Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Przepuszczenie mięsa na kiełbasę przez mojego zelmera i sitko 8 powoduje praktycznie równomierną strukturę, nie ma widocznych żadnych kawałków mięsa!. 

Bo masz słabo dokręcone, oprócz tego tępy nóż i sitko!

 

 

Cytuję ponownie powyższą poradę bo mam wrażenie, że pozostała niezauważona.

Maszynki zelmer "5" i "8" nie tolerują tępych noży i sitek. 

Przy dobrze naostrzonych narzędziach dają piękne kawałeczki mięsa z których można z powodzeniem zrobić kruche kabanosy.

Do gardzieli należy wkładać kawałki mięsa odpowiedniej wielkości tak, żeby były wciągane przez pracującego ślimaka.

Od razu zaznaczę, że powyższe dotyczy moich doświadczeń z "8".

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376249
Udostępnij na innych stronach

. . . Od razu zaznaczę, że powyższe dotyczy moich doświadczeń z "8".

 

Ja mam osobiście bodajże Dianę, niestety ostrość sitka i noża nic nie zmienia, dokręcona zawsze była, dopiero mielenie na szarpaku powoduje lekko widoczne zmiany w strukturze jednorodnej mazi. Jako że przerabiamy też sporo owoców na soki i warzyw na sałatki, pieczaenie chlebka to zdecydowaliśmy o zakupie inengo sprzętu, ale o tym w innym temacie.

Edytowane przez przemi5
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376258
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak pisze Anna tępe noże i sitka w zelmerze to porażka :hmm: , sam używam zelmera 8  i 5 i tylko gdy noże i sitka są nowe lub używane  naostrzone niema problemu z mieleniem  :)

post-47291-0-88158000-1412942291_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376285
Udostępnij na innych stronach

Ja mam osobiście bodajże Dianę, niestety ostrość sitka i noża nic nie zmienia

Też do niedawna miałem Dianę i to 5 i do tego mój egzemplarz był stareńki, sprawdź proszę czy nakrętka korpusu dochodzi do końca jeżeli nie to dobrze oczywiście mam na myśli przykręcenie noża i sitka na maxa w tym przypadku naostrzyć i jeszcze raz naostrzyć, oczywiście oba elementy, warto też się przyjrzeć sprężynie może być już lipa więc nowa są jako części zamienne. Moja rada ostrzenie nie byle gdzie, to na jakim sprzęcie ostrzymy to według mnie podstawa, ja a raczej mi ostrzą na tzw magnesówce, różnica duuuuża. A gdyby to nie pomogło wymiana korpusu lub ślimaka, i tu trzeba przeliczyć czy to czy raczej nówka jak piszesz. 

A to potraktuj jako motto

 

 

Maszynki zelmer "5" i "8" nie tolerują tępych noży i sitek.

Ja bym poszedł dalej i napisał, żadne maszynki nie tną dobrze gdy mają tępe noże :D

No i masz jeszcze poglądowy post wyżej Wiesław mnie ubiegł

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376286
Udostępnij na innych stronach

Karkówkę w ilości radosnej dostałem , to chłopską Szczepana zrobiłem

ale z dwoma ingerencjami w przepis - dodałem do założonych 10kg

jeszcze kilogram zmielonego na 3 i wyrobionego na klej udzca indyczego

nie dawałem majeranku , zamiast tego dałem 50ml pojemnik gorczycy

Reszta jak w przepisie  - no i wyszło idealnie

śmiem powiedzieć ,że brak majeranku wcale nie umniejsza smakowi ....

nie parzyłem , lecz podpiekałem 20minut..

 

 

 

na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko...

post-44876-0-81341200-1412946346_thumb.jpg

post-44876-0-93050300-1412946374_thumb.jpg

post-44876-0-11190200-1412946398_thumb.jpg

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376296
Udostępnij na innych stronach

to chłopską Szczepana zrobiłem

 

na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko...

