Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem już po wędzeniu, konkluzja moja jest taka, że czy wędziłem w temperaturze 55 st. C  2h, czy w temperaturze 45, st. C 4 h kiełbasa wychodzi bez różnic. Oczywiście dotyczy to mojej wedzarki, nie wiem jak w innych by to było. Jest  równie dobra. Dodanie dodatkowo około 1 kg podgardla na 10 kg mięsa wyszło kiełbasce na dobre bo karkówka i boczek wydawały mi sie trochę chude, chyba nie jest przesadnie tłusta. Do podsuszenia, to nawet lepiej.

 

post-51770-0-01471900-1554630475_thumb.jpg

 

post-51770-0-41339700-1554630527_thumb.jpg

 

post-51770-0-40492600-1554630564_thumb.jpg

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-628471
Udostępnij na innych stronach

Ładna. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-628476
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-633430
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

„Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli)

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28”

 

Czy ktoś przełożył ilości przypraw na g/kg?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-646523
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście takie przyprawy jak podajesz każdy pod siebie i tak np pieprz 1-3g/kg a nawet więcej z resztą tak samo najlepiej zrób w/g przepisu na chłopską i zobaczysz a co Ci nie będzie pasowało to sobie zmienisz,powodzenia czyli udanej chłopskiej

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-646525
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Z racji tego, że zostało mi trochę urobku z przygotowania wędzonek, postanowiłem zrobić kiełbasę chłopską. Z racji tego, że skład się trochę różni to będzie to kiełbasa powiedzmy a`la chłopska.

 

Do jej przygotowania użyłem 2,2 kg karkówki oraz 1,55 kg boczku. Reszta przypraw jak i technologia bez zmian jak w przepisie, ilość przypraw przeliczyłem poprzez proporcje do mojej wagi wsadu.

 

Kiełbaska wyszła pyszna.

 

Po wędzeniu:

 

post-88440-0-12991700-1580668326_thumb.jpg

 

Po sparzeniu:

 

post-88440-0-30786000-1580668387_thumb.jpg

 

Po przekrojeniu na gorąco, od razu na kolację:

 

post-88440-0-29118000-1580668413_thumb.jpg

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-655836
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witam, w niedziele popełniłem chłopską. Wyszła lepsza niż się spodziewałem ???????????? mam małe pytanie odnośnie trwałości. Ile taka kiełbasa wędzona wytrzyma bez zamrażania i w jakich warunkach ją przechowywać. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-659112
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

Wczoraj zrobiłem a'la chłopską bo pół na pół dałem karkówki i łopatki po 2.5 kg i 2 kg boczku, przyprawy z przepisu przeliczone na mniejszą ilość mięsa ????

To pierwsza moja kiełbasa w życiu i wyszła bardzo dobra ????

post-101397-0-15452200-1584970585_thumb.jpg

post-101397-0-69765900-1584970634_thumb.jpg

post-101397-0-29370000-1584970651_thumb.jpg

post-101397-0-12848500-1584970724_thumb.jpg

post-101397-0-66102700-1584970822_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-660935
Udostępnij na innych stronach

 

 

To pierwsza moja kiełbasa w życiu i wyszła bardzo dobra

Pierwsza kiełbasa to zawsze wyzwanie i trochę stresu.

W dodatku takie "pierwszy raz" zawsze się pamięta tym bardziej, jak dobrze wyjdzie i jest smaczna   :tongue:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-660965
Udostępnij na innych stronach

 

To pierwsza moja kiełbasa w życiu i wyszła bardzo dobra

Pierwsza kiełbasa to zawsze wyzwanie i trochę stresu.

W dodatku takie "pierwszy raz" zawsze się pamięta tym bardziej, jak dobrze wyjdzie i jest smaczna :tongue::clap:

Masz rację jest motywacja do kontynuacji ????????

[Dodano: 24 mar 2020 - 12:51]

Najważniejsze że Tobie smakuję.

