Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

.Niedawno zakupił swiniaka i sam zrobił wyroby i po degustacji kilku osób wyszło ,że moje lepsze.Z tego co opowiadał to dawniej w masarni były podziały i ci starsi masarze nie bardzo chcieli sie dzielić wiedzą z młodymi masarzami. .

Byłem kiedyś na weselu, że przy zawiązanych oczach chyba tylko po konsystencji rozróżniłbym kaszankę, kiełbasę i wątrobiankę.jeden i ten sam smak - dużo, bardzo dużo pieprzu.Gospodarze chcieli "zaoszczędzić" na piciu czy co ? :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-94510
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 434
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 1 miesiąc temu...

Witam, status nowicjusz sztuk tworzenia pyszności i ich zadymiania... :grin:

 

edukując się wśród wędzarniczej braci odświeżyłem także wiedzę w starociach domowych ksiąg kulinarnych. Znalazłem takową z lat 1930 tych - to ubiegły wiek !!

 

"Jak gotować" Marja DISSLOWA - Praktyczny podręcznik kucharstwa.

 

Wobec ostatnich dyskusji na forum PRASY codziennej, co to są serdelki - ich skład......

 

cytuję -

"SERDELKI II.sposób

 

1 kg wieprzowej polędwicy, 2 łyżki soli, łyżeczka pieprzu z ang.zielem, 1/2 litra tęgiego rosołu z kości i żył.

 

Pokrajać drobno mięso z wieprzowiny (polędwicy), potem posiekać, oparzyć tęgim rosołem, wymieszać, dodać soli i korzeni, skosztować mięso, czy do smaku przyprawione. Napychać kiełbaśnicę i przewiązywać w równych odstępach bawełną.

Wędzić serdelki zaraz po zrobieniu: najlepiej w starej beczce powiesić serdelki na żerdzi, przykryć zwilżonym workiem i deską, w spodzie beczki wyciąć niewielką dziurkę, przez którą dymić jałowcowemi krzakami albo bukowem drzewem, przesypując trocinami, aby się nadto nie paliło."

 

"Takie tam" przepisy warto byłoby kultywować zbierając wszystko "do kupy" - :grin:

franc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-101932
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pytanko trochę off-topic.

Co się dzieje z wyrobami wykonanymi na kusie SDM, tymi udanymi i nieudanymi, bo chyba takie również się zdarzają ?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-112096
Udostępnij na innych stronach

Wyroby są dzielone pomiędzy kursantów i każdy dostaje wyprawkę do domu :grin:

Jest także degustacja na miejscu ,np. gorąca kaszanka. :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-112097
Udostępnij na innych stronach

Pytanko trochę off-topic.

Co się dzieje z wyrobami wykonanymi na kusie SDM, tymi udanymi i nieudanymi, bo chyba takie również się zdarzają ?

Jak ja byłem na kursie to nie było nieudanych wyrobów po prostu wszystkie się udały bo nie mogło być inaczej. Nasz MAESTRO niejaki Bagno (chylę czoła przed jego kunsztem) dbał żeby wszystko udało się znakomicie i tak też było. A co do udanych wyrobów to część zjedzono zaraz po zrobieniu część dnia następnego część dnia trzeciego i jeszcze zostało całkiem sporo żeby domownicy też mogli skosztować i żałować tego, że nie byli tam z nami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-112869
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czy ktoś z Was wybiera się na kurs w czerwcu, jeszcze się zastanawiam :question:

Nie ma się co zastanawiać :grin:

Kurs prowadzony przez fachowców i to cierpliwych fachowców :grin:

Zdobędziesz podstawy co i jak się robi

a później już będziesz samodzielnie pracować na wędlinką

nie obędzie się pewnie bez dalszych pytań

jednak w trakcie kursu, czy po kursie

wiadomo już przynajmniej o co pytać

 

Ja pomimo iż wiedziałem co i jak

byłem na kursie i poznałem trochę nowinek

chociażby jak sobie usprawnić pracę

polecam gorąco taki kurs każdemu kto chce sam robić wędliny i podroby

do niedawna trzeba było się samemu uczyć na błędach

a teraz można skorzystać z pomocy fachowców

i doświadczonych domowych wędzarzy i nie tylko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-113012
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Może SDM oraz Fundację zainteresuje też taki temat . Dotyczy rejestrowania produktów oraz pozyskiwania środków : http://www.agrovis.eu/Poradnikpdf.pdf
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-114024
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

witam

czy jeszce w tym roku bedze organizowany jakiś kurs? Jesteśmy zieloni jak narazie w tej dziedzinie ale chcemy sie uczyć.

Witam serdecznie :smile:

 

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-121823
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Jestem za bo tego co nauczysz się w domu nie nauczysz się w żadnym zakładzie.Zakłady mięsne potrafią tylko pisać"TRADYCYJNE WYROBY" :???: i nic poza tym,masakra ludzie nie wiedzą co jedzą.Jestem masarzem prawie 12 lat i jestem z tego dumny jedyne czego się wstydzę to tego co idzie do wędlin,dlatego wędze sobie w domu żeby nie zapomnieć jak ma smakować kiełbasa swojska i reszta domowych wyrobów :thumbsup: :thumbsup:
Mumin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-133609
Udostępnij na innych stronach

Zakłady mięsne potrafią tylko pisać"TRADYCYJNE WYROBY" :???: i nic poza tym,masakra ludzie nie wiedzą co jedzą.Jestem masarzem prawie 12 lat i jestem z tego dumny jedyne czego się wstydzę to tego co idzie do wędlin

:clap:

Mumin232 możesz w odpowiednim dziale i temacie przybliżyć wszystkim ''niezdecydowanym'' :lol: co nie stosownego dodaje się do wędlin przemysłowo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-133614
Udostępnij na innych stronach

Jak znajdę więcej czasu to napiszę a na razie idę bo córeczka wzywa. Niech wrócą czasy gdy mięso po świnio biciu peklowało się dwa tygodnie na drewnianym korycie a nie jeden dzień w masownicy. pozdrawiam wszystkich którzy są za podtrzymaniem tradycjii. :wink:
Mumin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-133628
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak odnośnie tematu.

