Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panie i Panów, podczas wyrobu kiełbas pomimo mielenia różnych gatunków mięsa, różnymi sitkami, od 3,5 , 6, 8, 10, do 13 mm, moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!!

Słyszałem o metodzie, w której kiełbasy i wędzonki, najpierw wygotowuje się we wrzątku, a dopiero później obciekanie, suszenie i na kija do wędzarni, czy ktoś o tym słyszał??? jaki wychodzi efekt, poza tym, że cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas gotowania??

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz małą maszynkę np 5, to już w samej gardzieli mięsko będzie troszkę

"gniecione". No i oczywiście

naostrzysz nóż i sitka

że cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas dotowania

Zawsze możesz podwędzić powtórnie po parzeniu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97716
Udostępnij na innych stronach

witam-

Dziękują za zainteresowanie się moim problemem

maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8, po zmieleniu jeszcze surowe, doskonale widać różnice w gramaturze mięsa, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.

Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą?????

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97755
Udostępnij na innych stronach

Na kilogram soli ok. 50 g saletry.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97765
Udostępnij na innych stronach

Czytaj Dla początkujących » ZA SŁONO!!!!!

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119451#119451

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97766
Udostępnij na innych stronach

Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą?????

Już rzadko, kto! Jeśli koniecznie chcesz to:

-wieprzowina 1g/ kg mięsa

-wołowina 1,5-2g/kg mięsa

lub wg http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97767
Udostępnij na innych stronach

moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!!

maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8,

. Zmień metodę wkładania mięsa do maszynki nie nakładaj pełno i nie popychaj na siłę. Wkładaj tyle mięsa by ślimak nie cofał jego z nadmiaru, do tyłu powodując miażdżenie. Siatka powinna być przy wp kl I co najmniej 16-18mm gdy chcesz mieć grubiej rozdrobnione kiełbasy. Spróbuj rozdrobnić połowę wp kl I na szarpaku a drugą na tej siatce 13 mm. Lub całość wp kl I dwa razy przez szarpak. Ostry zestaw tnący to podstawa . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97771
Udostępnij na innych stronach

a może maszynka źle złożona :question:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97774
Udostępnij na innych stronach

witam może być jeszcze jeden powód w korpusie maszynki w miejscu gdzie wchodzi ślimak jest taka wkładka z plastiku i jeśli ona jest wytarta to nawet ostre noże i sitka nie pomogą ślimak cofnie się do tyłu i dokręcając nakrętkę nie dociśniesz sitka do nożyka idealnie i może szarpać a nie ciąć pozdrawiam
Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97798
Udostępnij na innych stronach

a może maszynka źle złożona :question:

kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.

Kurok syn Jarka- ten problem miałem za pierwszym razem, teraz mam wytoczone nowe z teflonu

Dziadek wielkie dzięki!!!! to jest właśnie rozwiązanie mojego problemu!!!!!

Dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97806
Udostępnij na innych stronach

kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.

To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki.
oOO a ja myślałem ze kolega zamat sie nabija,
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97861
Udostępnij na innych stronach

Zemat jest "w porzo" :grin: . Ma po prostu taki jajcarski sposób bycia. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97863
Udostępnij na innych stronach

No i mi się przydał ten temat, bo zamiast śląskiej wyszła pasztetowa.

A jak chcesz mieś konkretne kawałki mięsa to spróbuj kiełbasę siekaną

lub część mięsa pokrój w malutką kosteczkę.

pozdrawiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97872
Udostępnij na innych stronach

witam-

, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.

 

pozdrawiam

Witaj Kacper,

Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w.

i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka?

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97896
Udostępnij na innych stronach

andy napisał/a:

Kacper napisał/a:

kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.

To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki.

 

oOO a ja myślałem ze kolega zamat sie nabija,

Zemat jest "w porzo" :grin: . Ma po prostu taki jajcarski sposób bycia. :grin:

Dzięki za komplementy

Ale fakt jest taki że wystarczy nóż założyć odwrotnie i masz pseudo kuter :lol: :lol:

Te nowsze maszynki nie dają tego komfortu ;)

lepsze podejście jest założyć szarpak lub fi 20-25 a następnie sito właściwe np 8,12, ale nie każda maszynka jest wyposażona w takie gardło

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97931
Udostępnij na innych stronach

Zemat, Ty zapominasz że my tu głównie o maszynkach domowych rozmawiamy...

w takich urządzeniach nie masz możliwości założenia dwóch siatek/sitek :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97936
Udostępnij na innych stronach

lepsze podejście jest założyć szarpak lub fi 20-25 a następnie sito właściwe np 8,12, ale nie każda maszynka jest wyposażona w takie gardło

.

zastanowiło mnie to, czyżby już były maszynki że nie trzeba do nich noży . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97938
Udostępnij na innych stronach

witam-

, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.

 

pozdrawiam

Witaj Kacper,

Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w.

i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka?

Witaj Tak mam tą jedyną, stara pRL-owską maszynkę ręczną, dokupiłem nówki noże i sitka, sitka fachowiec ostrzył mi w tokarni, ponoć chinole zawalili nasz rynek różnymi sitkami z bardzo miękkiej stali, pewno kilka i mi się trafiło,

Dziękują wszystkim za zainteresowanie się problemem, i pomoc, mi udzieloną

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97941
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Hallo!!!!

 

Mam trzy pytania odnosnie niecodziennego wedzenia kielbasy:

 

1. Czy mozna kielbase po nadzianiu do oslonek i osadzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??

2. Czy mozna ...... ........ i sparzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??

3.Czy mozna najpierw parzyc a nastepnie wedzic??

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-102493
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, Odp. nr 1 - Tak to leciało!!!

odp.2 i odp.3 kolor czerwony.

Wędzimy białka -mięso do momentu denaturalizacji. Mówiąc konkretni do ścięcia białka pod wpływem temperatury. Wędzenie po parzeniu doda troszkę smaku tak jak wędzonka w grochówce. Wędzimy jednak w celu konserwacji i przy okazji pozyskuje się ten oczekiwany smak. :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-102573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.