samej soli....

 

A to jak widać rzecz gustu :tongue:

 

Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli)

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/15/#findComment-225002
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.