Najważniejsze dla mnie jest to że dla domowników smakuje ????????????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661043
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem temat od deski do deski . I mam pytanie do SiB-ów. Czy mięso kroić i peklować na sucho 2 dni , czy zmielić dodać peklo-sóli ,przyprawy rozpuszczone w wodzie wyrobić i na 12h. do lodówki . To będzie mój debiut kiełbasiany  :facepalm:

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661355
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeczytałem temat od deski do deski . I mam pytanie do SiB-ów. Czy mięso kroić i peklować na sucho 2 dni , czy zmielić dodać peklo-sóli ,przyprawy rozpuszczone w wodzie wyrobić i na 12h. do lodówki . To będzie mój debiut kiełbasiany 

 

Osobiscie robie i tak i tak,  jakichkolwiek roznic  w ostatecznym produkcie nie moglem do tej pory  posmakowac.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661363
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem temat od deski do deski .

 Ale przepis autorski chyba niezbyt uważnie. Ja jak potrzebuję kiełbasy "na wczoraj" to robię zgodnie z opisem. Zależy jak dysponujesz czasem. Będzie to odstępstwo od przepisu autora, ale technologicznie błędu nie będzie jak zrobisz  peklowanie 2 dniowe i potem następne czynności.  Osobiście tak nie robiłem.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661364
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pokroić i peklować 48 h, NA SUCHO.

To jest prawidłowe postępowanie.

 Mięso mielone a później peklowane to idealne warunki do rozwoju bakterii.

  • duża powierzchnia zmielonych cząstek bez zabezpieczenia styka się z maszynką, rękami, naczyniami, mieszadłami
  • przy bardzo świeżym mięsie zapewne różnicy się nie odczuje, co nie znaczy, że jej nie ma.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661366
Udostępnij na innych stronach

@ frapio - przeczytałem dokładnie i ze zrozumieniem , a mając wątpliwości pytam.

Dziękuję Wszystkim za odpowiedź , ukłony dla @EAnna za dokładne wyjaśnienie dlaczego i po co :)

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661367
Udostępnij na innych stronach

 

 

duża powierzchnia zmielonych cząstek bez zabezpieczenia styka się z maszynką, rękami, naczyniami, mieszadłami

 

... a jak sie to ma, gdy sie robi np .klopsiki  ? 

 

Z drugiej strony wieksza powierzchnia szybciej "pochlonie " peklosol    .........., nie wspominajac o rodzaju miesa czy temperatrze.

 

Ps. przestrzeganie czystosci jest tu najwarzniejsze i tego trzeba sie trzymac !!

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661368
Udostępnij na innych stronach

a jak sie to ma, gdy sie robi np .klopsiki  ?

Klopsiki poddaje się niezwłocznie obróbce termicznej.

W przypadku farszu kiełbasianego do tego momentu jest długa droga  :)

 

 

Z drugiej strony wieksza powierzchnia szybciej "pochlonie " peklosol

 

Zakażenie mięsa następuje zawsze od powierzchni. Stężenie peklosoli na mniejszej powierzchni jest większe i lepiej zapobiega rozmnażaniu patogenów.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661379
Udostępnij na innych stronach

Zakażenie mięsa następuje zawsze od powierzchni.
   ????

 

Stężenie peklosoli na mniejszej powierzchni jest większe ???? 

 

Nie wdaje sie w dyskusje.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661382
Udostępnij na innych stronach

No jasne. Weź np. sześcian mięsa, którego ścianka ma 2 cm. 2 x 2 daje 4 x 6 ścianek daje 24 cm2 . Na ten kawałek mięsa, równomiernie na każdą ściankę sypiesz np. 1 g soli. Razem daje Ci 6 g. Jesli zmielisz ten kawałek, to powierzchnia mięsa będzie kilkanaście razy większa, ale soli tylko 6 g.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661384
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.