zenza Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Jestem już po wędzeniu, konkluzja moja jest taka, że czy wędziłem w temperaturze 55 st. C 2h, czy w temperaturze 45, st. C 4 h kiełbasa wychodzi bez różnic. Oczywiście dotyczy to mojej wedzarki, nie wiem jak w innych by to było. Jest równie dobra. Dodanie dodatkowo około 1 kg podgardla na 10 kg mięsa wyszło kiełbasce na dobre bo karkówka i boczek wydawały mi sie trochę chude, chyba nie jest przesadnie tłusta. Do podsuszenia, to nawet lepiej. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-628471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Ładna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-628476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 18 Czerwca 2019 W jakiej tempersturze i ile czasu należy wędzić kiełbasę chłopską?jakies inne cenne rady na szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-633428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 18 Czerwca 2019 jakies inne cenne rady na szybko? PATRZ post nr1 tego tematu na szybko Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-633429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 18 Czerwca 2019 https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-633430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R Memphis Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 20 Listopada 2019 „Przepis na 10 kgmięso z karkówki 8kgboczek 2kg0,18kg soli (peklosoli)3 łyżeczek pieprzu10-15 ząbków czosnku6 łyżek majeranku2 łyżeczki cukrujelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28” Czy ktoś przełożył ilości przypraw na g/kg? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-646523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 20 Listopada 2019 Oczywiście takie przyprawy jak podajesz każdy pod siebie i tak np pieprz 1-3g/kg a nawet więcej z resztą tak samo najlepiej zrób w/g przepisu na chłopską i zobaczysz a co Ci nie będzie pasowało to sobie zmienisz,powodzenia czyli udanej chłopskiej Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-646525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 2 Lutego 2020 Z racji tego, że zostało mi trochę urobku z przygotowania wędzonek, postanowiłem zrobić kiełbasę chłopską. Z racji tego, że skład się trochę różni to będzie to kiełbasa powiedzmy a`la chłopska. Do jej przygotowania użyłem 2,2 kg karkówki oraz 1,55 kg boczku. Reszta przypraw jak i technologia bez zmian jak w przepisie, ilość przypraw przeliczyłem poprzez proporcje do mojej wagi wsadu. Kiełbaska wyszła pyszna. Po wędzeniu: Po sparzeniu: Po przekrojeniu na gorąco, od razu na kolację: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-655836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolik Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 2 Lutego 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-655837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzik Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 4 Marca 2020 Witam, w niedziele popełniłem chłopską. Wyszła lepsza niż się spodziewałem ???????????? mam małe pytanie odnośnie trwałości. Ile taka kiełbasa wędzona wytrzyma bez zamrażania i w jakich warunkach ją przechowywać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-659112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 4 Marca 2020 Bez lodówki wytrzyma b.dlugo az poprostu skamienieje. ☺Miejsce przewiewne.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-659130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian1989 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 23 Marca 2020 Witam,Wczoraj zrobiłem a'la chłopską bo pół na pół dałem karkówki i łopatki po 2.5 kg i 2 kg boczku, przyprawy z przepisu przeliczone na mniejszą ilość mięsa ???? To pierwsza moja kiełbasa w życiu i wyszła bardzo dobra ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-660935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 23 Marca 2020 Najważniejsze że Tobie smakuję. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-660938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 23 Marca 2020 To pierwsza moja kiełbasa w życiu i wyszła bardzo dobra Pierwsza kiełbasa to zawsze wyzwanie i trochę stresu.W dodatku takie "pierwszy raz" zawsze się pamięta tym bardziej, jak dobrze wyjdzie i jest smaczna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-660965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian1989 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 24 Marca 2020 To pierwsza moja kiełbasa w życiu i wyszła bardzo dobraPierwsza kiełbasa to zawsze wyzwanie i trochę stresu.W dodatku takie "pierwszy raz" zawsze się pamięta tym bardziej, jak dobrze wyjdzie i jest smaczna Masz rację jest motywacja do kontynuacji ????????[Dodano: 24 mar 2020 - 12:51]Najważniejsze że Tobie smakuję.Najważniejsze dla mnie jest to że dla domowników smakuje ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 27 Marca 2020 Przeczytałem temat od deski do deski . I mam pytanie do SiB-ów. Czy mięso kroić i peklować na sucho 2 dni , czy zmielić dodać peklo-sóli ,przyprawy rozpuszczone w wodzie wyrobić i na 12h. do lodówki . To będzie mój debiut kiełbasiany Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 27 Marca 2020 Pokroić i peklować 48 h, NA SUCHO. Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 27 Marca 2020 Przeczytałem temat od deski do deski . I mam pytanie do SiB-ów. Czy mięso kroić i peklować na sucho 2 dni , czy zmielić dodać peklo-sóli ,przyprawy rozpuszczone w wodzie wyrobić i na 12h. do lodówki . To będzie mój debiut kiełbasiany Osobiscie robie i tak i tak, jakichkolwiek roznic w ostatecznym produkcie nie moglem do tej pory posmakowac. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 27 Marca 2020 Przeczytałem temat od deski do deski . Ale przepis autorski chyba niezbyt uważnie. Ja jak potrzebuję kiełbasy "na wczoraj" to robię zgodnie z opisem. Zależy jak dysponujesz czasem. Będzie to odstępstwo od przepisu autora, ale technologicznie błędu nie będzie jak zrobisz peklowanie 2 dniowe i potem następne czynności. Osobiście tak nie robiłem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 27 Marca 2020 Pokroić i peklować 48 h, NA SUCHO. To jest prawidłowe postępowanie. Mięso mielone a później peklowane to idealne warunki do rozwoju bakterii.duża powierzchnia zmielonych cząstek bez zabezpieczenia styka się z maszynką, rękami, naczyniami, mieszadłamiprzy bardzo świeżym mięsie zapewne różnicy się nie odczuje, co nie znaczy, że jej nie ma. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 27 Marca 2020 @ frapio - przeczytałem dokładnie i ze zrozumieniem , a mając wątpliwości pytam.Dziękuję Wszystkim za odpowiedź , ukłony dla @EAnna za dokładne wyjaśnienie dlaczego i po co Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 27 Marca 2020 duża powierzchnia zmielonych cząstek bez zabezpieczenia styka się z maszynką, rękami, naczyniami, mieszadłami ... a jak sie to ma, gdy sie robi np .klopsiki ? Z drugiej strony wieksza powierzchnia szybciej "pochlonie " peklosol .........., nie wspominajac o rodzaju miesa czy temperatrze. Ps. przestrzeganie czystosci jest tu najwarzniejsze i tego trzeba sie trzymac !! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) a jak sie to ma, gdy sie robi np .klopsiki ?Klopsiki poddaje się niezwłocznie obróbce termicznej.W przypadku farszu kiełbasianego do tego momentu jest długa droga Z drugiej strony wieksza powierzchnia szybciej "pochlonie " peklosol Zakażenie mięsa następuje zawsze od powierzchni. Stężenie peklosoli na mniejszej powierzchni jest większe i lepiej zapobiega rozmnażaniu patogenów. Edytowane 27 Marca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 27 Marca 2020 Zakażenie mięsa następuje zawsze od powierzchni. ???? Stężenie peklosoli na mniejszej powierzchni jest większe ???? Nie wdaje sie w dyskusje. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 27 Marca 2020 No jasne. Weź np. sześcian mięsa, którego ścianka ma 2 cm. 2 x 2 daje 4 x 6 ścianek daje 24 cm2 . Na ten kawałek mięsa, równomiernie na każdą ściankę sypiesz np. 1 g soli. Razem daje Ci 6 g. Jesli zmielisz ten kawałek, to powierzchnia mięsa będzie kilkanaście razy większa, ale soli tylko 6 g. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/49/#findComment-661384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.