Mieszkam w Kaliszu... Jest tutaj kilka zakładów mięsnych... ale....

Różnica cen kiełbasy tzw. wiejskiej - od 14 zł do 19 zł za kg..

Zakłady mówią, że to jest spowodowane, że ich kiełbasa jest lepsza...

A powiem wam tylko tyle: to jest taka sama kiełbasa, ta sama receptura... Jest do kupienia taki fajny środek w proszku pod nazwą "Kiełbasa Wiejska" (jest też każda inna), dodaje sie tego 7g na kg mięsa i wychodzi nam gotowa kiełbasa, po dodaniu pieprzu i soli.

Mam znajomego co właśnie jest szefem jednej z większych hurtownii masarskich w okolicy stąd mówię - chcecie dobre mięso to "ZRÓB TO SAM".

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-140317
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
zajmuję się własnymi wyrobami od ponad pięciu lat tak sobie zawsze kombinowałem na podstawie różnych książek i coś tam zawsze wychodziło i oko oraz żołądek cieszyło ale kiedyś przypadkowo znalazłem w necie te stronkę i zapisałem się na trzeci turnus w marcu 2009 roku i powiem jedno były to jedne z najpiękniejszych dni w moim życiu wspaniała atmosfera wspaniali kursanci i jeszcze lepsi wykładowcy tam się dowiedziałem takich różnych tajników sposobów i przepisów super wykładowcy Andrzej i Paweł zawsze mieli czas by pogadać doradzić do dziś z Nimi utrzymuję kontakt telefoniczny i zawsze służ pomocą jak ktoś ma ochotę ma takie szkolenie to gorąco polecam naprawdę warto.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-144512
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mieszkam w Niemczech , po ostatnich zakupach polskich wyrobów masarskich (zarówno internet jak i sklepy) zraziłem sie całkowicie do polskiego przemysłu wędliniarskiego , oszuści złodzieje i truciciele ... :devil: paskudne niesmaczne i robi się oślizgłe już na 2-gi dzień w lodowce..

Przypomniałem sobie ze kiedyś w dzieciństwie razem z ojcem robiłem białą kiełbasę dawne już to czasy wiec zacząłem w necie szukać za jakimś dobrym przepisem i eureka , znalazłem olbrzymie ilości przepisów a różne różniste przetwory wędliniarskie do wykonania domowymi sposobami .

Nie świeci garnki lepią i mi apetyt tez wzrósł , zakupiłem już elektryczny młynek z przystawkami , wędzarnię do wędzenia gorącego i zimnego tez już wyszukałem , co mi brakuje to praktyka , wasz kurs jest dla mnie SUPER , mam nadzieje ze będzie więcej praktyki mniej teorii ...czy 2 dni to nie za mało ???? w marcu lub maju jetem z wami .

pozdrowienia Krzysztof

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147430
Udostępnij na innych stronach

krzych600

 

Z własnego doświadczenia wiem, że praktyka rozpoczyna się tuż po przybyciu na kurs i trwa pierwszego dnia do późnych godzin oraz już od rana przez cały następny dzień. I nie mam na myśli praktykowania w opróżnianiu buteleczki :thumbsup:

Swój kurs wspominam bardzo miło (wszystkiego było akurat) i przy okazji pozdrawiam wszystkich uczestników.

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147440
Udostępnij na innych stronach

krzych600, witam nowego z Gdyni .

Na kursie się sporo nauczysz , wiele spraw ci się naświetli .

Ja ze swojej strony rówież służę pomocą sąsiedzką :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147612
Udostępnij na innych stronach

Dzieki wszystkim za pozytywne podnoszące na duchu odpowiedzi a szczególnie sąsiadce @ kaszubka33 :grin:

 

@pis67 oj nieładnie byc zazdrosnym :wink:

Z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich Krzysztof

 

PS. dzis przyszła zamówiona maszynka .... na zdjęciu nie wyglądała całkiem "normalnie" a to byk ze cala swinię na raz tym zmielić mozna .... będę mial zabawę :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147629
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Pomysł wspaniały,ale w Polsce aby cokolwiek zafatwić to jest tona soli zamało. Ja aby uruchomić garmazerke mając wykształcenie technolog żywienia od dwudziestu lat zdołałem pomieszczenia przygotować zgodnie z zaleceniami i przy odbiorze okazało się ze przepisy zmieniły się na tyle że zlewozmywaki muszą teraz być sztuk 3 co zmusza mnie pruć sciane terakote glazure i nietylko Oczywiscie zezwolenia brak. Wniosek prosty to jest dziki kraj.a myslałem ze na emerutrze będe sprzedawał tanie własne wyroby z dodatkiem odrobinę własnego serduszka tak mnie uczył szef w latach osiemdziesjątych vacpol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-160432
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.