Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karkówkę w ilości radosnej dostałem , to chłopską Szczepana zrobiłem

ale z dwoma ingerencjami w przepis - dodałem do założonych 10kg

jeszcze kilogram zmielonego na 3 i wyrobionego na klej udzca indyczego

nie dawałem majeranku , zamiast tego dałem 50ml pojemnik gorczycy

Reszta jak w przepisie  - no i wyszło idealnie

śmiem powiedzieć ,że brak majeranku wcale nie umniejsza smakowi ....

nie parzyłem , lecz podpiekałem 20minut..

 

 

 

na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko...

post-44876-0-81341200-1412946346_thumb.jpg

post-44876-0-93050300-1412946374_thumb.jpg

post-44876-0-11190200-1412946398_thumb.jpg

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376296
Udostępnij na innych stronach

to chłopską Szczepana zrobiłem

 

na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko...

Będzie czym zakanszać  :D

 

A ten szpek ciemny jakiś w środku. Coś mu dodałeś czy zdjęcie takie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376300
Udostępnij na innych stronach

Słonina odsypana po wyjęciu z wędzarni na gorąco papryką chili

Bok ciemny to wina zdjęcia i może też obsypki

Porównaj zdjęcie z przekroju (słońce świeci bezpośrednio)

cyknąłem dwa (jedno jest powyżej)

post-44876-0-37450800-1412965785_thumb.jpg

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376346
Udostępnij na innych stronach

Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej.

 

Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgę

góra to ósemka

Jak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . :tongue:

 

post-56051-0-81386800-1412975335_thumb.jpg

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376373
Udostępnij na innych stronach

 

Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej.

 

Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgę

góra to ósemka

Jak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . :tongue:

 

Mirek, pisałem o przekroju kiełbasy. Nabijasz jelita maszynką ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376403
Udostępnij na innych stronach

No to OK.

Więc może to jednak maszynka do mięsa zabardzo rozdrabnia ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376458
Udostępnij na innych stronach

Jeśli robisz maszynka do mielenia kiełbasa to mimo ze np ja mielilem 13 mięso i niby duże oczka ale co do czego w kielbasie nie czuć tak mocno najlepiej szarpakiem wtedy to ma sens
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376849
Udostępnij na innych stronach

Witam 

 

wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza  24-45  stopni C ? 

gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić

 

 

Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godz

-wędzenie ciepłe stosujemy do wędzonek, które mają zostać spożyte w miarę krótkim okresie 2 - 3 tygodni

-po wędzeniu szynki czy kiełbasy dajemy do parzenia lub pieczenia

-trociny można zwilżać przez lekkie polanie wodą - wówczas łatwiej uzyskać pożądane 80% wilgotności

- wędzenie jest ciągłe, bez okresowego wygaszania naszego paleniska jak to ma miejsce przy wędzeniu zimnym

- wędzonki pachną i wyglądają równie pięknie jak te wędzone w zimnym dymie:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376869
Udostępnij na innych stronach

Witam 

 

wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza  24-45  stopni C ? 

gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić

 

 

Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godz

Wędź jak napisane, 4 h, w takim przedziale temperatur jak podałeś.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376880
Udostępnij na innych stronach

 

 

w takim przedziale temperatur jak podałeś

 

Raczej trzymaj się tej górnej granicy a nawet ją możesz przekroczyć o 5-10st - nic się nie stanie ;).

Jeśli będziesz się trzymał dolnej to na kolor poczekasz dłużej niż 4h ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376881
Udostępnij na innych stronach

Ja w ostatni weekend skorzystałem z rad Arka i wędziłem pod kolor czyli grubo ponad 5 godzin i w zasadzie nie przekroczyłem 55st - średnio w okolicy 45-50st. Efekty można zobaczyć u mnie w kąciku. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376977
Udostępnij na innych stronach

po 5/30 h wędzenia wyszła kiełbaska nie miałem już czasu aby czekać bo głód zwyciężył zdjęcie zrobione po parzeniu w smaku bardzo dobra użyłem zwykłej soli i papryczek chili  plus przyprawy jakie były w przepisie wędziłem w 40-55 stopniach wędzone na drzewie czereśniowym .często polewałem drzewo aby było wilgotniejsze :nie wiem czy słusznie:)

 

 

 

 

post-67633-0-41166400-1413313380_thumb.jpg

Edytowane przez Sirarturo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377014
Udostępnij na innych stronach

Bardzo niesłusznie :(

Jak na taki czas wędzenia blada ta kiełbasa nie łapała koloru przez wilgoć i pewnie kiepsko osuszyłeś.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377019
Udostępnij na innych stronach

Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377045
Udostępnij na innych stronach

To znaczy hrypa, że nieświadomie podpiekłeś :devil:

 

Zalety OLCHY jako drewna do wędzenia , są powszechnie znane

co zapewne zauważyłeś w wypowiedziach wielu forumowiczów

wnikliwie przeglądając forum...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377046
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale
 

To nie dlatego, że wędziłeś olchą tylko, że podpiekłeś  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377054
Udostępnij na innych stronach

Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale

 

:) piszesz że wędziłeś w temp. 50 st.C  :D

 

:) proponuję kupić nowy termometr  ;)

Edytowane przez Wiesław_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377061
Udostępnij na innych stronach

 

 

po 5/30 h wędzenia wyszła kiełbaska nie miałem już czasu aby czekać bo głód zwyciężył zdjęcie zrobione po parzeniu w smaku bardzo dobra użyłem zwykłej soli i papryczek chili  plus przyprawy jakie były w przepisie wędziłem w 40-55 stopniach wędzone na drzewie czereśniowym .często polewałem drzewo aby było wilgotniejsze :nie wiem czy słusznie:)

Na temat osuszania na tym forum napisano już chyba wszystko. Proponuje Akademię Dziadka na stronie głównej. Poczytaj dokładnie wszystko co tam napisano a sam zauważysz swoje błędy.

Co do drzewa. Generalnie wędzimy olchą - daje dym i bukiem - daje temperaturę. Można się wspomagać drzewem owocowym nadając odpowiedni kolor wędzonkom.

No i nie polewamy. Chyba że destylat :D  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377114
Udostępnij na innych stronach

 

No i nie polewamy. Chyba że destylat :D  

 

Mam nadzieję że kolega nie posłuchał :laugh:

Ciekawie by wyglądał , prawie jak kiełbaska z grila :cry:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.