jumbo Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Karkówkę w ilości radosnej dostałem , to chłopską Szczepana zrobiłemale z dwoma ingerencjami w przepis - dodałem do założonych 10kgjeszcze kilogram zmielonego na 3 i wyrobionego na klej udzca indyczegonie dawałem majeranku , zamiast tego dałem 50ml pojemnik gorczycyReszta jak w przepisie - no i wyszło idealnieśmiem powiedzieć ,że brak majeranku wcale nie umniejsza smakowi ....nie parzyłem , lecz podpiekałem 20minut.. na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko... Edytowane 10 Października 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 10 Października 2014 to chłopską Szczepana zrobiłem na 3 zdjątku kwintesencja kontaktów z bracią słowiańską i nie tylko...Będzie czym zakanszać A ten szpek ciemny jakiś w środku. Coś mu dodałeś czy zdjęcie takie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 10 Października 2014 Słonina odsypana po wyjęciu z wędzarni na gorąco papryką chiliBok ciemny to wina zdjęcia i może też obsypkiPorównaj zdjęcie z przekroju (słońce świeci bezpośrednio)cyknąłem dwa (jedno jest powyżej) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 10 Października 2014 Jumbo narobiles mi smaku dawno nie wedzilem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 10 Października 2014 Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej. Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgęgóra to ósemkaJak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 11 Października 2014 Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej. Spójrz na zbliżenie czy widać tu miazgęgóra to ósemkaJak umiesz naostrzyć to nie ma problemu . Mirek, pisałem o przekroju kiełbasy. Nabijasz jelita maszynką ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 11 Października 2014 Nabijanie Royalem by Hendi Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 11 Października 2014 No to OK.Więc może to jednak maszynka do mięsa zabardzo rozdrabnia ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 13 Października 2014 Jeśli robisz maszynka do mielenia kiełbasa to mimo ze np ja mielilem 13 mięso i niby duże oczka ale co do czego w kielbasie nie czuć tak mocno najlepiej szarpakiem wtedy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 14 Października 2014 Witam wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza 24-45 stopni C ? gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godz-wędzenie ciepłe stosujemy do wędzonek, które mają zostać spożyte w miarę krótkim okresie 2 - 3 tygodni-po wędzeniu szynki czy kiełbasy dajemy do parzenia lub pieczenia-trociny można zwilżać przez lekkie polanie wodą - wówczas łatwiej uzyskać pożądane 80% wilgotności- wędzenie jest ciągłe, bez okresowego wygaszania naszego paleniska jak to ma miejsce przy wędzeniu zimnym- wędzonki pachną i wyglądają równie pięknie jak te wędzone w zimnym dymie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Witam wędzenie ciepłym dymie w tym przypadku oznacza 24-45 stopni C ? gdyż znalazłem taką informację na ten temat a dzisiaj chcę tę kiełbaskę zrobić Wędzenie ciepłe (24 - 45 stopni C) - wędzenie to trwa od 2 do 24 godz, czasem nawet do 48 godzWędź jak napisane, 4 h, w takim przedziale temperatur jak podałeś. Edytowane 14 Października 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 14 Października 2014 w takim przedziale temperatur jak podałeś Raczej trzymaj się tej górnej granicy a nawet ją możesz przekroczyć o 5-10st - nic się nie stanie .Jeśli będziesz się trzymał dolnej to na kolor poczekasz dłużej niż 4h Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 14 Października 2014 Ja w ostatni weekend skorzystałem z rad Arka i wędziłem pod kolor czyli grubo ponad 5 godzin i w zasadzie nie przekroczyłem 55st - średnio w okolicy 45-50st. Efekty można zobaczyć u mnie w kąciku. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 14 Października 2014 Robię tę kiełbaskę już 4 godzinkę i ciągle jej kolor jest taki nijaki wędzę ją w temperaturze 45-55 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-376987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) po 5/30 h wędzenia wyszła kiełbaska nie miałem już czasu aby czekać bo głód zwyciężył zdjęcie zrobione po parzeniu w smaku bardzo dobra użyłem zwykłej soli i papryczek chili plus przyprawy jakie były w przepisie wędziłem w 40-55 stopniach wędzone na drzewie czereśniowym .często polewałem drzewo aby było wilgotniejsze :nie wiem czy słusznie:) Edytowane 14 Października 2014 przez Sirarturo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 14 Października 2014 Bardzo niesłusznie Jak na taki czas wędzenia blada ta kiełbasa nie łapała koloru przez wilgoć i pewnie kiepsko osuszyłeś. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 14 Października 2014 własnie nie oszuszyłem :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 14 Października 2014 Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 15 Października 2014 To znaczy hrypa, że nieświadomie podpiekłeś Zalety OLCHY jako drewna do wędzenia , są powszechnie znaneco zapewne zauważyłeś w wypowiedziach wielu forumowiczówwnikliwie przeglądając forum... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 15 Października 2014 Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale To nie dlatego, że wędziłeś olchą tylko, że podpiekłeś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 15 Października 2014 Ale temperatura była ok 50. Stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 15 Października 2014 Czyli, że kiełbasa była surowa w środku? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Polecam wedzic na drzewie olhowym, ja po ponad 3 godzinach i wedzeniu ok 14kg kiełbasy ładny kolor uzyskałem i powiem szczerze ze tylko na tym drzewie wedzilem i spazac nie musiałem wcale piszesz że wędziłeś w temp. 50 st.C proponuję kupić nowy termometr Edytowane 15 Października 2014 przez Wiesław_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 15 Października 2014 po 5/30 h wędzenia wyszła kiełbaska nie miałem już czasu aby czekać bo głód zwyciężył zdjęcie zrobione po parzeniu w smaku bardzo dobra użyłem zwykłej soli i papryczek chili plus przyprawy jakie były w przepisie wędziłem w 40-55 stopniach wędzone na drzewie czereśniowym .często polewałem drzewo aby było wilgotniejsze :nie wiem czy słusznie:) Na temat osuszania na tym forum napisano już chyba wszystko. Proponuje Akademię Dziadka na stronie głównej. Poczytaj dokładnie wszystko co tam napisano a sam zauważysz swoje błędy.Co do drzewa. Generalnie wędzimy olchą - daje dym i bukiem - daje temperaturę. Można się wspomagać drzewem owocowym nadając odpowiedni kolor wędzonkom.No i nie polewamy. Chyba że destylat Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 16 Października 2014 No i nie polewamy. Chyba że destylat Mam nadzieję że kolega nie posłuchał Ciekawie by wyglądał , prawie jak kiełbaska z grila Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/32/#findComment-377280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.