EAnna Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Przepuszczenie mięsa na kiełbasę przez mojego zelmera i sitko 8 powoduje praktycznie równomierną strukturę, nie ma widocznych żadnych kawałków mięsa!. Bo masz słabo dokręcone, oprócz tego tępy nóż i sitko! Cytuję ponownie powyższą poradę bo mam wrażenie, że pozostała niezauważona.Maszynki zelmer "5" i "8" nie tolerują tępych noży i sitek. Przy dobrze naostrzonych narzędziach dają piękne kawałeczki mięsa z których można z powodzeniem zrobić kruche kabanosy.Do gardzieli należy wkładać kawałki mięsa odpowiedniej wielkości tak, żeby były wciągane przez pracującego ślimaka.Od razu zaznaczę, że powyższe dotyczy moich doświadczeń z "8". Edytowane 10 Października 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) . . . Od razu zaznaczę, że powyższe dotyczy moich doświadczeń z "8". Ja mam osobiście bodajże Dianę, niestety ostrość sitka i noża nic nie zmienia, dokręcona zawsze była, dopiero mielenie na szarpaku powoduje lekko widoczne zmiany w strukturze jednorodnej mazi. Jako że przerabiamy też sporo owoców na soki i warzyw na sałatki, pieczaenie chlebka to zdecydowaliśmy o zakupie inengo sprzętu, ale o tym w innym temacie. Edytowane 10 Października 2014 przez przemi5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 10 Października 2014 zapamiętajcie,, raz na jutro,, co pisze Ania a nie będzie problemów z mieleniem na każdym sprzęcie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 10 Października 2014 Dokładnie tak jak pisze Anna tępe noże i sitka w zelmerze to porażka , sam używam zelmera 8 i 5 i tylko gdy noże i sitka są nowe lub używane naostrzone niema problemu z mieleniem Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Ja mam osobiście bodajże Dianę, niestety ostrość sitka i noża nic nie zmieniaTeż do niedawna miałem Dianę i to 5 i do tego mój egzemplarz był stareńki, sprawdź proszę czy nakrętka korpusu dochodzi do końca jeżeli nie to dobrze oczywiście mam na myśli przykręcenie noża i sitka na maxa w tym przypadku naostrzyć i jeszcze raz naostrzyć, oczywiście oba elementy, warto też się przyjrzeć sprężynie może być już lipa więc nowa są jako części zamienne. Moja rada ostrzenie nie byle gdzie, to na jakim sprzęcie ostrzymy to według mnie podstawa, ja a raczej mi ostrzą na tzw magnesówce, różnica duuuuża. A gdyby to nie pomogło wymiana korpusu lub ślimaka, i tu trzeba przeliczyć czy to czy raczej nówka jak piszesz. A to potraktuj jako motto Maszynki zelmer "5" i "8" nie tolerują tępych noży i sitek.Ja bym poszedł dalej i napisał, żadne maszynki nie tną dobrze gdy mają tępe noże No i masz jeszcze poglądowy post wyżej Wiesław mnie ubiegł Edytowane 10 Października 2014 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Karkówkę w ilości radosnej dostałem , to chłopską Szczepana zrobiłemale z dwoma ingerencjami w przepis - dodałem do założonych 10kgjeszcze kilogram zmielonego na 3 i wyrobionego na klej udzca indyczegonie dawałem majeranku , zamiast tego dałem 50ml pojemnik gorczycyReszta jak w przepisie - no i wyszło idealnieśmiem powiedzieć ,że brak majeranku wcale nie umniejsza smakowi ....nie parzyłem , lecz podpiekałem 20minut.. na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko... Edytowane 10 Października 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 10 Października 2014 to chłopską Szczepana zrobiłem na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko...Będzie czym zakanszać A ten szpek ciemny jakiś w środku. Coś mu dodałeś czy zdjęcie takie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 10 Października 2014 Słonina odsypana po wyjęciu z wędzarni na gorąco papryką chiliBok ciemny to wina zdjęcia i może też obsypkiPorównaj zdjęcie z przekroju (słońce świeci bezpośrednio)cyknąłem dwa (jedno jest powyżej) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 10 Października 2014 Jumbo narobiles mi smaku dawno nie wedzilem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 10 Października 2014 Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej. Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgęgóra to ósemkaJak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 11 Października 2014 Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej. Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgęgóra to ósemkaJak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . Mirek, pisałem o przekroju kiełbasy. Nabijasz jelita maszynką ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 11 Października 2014 Nabijanie Royalem by Hendi Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 11 Października 2014 No to OK.Więc może to jednak maszynka do mięsa zabardzo rozdrabnia ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 13 Października 2014 Jeśli robisz maszynka do mielenia kiełbasa to mimo ze np ja mielilem 13 mięso i niby duże oczka ale co do czego w kielbasie nie czuć tak mocno najlepiej szarpakiem wtedy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 14 Października 2014 Witam wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza 24-45 stopni C ? gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godz-wędzenie ciepłe stosujemy do wędzonek, które mają zostać spożyte w miarę krótkim okresie 2 - 3 tygodni-po wędzeniu szynki czy kiełbasy dajemy do parzenia lub pieczenia-trociny można zwilżać przez lekkie polanie wodą - wówczas łatwiej uzyskać pożądane 80% wilgotności- wędzenie jest ciągłe, bez okresowego wygaszania naszego paleniska jak to ma miejsce przy wędzeniu zimnym- wędzonki pachną i wyglądają równie pięknie jak te wędzone w zimnym dymie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Witam wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza 24-45 stopni C ? gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godzWędź jak napisane, 4 h, w takim przedziale temperatur jak podałeś. Edytowane 14 Października 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 14 Października 2014 w takim przedziale temperatur jak podałeś Raczej trzymaj się tej górnej granicy a nawet ją możesz przekroczyć o 5-10st - nic się nie stanie .Jeśli będziesz się trzymał dolnej to na kolor poczekasz dłużej niż 4h Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 14 Października 2014 Ja w ostatni weekend skorzystałem z rad Arka i wędziłem pod kolor czyli grubo ponad 5 godzin i w zasadzie nie przekroczyłem 55st - średnio w okolicy 45-50st. Efekty można zobaczyć u mnie w kąciku. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 14 Października 2014 Robię tę kiełbaskę już 4 godzinkę i ciągle jej kolor jest taki nijaki wędzę ją w temperaturze 45-55 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) po 5/30 h wędzenia wyszła kiełbaska nie miałem już czasu aby czekać bo głód zwyciężył zdjęcie zrobione po parzeniu w smaku bardzo dobra użyłem zwykłej soli i papryczek chili plus przyprawy jakie były w przepisie wędziłem w 40-55 stopniach wędzone na drzewie czereśniowym .często polewałem drzewo aby było wilgotniejsze :nie wiem czy słusznie:) Edytowane 14 Października 2014 przez Sirarturo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 14 Października 2014 Bardzo niesłusznie Jak na taki czas wędzenia blada ta kiełbasa nie łapała koloru przez wilgoć i pewnie kiepsko osuszyłeś. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 14 Października 2014 własnie nie oszuszyłem :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 14 Października 2014 Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 15 Października 2014 To znaczy hrypa, że nieświadomie podpiekłeś Zalety OLCHY jako drewna do wędzenia , są powszechnie znaneco zapewne zauważyłeś w wypowiedziach wielu forumowiczówwnikliwie przeglądając forum... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 15 Października 2014 Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale To nie dlatego, że wędziłeś olchą tylko, że podpiekłeś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.