Gonzo Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 3 Stycznia 2010 .Niedawno zakupił swiniaka i sam zrobił wyroby i po degustacji kilku osób wyszło ,że moje lepsze.Z tego co opowiadał to dawniej w masarni były podziały i ci starsi masarze nie bardzo chcieli sie dzielić wiedzą z młodymi masarzami. . Byłem kiedyś na weselu, że przy zawiązanych oczach chyba tylko po konsystencji rozróżniłbym kaszankę, kiełbasę i wątrobiankę.jeden i ten sam smak - dużo, bardzo dużo pieprzu.Gospodarze chcieli "zaoszczędzić" na piciu czy co ? :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-94510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Nie mogę się doczekać, którzy to rzucają Nam kłody pod nogi........ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-94549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam, status nowicjusz sztuk tworzenia pyszności i ich zadymiania... :grin: edukując się wśród wędzarniczej braci odświeżyłem także wiedzę w starociach domowych ksiąg kulinarnych. Znalazłem takową z lat 1930 tych - to ubiegły wiek !! "Jak gotować" Marja DISSLOWA - Praktyczny podręcznik kucharstwa. Wobec ostatnich dyskusji na forum PRASY codziennej, co to są serdelki - ich skład...... cytuję -"SERDELKI II.sposób 1 kg wieprzowej polędwicy, 2 łyżki soli, łyżeczka pieprzu z ang.zielem, 1/2 litra tęgiego rosołu z kości i żył. Pokrajać drobno mięso z wieprzowiny (polędwicy), potem posiekać, oparzyć tęgim rosołem, wymieszać, dodać soli i korzeni, skosztować mięso, czy do smaku przyprawione. Napychać kiełbaśnicę i przewiązywać w równych odstępach bawełną. Wędzić serdelki zaraz po zrobieniu: najlepiej w starej beczce powiesić serdelki na żerdzi, przykryć zwilżonym workiem i deską, w spodzie beczki wyciąć niewielką dziurkę, przez którą dymić jałowcowemi krzakami albo bukowem drzewem, przesypując trocinami, aby się nadto nie paliło." "Takie tam" przepisy warto byłoby kultywować zbierając wszystko "do kupy" - :grin: Cytuj franc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-101932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 19 Maja 2010 Pytanko trochę off-topic.Co się dzieje z wyrobami wykonanymi na kusie SDM, tymi udanymi i nieudanymi, bo chyba takie również się zdarzają ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-112096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 19 Maja 2010 Wyroby są dzielone pomiędzy kursantów i każdy dostaje wyprawkę do domu :grin:Jest także degustacja na miejscu ,np. gorąca kaszanka. :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-112097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarpen Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 26 Maja 2010 Pytanko trochę off-topic. Co się dzieje z wyrobami wykonanymi na kusie SDM, tymi udanymi i nieudanymi, bo chyba takie również się zdarzają ?Jak ja byłem na kursie to nie było nieudanych wyrobów po prostu wszystkie się udały bo nie mogło być inaczej. Nasz MAESTRO niejaki Bagno (chylę czoła przed jego kunsztem) dbał żeby wszystko udało się znakomicie i tak też było. A co do udanych wyrobów to część zjedzono zaraz po zrobieniu część dnia następnego część dnia trzeciego i jeszcze zostało całkiem sporo żeby domownicy też mogli skosztować i żałować tego, że nie byli tam z nami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-112869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aak Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 26 Maja 2010 WitamCzy ktoś z Was wybiera się na kurs w czerwcu, jeszcze się zastanawiam :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-112922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 27 Maja 2010 Witam Czy ktoś z Was wybiera się na kurs w czerwcu, jeszcze się zastanawiam :question: Nie ma się co zastanawiać :grin: Kurs prowadzony przez fachowców i to cierpliwych fachowców :grin: Zdobędziesz podstawy co i jak się robi a później już będziesz samodzielnie pracować na wędlinką nie obędzie się pewnie bez dalszych pytań jednak w trakcie kursu, czy po kursie wiadomo już przynajmniej o co pytać Ja pomimo iż wiedziałem co i jak byłem na kursie i poznałem trochę nowinek chociażby jak sobie usprawnić pracę polecam gorąco taki kurs każdemu kto chce sam robić wędliny i podroby do niedawna trzeba było się samemu uczyć na błędach a teraz można skorzystać z pomocy fachowców i doświadczonych domowych wędzarzy i nie tylko Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-113012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technics Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Może SDM oraz Fundację zainteresuje też taki temat . Dotyczy rejestrowania produktów oraz pozyskiwania środków : http://www.agrovis.eu/Poradnikpdf.