Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Ta kiełbasa to pewiak z pewnoscią będzie Ci smakowała ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345545
Udostępnij na innych stronach

ZASMACZYSZ SIĘ  - - :tongue:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345603
Udostępnij na innych stronach

Boję się tylko że do św. Wielkanocnych nie doczekam bo w tym roku poszczę od taki pomysł żeby organizm oczyścić. Najlepiej będą miały żona i dzieci bo posmakują pierwsi :-(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345625
Udostępnij na innych stronach

TAAAAK......niewinne dziatki i białogłowa ofiarami łaknienia nieposkromionego stać się mogą :devil::facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345637
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W koncu mam wszystko co potrzebne do wyrobu kielbasy :) jak wszystko pojdzie dobrze to w sobote wedze chlopska :D Tylko w sprawie peklowania mam pytanie Czemu do chlopskiej peklosol dodaje sie po zmieleniu miesa a przy innych kielbasach pekluje sie mieso pokrojone w kostke 5x5 a pozniej je mieli i jaka to roznica?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354524
Udostępnij na innych stronach

Sorry, ja nie wiem.

 

Za chwilę się doświadczę. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354531
Udostępnij na innych stronach

To zem sie duzo dowiedzial :)

 

 

Cierpliwości Kolego.

 

Czasami to trochę trwa.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354543
Udostępnij na innych stronach

T800

Przepis na kiełbasę chłopska jest własnością osoby podającej. Prawdopodobnie dodawanie peklosoli wynikało ze schematu technologicznego, który sporządził autor receptury. W tym, przypadku chodzi o tempo ( czas ) peklowania( małe kawałki mięsa szybciej się peklują).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354555
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem taka procedura wynika z podejścia do czasu potrzebnego do całkowitego wykonania - 2 godz wieczorem , 12 godzin (nocnych) na przepeklowanie , 2 godziny na nabicie - potem podczas rozpalania i wygrzewania wędzoka szybkie osadzanie i do w sumie ok 20 godzin mamy gotowy wyrób.

Sam ową procedurę zmieniłem na swój użytek , nabijając również wieczorem i zostawiając na noc nabite już i wiszące w chłodnym przepeklowywujące się i jednocześnie osadzające kiełbasy.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354566
Udostępnij na innych stronach

Chlopska Szczepana jest ponoc prosta w wykonaniu :hmm:

 

prosta i szybka  - te dwa parametry decydowały o takim a nie innym procesie technologicznym tej kiełbasy

 

z kolei kostka 5x5 to wynik kompromisu, wypracowanego przez długie lata w zakładach masarskich, między szybkością peklowania a stopniem skażenia mikrobiologicznego mięsa

 

spokojnie możesz peklować 2-3 dni w kostce 5x5, z korzyścią dla trwałości kiełbasy, przy zachowaniu rzecz jasna reżimu temperaturowego

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354568
Udostępnij na innych stronach

No widzisz T800, pisałem Ci. Cierpliwości Kolego. Czasami to trochę trwa.

 

Twoja cierpliwość została wynagrodzona.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354598
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak sie kielbaska uda to dam fotki :)

Dawaj fotki bez względu na wynik  ;) . Jak się uda dostaniesz brawa , jak nie ,  dostaniesz rady co zrobić następnym razem zrobić , by te brawa były :D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354607
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawaj fotki bez względu na wynik  . Jak się uda dostaniesz brawa , jak nie ,  dostaniesz rady co zrobić następnym razem zrobić , by te brawa były

Dobrze gada :thumbsup: Więc czekamy :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354677
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnie wedzonki podpiekalem zbyt ostro

I co, wyrzuciłeś? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354693
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. :D Dlatego niczym się nie przejmuj i bez względu na to, co Ci wyjdzie wklejaj zdjęcia. Yerba ma rację. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354718
Udostępnij na innych stronach

Jelitka naturalne to wystarczy 3 godz w zimnej wodzie moczyc czy dluzej?Jeszcze jedno w malej alfie5 jak bede nadziewal to co stabilizuje ta spirale w srodku bo wtedy sitka i nozyka sie nie daje dobrze kombinuje :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354731
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrze. Ale miej na uwadze, że ponownie masa mięsna jest rozdrabniana. Rozwiązanie problema - nadziewarka.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354732
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.