Będzie czym zakanszać  :D

 

A ten szpek ciemny jakiś w środku. Coś mu dodałeś czy zdjęcie takie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376300
Udostępnij na innych stronach

Słonina odsypana po wyjęciu z wędzarni na gorąco papryką chili

Bok ciemny to wina zdjęcia i może też obsypki

Porównaj zdjęcie z przekroju (słońce świeci bezpośrednio)

cyknąłem dwa (jedno jest powyżej)

post-44876-0-37450800-1412965785_thumb.jpg

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376346
Udostępnij na innych stronach

Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej.

 

Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgę

góra to ósemka

Jak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . :tongue:

 

post-56051-0-81386800-1412975335_thumb.jpg

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376373
Udostępnij na innych stronach

 

Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej.

 

Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgę

góra to ósemka

Jak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . :tongue:

 

Mirek, pisałem o przekroju kiełbasy. Nabijasz jelita maszynką ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376403
Udostępnij na innych stronach

No to OK.

Więc może to jednak maszynka do mięsa zabardzo rozdrabnia ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376458
Udostępnij na innych stronach

Jeśli robisz maszynka do mielenia kiełbasa to mimo ze np ja mielilem 13 mięso i niby duże oczka ale co do czego w kielbasie nie czuć tak mocno najlepiej szarpakiem wtedy to ma sens
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376849
Udostępnij na innych stronach

Witam 

 

wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza  24-45  stopni C ? 

gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić

 

 

Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godz

-wędzenie ciepłe stosujemy do wędzonek, które mają zostać spożyte w miarę krótkim okresie 2 - 3 tygodni

-po wędzeniu szynki czy kiełbasy dajemy do parzenia lub pieczenia

-trociny można zwilżać przez lekkie polanie wodą - wówczas łatwiej uzyskać pożądane 80% wilgotności

- wędzenie jest ciągłe, bez okresowego wygaszania naszego paleniska jak to ma miejsce przy wędzeniu zimnym

- wędzonki pachną i wyglądają równie pięknie jak te wędzone w zimnym dymie:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376869
Udostępnij na innych stronach

Witam 

 

wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza  24-45  stopni C ? 

gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić

 

 

Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godz

Wędź jak napisane, 4 h, w takim przedziale temperatur jak podałeś.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376880
Udostępnij na innych stronach

 

 

w takim przedziale temperatur jak podałeś

 

Raczej trzymaj się tej górnej granicy a nawet ją możesz przekroczyć o 5-10st - nic się nie stanie ;).

Jeśli będziesz się trzymał dolnej to na kolor poczekasz dłużej niż 4h ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376881
Udostępnij na innych stronach

Ja w ostatni weekend skorzystałem z rad Arka i wędziłem pod kolor czyli grubo ponad 5 godzin i w zasadzie nie przekroczyłem 55st - średnio w okolicy 45-50st. Efekty można zobaczyć u mnie w kąciku. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376977
Udostępnij na innych stronach

po 5/30 h wędzenia wyszła kiełbaska nie miałem już czasu aby czekać bo głód zwyciężył zdjęcie zrobione po parzeniu w smaku bardzo dobra użyłem zwykłej soli i papryczek chili  plus przyprawy jakie były w przepisie wędziłem w 40-55 stopniach wędzone na drzewie czereśniowym .często polewałem drzewo aby było wilgotniejsze :nie wiem czy słusznie:)

 

 

 

 

post-67633-0-41166400-1413313380_thumb.jpg

Edytowane przez Sirarturo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377014
Udostępnij na innych stronach

Bardzo niesłusznie :(

Jak na taki czas wędzenia blada ta kiełbasa nie łapała koloru przez wilgoć i pewnie kiepsko osuszyłeś.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377019
Udostępnij na innych stronach

Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377045
Udostępnij na innych stronach

To znaczy hrypa, że nieświadomie podpiekłeś :devil:

 

Zalety OLCHY jako drewna do wędzenia , są powszechnie znane

co zapewne zauważyłeś w wypowiedziach wielu forumowiczów

wnikliwie przeglądając forum...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377046
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale
 

To nie dlatego, że wędziłeś olchą tylko, że podpiekłeś  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377054
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.