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-114024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozz Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 witamczy jeszce w tym roku bedze organizowany jakiś kurs? Jesteśmy zieloni jak narazie w tej dziedzinie ale chcemy sie uczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-121821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 witam czy jeszce w tym roku bedze organizowany jakiś kurs? Jesteśmy zieloni jak narazie w tej dziedzinie ale chcemy sie uczyć.Witam serdecznie :smile: http://szkoladomowegomasarstwa.pl/ Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-121823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 ozz, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5895 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-121825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Będzie 17września,wejdż na stronę szkoły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-121826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mumin232 Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 25 Listopada 2010 Jestem za bo tego co nauczysz się w domu nie nauczysz się w żadnym zakładzie.Zakłady mięsne potrafią tylko pisać"TRADYCYJNE WYROBY" :???: i nic poza tym,masakra ludzie nie wiedzą co jedzą.Jestem masarzem prawie 12 lat i jestem z tego dumny jedyne czego się wstydzę to tego co idzie do wędlin,dlatego wędze sobie w domu żeby nie zapomnieć jak ma smakować kiełbasa swojska i reszta domowych wyrobów :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Mumin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-133609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 25 Listopada 2010 Zakłady mięsne potrafią tylko pisać"TRADYCYJNE WYROBY" :???: i nic poza tym,masakra ludzie nie wiedzą co jedzą.Jestem masarzem prawie 12 lat i jestem z tego dumny jedyne czego się wstydzę to tego co idzie do wędlin :clap: Mumin232 możesz w odpowiednim dziale i temacie przybliżyć wszystkim ''niezdecydowanym'' :lol: co nie stosownego dodaje się do wędlin przemysłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-133614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mumin232 Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 25 Listopada 2010 Jak znajdę więcej czasu to napiszę a na razie idę bo córeczka wzywa. Niech wrócą czasy gdy mięso po świnio biciu peklowało się dwa tygodnie na drewnianym korycie a nie jeden dzień w masownicy. pozdrawiam wszystkich którzy są za podtrzymaniem tradycjii. :wink: Cytuj Mumin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-133628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Tak odnośnie tematu. Mieszkam w Kaliszu... Jest tutaj kilka zakładów mięsnych... ale.... Różnica cen kiełbasy tzw. wiejskiej - od 14 zł do 19 zł za kg..Zakłady mówią, że to jest spowodowane, że ich kiełbasa jest lepsza...A powiem wam tylko tyle: to jest taka sama kiełbasa, ta sama receptura... Jest do kupienia taki fajny środek w proszku pod nazwą "Kiełbasa Wiejska" (jest też każda inna), dodaje sie tego 7g na kg mięsa i wychodzi nam gotowa kiełbasa, po dodaniu pieprzu i soli. Mam znajomego co właśnie jest szefem jednej z większych hurtownii masarskich w okolicy stąd mówię - chcecie dobre mięso to "ZRÓB TO SAM". Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-140317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaco Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 29 Stycznia 2011 W moim przypadku jest to bardzo potrzebne. Pomysł dobry. Jeśli tylko termin będzie mi pasował to byłbym chętny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-144045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 1 Lutego 2011 zajmuję się własnymi wyrobami od ponad pięciu lat tak sobie zawsze kombinowałem na podstawie różnych książek i coś tam zawsze wychodziło i oko oraz żołądek cieszyło ale kiedyś przypadkowo znalazłem w necie te stronkę i zapisałem się na trzeci turnus w marcu 2009 roku i powiem jedno były to jedne z najpiękniejszych dni w moim życiu wspaniała atmosfera wspaniali kursanci i jeszcze lepsi wykładowcy tam się dowiedziałem takich różnych tajników sposobów i przepisów super wykładowcy Andrzej i Paweł zawsze mieli czas by pogadać doradzić do dziś z Nimi utrzymuję kontakt telefoniczny i zawsze służ pomocą jak ktoś ma ochotę ma takie szkolenie to gorąco polecam naprawdę warto. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-144512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych600 Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 18 Lutego 2011 Mieszkam w Niemczech , po ostatnich zakupach polskich wyrobów masarskich (zarówno internet jak i sklepy) zraziłem sie całkowicie do polskiego przemysłu wędliniarskiego , oszuści złodzieje i truciciele ... :devil: paskudne niesmaczne i robi się oślizgłe już na 2-gi dzień w lodowce.. Przypomniałem sobie ze kiedyś w dzieciństwie razem z ojcem robiłem białą kiełbasę dawne już to czasy wiec zacząłem w necie szukać za jakimś dobrym przepisem i eureka , znalazłem olbrzymie ilości przepisów a różne różniste przetwory wędliniarskie do wykonania domowymi sposobami . Nie świeci garnki lepią i mi apetyt tez wzrósł , zakupiłem już elektryczny młynek z przystawkami , wędzarnię do wędzenia gorącego i zimnego tez już wyszukałem , co mi brakuje to praktyka , wasz kurs jest dla mnie SUPER , mam nadzieje ze będzie więcej praktyki mniej teorii ...czy 2 dni to nie za mało ???? w marcu lub maju jetem z wami . pozdrowienia Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 18 Lutego 2011 krzych600, praktykę i teorię możesz pod szlifować na zlocie: ZLOT Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 18 Lutego 2011 krzych600 Z własnego doświadczenia wiem, że praktyka rozpoczyna się tuż po przybyciu na kurs i trwa pierwszego dnia do późnych godzin oraz już od rana przez cały następny dzień. I nie mam na myśli praktykowania w opróżnianiu buteleczki :thumbsup: Swój kurs wspominam bardzo miło (wszystkiego było akurat) i przy okazji pozdrawiam wszystkich uczestników. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 19 Lutego 2011 krzych600, witam nowego z Gdyni . Na kursie się sporo nauczysz , wiele spraw ci się naświetli . Ja ze swojej strony rówież służę pomocą sąsiedzką :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych600 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 19 Lutego 2011 Dzieki wszystkim za pozytywne podnoszące na duchu odpowiedzi a szczególnie sąsiadce @ kaszubka33 :grin: @pis67 oj nieładnie byc zazdrosnym :wink: Z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich Krzysztof PS. dzis przyszła zamówiona maszynka .... na zdjęciu nie wyglądała całkiem "normalnie" a to byk ze cala swinię na raz tym zmielić mozna .... będę mial zabawę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-147629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 21 Maja 2011 Pomysł wspaniały,ale w Polsce aby cokolwiek zafatwić to jest tona soli zamało. Ja aby uruchomić garmazerke mając wykształcenie technolog żywienia od dwudziestu lat zdołałem pomieszczenia przygotować zgodnie z zaleceniami i przy odbiorze okazało się ze przepisy zmieniły się na tyle że zlewozmywaki muszą teraz być sztuk 3 co zmusza mnie pruć sciane terakote glazure i nietylko Oczywiscie zezwolenia brak. Wniosek prosty to jest dziki kraj.a myslałem ze na emerutrze będe sprzedawał tanie własne wyroby z dodatkiem odrobinę własnego serduszka tak mnie uczył szef w latach osiemdziesjątych vacpol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/346-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/page/16/#findComment-160432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.