wray Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 12 Lutego 2014 wiem, wiem, postaram się poprawić! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-333145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B1bek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Witam. W ten wekeend będę robił tą chłopską, ciekaw jestem jaka wyjdzie w smaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Ta kiełbasa to pewiak z pewnoscią będzie Ci smakowała Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 ZASMACZYSZ SIĘ - - Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B1bek Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Boję się tylko że do św. Wielkanocnych nie doczekam bo w tym roku poszczę od taki pomysł żeby organizm oczyścić. Najlepiej będą miały żona i dzieci bo posmakują pierwsi :-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 TAAAAK......niewinne dziatki i białogłowa ofiarami łaknienia nieposkromionego stać się mogą Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-345637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 27 Maja 2014 W koncu mam wszystko co potrzebne do wyrobu kielbasy jak wszystko pojdzie dobrze to w sobote wedze chlopska Tylko w sprawie peklowania mam pytanie Czemu do chlopskiej peklosol dodaje sie po zmieleniu miesa a przy innych kielbasach pekluje sie mieso pokrojone w kostke 5x5 a pozniej je mieli i jaka to roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 27 Maja 2014 Sorry, ja nie wiem. Za chwilę się doświadczę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 27 Maja 2014 To zem sie duzo dowiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 27 Maja 2014 To zem sie duzo dowiedzial Cierpliwości Kolego. Czasami to trochę trwa. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 27 Maja 2014 OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 27 Maja 2014 T800Przepis na kiełbasę chłopska jest własnością osoby podającej. Prawdopodobnie dodawanie peklosoli wynikało ze schematu technologicznego, który sporządził autor receptury. W tym, przypadku chodzi o tempo ( czas ) peklowania( małe kawałki mięsa szybciej się peklują). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 27 Maja 2014 Pytam o takie sprawy bo co do kielbas jestem jeszcze zielony to bedzie moj pierwszy raz a Chlopska Szczepana jest ponoc prosta w wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 27 Maja 2014 Moim zdaniem taka procedura wynika z podejścia do czasu potrzebnego do całkowitego wykonania - 2 godz wieczorem , 12 godzin (nocnych) na przepeklowanie , 2 godziny na nabicie - potem podczas rozpalania i wygrzewania wędzoka szybkie osadzanie i do w sumie ok 20 godzin mamy gotowy wyrób.Sam ową procedurę zmieniłem na swój użytek , nabijając również wieczorem i zostawiając na noc nabite już i wiszące w chłodnym przepeklowywujące się i jednocześnie osadzające kiełbasy. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Chlopska Szczepana jest ponoc prosta w wykonaniu prosta i szybka - te dwa parametry decydowały o takim a nie innym procesie technologicznym tej kiełbasy z kolei kostka 5x5 to wynik kompromisu, wypracowanego przez długie lata w zakładach masarskich, między szybkością peklowania a stopniem skażenia mikrobiologicznego mięsa spokojnie możesz peklować 2-3 dni w kostce 5x5, z korzyścią dla trwałości kiełbasy, przy zachowaniu rzecz jasna reżimu temperaturowego Edytowane 27 Maja 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 27 Maja 2014 To teraz wiem troszke wiecej Jak sie kielbaska uda to dam fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 28 Maja 2014 No widzisz T800, pisałem Ci. Cierpliwości Kolego. Czasami to trochę trwa. Twoja cierpliwość została wynagrodzona. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 28 Maja 2014 Jak sie kielbaska uda to dam fotki Dawaj fotki bez względu na wynik . Jak się uda dostaniesz brawa , jak nie , dostaniesz rady co zrobić następnym razem zrobić , by te brawa były Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 28 Maja 2014 Dawaj fotki bez względu na wynik . Jak się uda dostaniesz brawa , jak nie , dostaniesz rady co zrobić następnym razem zrobić , by te brawa były Dobrze gada Więc czekamy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 28 Maja 2014 Dobrze nie ma sprawy w sobote wieczorem albo w niedziele dam fotki i postaram sie nie zjarac kielbas Ostatnie wedzonki podpiekalem zbyt ostro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 28 Maja 2014 Ostatnie wedzonki podpiekalem zbyt ostro I co, wyrzuciłeś? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 28 Maja 2014 Gdzie tam kolor tylko za ciemny wyszedl w smaku byly dobre juz w lodowce nie ma sladu dalem fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 28 Maja 2014 No właśnie. Dlatego niczym się nie przejmuj i bez względu na to, co Ci wyjdzie wklejaj zdjęcia. Yerba ma rację. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 28 Maja 2014 Jelitka naturalne to wystarczy 3 godz w zimnej wodzie moczyc czy dluzej?Jeszcze jedno w malej alfie5 jak bede nadziewal to co stabilizuje ta spirale w srodku bo wtedy sitka i nozyka sie nie daje dobrze kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 28 Maja 2014 Bardzo dobrze. Ale miej na uwadze, że ponownie masa mięsna jest rozdrabniana. Rozwiązanie problema - nadziewarka. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/25/#findComment-354732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.